Přejít na obsah

Daemonovo Time is Life


Daemonultimate

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 2,8tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Dobré momentky i vtipne 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tentokrát se projdeme Jáchymovem a zajdem na prohlídku místního muzea. 

Jáchymovské muzeum se nachází v historické budově mincovny z 1. poloviny 16. století, která je situované nad místní radnicí, nedaleko kostela sv. Jáchyma.
V muzeu se můžete dozvědět zajímavé informace o historii města Jáchymov od počátku těžby až po radonové lázně či útlak politických vězňů v místních dolech.

V tomto renesančním domě se Muzeum Jáchymov nachází od roku 1964. Z původní stavby se zachovalo jádro, několika oken a portálu, unikátní dýmník a velmi rozsáhlé sklepení. Umělecky nejhodnotnější patří dochovaný arkýř, na kterém je vytesán letopočet 1536, tedy rok, kdy byla budova postavena. Objekt dříve sloužil jako Královská mincovna.

Expozice
Stálá expozice je věnována dějinám města, ukázce nerostného bohatství, dolování stříbra s pohyblivým modelem důlní činnosti. V expozici se rovněž dozvíte o době největšího rozkvětu jáchymovské ražby mincí a renesanční kultury, expozice také popisuje místní průmysl a rozkvět města v éře radonového lázeňství. Součástí expozice je také dobová balneologická ordinace. Krušnohorská výstava přibližuje těžký život v drsných klimatických podmínkách hor. Lze vidět i stálou expozici o táborech politických vězňů při jáchymovských uranových dolech po roce 1950. V rámci prohlídkové trasy jsou k vidění i rozsáhlé podzemní části, ve kterých je umístěno lapidárium s fragmenty portálů a domu mincmistra. (Kudy z nudy).
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...