Přejít na obsah

Alpina Seastrong Diver Heritage


nickolas

Doporučené příspěvky

Nevim jestli nenesu povestne drivi do lesa, objevil jsem je vcera.

 

Posledni dobou se tyhle reedice docela rozmahaji a priznavam, ze rada z nich me docela oslovuje. Jiste, ve vetsine jde (velice pravdepodobne) o ciste marketingovy tah, ale nejaka ta historicka linka (ano, velice pravdepodobne ciste ucelova) tam preci jen je. A jak rikam, docela to na me funguje.

 

Jednou ze znacek, ktere mam dlouhodobe v oblibe je Alpina, ktera prisla s reedici svych potapek "Alpina 10" z roku 1967 (jestli to teda dobre ctu).

 

Kdo me necte rad, muze se zahloubat do originalniho textu na webu Alpiny: http://www.alpina-watches.com/news/the-alpina-seastrong-diver-heritage_14083.aspx ;)

 

Pro zbytek (a pro ty, kterym nebude fungovat muj lajdacky vlozeny odkaz) pokracuji dale...

 

Vcera jsem brouzdal a koukal a mimo jine jsem koukl i na Alpinu. Puvodne jsem zkoumal radu Alpiner, ale narazil jsem na Seastrongy. Padly mi do oka cernobile "pandy". V 60./70. letech se tenhle dizajn docela tesil oblibe. Pandi cifr, docela strohy a prehledny, presto libivy (pro radu lidi), vnitrni luneta a dve korunky. Znacek, ktere takove hodinky delaly bylo vice. Takoveto hodinky se objevovaly i ve filmech. Ja jsem si jich vsiml ve francouzskem filmu Dobrodruzi / Les aventuriers, s Lino Venturou, Alainem Delonem a Joannou Shimkus (s krasnymi, malymi, spicatymi kozickami a lehce priblblym vyrazem). Tam to teda nebyly Alpiny, ale ... (uz jsem se tady na ne ptal nekolikrat a furt si nepamatuju znacku - naopak ceny vintazek bohuzel ano). Ty hodinky se mi zalibily na prvni pohled, takze neni divu, ze me vcera uhodily do oka. Cerna varianta jen tak z lehka. Rikal jsem si "tohle jsem uz nekde videl...aaaha, Longines Legend Diver". Jsou si docela podobne. Az pak jsem zahlednul cernobilou variantu. Na prvni pohled se mi zalibila. Pouzdro o prumeru 42mm, vyrazne vystouple safirove sklo, pevne dynko (skoda jen, ze misto prapuvodni potapecske helmy je na nem "jen" trojzubec s klasickym pozadim Alpinackych hor), dve sroubovaci korunky a WR 300m (coz u heritage modelu neni zcela obvykle, ale casy se v tomto ohledu lepsi). Uvnitr beha, pro Alpinu, standardni , zakladni "alpinacka Sellita". Ja tedy, zmasirovan zdejsimi vodami, bych byl radeji pro ETU, ale ve svych Orisech mam Sellitu uz par let a nesetkal jsem se s zadnym problemem...navic Sellita tam strka o kamen vic (jiste jen pro marketing, ale strka ho tam). Cena v Koscomu (kde je maji i fyzicky) je nejakych 46000,- (+/- autobus, nebo 2000,- uz si to nepamatuju...na jejich webu jsem je nenasel, ale v prodejne jsou). Malo to uplne neni, ale pomalu to zacina byt "standardni" cena za podobny typ hodinek, s podobnym strojkem. Na zahranicnich hodinkovych shopech se samozrejme daji nauit za mene. Ne o desitky procent, ale daji.

 

Vsechno to vypada docela pekne, ale jako obvykle je zde nejake to "ale".

 

1. Lumi: hodinky maji lumi na ruckach, vcetne vterinovky. Maji lumi i na trojuhelniku na vnitrni otocne lunete. Konec. Indexy jsou bez lumi :( Teda velmi pravdepodobne. Indexy na cifru urcite. Na lunete jsem je zkoumal a myslim si, ze jsou bez lumi. Ac jsem se snazil, svitil jen trojuhelnik na pozici 12. To je velka skoda...

2. Vnitrni otocna luneta: ta je nearetovana , oboustanne otocna. Tedy nama zadne "kroky" a lze s ni otacet volne, obema smery. To samo o sobe neni uplne spatne...korunka je sroubovaci, takze po nastaveni a zasroubovani korunky s ni nelze hnout. Ale jeji pohyb je velmi lehky. Az moc lehky. Pri naprostem klidu je velice tezke nastavit korunku na presnou hodnotu. Pri zaroubovani korunky pak muze dochazet k jejimu posunuti (o kousek, ale prece), coz muze byt pro nekoho neprijemne.

3. DATUM: schvalne to pisu velkym pismem, protoze to je asi nejvetsi fail! Predloha mela datum standardne na treti hodine. Reedice jej ma mezi treti a ctvrtou hodinou. Docela dobre vyvedene, hezky oramovane. ALE (i certa staryho k dasu!!!) spodni hrana okenka licuje s indexem na 20. minute a horni hrana s indexem na 17.! minute. Ja bych teda uplne nevyvadel jen proto, ze je datumka mezi 3. a 4. hodinou. Ale proc tam proboha neni presne uprostred (kdyz uz teda ausgerechned nemuze byt na trojce). Naprosto chapu, ze tohle bude neprekonatelny blok pro radu pripadnych zajemcu.

 

Jak jste jiz pochopili, tyhle hodinky jsem dneska mel, v Koscomu, na ruce (cimzto dekuji za ochotu a trpelivost). Na me ruce (18,5-19cm...ne uplny lovecak, ale ani klasicky oval) sedely velmi dobre. V rozporu s tim, jak tento typ hodinek znam z filmů a fotek, na me pusobily spise "lestenkovite". Velmi dobre padnouci ke kosilim a (modni znalci mozna prominou) k oblekum. Jestli dobre chapu pojem "casual" (Grimpo v mem avataru je zvolen zcela spravne), tak i v tomto pripade jsou prudce nositelne. Uplne si je teda neumim predstavit u vytahanych, deravych tricek (zejmena namornickych vzoru) a plavek vsech druhu - zcela nahodou jsem mel dneska kosili. Ale...fotek je zatim nemnoho, na ruznych alternativach typu NATO strapu / ISO FRANE jeste mene, takze tezko rict. Treba to pujde i k mene formalnejsimu az hospodskemu vzezreni. Jak pravi klasik " i delnik ve sroubarne si muze precist Vergilia v originale". Otazka jestli jej oslovi...ale to uz je na vkusu kazdeho soudruha ;)

 

Jo! Nekoupil jsem...ale brouka mam :D

 

Neco fotek Alpiny...vice tamtez, ci na "stryckovi"

 

4e2c7b5544bcff7e3d67eb4a465f84c9.jpg

 

0d922240af59611af9689588a4d6997b.jpg

 

70fcc687d1b65fb996130af2bebc910c.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

P.S. Omlouvam se za diakritiku, pisu z telefonu a jeste v hospode...navic mi to Jabko nejak blbne (nekde jsem vycet "ghost touch"), takze me obcas hodi par radku jinam, takze se omlouvam, jestli sem tam nesedi nejake pismenko. Zcestne blaboly (jsou-li) taktez prikladam na vrub telefonu...at uz pravem nebo ne ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěkná recenze z první ruky! Mě se retro potápky se dvěma korunkama taky moc líbí, LLD byly jeden čas moje dreamwatch... hodně se mi líbí např vintage Wittnauer... a tyhle Alpiny by mohly být super, přesně nebýt toho data jak píšeš. Všechno bych jim odpustil, ale to datum se opravdu nepovedlo... Dobrý příklad jak elegantně a nenásilně zakomponovat datumovku do cifru je např. u těch nových Oris Divers Sixty Five, které se mi strašně moc líbí z fotek a videí, ale když jsem je byl v Koscomu nedávno zkusit na ruku, jiskra nepřeskočila... Přemýšlím, že se tam vypravím podruhé a dám jim ještě šanci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takhle zprzněný datum už tuplem nechápu- vždyť jedinej smysl, dát ho jinam než na 3 nebo 6, je zachování lumi indexu. A tady ani lumi indexy nejsou. Opravdu bych chtěl nějak pochopit, co tím umístěním kluci z Alpiny chtěli říct. A ještě ho zarámovat a dát inverzní, tím tomu nasadili korunu. A přitom je to taková škoda- těchle dvoukorunkovejch reinkarnací na trhu zas tak není. Koneckonců LLD jsou jedinou konkurencí (neberu vyšší levely typu JLC Deep Sea nebo třeba Aquatimery)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bílá varianta vypadá fakt skvěle, jen to datum...ach jo. Očividně se chtěli od původního modelu něčím odlišit, jen toto nebyla zrovna ta správná cesta, přitom na té pozici 3 to u původního modelu vypadá dobře a vypadalo by to dobře možná i dole na 6. Škoda, jsou to jinak fakt pěkné hodinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Nepřesně jsem se vyjádřil, myslel jsem ručky, mají výrazně větší plochu lumi a proto svítí lépe /indexy k určení času nějak nepotřebuji/, ale je to technicky jedno, oboje nejsou Seiko, takže za poměrně malou chvilku už není co řešit...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja byc si tedy panove dovolil oponovat, mne se naopak to usazeni te datumovky libi, je to velice citlive udelane, ponechana ta vetsi cast indexu a zaroven ta asymetrie, ktera to cini zajimavym. Nevim proc ale opravdu se mi to libi, je z toho citit ze nad tim nekdo hodne premyslel. Dodava to tem hodinkam urcity smrnc. Libi se mi vice nez LLD, jsou krasne zpracovane. Fakt pekny potapky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...