Přejít na obsah

co vše lze lít do UV čističky?


Doporučené příspěvky

Tak dnes mi dorazila ultrazvuková čistička, koupil sem tu větší (CD4800), abych do ní nacpal i součástky větších hodin. Čistí to naprosto úžasně, špína prostě mizí před očima už jen ve vodě...a co teprv když sem tam nalil Chronor ? jedna báseň! Zkoušel jste někdo čistit v benzínu? Samozřejmě kvůli zvýšenému odpařování kvůli vibracím by se to muselo strčit ven na vzduch, ale jinak mě žádná další překážka nenapadá. A co takhle Sitol? Sice v návodu píšou, že se tam nemaj dávat brusné chemikálie, ale dá se to říct o Sitolu? Kdyby se to nějak rozumně naředilo, tak by to nemuselo mít špatný efekt, co říkáte? Zkusil jste to někdo? Nebo třeba napište nějakou cennou zkušenost nebo tak něco, hledal sem něco na fóru, ale moc tu toho není...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chystám se vyzkoušet něco z profesionálních přípravků http://www.laborkomplet.cz/ultrazvukove-la...azvukove-lazne/ . Ale tuším, že asi nic lepšího, než klasický a poměrně levný Chronor, nebude. Moderní přípravky jsou většinou velmi ekologické = neúčinné.

 

Brusný efekt Sitolu ti nepomůže, ultrazvuk čistí jiným mechanismem. Je třeba použít přípravky které působí chemicky. Tak mne napadá, že by mohl být účinný některý z přípravků "Na rez a vodní kámen".

 

Vanu sis vybral dobrou, já mám menší CT-400 a taky koukám po téhle. Do CT-400 se nevejde třeba kostra fotoaparátu nebo součástky z větších objektivů.

Upraveno uživatelem dubraro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jojo slivovice dosahuje pozoruhodných výsledků.Docela by mě zajímalo co to s ní vlastně udělá.

 

nechci tady rozvijet evidentni OT :) ale ta slivovice - taky jsem to zkousel a musim rict, ze "starne" opravdu uzasne... dobre zkusenosti mam taky s klasickym bublatkem do akvarka, ktere se da do demizonu a necha se radne vybublat (ovsem pozor na ty perlive kaminky - musi byt z praveho kamene a ne jen slepeny pisek - to se pak rozpusti :) )

 

ale zpet k hodinkam - mam jeste amatersky dotaz - nedavno prodavali cisticku v tchibu - myslite, ze by to na "domaci pouziti" mohlo stacit? diky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ale zpet k hodinkam - mam jeste amatersky dotaz - nedavno prodavali cisticku v tchibu - myslite, ze by to na "domaci pouziti" mohlo stacit? diky.

Co se týče velikosti, určitě (pokud nebudeš čistit kyvadlové hodiny). Ale podívej se na výkon, tam bývá problém. Levné čističky mívají jen 30W a to stačí stěží na upatlané brýle. Na účinnější čištění potřebuješ alespoň 100W/litr náplně, tedy asi 60W na malou půllitrovou vaničku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mám hodinky odolné do 30 metrů...daji se cistit v ultrazvukové čističce.?někde jsem slyšel,že hodinky odolné do 30 metrů jsou tak max.na déšť a můžu je používat při umývání rukou

jako že bys je hodil do čističky tak jak jsou? To snad radši ne. Pokud potřebuješ vyčistit tah tak odmontovat a klidně do ultrazvuku, stačí teplá voda se saponátem. Pouzdro hodinek by šlo taky ale strojek vymontovat. Ikdyž jsou vodotěsné,ultrazvukové kmitání vytváří dost drastické rázové vlny v čistící lázni čímž to taky vlastně čistí. Ale jaký ty vlny skutečně vytváří tlak si netroufám odhadnout,je možné že by se něco protlačilo těsněními. A s tou vodotěsností je to tak že zkoušku ti udělá nějaké slušně vybavené hodinářství.Lidi si často koupí nějaký šmejd z bambusového krámku, na pouzdru to má napsáno kdeco a pak vznikají takové ty lidové legendy že 100m vlastně vůbec není 100 metrů ale je to jakási tajemná jednotka kterou nikdo nezná a znamená to že s tím můžou 100m běžet deštěm. Typicky by to ale mělo znamenat že hodinky jsou odolné statickému tlaku 100 metrů vodního sloupce. Do jaké hloubky se s nimi dá opravdu potopit je třeba brát s rezervou protože třeba při plavání,vlivem pohybu rukou vznikají dynamické tlakové vlny které to můžou významně ovlivnit.Myslím ale že seriozní výrobce potápěčských hodinek s tím asi do jisté míry počítá a údaj bude mít dostatečnou rezervu. Taky ale záleží na údržbě,žádné těsnění nevydrží věčně a musí se pravidelně měnit. Pokud se chceš potápět tak si budeš muset koupit skutečné potápěčské hodinky a nebude to laciné. Naproti tomu myslím že dnes snad už všechny hodinky sportovního zaměření od seriozního výrobce by měly snést běžné dovolenkové šnorchlování v Chorvatsku. Když to snášely Prim Sport....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám EMMI ECO ...

http://www.emag-germany.de/Ultraschall.html

ale dal jsem za ní jen 20euro. Čistím napřed chemicky, něco jako Chronor, a v ultrazvuku oplachuju jarovou vodou a pak suším teplým fenem. Výsledky jsou řekl bych dobré. Tím "něco jako Chronor" myslím lázeň "A" podle knihy J. Hájek, mazání hodinových strojů, str. 44. :rolleyes:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...
  • po měsících...

Z nostalgie jsem se sem ještě po letech vrátil, i když už hodinařím spíš svátečně :)

Jinak tedy dodatečně potvrzuji, že v té US čističce se mi nejlépe osvědčilo pořadí chronor a dvě benzínové lázně. Když jsem si chtěl dát opravdu záležet, tak ještě záverečné doleštění čepů a ložisek seříznutým brslenem :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...