Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdarec, mam dotaz ke zkusenym, cim mazou obvodovou stenu perovniku u automatu s prokluznou spojkou. 
V tabulkach ctu Moebius 8217. Me nekdo alternativu k teto "brzdici" vazeline?
Pouzivate ji vubec pri servisu starych automatu, rekneme 50-60 leta? (perovnik mosaz, pero ocel)
Mel by pripadne nekdo slzu k zaslani, at nemusim kupovat 20ml lahvicku, kterou nevyuziju?
Diky za zkusenosti!

Odesláno

Zkušený nejsem, tak budu jen nahlas uvažovat :)

Proč mazat? Bude se automat natolik natahovat, aby pero prodřelo perovník?

Když to bude namazané "normální" vazelínou/olejem co se stane?

Snad jen, že rezerva chodu bude o něco kratši.

Já bych ty stěny nemazal. Stejně se tam dostane mazivo z pera a bude to OK. :whistling:

Odesláno

Nemelo by to byt uplne fest, aby to neodrovnalo redukcni kolo automatickeho natahu a ani moc mastne, aby to moc neprokluzovalo a melo dostatecnou rezervu natahu.
Urcite bude lepsi, kdyz to bude mazle aspon necim, radeji ozelim rezervu natahu, nez zkurveny natahovaci mechanizmus.
Tudiz ocenim prave overene zkusenosti mistnich odborniku , tady neni prostor pro brainstoming.:) Diky!

Odesláno

Super téma do pranice, někoho pobouřím někoho uspokojím.

1 jaké je to pero, stroj ,stáří a jak bylo vyrobeno. Pokud nenamažu pero u starších hodinek a majitel je aktivní tak je pero natvrdo dotažený a hodinky se předchází.

2 moderní pera jsou potažený nějakým teflonem nebo jakým sajrajtem a tam se nic nemaže, Ale jak to je moc ochozené? Potřebuje to už nové pero nebo namazat?

Já to přimáznu po každý.

Odesláno

Delam omega cal.500 rada, cca 1958 rok, pero chci dat novy, NOS omega, stroj ma i po servisu malou amplitudu, cca 230deg, tak chci zkusit novy perko co udela. Pero je nos, nepredpokladam, ze bude nejak osetreny teflonem, je to stribrna ocel nejaka.

Pera s obema pevnymi konci uz jsem delal, vazelinu mam, olej tez.

Delam prvne automat a jde mi ted tedy hlavne o to, jestli mazat obvodovou stenu perovniku:

A- nicim

B- breaking grease

C- beznou vzelinou na pera

Co jsem cet mazaci plany Ety, tak ti doporucuju tu adhezni vazelinu, ale pochbuju ze pred 60 lety neco takovyho u Omegy resili...

Odesláno

Já na doporučení a prostudování používám microgliss D-5 od moebius. Na stěny ne, většinou jsou pokovené a příliš oleje by u vintage mohl spíš uškodit, stačí máznout péro.

Odesláno

Tak D5 ma bejt hlavne na perovnikovou hridel a tam kde jsou vyssi tlaky obecne,  pero spis Moebious 8200 vazelinou... ale jemi jasny, ze co hodinar, to vlastni cesta streetu...Zatim z odpovedi chapu to, ze nejakou adhezni vazelinu neresite...

• po 4 týdnech...
Odesláno

teda chlapi, ja osobne bych to nemazal vubec, co me ucili, tak pero se ma rozvijet pokud mozno co nejvice stejnomerne - jakekoliv mazivo v perovniku = riziko slepeni, nebo jine neplechy. Pero jsem vzdy cistil/lestil jen voskovym papirem. Automaty maji vzdy nejaky system kluzne spojky, ktera si myslim funguje dostatecne. Mozna ze se neco ke zvyseni treni pouziva u perovniku, ktere jsou silnejsi, maji vice kolonek a vetsi rezervu, ale u normalnich vintage s rezervou kolem 40hodin, bych to opravdu neresil, nemazal a dal si zalezet a spravnem vlozeni pera.

• po 2 týdnech...
Odesláno

To je sice pravda, ale přeci jen tam docházi k nějakému tření, je tam nějaká vrstva chromu, niklu nebo rodia. Tak raději to jemně máznout než aby se to ošoupavalo a všude možně se to sypalo.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...