Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Zdravím,

našli by se tu nějací bikeři, kteří by byli ochotni mi trochu pomoct při rozhodování s výběrem kola?

Léta spokojeně jezdím na crossu, ale na stará kolena se mi zachtělo horáče. Když jsem totiž před kolo připřáhl našeho 30 kilového pesana, ukázalo se, že cross zde není nejlepší volbou. Rozhlížím se proto po nějakém stroji, ktery by vydržel jízdy po lesních a polních cestách, cestičkách a stezkách a z kopce ubrzdil nadcenta s upalujícím psem vpředu. Zároveň jsem oslovil zdejšího stavitele kol o nabídku. A to jsem neměl dělat, protože teď se v tom plácám a nemůžu se rozhodnout. Co poradíte, jaký je váš názor?- Mám 183 cm, v současné době 102 kg, na crossu mám převody 3x9.

• Předpokládaný terén spíše lehčí až středně obtížný.  Polní cesty, louky, lesní cesty. Bahno, brody. Nebude to kolo do města nebo na jízdy do práce. Na to si nechám krossku.
  • Za rám nebo představec často uvázané vodítko s 30 kilovým psem na druhém konci.
  • Posed bych preferoval spíše pohodlnější než sportovní, potřebuji psa před sebou sledovat a řídit.
  • Sedlo spíše měkčí. Sedavé zaměstnání, znáte to...
  • Spolehlivé brzdy, jisté řazení.
  • Cena ideálně kolem 20000, max do 25000.

No a teď:

• Buď Specialized RockHopper
  • Nebo Cube
  • Nebo stavbu na klíč v této konfiguraci:
    • rám MRX Elite X7 19,5"
    • vidlice Suntour Raidon RL-R air pevná osa 15mm, zamykání na řídítkách
    • hl. složení MRX cartridge + podložky
    • kliky Shimano Deore M615 24/38, osa integrovaná HT II
    • řazení Shimano SLX 2x10
    • přesmykač Shimano Deore M610
    • měnič Shimano XT M786 Shadow+
    • kazeta 11 - 36 SunRace MS
    • řetěz SunRace 10sp. stříbrný + spojka
    • kola Remerx Hurry (prům. ložiska) přední na osu 15mm
    • pláště Schwalbe Rapid Rob 29x2,1"+
    • duše Rubena light
    • brzdy Shimano Deore M615, kotouče RT66 180/160mm
    • představec Force
    • řidítka Force Basic zvedlá 74cm
    • gripy T-One
    • sedlovka Force
    • sedlo Endzone VL-6358 nebo 6317
    • objímka pod sedlo

Stavba vychází na 22800. Co byste vybrali?

Upraveno uživatelem vladacr
Odesláno

Na toho Spešla bych být tebou rychle zapomněl, ta výbava je hrozná.. Spešl umí dobrý kola, ale ne za dvacku. Ten Cube se mi líbí, asi víc než ta skládačka.

No ale osobně bych to řešil tak, že bych zabředl do hlubin internetu a našel nějaký, minimálně o 30% zlevněný kolo třeba z 2015.

Odesláno (upraveno)

29 HT jsem řešil loni (na chalupu, žádné velké terény - Písecké hory) a vybral jsem tohle. Oproti tebou vybranému kubíkovi mi 3 tisíce navíc přijdou jako rozumně investované peníze. Když jsem počítal stavbu (na RB), vyšla dráž a lenost zvítězila.

http://x-bikes.cz/?act_nabidka=detail&id_zbozi=8424

edit: rok 2015 jsem trefil :)

Upraveno uživatelem mikymik
Odesláno

Ten Cube se mi taky líbí, navíc z https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-attention-black-n-blue-550423/wg_id-8545 je za pěkný peníze. Ale nemá pevnou osu, a toho se docela bojím. Měl jsem půjčený Crave os Spešla, ale při hodně prudkém brždění se ten předek prohýbal. Ve zlevněných a v 19" rámu toho moc není.

Odesláno

Přesně, souhlas. Skládačka je výhodná snad jen tím, že si ji můžeš přesně podle představ definovat, ale to má asi smysl pro dražší speciální kola (závodní).

Na toho Spešla bych být tebou rychle zapomněl, ta výbava je hrozná.. Spešl umí dobrý kola, ale ne za dvacku. Ten Cube se mi líbí, asi víc než ta skládačka.

No ale osobně bych to řešil tak, že bych zabředl do hlubin internetu a našel nějaký, minimálně o 30% zlevněný kolo třeba z 2015.

Odesláno

Souhlas s prvou i druhou částí. Jinak za sebe doplním, že byly doby, kdy jsem dal za kolo bez mrknutí pade. Teď na to kašlu (musí zbýt na hodinky ;) ), takže např. loni jsem koupil lehce jetýho Treka za tuším 13tis. Je v perfektním stavu, konfikurace + - odpovídá tomu co požaduješ a přitom nemám strach, že ho někde obouchám a pod. Takže bych zvážil i tuhle variantu.

Odesláno

Hlavně nekoukej a neptej se na specialozovanejch fórech (např. bike-forum.cz), dozvěděl by ses, že seriovky jsou naprd, že si to za každou cenu musíš nechat postavit (je to levnější, lepší komponenty atd.) :). Řekl bych, že pro normálního člověka je to asi úplně jedno a jde o to, co se ti líbí, jak dlouho chceš čekat na dodání atd.

Maxbike není špatnej, dá se to pěkně doladit podle představ, dodání je rychlý.

BTW když budeš tahat psa (nebo pes tebe) mrkni na tohle: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Klick-Fix+adapt%C3%A9r+pro+uchycen%C3%AD+vod%C3%ADtka (náhodný výběr, existuje víc variant)

Odesláno

Jsem v podstatě ve stejné situaci a kolegové, kteří jezdí hodně mě taky v téhle cenové kategorii odrazují od stavby a doporučují Canyon. Sice si ho neprohlédneš/nevyzkoušíš na krámě, ale tím, že distribuují napřímo, tak za stejnou cenu dostaneš lepší osazení. Nakonec asi půjdu do Grand Canyon 5.9 - lepší brzdy a vidlici u 6.9 bych asi nevyužil.

Odesláno

No, teď se objevil Grand Canyon 6.9 ročník 2015 v XL velikosti. Za 23900. Tak uvidíme, jestli ještě je. Jinak se mi ale zatím asi nejvíc pozdává ta stavba.

Odesláno

Naprostý souhlas. Když jsem kupoval svoje kolo, tak jsem si řekl, na čem ho chci mít postavené (deore, hydraulika, slušná vidlice) - podíval se na net, jak si tahle konfigurace zhruba stojí, abych nebyl mimo. A pak jsem obešel tři nejbližší prodejce - nabídli mi kola postavené z fabriky, s tím, že mi je upraví dle požadavku (aby to byl vyvážený celek), a dostal jsem ještě lepší cenu, než jsem našel na netu. Nikdy by mě to nenapadlo zrovna u kola, ale smlouvat, smlouvat, smlouvat.

Odesláno

Včera jsem obešel tři místní prodejce, dvakrát Specialized a Scott, jeden Cube. Pouze v jednom z nich mi byli ochotní vyměnit rychloupínák za pevnou osu u RockHopperu, prodejce Cube se snažil mi prodat kolo za téměř dvojnásobek cílové částky, na kterém bylo vše v XT, když mi chvilku před tím tvrdil, že rozdíl mezi Deore a XT je prakticky nulový, pevnou osu že určitě nepotřebuji a že 180 mm kotouče jsou naprd, protože stačí, když do nich bouchne klacek a jsou na výměnu, protože se ohnou. Kolo k projížďce nabídl jen jeden z nich (ten, co neměl problém s přestavbou).

Ještě mě v týdnu čeká tour de další tři prodejci, ale nějak to v našem krajském městě nevidím moc růžově. Ten Canyon, o němž píšu výše je XL, takže to na mě bude asi velký (od země k rozkroku mám 84 cm). Navíc bych to musel sestavit a vyměnit sedlo, protože moje hemoroidy tvrdolína nesnesou. I když se mi tedy líbí moc.

Takže stavba získává pomalu body. Na rámech MRX elite staví i http://www.cyklonemcik.cz/mrx-29.

Odesláno

Ja teda doporucuji si kolo nechat slozit.

Loni me to vyslo levneji nez kupovat hotovou znacku a dle meho nazoru je to i kvalitnejsi kolo.

U biku z obchodu jsou vetsinou kvalitni komponenty jen tam kde se laici nejvice divaji - prehazovacka, ram... ale dalsi veci ktere nejsou tak na ocich jsou odrbane a za zbytkem kola zaostavaji - naboje, rafky, plaste...

Kvalitni stavba kola na zakazku je celkove vyvazena, z me zkusenosti nejvice ze vseho zalezi na kolech a na vidlici, celkove na rotujicich - pohybujicich se castech a to sou zrovna ty nejvice odrbavane komponenty na kolech z obchodu.

Navic je to moznost volby sedadla, riditek, vseho co mi vyhovuje a co bych jinak musel kupovat dvakrat.

29" brat jedine s pevnou osou.

Ja si loni nechal slozit 29" MRX X9 s Epixonem s pevnou osou, osazeni deore+SLX, naboje sram X9, kevlarove plaste atd a byl jsem nekde na 29k.

Delal mi to tento kluk https://www.facebook.com/mhbikescz/ doporucuji... ale vim ze takovych je spousta.

Odesláno

S rámem MRX jsi spokojený? Co říkáš na tu moji sestavu? Mě se zdá vyvážená, limit je 25000 a tohle vychází na 22000. a tak přemýšlím, co za ty zbývající vyměnit nebo doplnit. Epixon namísto Raidonu by byl +2100, nebo jiná kola? Změna sedlovky a řídítek za něco lepšího/lehčího?

Odesláno

Rekl bych ze za 22k je to celkem ok. Pokud mas jeste 3 litry tak bych je dal za epixona s pevnou osou a lehky plaste s kevlarovou patkou se vzorkem a sirkou podle toho co budes jezdit. Ja mam radsi uzsi nez 2.1, ale jezdim spis lehci teren i obcas po silnici.

Dal potrebujes kvalitni slapatka - SPD nebo klasika, pokud SPD tak doporucuju XT od Shimana.

A pokud jeste neco zbyde tak si kup kvalitni sedlo.

Odesláno (upraveno)

Jo jeste sem resil dilema 2x10 vs 3x10, a nakonec sem skoncil u klasiky 3x10 protoze vyuziju ten vetsi rozsah prevodu.

2x10 je spis do terenu pro vykonnejsi jezdce a pro lidi kteri presne vi proc to chcou, pokud si clovek jako ja neni jistej tak 3x10 pro nej bude asi lepsi :D

Upraveno uživatelem lukasb
  • po měsících...
Návštěvník qoyi
Odesláno

MTB jsem kupoval poskladane, ale na jaro planuju poskladad silnicku, tak se pak pochlubim.

Doboha, sem mam sice zákaz, ale nebyla by lepší dálnička na zimu?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...