Přejít na obsah

Čím vyčistit staré hodinky, po někom ?


Doporučené příspěvky

Zdravím, mám zvláštní dotaz.

 

Často nakupuju (jen pro radost) staré hodinky náramkové i kapesní (např. na Aukru).

Určitě nejsem úzkostlivý typ, ale přece jenom alespoň základní hygiena by měla být, pokud chceme nosit hodinky (po neznámém člověku). Pokud je kovový řemínek a hodinky, čistím nečistoty extra měkkým hadříkem s trochou Pronta, i když problémy jsou nepřístupné záhyby. Problém také je, jak vyčistit zapocený a špinavý kožený řemínek hlavně po vnitřní straně ? Předchozí majitel mohl být nemocný, mužou tam být v pórech nějaké škodlivé bakterie.

 

Samostatnou kapitou jsou hodinky 100 a více let staré, v té době řádily smrtelné choroby - španělská chřipka, tubera, dýmějový mor a vůbec morové epidemie. Takové hodinky mohl mít přede mnou smrtelně nemocný člověk a bakterie moru mohou na hodinkách přežít do dnešních dnů. Dnešní člověk nemá očkování proti smrtelným nemocem 19. nebo 18. stol. Jak vhodně vyčistit takové hodinky ?

 

Děkuji za vaše názory.

Upraveno uživatelem Steve II
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě napadlo je vyvařit v tlakáči. Když tam přidáš Savo na WC (či jiné, zabíjí 99.9%) bakterií), tak by to mělo zabít vše. Nebo tohle:

http://www.medipharma.cz/dezinfekce-a-dekontaminace-nastroju/

A řemínky zasypat vápnem a spálit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud byl řemínek jen párkrát na ruce (vypadá dobře, je extrémně kvalitní a byla by ho škoda, není shnilej, nesmrdí a je po váženém chronomagorovi) proženu ho normálním cyklem automatické pračky. Opravdu bych nevzal na ruku kůži po někom. Pouzdra čistím kartáčkem navlhčeným lihobenzínem, tahy kartáčkem v mýdlové vodě a jaru + dezinfekce lihobenzínem. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V domácích podmínkách zubní kartáček se saponem ano, jen ten lihibenzín bych rozhodně nedoporučoval. Korunky, tlačítka i dýnka mají gumová těsnění, která lihobenzin a jakákoliv jiná rozpouštědla poškozují. Zbytečně si zaděláte na problém s WR. V restauracích také nemáte problém s nádobím mytým saponem. Samozřejmě pokud je možnost vyndat strojek a prohnat pouzdro s tahem ultrazvukem, je to nej. Co se týče kožených řemenů, tady se straspolem souhlasím. Osobně se vždy snažím si hodinky přezout podle svého vkusu a původní originál nechat ležet v balení. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já ta pouzdra tím lihobenzínem nepolévám  :lol2: jde spíš o odstranění nečistot a hrubě zažrané špíny kolem stěžejek  a dýnka, samozřejmě citlivě, opatrně a  pouze ve střízlivém stavu... narozdíl od tahů se třeba 40 let staré hodinky bojím namočit do jaru nebo mýdlové vody, když nevím jak moc těsní. Oproti tomu ušišťuch namočený do lihu s benzínem zdá se mi býti zcela neškodným.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Steve, jestli objevíš ve svých hodinkách bakterie staré 100 let, tak by jsi měl ihned informovat Světovou zdravotnickou organizaci a nepochybuji o tom, že dostaneš Nobelovu cenu. " Bakterie na vzduchu přežívají různě dlouhou dobu, většinou jde o minuty nebo půl hodinu. Těch, které by vydržely v pro ně nepříznivém venkovním světě mnoho hodin až několik dnů, těch je opravdu málo." 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je ale hloupost. Přemýšlel jste například někdy, kdo všechno se dotýkal peněz, které máte v peněžence, před vámi? Bakterie na vzduchu přežívají různě dlouhou dobu, většinou jde o minuty nebo půl hodinu. Těch, které by vydržely v pro ně nepříznivém venkovním světě mnoho hodin až několik dnů, těch je opravdu málo.

 

Zbytek odstraní ultrazvuk

Upraveno uživatelem raskiscz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja beru cistej lih. Kdyz to davaj jako dezinfekci u doktora, proc ne na nejaky predmet. Reminky jdou do kose, to by musely vypadat fakt zanove a byt kvalitni.

V práci před a v době revoluce to byl ultrazvuk, taková kráva uřvaná,že bylo odhlasováno a šel do kuchyňky. Voda s mýdlem v něm a pak pod kohoutek s kartáčkem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ocelové náramky koupu v zavařovačce s roztokem čističe odpadů (Freddy, krtek, co je zrovna doma). Hodinky jako takové čistím kartáčkem na zuby navlhčeným v mýdlové vodě a u kousků, u kterých nepředpokládám vodotěsnost se modlím, a v okolí korunky nebo tlačítek dbám zvýšené opatrnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

starej řemen do smetí, rozhodit na prvočinitele, sklíčko ven rozleštit, pouzdro pod vodu+kartáček+mýdlo, ručičky ven, cifr shodit a oživit, stroj pokud je v poho, tak nechat být, pokud není v poho tak do lázně a po lázni namazat, dát to zas dokupy a cajk. 

když to cajk není, tak s brekem k hodináři, a když ani ten nepomůže, tak za stálého míchání narvat do popelnic nebo na aukro

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...