skodna Posted January 1 Report Share Posted January 1 (edited) Vitej ve světě hodinek. Na tvou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Každý to má jinak. Důležité je, aby se výsledek líbil tobě a jednotlivé komponenty do sebe a k sobě tak nějak dobře zapadaly. Pokud máš na mysli bastlení ze strojků Prim, ta asi nejjednodušší a neméně nákladný je strojek typu 66. Je to hojně rozšířený strojek montovaný do mnoha typů Primek v poslednich letech produkce tehdejšího Eltonu. Je bez datumovky, tak odpadá část možných nesnází pri rozborce a sborce. S datumovkou by se jednalo o strojek typu 68.Ten je diky datumové nástavbě o něco vyšší, nicméně stejné konstrukce ze stejných dílů. Jinak si použij cokoli co máš po ruce. Pokud bude stroj pasovat do pouzdra a bude funkční tak kreativitě se meze nekladou. Přeji hodně zdaru při bastlení. Edited January 1 by skodna Link to post Share on other sites
kachnička Posted January 3 Report Share Posted January 3 Ještě zeptám zde, protože jsem to nikde nenašel. Na demontáž sklíčka je potřeba pavouk, že? Stačí na to obyč z aliexpressu za pár stovek? Popř. lze demontovat jinak? Předem Vám děkuji za odpověď. Link to post Share on other sites
straspol Posted January 3 Report Share Posted January 3 Jak na kterých PRIMkách- některá sklíčka jsou naklapnutá zvenčí v rámečku, některá vsazovaná přímo do pouzdra, některá jsou dokonce armovaná- to bývá oříšek. Obecně většinu sklíček není problém opatrně třeba přes ubrousek zevnitř vytlačit z pouzdra (nebo z rámečku, když to musí být...) ven. Je problém je vrátit zpátky - a ta armovaná většinou jak jednou vyndáš, pak stejně už tečou... Link to post Share on other sites
Honza.manta Posted January 3 Report Share Posted January 3 před 2 hodinami, kachnička napsal: Ještě zeptám zde, protože jsem to nikde nenašel. Na demontáž sklíčka je potřeba pavouk, že? Stačí na to obyč z aliexpressu za pár stovek? Popř. lze demontovat jinak? Předem Vám děkuji za odpověď. před 2 hodinami, straspol napsal: Jak na kterých PRIMkách- některá sklíčka jsou naklapnutá zvenčí v rámečku, některá vsazovaná přímo do pouzdra, některá jsou dokonce armovaná- to bývá oříšek. Obecně většinu sklíček není problém opatrně třeba přes ubrousek zevnitř vytlačit z pouzdra (nebo z rámečku, když to musí být...) ven. Je problém je vrátit zpátky - a ta armovaná většinou jak jednou vyndáš, pak stejně už tečou... Armovací sklíčka se musí lisovat lisem na sklíčka. Všechna ostatní sklíčka jdou nandat a sundat pavoukem. A když armovací sklíčko vyndáš pavoukem, tak je vysoká šance, že po opětovaném nalisování nepoteče. Link to post Share on other sites
Honzat Posted January 4 Report Share Posted January 4 Mám pavouka z aliexpressu. Moc mi to sním nejde - packy po sklíčku kloužou. Nevím jestli tedy nedělám něco špatně. Link to post Share on other sites
straspol Posted January 4 Report Share Posted January 4 Taky mi to pavoukem moc nešlo, není to na každý tvar sklíčka a taky s tím šroubem člověk nemá takový cit- a na ta stará sklíčka se stačí jen trochu zle podívat a už praskají. Link to post Share on other sites
eLzyx Posted January 4 Report Share Posted January 4 V 6. 2. 2008 v 21:29, georg napsal: A je tu dříve avizovaný bastl č. 2. Vše jsou původní originální díly Prim, doposud jsem neměl origoš ručky k automobilovým hodinkám Prim (bíle lakované, vyplněné svítící hmotou). Až budu mít lepší pouzdro, tak je budu občas nosit. Vím, že s fotkama jsem si mohl dát víc záležet - třebas příště. že jsem sem lezl. Nevím, proč, ale tohle nějak nutně potřebuju A to mne Prim Sport mánie nějak míjela. Dá se tohle zbastlit jen tak doma na koleni? Tedy je to jen o prosté výměně ciferníku? Link to post Share on other sites
straspol Posted January 4 Report Share Posted January 4 No- s tímhle ciferníkem z autohodin je kříž, má bohužel nožičky jinde než bys potřeboval, má- li být zachována trojka na korunce. Pár bardů to tady řešilo upilováním nožek a následným přilepenim ciferníku na základnu strojku oboustrannou páskou a nějakou distanční vložkou, aby pod cifrem skrytý datový věnec mohl volně běhat... nebo demontovali datový mechanismus ? Už si to nepamatuju... Link to post Share on other sites
Honza.manta Posted January 4 Report Share Posted January 4 Ono hodináři tyhle nožičky mají nalepovací a stačí ty původní upilovat a nalepit správně ty nové. Link to post Share on other sites
straspol Posted January 4 Report Share Posted January 4 To je teda vychytávka já slyšel jen o té oboustranné pásce- to čehož se mi fakt nechtělo... Link to post Share on other sites
eLzyx Posted January 4 Report Share Posted January 4 kdybych to tedy páchal, pasují na strojek z PS I. ručičky z PS II. ? Ty z autotime asi jen tak neseženu (nikde je nemůžu najít). Link to post Share on other sites
Honza.manta Posted January 4 Report Share Posted January 4 před 6 hodinami, straspol napsal: To je teda vychytávka já slyšel jen o té oboustranné pásce- to čehož se mi fakt nechtělo... Sám mám dva ty nalepovací kolíčky doma, jen si nepamatuji kde, ale třeba se jednou šiknou. Před hodinou, eLzyx napsal: kdybych to tedy páchal, pasují na strojek z PS I. ručičky z PS II. ? Ty z autotime asi jen tak neseženu (nikde je nemůžu najít). Všechny strojky 68 a 66 a i padesátkové strojky mají záměnné ručky. Link to post Share on other sites
straspol Posted January 5 Report Share Posted January 5 před 6 hodinami, Honza.manta napsal: Sám mám dva ty nalepovací kolíčky doma, jen si nepamatuji kde, ale třeba se jednou šiknou. Hledej, ty musím vidět- až zresuscitujou psa, stavil bych se na jedno a mrknul na ten zázrak. Netušíš, kde by se to dalo koupit ? Link to post Share on other sites
Honza.manta Posted January 5 Report Share Posted January 5 před 4 hodinami, straspol napsal: Hledej, ty musím vidět- až zresuscitujou psa, stavil bych se na jedno a mrknul na ten zázrak. Netušíš, kde by se to dalo koupit ? Nenávidím tě!!!!! Tak jsem jeden našel. Link to post Share on other sites
straspol Posted January 5 Report Share Posted January 5 Takovek rozklepanej nejtek Link to post Share on other sites
Snekofon Posted January 5 Report Share Posted January 5 Dá se to sehnat - jak jinak - v číně, např. ZDE Link to post Share on other sites
valjoux Posted January 5 Report Share Posted January 5 Už jsem to řešil jinde věc celkem na h..... Pokud nemá člověk vrtám na zeslabení ciferníku tak to je o ničem. Konkrétně Primky nemají noc místa mezi ručkou a cifrem. A pak dře ručka o cifr. Link to post Share on other sites
Honza.manta Posted January 5 Report Share Posted January 5 Mně to fungovalo v pohodě. Link to post Share on other sites
straspol Posted January 5 Report Share Posted January 5 před 3 hodinami, valjoux napsal: Už jsem to řešil jinde věc celkem na h..... Pokud nemá člověk vrtám na zeslabení ciferníku tak to je o ničem. Konkrétně Primky nemají noc místa mezi ručkou a cifrem. A pak dře ručka o cifr. Lámal jsem si přesně s tímhle odpoledne hlavu. Link to post Share on other sites
Recommended Posts