Přejít na obsah

Casio MTG-S1000S-1AER


Dan77

Doporučené příspěvky

Nedávno jsem tu hledal rady na univerzální hodinky, nakonec mi doma přistály Casio MTG, tak (nejen) o nich zkusím něco napsat. Doufám, že to nebude moc dlouhé a aspoň někdo si to přečte, je to moje prvotina, tak prosím o shovívavost  :notworthy: 

O tom, zda vůbec existují univerzální hodinky je tu diskuzí dost. Pro mě znamená univerzální to, že je sundám z ruky v podstatě jen, když jdu spát. Mám několik prací ? od záchranařiny, přes obchod až  k manuální práci (příležitostně :P ). K tomu koníčky jako různé vodní kratochvíle, střelba, motorka, koloběžka se psem, atd? Čili ideální hodinky by měly být odolné, koukatelné k ?civilnímu? oblečení, akceptovatelné párkrát do roka k obleku a měly by se mi líbit. Vzhledem k minimální náročnosti na údržbu rádiem řízené a solárně napájené.

 

Pohled zpátky

 

Trochu odbočím ? mám rád všelijaké technické a mechanické věci, jsem nadšený z toho, jak vše funguje. Ať už to jsou stará auta nebo nové high-end fíčury. Vždycky mě fascinovaly mechanické hodinky, když jsem si jako dítě vyplakal doma Prim Sport, koukal jsem na ně několik dní téměř v kuse a ve škole jsem při plavání sklízel obdivné pohledy, že lezu do vody s hodinkama  :D 

Když jsem ovšem později objevil, že existují i jiné značky a objevil v letáku Casio AW-22, byl jsem tak fascinovaný kombinací ručiček a displejů, že brigáda stíhala brigádu, až jsem si je s velkou slávou koupil. Koukat na to, jak ručičky každých 20 vteřin poskočí mě bavilo ještě déle, než počáteční čučení na předchozí Sportky J Zažily toho se mnou opravdu hodně, mám je dodnes a i když je na nich hodně vidět, že neměly na růžích ustláno, stále jsou plně funkční.

Obrázek ilustrační:

post-50758-0-60299300-1484314652.jpg

 

Poté přišlo poměrně krátké období různých ?designovek?, fake slavných značek, ale většinou moc dlouho nepřežily a na ruku šly zpátky staré Casia. Když jsem začal koukat, co místo nich, vyjelo Casio s G-Shock, které už nevypadaly jako obrněný plast, ale tou dobou stály na mě docela dost. Nicméně pomohl internet a nedbaje rad jak ?pošlu někam peníze a už je neuvidím? jsem objednal přes eBay Casio G-Shock GW2000BD. Opravdu přišly, byly za poloviční cenu než tehdy tady v Čechách a já byl nadšený. Kovové, rádiem řízené, solárně napájené a velmi odolné. Tehdejší reklama, že vydrží přetížení 5G a jsou testovány při Redbull Air Race asi nelhala ? postupně jsem si odvykl před jakoukoli aktivitou přemýšlet nad tím, že mám na ruce hodinky. Takže několikrát si daly mráz pod -20 a lyže, činnosti jako sekání dřeva, párkrát saunu, atd? Jediná údržba spočívala v tom cca jednou ročně seřídit ručičky na ?nulu?. Že jsou používané se projevilo drobným ?oleštěním? černého povrchu na pár místech, nejvíce na tahu z vnitřní strany. Třeba sklíčko, zřejmě díky tomu, jak je utopené, je stále netknuté. Měly jedinou nevýhodu ? opravdu nevypadaly úplně civilně a reprezentativně už vůbec ne.

post-50758-0-48158300-1484314930_thumb.jpg

 

Přikoupil jsem k nim tehdejší novinku ? chytré hodinky LG Watch R. Ciferníky dle nálady a příležitosti, notifikace na hodinkách jsou velmi návykové B)  Nicméně denní nabíjení, po předchozím rozmazlení bezúdržbovými Casii, mi po čase začalo lézt na nervy. Bral jsem si je tedy jen, když to bylo nutné a jinak opět putovaly na ruku Casia. Překvapivě mi u LG Watch R vadila nízká váha, najednou jsem si skoro nebyl jistý, jestli hodinky mám nebo ne.

 

MTG

 

Začal jsem hledat něco opravdu univerzálního, narazil jsem na Casio MTG a hned se zamiloval :angel:  Mezi dalšími tipy tady na fóru se objevily i Seika, která nakonec vyřadila absence safírového sklíčka, Citizeny se mi nějak přestaly líbit a už to vypadalo na MTG-S1000D, když jsem se proklikal až k podobným MTG-G1000D. Rozdíl je v designu a ?G? mají i GPS, což se mi líbilo jako další technická fíčura :lol:
 

Cena v ČR je o 15 tis. více než u řady S, nicméně trochu jsem projel zdejší fórum, následně internet a rázem jsem zjistil, že bych mohl mít řadu G za cenu, která je téměř shodná s řadou S v ČR. Následovaly hodiny u internetu, obrázky, technické parametry, to tu asi každý zná. Nakonec jsem vyrazil si oboje vyzkoušet. Designově měly každé něco do sebe, nicméně verze s GPS je cca o 1,5 mm vyšší. Normálně bych si toho asi nevšiml, ale na ruce to byl přesně ten rozdíl, kdy mi jedny sedly jak p?l na hrnec a ty vyšší byly prostě pocitově ?divné?. Zkrátím to, malá dohoda o ceně u obchodníka, kdy cena byla sice o trochu vyšší, než bych je dostal ze zahraničí, ale zase mám pětiletou záruku v ČR a už jsem si je vezl domů.

 

Rozbalujeme

 

Hodinky jsou dodávány v elegantní černé krabičce, ve které je menší krabička se ?zaklapávacím? víčkem. Jsou připnuté na černém koženkovém polštářku a zasazeny ve výřezu v černém molitanu. Po straně je ještě malá krabička s návodem, garanční kartou a dalším ?balastem?. Součástí je ještě klasická kartonová krabice, zřejmě myšlená jako transportní, na kterou jen stačí napsat adresu a celé to poslat. Po zabalení to působí dojmem, že si na balíček můžete stoupnout nebo ho shodit ze schodů. Nebál bych se takto zabalit i o dost křehčí hodinky  :smile_anim: 

post-50758-0-38953500-1484314980_thumb.jpg

post-50758-0-58375400-1484315039_thumb.jpg

 

První dojem

 

Po vybalení, když vezmete hodinky do ruky, si řeknete ?ty jsou těžké?. Opravdu jsou, váha téměř 190 g znamená, že do kategorie lehkých je prostě nezařadí nikdo. Než nad tím začnete hloubat, zaujme špičkové zpracování a váha je zapomenuta. Častá kritika je, že ?za ty peníze ani nejsou celé kovové?. Část pouzdra je z něčeho, čemu někdo říká pohrdavě plast. Ve skutečnosti je to jakási pryskyřice, přirovnal bych to k materiálu, ze kterého je vyrobený Glock, jen malinko měkčímu. Naživo to rozhodně neurazí a ani to nepůsobí lacině. Z pohledu nositele hodinek, pokud je máte na ruce, stejně to černé není vidět ? při pohledu na hodinky na ruce vidíte jen ocel. Z pohledů ostatních ? spíš to zaujme a lidi se mě ptají, co a proč to je. Půjčil jsem je kolegovi, aby si je dal na ruku, abych to viděl ?zvenku? a působí to opravdu zajímavě, rozhodně ne nějak ?levně?.

post-50758-0-81100300-1484315225_thumb.jpg

 

Stejný ?plast? je i na ocelovém tahu zevnitř. Toho jsem se trochu bál, už dlouho jsem zvyklý na kovový pásek. Překvapivě to funguje výborně, jak jsem vyzkoušel v mrazech minulých dní, kdy bylo -17 stupňů. Plast velmi dobře izoloval od chladné oceli, přitom na ruce vůbec není vidět, zvenčí prostě vidíte kovový pásek. Ten je mimochodem velmi precizně zpracovaný a rozhodně hodinkám nedělá ostudu.

Přezka s klasickým oboustranným rozepínáním je přesná a velmi jistá. I když jsem dal prst pod pásek a docela dost tahal, ani se nehne. Na přezce jsou dva ?protektory? z nám již známého plastu, takže i když opřete ruku třeba o stůl, nebrousíte přezku. Mezi nimi je ještě vygravírovaný nápis G-SHOCK.

post-50758-0-39085800-1484315304_thumb.jpg

 

Hodinky

 

Samotné hodinky mají kolem ciferníku kolem dokola zkratky měst podle časových pásem, nad ciferníkem nápis G-SHOCK a pod ním SHOCK RESIST. Nápisy jsou opět vybroušené, není to jen potisk.

post-50758-0-64218200-1484315342_thumb.jpg

 

Safírové sklíčko s vnitřním antireflexem je utopené o cca 2 mm, což ho doufám ochrání stejně jako u mých předchozích hodinek. Karbonové ručičky ukazují velmi přesně k dílkům na okraji ciferníku. Dvoubarevná luminiscence je velmi efektní. Sice píší o technologii Neobrite, i když na můj vkus by mohla vydržet o trochu déle svítit.

post-50758-0-20725200-1484315370_thumb.jpg

 

Mezi čtvrtou a pátou hodinou je okénko s datem. Na třetí hodině je subciferník se světovým časem, lemovaný nerezovým rámečkem. Díky tomu je velmi dobře viditelný oproti černému, resp. ?carbonovému? pozadí ciferníku. V něm je ještě mezi sedmou a osmou hodinou malinký ciferníček ukazující AM/PM.

Na osmé hodině je subciferník ukazující den v týdnu a další režimy ? budík, stopky, atd? Na desáté hodině je subciferník času v 24 hod. formátu. Oba tyto ciferníčky mají sice červené ručičky, ale nejsou nijak barevně odlišené od pozadí. Při letmém pohledu na hodinky tak opticky neruší, na druhou stranu pokud vás zajímají informace na nich, je třeba se na ně více zaměřit. Pro mě osobně je to vyvážené tak akorát, někomu to může vadit.

Ovládání je klasické Casio, levým spodním tlačítkem měníte režim hodinek ? stopky, odpočet, budík, duální čas, pravými tlačítky potom ovládáte danou funkci. Zajímavostí je korunka se ?Smart Access technology? ? korunka je v běžném režimu blokována proti otáčení či zmáčknutí. Jejím pootočením ji uvolníte a je možné ji vytáhnout do první nebo druhé polohy. Potom s ní lze jejím pootočením ovládat zejména nastavení ručiček, dokonce ve dvou rychlostech, zmáčknutím se vše potvrdí. Není v tom nic mechanického, je to spíše jakýsi ?joystick?. Funguje to ale překvapivě dobře a intuitivně. Pokud je korunka zajištěna, je utopená mezi dva ?chrániče?, takže i kdyby hodinky spadly přímo na ni, nic se jí nestane.

post-50758-0-03275100-1484315669_thumb.jpg

 

Na dýnku zespodu je vygravírované logo Triple G, typ hodinek, atd?

post-50758-0-96703200-1484315405_thumb.jpg

 

Zajímavostí je i automatická korekce ručiček, což jsem u starších G-Shock musel dělat ručně. Pokud by hodinky dostaly takový náraz, že se ručičky ?rozladí?, tato funkce to každou hodinu kontroluje a v případě nutnosti koriguje. Lze to samozřejmě udělat i ručně.

 

Odolnost

 

Hlavní devizou hodinek by měla být odolnost, tak se na ni pojďme podívat. Vodotěsnost 200M, tedy potápění s přístrojem, to má dneska kde kdo. Mechanická odolnost je zajištěná tím, že strojek v hodinkách je kromě robustnosti pouzdra uložen v jakémsi absorpčním gelu, který dále tlumí přenos nárazů.

Vypůjčím si originální popis: Hodinky jsou testovány leteckou normou pro vybavení kokpitu letadel s gravitačním odporem přesahujícím 15G (ISO 2669). Dále jsou testovány přísnou normou pro vibrační odolnost (JIS D1601 třídy 4A) pro vozidla s vibracemi do 20G. Tento test trvá přibližně 10 hodin za podmínek rozkmitání hodinek s dosaženou amplitudou kmitání do 20 mm a frekvencí až 1000 Hz při zrychlení 20G. Tyto G-Shock jsou certifikovány jako přemožitel této náročné normy.

 

Z toho všeho vyplývá to, že se jedná asi o jedny z nejodolnějších hodinek na trhu a pevně doufám, že mé zacházení vydrží a přežijí bez úhony  :thumbsup_anim: 

 

Ještě společné foto s předchůdci  :P 

post-50758-0-50876100-1484315507_thumb.jpg

 

Závěr

 

Nosím je teprve týden, nicméně za tu dobu jsem si na ně velmi rychle zvykl. Rozhodně máte na ruce ?kus hodinek?, ale podle mého je to pořád v normě a hodinky nijak nepřekáží. Dokonce není problém je schovat pod rukáv košile/mikiny/bundy, i když já už léta mám levý rukáv kvůli hodinkám vždy volněji zapnutý než pravý. Na ruce hodinky budí pozornost, ohlasy jsem zatím slyšel jen kladné, líbí se.

Pokud bych jim měl něco vytknout, tak luminiscence by mohla vydržet déle a prospělo by jim i osvětlení, které má dražší model s GPS a které je velmi povedené.

Rozhodně jejich koupě nelituju a doufám, že mi budou dlouho sloužit.

post-50758-0-87528100-1484315727_thumb.jpg

 

 

Pro zajímavost testovací video přímo od Casio

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Dobre napsane. ;-)

Trochu se poohlizim po necem podobnem. Takze dekuji za osobni pocit a tech. informace.

.

 

Mám na cestě MR-G G1000 tak uvidím jak mi budou sedět. Mám menší ruku ale ty MR-G by měly být menší než tvoje MT-G...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...