Přejít na obsah

Daemonovo Time is Life


Daemonultimate

Doporučené příspěvky

Jé, pardon. Já to přehlédl.:bangin:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 2,8tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 36 minutami, tano napsal:

Jé, pardon. Já to přehlédl.:bangin:

Ještě doplním, pěkná stavba a fotky se ti povedly!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bohužel neuhádl. Tuhle stavbu dával jeden kolega do svého vlákna jako hádanku. A já tenkrát nevěděl, ale už si to pamatuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky Harwey :)

Dnes se trochu neobvyklým způsobem podíváme do Benátek. Vzhledem ke stavu na hranicích to budou samozřejmě ty naše Benátky, ležící nad Jizerou. A v tomto městě svého času žil a působil i známý astrolog Tycho Brahe.

 

Co o něm tedy víme? Od sedmi let uměl latinsky, ve třinácti začal studovat na univerzitě v Kodani, v roce 1560 si prožil své první zatmění Slunce a to prý rozhodlo o jeho budoucím zaměření. Sice věřil, že středem vesmíru je Země, ale přesto měl pověst skvělého astronoma, jednoho z nejlepších a nejpřesnějších – a to bez dalekohledu, který Galilei sestrojil až osm let po jeho smrti.

Muž se zlatým nosem

Co naopak není pravda? Třeba jeho jméno. Když se 14. prosince 1546 narodil na statku Knudstrup v kraji Skåne v jižním Švédsku, které v té době patřilo Dánům, pojmenovali jej Tyge Ottesen Brahe. Teprve polatinštěním ze z křestního jména Tyge stal Tycho či dokonce Tychon. A varianta se Brahe? Další nesmysl, ač pocházel ze šlechtické rodiny, v Dánsku se šlechtické přídomky „de“ nepoužívaly.

Zato je pravda, že v souboji s jiným dánským studentem přišel o špičku nosu. Od dvaceti tak používal na míru vyrobenou nosní protézu, o níž se tvrdilo, že je vyrobená ze stříbra a zlata. Sám prý vymyslel i speciální pastu, kterou si nos lepil na obličej. Podle některých historiků prý měl protéz víc a měnil je podle příležitostí. Každopádně naleštěný kovový nos byl prvním, čeho si na něm lidé všímali – a po staletích posloužil jako důležitý moment pro identifikaci ostatků v kryptě Týnského chrámu v Praze.

Tycho Brahe si nikdy nemohl stěžovat na nezájem mocných; v Dánsku pro něj král Fridrich II. na ostrově Hven dal postavit observatoř Arx Uraniae neboli Uranienborg, kde pracoval plných dvacet let. Působení v českých zemích bylo vlastně kratičké; v roce 1597 se nepohodl s novým králem Kristiánem IV., vydal se na cesty po Evropě a o dva roky později jej Rudolf II. pozval do Prahy, kde následující dva roky působil jako císařský astrolog.

 

Tycho Brahe zemřel 24. října 1601 ve svém domě na pražském Pohořelci. Protože šlo o úmrtí nečekané a náhlé, vyrojilo se kolem něj několik mýtů. Podle jedné verze na slavnosti pořádané Petrem Vokem z Rožmberka prý kvůli etiketě nemohl vstát od stolu a zadržoval moč tak dlouho, až z toho onemocněl. Druhá teorie hovoří o stejném problému, nemoc si však Brahe neuhnal při hostině, ale při pozorování důležitého nebeského jevu. Třetí teorie spekuluje o otravě a čtvrtá o nadměrném hodování.

Po roce 2010, kdy hrobku slavného astronoma a jeho manželky Kristýny prozkoumávali odborníci z různých oblastí, známe odpověď. Otrava to nebyla, množství rtutě v jeho těle bylo tak malé, že nemohlo ohrozit jeho život. Odborníci se přiklánějí k verzi, že příčinou smrti byl akutní zánět ledvin, čemuž odpovídají i dobová svědectví a popis příznaků.

www.idnes.cz.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes začnu jinak, má to vůbec cenu?

Takového času co jsi obětoval a výsledek je jak z mobilu před 10lety.:grrr:.  Každopádně díky, potenciál to má, parádní čtení a kvalitu fotek si domyslim. Je mi to líto, nemůžeš za to. Budeme věřit, že se to zlepší. Každopádně je ke zvážení, jestli to má cenu pokračovat, když výsledek..je na betla. Díky za tvůj čas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, Daemonultimate napsal:

Ok, tak to tu zamykam, taky mě to nebaví. 

No Honzo to doufám, že ne! Kvalitu si klidně domyslíme ale opravdu nechci aby fórum bylo bez Tvého vlákna!

Já Ti opět připomenu Wardy na fotce s milovanýma Italkama :rolleyes:

IMG_20200509_220329_compress67.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 minutami, krtenek napsal:

Nebyls podle foto včera v Děčíně?

Byl, na zámku a na vyhlídce u Zoo, teda byl, byli jsme tam samo s tou mojí. Já tam nebyl prvně, jezdil jsem do Děčína celé dětství i v dospělosti za strýcem horolezcem, když ještě žil. Byl to machr i hodně známej učitel lezení a správce nedaleké horolezecké chaty.

Nějaký fotky přidám, až se trochu ustálí ten editor.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...