Přejít na obsah

Seiko SRP789 vs Steinhart ocean 1


Doporučené příspěvky

Seiko SRP789 vs Steinhart ocean 1 Black Ceramic

 

Dovolím si zde srovnat dva modely hodinek pocházející od dvou různých hodinářských značek, které spojuje nejen to, že jsou to podobné typy hodinek patřící do skupiny modelů určených pro potápění, ale také to, že jsou z jedné cenové skupiny - v případě, že hodinky budeme pořizovat u AD.
 

Prvním modelem hodinek jsou Seiko SRP789, který je znám pod označením New Turtle ve verzi Coke, tedy červeno - černé provedení.

 

post-17935-0-32403400-1476000779_thumb.jpg
 

Druhým modelem jsou hodinky Steinhart Ocean 1 Ceramic, který je mi bohužel nedostupný, tak jsem použil verzi GMT. Prostě si jen odmyslíme GMT nástavbu strojku, jednu ručičku a GMT lunetu vyměníme za lunetu z potápěčských hodinek.

 

post-17935-0-19612900-1476003077_thumb.jpg
 

Chci předem upozornit, že jsem srovnával dva konkrétní kusy hodinek, které vlastním a nikoli jejich rozdíly plošně, takže se můžou vaše i moje zkušenosti lišit v různých bodech jako jsou zpracování či přesnost strojku. Zároveň jsem se snažil i o určitou objektivitu i když stále jen z vlastního pohledu.
 
Značka
 
Seiko
 
Společnost Seiko založil Kintaro Hattori již v roce 1881 v oblasti Ginza v japonském Tokiu pod prvním názvem K. Hattori ? ? ? ? ? a  jednalo se o obchod s hodinkami a šperky. V roce 1892 začíná vyrábět své první hodinky pod názvem Seikosha ?? ?, což v hrubém překladu znamená něco jako Dům precizního zpracování. První hodinky s názvem Seiko se objevily již v roce 1924 a od té doby značka vytvořila mnoho prvenství ve výrobě hodinek a jejich konstrukci. Připomeňme rok 1969 a model hodinek Astron, první sériově vyráběné quartzové hodinky na světě, později rozšířené o chronograf. V pozdních osmdesátých letech dvacátého století vyrobila značka Seiko první hodinky u nichž dochází k přeměně mechanické energie v elektrickou pod názvem Kinetic.

Jedním z hlavních směrů, kterým se značka Seiko ubírá od roku 1965, je výroba hodinek určených nejen k rekreačnímu, ale i profesionálnímu potápění. Tak bych mohl psát o značce Seiko snad do nekonečna, jde o výrobce hodinek s bohatou historií i současností a s nepřebernými typy a druhy hodinek.

 

Seiko206_zps17f29516.jpg
 

Steinhart
 

Německá hodinářská společnost Steinhart Watches GmbH je na hodinářské poměry velmi mladá. V roce 2001 ji v bavorském Augsburgu založil Günter Steinhart. Značka neustále optimalizuje kvalitu (do svých hodinek používá pouze strojky švýcarské provenience), funkčnost i design svých výrobků a zaměřuje se na spokojenost svých zákazníků. My víme, že za tajemstvím obchodního úspěchu stojí v nemalé míře i inspirování se u různých hodinářských gigantů zvučných jmen, zejména u Rolexu či Panerai a jejich ikonických modelů. Když se ovšem podíváme na jednotlivé modely zevrubněji, zjistíme, že se v žádném případě nedá hovořit o pouhém kopírování. Věřím, že značka bude i nadále vyrábět pěkné, funkční a pohodlné modely hodinek a přinese i více vlastní invence, jak již v minulosti dokázala. Jedná se opravdu o jednu z mála značek, kde poměr kvalita - cena - výkon dostává nových rozměrů.

 

steinhart_hauptquartier.jpg
 

Můj verdikt:

I přes to, že značka Steinhart je mi osobně velmi sympatická, s hodinářskou ikonou s bohatou historií se nedá měřit: Seiko je vítězem a získává první bod.

 

Model hodinek:
 
Seiko
 
Jak již název New Turtle napovídá, model hodinek Seiko SRP789 vychází z původního, dnes již ikonického modelu Seiko 6309 Turtle pocházející ze šedesátých let minulého století.
 
 
Steinhart
 
Model Ocean 1 i jeho variace čerpá inspiraci v modelu Submariner značky Rolex. Jejich přímému srovnávání se vyhýbám, nejedná se o identické modely, mají řadu rozdílů a nebylo by to férové ani pro jednu stranu. Na straně Rolexu je evoluce tohoto modelu sahající několik desetiletí zpět, od prvních konstrukčních návrhů až po současnost, udávání směru vývoje hodinářské výroby, ty nejlepší možné materiály, strojky, číselníky a lunety i v základních modelech s platinou a bílým zlatem. Steinhart jejich model neokopíroval, pouze použil jeho základní rysy i když mnoho ortodoxních zastánců značky Rolex hovoří jinak. Jen připomenu, že tímto modelem se ve své historii inspirovaly i jiné a to velmi zvučné hodinářské značky a stal se základním kamenem jejich prvotních potápěčských hodinek. V každém případě německý výrobce uvedl na trh hodinky, po kterých touží mnoho srdcí hodinkových nadšenců a to ve skvělých velikostech, zpracování i kvalitě po všech stránkách. V neposlední řadě by srovnávání nebylo fér i vzhledem k ceně, kde Rolex jako výrobce luxusních hodinek převyšuje cenou, přibližně dvacetinásobnou, hodinky Steinhart a proto preferuji srovnání hodinek v přibližně stejné cenové kategorii.
 
post-17935-0-77515100-1476003077_thumb.jpg
 
Můj verdikt:
Vzhledem k tomu, že Seiko navazuje na svůj historický model, který vyvolává emoce hodinářských příznivců a i ty moje, připisuje si Seiko druhý bod.
 
Ceny:
 
Jak jsem již uváděl, budu srovnávat ceny, za které lze hodinky pořídit u autorizovaných dealerů. Hlavně hodinky Seiko lze pořídit na internetu u různých prodejců až o několik tisíc levněji, já je kupoval v Německu za 374,- Eur také u AD, protože preferuji tento styl nákupu.
 
Seiko:

Cena modelu: Koscom 11.890,- Kč  

Steinhart

Cena modelu: Chronoshop model s keramickou lunetou 11.480,-
 
Můj verdikt:

Vzhledem k použitým materiálům zde získává Steinhart svůj první bod.
 
První seznámení:
 
Seiko
 
Na první pohled hodinky, které zaujmou a dokáží je pochválit i hodinkově nepostižení spoluobčané :) Zpracování přesné, vše, tak jak prvotní návrh zamýšlel, se podařilo přenést i za brány výrobního závodu. Všechny indexy lícují, lumi pěkně srovnaná, povrchová úprava dokonalá.
 
post-17935-0-77131400-1476000884_thumb.jpg
 
Steinhart
 
První pohled upoutají materiály, keramická luneta, safírové sklíčko s antireflexem, krásný číselník. Zpracování přesné a i přesto, že se snažím být nezaujatý, působí na mne hodinky Steinhart lepším dojmem, jejich povrch je až sametový a hlavně se mi zdá, že ... těžko hledat slova ... hodinky působí dojmem daleko vyšší cenové třídy, než ve které jsou.
 
post-17935-0-35050400-1476003120_thumb.jpg
 
Můj verdikt:
 
Steinhart získává další bod
 
Rozměry
 
Poznámka: rozměr Lug to Lug je měřen od hrany nožičky, nikoli od stěžejky
 
Seiko
 
průměr pouzdra: 44.3mm
Lug to Lug: přibližně 46mm
výška: 14mm
stěžejka: 22mm
 
Steinhart
 
průměr pouzdra: 42mm

Lug to Lug: 50mm

výška: 13mm
stěžejka 22mm

 
Můj verdikt: nebodováno z důvodů každému vlastních preferencí
 
Popis:
 
Pouzdro:
 
Seiko
 
Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezavějící oceli a profilem připomíná slavnou loď japonského vojenského námořnictva Yamato. Vrchni strana pouzdra je broušená, boky leštěné. Na šroubovacím dýnku je vyobrazená vlna, jako symbol hodinek Seiko určených k potápění a splňujících normu pro potápěčské hodinky ISO 6425. Pouzdro zaručuje vodotěsnost 200 metrů.
 
post-17935-0-08713800-1476000922_thumb.jpg
 
post-17935-0-21286200-1476000923_thumb.jpg
 
Steinhart
 
Pouzdro je taktéž z nerezavějící oceli. Základním konstrukčním vzorem je pouzdro typu Oyster hodinek Rolex Submariner, ale při podrobnějším prohlédnutí zjistíte jejich rozdíly. Vrchní strana je broušená, boky leštěné. Na šroubovacím dýnku je vyobrazen mořský koník, symbol potápěčských hodinek Steinhart. Podle vyjádření výrobce hodinky splňují normu pro potápěčské hodinky ISO 6425. Pouzdro zaručuje vodotěsnost do 300 metrů.

Můj verdikt:
 
I přes atraktivitu pouzdra hodinek Seiko dávám bod značce Steinhart, jejich pouzdro sedí líp na ruce, je nižší a má vyšší tlakovku
 
Korunka:
 
Seiko
 
Korunka hodinek je šroubovací a manipulace s ní je lepší než u předchůdců SKX, ale i tak vybízí k manipulaci s opatrností.
 
Steinhart
 
Korunka se šroubuje přesně, každá její poloha je zřetelná a v ruce nebudí dojem, že by byla nějak přecitlivělá.

Můj verdikt:
 
Jsem nakloněnější korunce Steinhartu, ale objektivně soudím, že výsledek je nerozhodný.
 
Luneta:
 
Seiko
 
Ocelová, jednosměrně otočná luneta s plechovou eloxovanou vložkou. Má nepatrnou vůli proti svému chodu, ale po půlminutových indexech cvaká přesně. Zvukem připomíná chod lunet levnějších hodinek a tak mě příliš nenadchla.
 
Steinhart
 
Ocelová, jednosměrně otočná luneta s keramickou vložkou. Již při manipulaci s ní je jasné, že je to úplně jiná dimenze. Její pohyb po půlminutách je přesný, bez vůle a za doprovodu zvuku, který jsme zvyklí slýchat u daleko dražších hodinek. Je to radost s takovou lunetou pracovat.

Můj verdikt:
 
Značka Steinhart si připisuje bod.
 
Sklíčko:
 
Seiko
 
Sklíčko je u hodinek Seiko již tradičně z Hardlexu, který je kompromisem mezi pružností minerálního sklíčka a nepoškrábatelností safírového, které je naopak křehčí než minerální. Hodinky mají sklíčko ploché.
 
Steinhart
 
Ploché sklíčko je vyrobeno z nepoškrabatelného safíru (poškrábat lze všechno, ale v tomto ohledu je safír to nejlepší, co je k dispozici) a je opatřeno vnitřní antireflexní vrstvou. Tuto kombinaci považuji osobně za tu nejlepší, venkovní vrstvu antireflexu je možné poškodit a pak mi to jako majiteli - puntičkáři bude vadit. Nad datumovým oknem je umístěna lupa, tzv. kyklop, taktéž ze safíru. Výrobce se při její výrobě poučil z mnohých kritik, že lupa nezvětšuje a věc napravil. Lupa zvětšuje a jsem za to rá. Datum využívám často, brýle mám pouze na dálku a jak oči stárnou, zhoršuje se i vidění na blízko, takže pro mne velmi vítaná věc.

Můj verdikt:
 
Další bod pro Steinhart
 
Číselníky:
 
post-17935-0-32394300-1476001010_thumb.jpg
 
Jak u hodinek Seiko, tak u hodinek Steinhart jsou číselníky zpracovány bezchybně, veškeré indexy lícují jak mají, lumi nanešena přesně, rámovaní skvělé. Číselník hodinek Steinhart působí luxusněji, díky výraznějšímu lemování indexů. Také lumi bod na vteřinové ručičce mají na té správné straně a ne jako u hodinek Seiko, kde lumi bod neslouží k odečtu vteřin za snížené viditelnosti, ale k pouhému oznámení, že jsou hodinky v chodu.
 
Můj verdikt:
 
Vzhledem k výše popsanému si Steinhart připisuje další bod.
 
Ocelové náramky
 
Mám rád ocelové náramky, takže oboje hodinky jsem pořídil na nich. Povrchová úprava i pocit bytelnosti již v první chvíli hovoří pro Steinhart. Překážející divers extenze na hodinkách Seiko, která činí sponu příliš dlouhou, ro jen potvrzuje. I konstrukčně je tah značky Steinhart na lepší úrovni, na rozdíl od náramku na Seikách jsou jeho jednotlivé články šroubovací. Designově s povrchovou úpravou vypadá, že by mohl být z dražších hodinek.

Můj verdikt:
 
Vítězí Steinhart
 
Strojky
 
Seiko
 
První co bych zdůraznil, že se jedná o in-house strojek, tedy takový, který si firma vyrábí sama.
 
 
4r36.jpg
 
Seiko 4R36
 
Výroba tohoto strojku byla započata v roce 2011.
 
Mechanický strojek s automatickým i ručním nátahem a hackingem. Automatický nátah oboustranný. Strojek pracuje na frekvenci 21.600 kmitů za hodinu, má 24 kamenů a rezervu nátahu přibližně 40 hodin.
 
Steinhart
 
ETA%202824-2%20Back.jpg

Strojek ETA 2824-2 je jedním z nejvíce používaných švýcarských strojků v náramkových hodinkách přibližně od roku 1982. Jedná se o mechanický strojek s ručním i automatickým nátahem a hackingem. Automatický nátah je oboustranný. Strojek má 25 kamenů, pracuje na frekvenci 28.800 kmitů za hodinu a rezerva nátahu činí přibližně 38 hodin.
 
Přesnost:
 
Oboje hodinky jsem kupoval jako nové, takže strojky jsou v záběhu. I tak ale je jejich přesnost více než uspokojující, dokonce plní limity certifikovaných chronometrů COSC. Strojek v hodinkách Seiko mi udělá za 24 hodin na ruce 4 - 6 sekund do plusu, strojek ve Steinhartech dokonce 2 sekundy do plusu.
 
Můj verdikt:
 
Dlouholetá tradice používání strojku ETA i švýcarský původ je mi o mnoho sympatičtější než in-house strojek od Seika, který své kvality v průběhu let teprve prokáže. Bod získává Steinhart.
 
Pohodlnost při nošení:
 
Obvod mé ruky je v zimě kolem 190mm ale v letním období mi ruka dost otéká, dokonce až na 210mm. Hodinky z ruky nesundavám ani na spaní.
 
Seiko:
 
Ta spona je opravdu špatná, její divers extenze ji neúměrně prodlužuje a v prvních dnech dokonce bolestivě tlačí do zápěstní kosti. Po cca dvou dnech jsem si na to zvykl, ale i tak jsem neustále hledal tu správnou polohu na mikroregulaci a nemohl ji najít. Pouzdro hodinek jako takové sedělo celkem slušně.
 
post-17935-0-40107500-1476002118_thumb.jpg
 
Steinhart
 
Po prvním upravení náramku hodinky sedly na ruku jako ulité. Nikde nic netlačí, na ruce je prakticky necítím a délku nijak neupravuji.
 
post-17935-0-84072000-1476002184_thumb.jpg
 
Můj verdikt:

Po zkušenostech s náramkem, hlavně sponou, u hodinek Seiko je to lázeň na moji ruku. Nedivím se, že mnoho majitelů nových želv preferuje gumový řemen, který se Seiku velmi povedl. Ten však stojí mimo mé hodnocení, Steinhart má další bod.

 
Celkové hodnocení:
 
Skóre:
 
Seiko vs Steinhart ... 2 : 8
 
Značka Seiko jednoznačně boduje svou historií a současnou pestrou nabídkou, ale také originálním modelem. Jestli vám vadí inspirace na hodinkách jinou značkou, volte jednoznačně Seiko. Jestli vám až tolik nevadí, sáhněte po hodinkách značky Steinhart. Ta vám nabízí lepší materiály, lepší zpracování a větší pohodlnost při každodenním používání. Ale nezapomeňte, že pocity jsou při výběru hodinek minimálně stejně důležité, jako jejich vlastní zpracování.
Znovu zdůrazňuji, že jsem hodnotil dva existující kusy hodinek a nikoli celou výrobu a uvítám vaši další diskusi.





 

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve svém hodnocení jsem zapomněl na jednu kapitolu a tou je LUMINISCENCE. Zde Seiko válcuje svou konkurenci na plné čáře. Dokáže bez problémů zářit celou noc, zatím co u Steinhartu jsem k ránu rád, že dokáži odečíst čas. Na výsledku to již tolik nezmění: 3 : 8

 

Seiko

 

post-17935-0-83004900-1476003819_thumb.jpg

 

Steinhart

 

post-17935-0-50505100-1476003786_thumb.jpg

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jejda, to si to tady nové legendě pěkně naložil :) . Ale ač mám vůči Němcům těžkou averzi a Seiko je moje srdeční záležitost, musím s Tebou ve většině postřehů souhlasit. Jinak moc dík za pěkné počtení a parádní srovnání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky pánové, snažil jsem se být co nejvíc neosobní a v úvahu brát hodně fakta. Seiko mám samozřejmě rád a nový želvy stále žeru, jsou to dobrý hodinky, ale také se neztotožňuji s názorem: Co bys chtěl za ty prachy.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fakt hezky se to cetlo, diky Demone.

 

:clap: :clap: :clap:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za recenzi, se kterou asi bylo dost práce, a četla se hezky. Sám bych neměl odvahu na nějaké objektivní srovnávání, ale fakt je, že Steiny budou mít lepší strojek, zpracování a použité materiály (keramika, safír) za naprosto bezkonkurenční prachy. Pak do toho vstoupí Rolex design a něco, čemu říkám "Seiko faktor", a třeba pro mě je vymalováno.

Upraveno uživatelem stosi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 Manipulace s korunkou také nebyla ideální, malá s ostrými hranami, ale to už srovnávám s Davosou.

 

Nějaký kolega psal, že měl u Štajnů problém s dýnkem, že bylo příliš ostré a škrábalo ho na ruce. Nebyls to Ty? To je jedno, asi jsi měl smůlu na kus, na mejch je korunka v nejlepším pořádku a dýnko ani neřeže, ani neškrábe, vlastně koho jiného ano? Možná nemám jen potřebný cit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Byl jsem to já. Holilo mi chlupy na ruce. Kosmetický problém, ale vadilo mi to.

 

Tak to je fakt smůla. Myslel jsem si, že to byl tvůj příběh, ale je nás tu moc a čtení ještě víc :) Každopádně díky za něj, když jsem sundaval ochrannou samolepku dýnka, hned jsem se na to soustředil, ale naštěstí ok. Ale co jsem kde četl, tak jsi tu smůlu měl asi jediný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pocity z manipulace a ovládání jsem tam popsal, lícování, myslíš indexů na lunetě? To taky, jinak netuším co máš na mysli :) lunety jsem nerozebíral.

Cvakani, ten zvuk. Ja seika nikdy nemel a tady se nad nima vsichni rozplyvaj a doporucujou je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...