Přejít na obsah

Daemonovo Time is Life


Daemonultimate

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 2,8tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Přibližně na místě zámku Slavín v Tupadlech stávala tvrz jménem Kostelec, o jejíchž osudech však před rokem 1542 není nic známo. Od počátku 16. století byl majitelem Kostelce rod Holanů z Jiljova, o jehož jednom členu se činí zmínka roku 1532. O deset let později bratři Jan, Václav a Jindřich Holanové po požáru desk zemských přiznali, že jsou v držení tvrze Kostelec s dvorem a mlýnem, s částí obce Želíz, a že to vše měli po svém otci. Krátce poté se však statek přes Aleše Knoblocha z Pirnstorfu dostal do majetku zámožných Belviců z Nostvic a byl spojen s Liběchovem. V roce 1615 připadla kostelecká tvrz jako dědictví cítovskému Janu Kryštofu Belvicovi, který byl pro účast na stavovském odboji proti císaři odsouzen k manství. Tvrz nakonec roku 1630 prodal Jiřímu Malovcovi z Chýnova a Kostelec i Tupadly tak natrvalo připadly k Liběchovu. Za třicetileté války byla tvrz patrně zničena, neudržována se postupně rozpadla a  zanikla (s výjimkou dvora). Nové období pro toto místo začíná až na počátku 19. století s liběchovskými pány Veithy. Antonín Veith zrušil i existující dvůr a na jeho místě zahájil roku 1840 v orientálním, tzv. maurském, slohu výstavbu zámečku, pojmenovaného Slavín. Stavba byla určena k uložení 24 Schwanthalerových soch, představujících vynikající postavy české historie. Finanční potíže, do kterých se Veith dostal, i jeho pozdější odklon od českých vlastenců způsobily, že stavba pokračovala velmi pomalu nakonec byla i zastavena. Ze zamýšlených čtyř věží zůstala jen jediná. Veith přese vše zamýšlel stavbu dokončit, v tom mu ale zabránila smrt roku 1853. Areál přes dostavbu v roce 1873 zůstal nedostavěn, sochy na místo určení nikdy nedorazily. Po odprodeji liběchovského panství zůstal Slavín ještě nějaký čas majetkem rodu Veithů, později zde byl zřízen ústav školských sester a přistavěna kaple. Dnes je areál soukromým majetkem a v zámku je setkávací buddhistické centrum. To v době mé návštěvy potvrzovala i hudba, která se šířila do okolí. (www.hrady.cz)

Areál zámku včetně parku je veřejnosti nepřístupný, tak alespoň pár fotek okolí.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 41 minutami, pavel58 napsal:

fotky jako vzdy super. tu vysku chytaji z GPS?

Údajně ano a proto by měly být nejpřesnější. Já to vidim malinko jinak. Když se každodenně spárujou přes GPS, zároveň si nakalibrujou i vejšku. Jestli ne, tak to přes GPS není, protože se připojují nárazově při aktualizaci času a nebo nonstop při používání navigace. Ať tak či onak, jsou dost přesný, ať jsem byl na horách, nebo v nížinách. Občas byl treba metr rozdíl, tentokrát ukazovaly přesně. A co to je metr pro člověka, který se nezabývá metrologií. Nic. Takže super. Přes rok jsem je nesundal z ruky a dostávaj řádně zabrat. Jsem vděčný za safír, přes škrábance bych už na ně ani neviděl. A vlastně kecám, sundavam je pravidelně z ruky, když je meju kartáčkem a mejdlem. Jsou stále v super stavu.

A co mě udivuje nejvíc?

Blbost. Ty bílé nápisy na řemínku. Čekal jsem, že zmiznou první. Nechápu jak to udělali, ale ani po poškrábání, ani po umytí dezinfekcí nezmizly.

A díky, fotky jsou daleko lepší, ale sem se mi prostě nenahrají.

Hezkou neděli ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 21 hodinami, pavel58 napsal:

Ja mam ...

 

Tak to by mě taky štvalo. Mně zase štve, že když chci info o teplotě, musím na nejakou dobu sundat hodinky z ruky, což nedělám, tak si tohle info nechám ujít.

No a já zase popojedu. Tentokrát do Želíz, kde se nad chatovou oblastí v lese schovává další z bunkrů vybudovaných začátkem poslední velké války. Bunkr nese označení P2/228/A140. Je jedním z nezabezpečených staveb, takže se dostaneme i dovnitř. Nic než nepořádek tam nečekejte, ale kdo by si to nechal ujít, když už tam je. Já tedy rozhodně ne. Zajímavé jsou pohledy skrze střílny ven a na rovinu přiznám, že bych nechtěl tvořit jeho posádku. Na bunkru lovci postavili posed, což v mém pohledu originální stavbu dost degraduje.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mr. Blade HT1 byl pro mne jasnou volbou. Má skvělou ergonomii, slušnou D2, ložisko i G10. Otvírání palcem je u něj velmi návykové. Flipperem to jde stejně dobře, ale kolíček je dobrá změna. Povrchovka drží, ale netuším, jak to bude, až si do něčeho řízne, ale to je mi jedno. Ve hře byl i HT2, ale má už zbytečně dlouhou rukojeť. Ani jeden z nich není nožem do kapsy, asi by dlouho nevydržela. Nosím ho v origo pouzdře na batohu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...