Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 323
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po měsících...

Zajímavé kachlíkové hodiny.  :)  A ten Krašov, to je samozřejmě paráda a skvělý nápad.

 

Já kolem rovnodennosti sleduji, do kdy mi to nejpozději večer ukazuje. Přesnost se teď zase srovnává a po půl roce musím říct, že šlapou jak hodinky, přesně podle analemy. Doporučuji všem váhavcům, aby se do stavby pustili, je to fakt super řídit se doma podle slunečních hodin. Tak už se těším, až se stín přestěhuje do té spodní poloviny ciferníku a jsem zvědav, jak moc dlouho bude v létě večer ještě vidět.

 

A ještě musím přiznat, že jsem po stavbě těchto hodin změnil názor na změnu času. Už mi to přijde zbytečné a pravé poledne je jen jedno.

post-24539-0-95044400-1521923174_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Jedno z nejpozdějších večerních měření, čekal jsem na ně přes půl roku. Je vidět, že slunce už zapadá za sousední nemovitosti a vliv má i převis střechy. Jsem zvědav, jak to bude vypadat touhle dobou v červnu. V tomhle období jdou naprosto perfektně a přesně. Ty zahradní jsem zatím nestihl, ale v dobách grilovaček, by se hodily. Nápad, jak budou vypadat mám. Akorát řeším, jak přenést grafický návrh na dřevěnou desku. Napadlo mě, jestli by to uměl laser... Máte nějaký nápad?

 

Jinak, Martare nebo někdo další, pokud o slunečních hodinách opravdu uvažujete a netroufáte si na to, tak dejte vědět, nějak to vymyslíme, když to nebude přes celou republiku, tak rád pomůžu. Buď do SZ nebo až přestanou fungovat, tak na HBtečkaWandererzavináčseznamtečkaCZ

post-24539-0-91435700-1524073091_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

teda Wanderere, uz te tu nejakou dobu sleduju a musim rict, zes me nadchl. Sice doposud jsem se hrabal jen v koleckach a perkach, ale slunecni hodiny jsou absolutni klasika a zjistil jsem, ze urcite min. jedny taky musim mit.

Nejake teoreticke zaklady jsem sice mel, ale musim rict, ze cim vic o nich ctu, tim vic poznavam, jaky je to uzasny tema. Bohuzel stejne jako klasicky chronobundus, jsem i v tomhle uplne sam a rodina moje nadseni moc nesdili. Tim hur, kdyz jsem jeste zjistil, ze na celni strane baraku, kde vubec nic nestini a plochy je tam spousty, mam deklinaci 2 st. vychodne! Co vic si prat... Bohuzel jsem dostal od manzelky kudlu na krk, ze kdyz tam dam hodiny, chce novou koupelnu a kuchyn k tomu. :-) tak me to na chvilku preslo, ale jednou tam budou! Vidim to jasne jako Polarku. :-)

No ale abych aspon na chvilku nakrmil cervika, co mi hloda v hlave, tak jsem se dnes pustil do takoveho mensiho zahradniho projektu a mam par dni na to, domyslet kam to umistim... Na finalni vysledek si totiz musim par dni jeste pockat, ale dam sem alespon malou ochutnavku.

 

eb08a2bca3be098b51f662bea10fc65d.jpg

517bcab492e24a9461f60218bf233c30.jpg

1b105716e874529fbdef412e23b0dbeb.jpg

 

na konci tydne se snad uz budu moct pochlubit finalem... tesim se neuveritelne, snad se babovicka povede! :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak mě těší, že to zajímá i někoho dalšího. Je to totiž paráda, když mrknete kde je s tím a pak zjistíte, že to perfektně sedí s hodinkami. A nebo, že se podle těch hodin dá opravdu řídit a organizovat čas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zatim pro zjednoduseni to bude v horizontalni poloze v travniku, v blizkosti terasy, polos kratkej cca 6 cm, rozmer hodin je 40x30. Nasmeruju to presne na jih, proto ta symetricnost ciferniku. Hodinove cary jsou udelane z mosazne kulatiny, muj plan je po zatvrdnuti betonu prebrousit horni stranu tak, abych ?urizl? z kulatiny tecnu v cca 1/4 tloustky, aby mosaz nevypadla. Cisla nejspis vyfrezuju Dremel bruskou a pak vybarvim. Pulhodiny mely byt z tencich tyci a hliniku, ale nakonec jsem je pro zjednoduseni vynechal, stejne tak asi vynecham tentokrat analemu, obratniky taky, pomyslne hranice budou naznaceny konci hodinovych car, tak jak to mas ty. chci aby je jednoduse precetl i laik.

 

ale mam uz v hlave dalsich par projektu, rad bych to zkusil s cifernikem ve stinu se zrcatkem, pastyrske stolni hodiny uz mam taky navrzene...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prima. Přenosné zahradní hodiny.  :D  Před sekáním trávníku se to uklidí...

 

Akorát si dej pozor, ať se ti na ukazatel nenapíchne nějaké padají dítě.. Jsem zvědav na to broušení, jak to trefíš a jak moc se dá čarovat s tou dremel bruskou. Rozhodně foť, myslím, že nebudu sám, kdo se rád podívá...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no prenosne jak se to vezme, min 15 kg mit budou... :-) mam to naplanovane do jednoho mista na zahrade, kde se nepohybuje ani pes, ani deti... polos nebudu protahovat, zakoncim to kulickou, takze maximalne to nekdo zaslapne. Jinak jeste me napadlo, ze pokud se opravdu povedou, dam je svagrovi k narozkam, ma barak z pohledovyho betonu, sterkovou predzahradku u terasy smerovane na jih, rekl bych, ze by jim to tam sluselo.

 

vsechny odkazy co jsem tu nasel jsem vicemene prosel, a doplnim odkaz, ktery jsem tu nevidel (nebo prehledl) www.sundials.eu kde se da stahnout programek Orologi Solari, ktery ma (svete div se) i perfektni cesky preklad. Umi spocitat a navrhnout v podstate jakekoliv slunecni hodiny, ma vsechny historicky zname ciselniky, simulaci osluneni i prubehu dne, nastroje pro vypocet deklinace, zohlednuje samozrejme polohu a mnoho dalsiho... Nakonec vytisknete tabulky souradnic hodin, vykres pro gnomon, pripadne se vse da vyexportovat do vektoru. Prehledne navody jsou v AJ. Nicmene stejne jako vsechny podobne programy i tento vyzaduje urcitou teoretickou znalost problematiky, zadneho pruvodce tam clovek nenajde... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tomu říkám originální dárek. Asi s křížkem po funuse, ale dals tam aspoň nějakou decentní výztuž? Bylo by škoda, kdyby to při manipulaci prasklo.

 

Díky za odkaz, prostuduji. Já si všechny ty základní prvky hodin představuji, jako několik rovin a zakřivených ploch v prostoru, které se říznou další rovinou, která se dá různě natáčet. Průnik těch rovin je právě ten ciferník. V podstatě úplně jednoduché. :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:-) no, popravde myslel jsem na to, ze tam dam kus pletiva na kraliky, ale jak jsem to vcera vecer chtel mit uz honem hotovy, tak jsem na to zapomnel. Rozsvitilo se mi az v 11 vecer, kdy jsem lezel v posteli. Ale je to 30ka beton, tloustka bude tak 3,5cm a nepredpokladam, ze s tim budu nejak hodne casto hybat, takze asi pohoda.

 

jen uz premyslim cim brousit, napada me ze bych dal na flexu brusny kotouc na kov, neco jemnejsiho a permanentne odsaval prach. A nebo cely rucne. Nemam zatim predstavu, jak se ten beton pri brouseni bude chovat, jeste jsem to nikdy nedelal. Kamen to urcite nebude, cekam ze to bude dost mekky a nechci to probrousit.

 

ten princip je opravdu velmi jednoduchy, horsi je promyslet spravnou velikost a idealni umisteni. A premluvit rodinu! :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...