Přejít na obsah

Daemonovo Time is Life


Daemonultimate

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 2,8tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ten Hořín, to je slušnej feťáckej brdloh  :D . Chtělo by to sebou něco na delší vzdálenost + plus lepší baterku. Jinak vybava slušná. Mělník se fakt povedl, jsi mistr kontrastů. 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Historie zámku v Hoříně

Původně lovecký zámeček nechal postavit vyslanec ve Varšavě Heřman Jakub Czernin z Chudenic (1659–1710). Jako věno Marie Ludmily Czerninové (1738–1790), která se v roce 1753 provdala za knížete Augusta Antonína z Lobkowicz (1729–1803), se zámek s panstvím dostal do majetku rodu Lobkowiczů. V dobách socialismu byl zestátněn a využíván ke školským účelům, v 90. letech byl navrácen mělnické větvi rodiny Lobkowiczů a jeho současným majitelem je Jiří Lobkowicz, narozený v roce 1956 v Curychu. Po revoluci přijal československé občanství a dnes žije na mělnickém zámku, který opravil a vrátil do něj například i výrobu vína. Větší rokokový hořínský zámek, který býval sídlem mělnických Lobkowiczů, a další lobkowiczké nemovitosti v Hoříně se však rekonstrukce dosud nedočkaly

Když jsem hledal popis k tomuto místu, nejvíce mne oslovil článek zpráv i.dnes staršího data. Jediné co se od té doby změnilo je stav budov ještě k horšímu. To můžete posoudit z fotek.

Zámek, rodinná hrobka, dvě bývalé hájenky, mlýn, velký statek a zahradní domek, takový je výčet zanedbaných nemovitostí v obci Hořín u Mělníka patřících Jiřímu Lobkowiczovi. Některé dokonce podle místních dlouhodobě ohrožují své okolí.

„Jedná se zejména o stavby v dezolátním stavu s volným přístupem veřejnosti, hlavně u dětí je zde riziko úrazů, i těch smrtelných,“ upozorňuje Jiří Svoboda, obyvatel Hořína. Nebezpečné jsou podle něj hlavně dvě rozpadající se hájenky s nezajištěnými studnami, zbytky bývalého mlýna v parku u základní a mateřské školy a budovy opuštěného statku v těsné blízkosti hlavní silnice.

Že jsou lobkowiczké nemovitosti ve špatném stavu, dosvědčuje i starosta Hořína Václav Šmíd, byť diplomaticky, s Jiřím Lobkowiczem prý má korektní vztahy a dokáže pochopit, že na opravu svého majetku nemá peníze. „Stav některých budov ohrožením asi je, ale jen v případě, že by se dotyčný pohyboval na pozemcích pana Lobkowicze, byť jsou nezajištěné. Zákon obci nedává možnost s tím cokoliv dělat. Stížnosti byly zejména na budovy u silnice a tam pan Lobkowicz zjednal částečnou nápravu,“ říká starosta Šmíd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc pěkné, klobouk dolů! 

Vitr také nemusím. Ale v kombinaci s deštěm, to je peklo :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...