Přejít na obsah

Prosím o právní názor ohledně kanálu


Papaya

Doporučené příspěvky

Ahoj, poprosil bych o názor, nebo zkušenost, pokud má někdo podobnou.

 

Řeším stavbu domu s tím, že se budu muset (čističku si nechávám jako poslední možnost-pokud by to vůbec šlo s ohledem na "malost" pozemku) napojit na veřejnou kanalizaci. Tato kanalizace vznikla někdy deset let (možná déle) zpětně s tím, že čtyři sousedi se dohodli, že za svoje peníze si nechají vybudovat kanalizaci (za cca 400k) a po zhotovení díla jí následně bezplatně převedli na VAK.

 

Fakticky jsou na kanalizaci napojeni dva (ze čtyř) původních "investorů" a nyní přibyl ještě jeden nový soused (který neplatil nikomu nic, protože to je potomek jednoho původního investora). Tito tři současní uživatelé jsou současně i spoluvlastníky pozemku, kde se kanalizační přípojka nachází. Protože to mají všichni v SJM, jedná se tedy o šest spoluvlastníků dotčeného pozemku. Čtyři mi podepsali smlouvu s tím, že souhlasí, že se tam provedou práce nezbytné k připojení. Jeden manželský pár mi to nechce podepsat, dokud jim nedám 1/3 ceny jejich původní investice, tj asi 35k. To se mi samozřejmě nechce z následujícího důvodu.

 

Dva ze čtyř původních investorů své kanalizační přípojky nikdy nezrealizovali, přesto, že se na nich finančně podíleli. Prostě nikdy tam nic nepostavili, nakonec parcely prodali - do rodiny (včetně navýšení za ty přípojky) a do budoucna tam nikdy nic stát nebude. Takže ta "moje" předmětná přípojka je vlastně už zaplacená "2x". Z morálního hlediska s tím mám prostě problém, platit za něco, co už bylo zaplaceno. Pokud bych si koupil podíl na něčem, pak o.k.  

 

Otázka zní, dá se to nějak obejít, jako že třeba stačí většinový souhlas ostatních spoluvlastníků?

 

Dá se to nějak vynutit soudně? Něco jako právo strpět stavbu?

 

Fakticky se přípojka nachází na orné půdě, na které je navezen štěrk a používá se to jako cesta (ale leží mimo vyjetou dráhu). Přípojka leží od naší parcely asi 3m a připojením nedojde ani k omezení na této cestě, která není vedena jako cesta, pouze jako orná půda, na které je navezen štěrk a jako cesta se používá neoficiálně. 

 

 

Díky za každý konstruktivní nápad. 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemám nic konstruktivního, jen jak to čtu, tak nerozumím jedné věci. Píšeš, že máš problém z morálního hlediska zaplatit 35k za přípojku do kanalizace, kterou si musel někdo zaplatit ze svého, ale na stranu druhou nemáš morální problém využít ve svůj prospěch platbu někoho jiného, který už zaplatil a nebude realizoval, ale jestli jsem dobře pochopil, nemá s Tebou nic společného a je to někdo cizí? Možná jsem to jen špatně pochopil.

Upraveno uživatelem Petr.S
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, spíše je z morálního hlediska posunutý Tvůj pohled. Pokud tomu dobře rozumím, chceš se se svou přípojkou napojit na veřejnou kanalizaci, vybudovanou kdysi za soukromé peníze, která se nachází na pozemku ve společném vlastnictví celkem šesti spoluvlastníků, přičemž ty spoluvlastníkem pozemku nejsi. Pokud ano, pak můžeš být rád, že po Tobě chtějí jen 35t. Je to jejich pozemek a záleží pouze na nich, jak s ním naloží. Kanalizace je sice veřejná a nyní by měla být, jak píšeš, ve vlastnictví VAK, ale bez souhlasu spoluvlastníků pozemku se na ní zkrátka nepřipojíš. Pokud se nedohodneš, můžeš sice požádat soud o zřízení služebnosti, ale nikdo nemá povinnost Ti zřídit věcné břemeno zdarma. Takže uzavři se všemi vlastníky smlouvu o zřízení služebnosti, zaplať požadovanou sumu a smlouvu si nech vložit do katastru nemovitosti.

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

35k za kanal na cudzom pozemku je sranda a moc by som sa v tom radsej nerypal, nez si to rozmyslia aj ti povodni dvaja co uz podpisali. Aspon trochu slusna cisticka pre RD ta vyjde na 100 ako nic a este to vacsinou nebyva uplne ono.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle je docela zajímavý nejen z právního a morálního hlediska, ale taky z hlediska toho že jsou lidi

někdy pěkně nepříjemný na své sousedy, jako do budoucna. První čtyři nabídli v rámci dobrých vztahů

připojení grátis. Pátej chce 35tis., šestý zatím nevíme? První čtyři se dozví že pátej chce prachy a začnou

si myslet že to je pěkná kurwa. Jednička a dovojka mávnou rukou, trojka se rozhodne být taky pěkná svině

a začne chtít prachy. To se ovšem neměl dozvědět 6., protože teď se do toho teprve vloží on . . . . :D 
není nad to si rozjebat sousedské vztahy ještě před kopnutím do země. 

Zkráceně - mysli taky na to že tam budeš příštích třeba 30 let s těma lidma bydlet, oni totiž někdy můžou
být lidi pěkný svině ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Plati pre SR: Predpokladajme rozmer kanalizacneho potrubia 30cm. Ochranne pasmo je 1,5m po kazdej strane + polovica priemeru kanalizacnej rury, cize 1,65m od osi kanalizacie v jednom aj druhom smere.

V tomto pasme po suhlase vodarenskej spolocnosti mozes robit "co len chces" (nebrat doslovne).

Pokial ale nasledne zasiahnes do cudzieho pozemku, samozrejme, to uz riesit musis.

Priklanam sa k nazoru, ze obetovat tych par tisic korun a mat pokoj.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nechci moralizovat, ale :

1. připadá mi to, že se hrabeš v investičních nákladech z minulosti, které ti z morálního hlediska nepřísluší jakkoliv komentovat a řešit, neboť tu investici provedla soukromá osoba v daném místě a čase obvyklé, a následně tuto kanalizaci předala VAK, a to z důvodu, aby se oni nemusela starat.

2. Čističku určitě za 35tis nepořídiš takovou, aby vyhovovala tvým nárokům na funkčnost.

Ale proč ti píšu.

Podívej se na to i z druhé strany tak jako, kdyby jsi byl ty spolumajitelem pozemku, a někdo za tebou přisěl, že se chce napojit na tvou přípojku, pak ji ještě dále vést po tvém pozemku ke svému rodinnému domu. A polož si otázku, zda vůbec a jestli by jsi byl ochoten si nechat zřídit služebnost za 35 tis a právně si zatížit svůj pozemek na věky věků nějakou přípojkou.

Upraveno uživatelem Carlosin79
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

PAPAYA: Nepřestává mě udivovat lidská (Tvoje) troufalost. Vynutit soudně? Ještě si tam možná ani nepostavil a už se chceš soudit se sousedama, který budeš mít vedle sebe dalších x let (po který budeš ještě možná platit hypotéku) a který byli tak šikovní, že se dohodli a postavili kanalizaci za svoje (to fakt neni v týhle zemi úplně obvyklý), byť už není jejich, protože provozovat kanalizaci neni zrovna úplně jednoduchý. Prober se, zaplať 35k a buď rád, že ta kanalizace už stojí a mužeš se na ní napojit. A hlavně s tímhle přístupem nemluv o morálce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

protože provozovat kanalizaci neni zrovna úplně jednoduchý.

Co je na tom akoze tazke ? Nerozumiem

 

Inac mam za sebou:

- vybavenie povolenia pre vystavbu voda, plyn, elektrika, kanal pre 4rd

- realizacia pripojok (vyber firmy, vyrieseni gravitacna vs tlakova kanal, podla toho kto mal aky spad atd)

- finacne planovanie a mobilizacia susedov, platby atd

- vyriesenie jedneho suseda ktory zmizol a jeho pozemok isiel do drazby, druheho suseda ktory svoju stavbu predal

- projekt, uzemne a stavebne na spolocnu pristupovu cestu

- vyber firmy a finacne planovanie, koordinacia platieb, vystavby cesty, kolaudacie.

- priebezne riesenie problemov ktore pri tom vsetkom vznikal

 

Ak by niekto toto urobil za mna, s radostou mu dam xtisic euro a este mu kazdu sobotu nosim z trhu zadarmo kolace.

 

Ked to po sebe citam, zacinam sa obdivovat ze som to cele zvladol

Upraveno uživatelem ivan_989
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak si o tom něco přečti.

co mam citat ? Vazne sa pytam. Inzinierskymi sietami som si presiel od projektu a povolenia po realizaciu. Teraz mam kanal a fakt nemam pocit ze to je komplikovane prevadzkovat kanalizaciu. Fakt nerozumiem
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...