Přejít na obsah

Lékařský koutek


Návštěvník YPO

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 665
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Taky se mi stalo, v normálním režimu najednou srdce jak utržený z řetězu, nejvíce mi naměřili skoro 250 tepů za minutu. Holter, ekg, opakovaně bez nálezu. Stalo se mi to párkrát za život, zajímavý zážitek. Normálně mám tepovku docela vysoko, i v klidu okolo 80, tlak v pořádku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, vraby napsal:

Tak jsem poměril ještě dvouma hodinkama a výsledek byl vždy + - . Troje snad neměří blbě. 

 

Zkus si to naměřit normálně rukou a vteřinovkou. Pokud ale běžíš 200/min, tak to normální není a chtělo by to vyšetřit. Kolik ti je?

Normální postup, snad budou kolegové souhlasit, by byl: praktik, ekg, TK, vyšetření štítné žlázy. Pokud se nic nenajde, tak objednat holtera a event. echo. Pokud ani tak nic a je to opravdu jen občas (tj. kolikrát za týden se ti to takhle rozběhne a za jak dlouho se to zklidní? zklidní se samo, nebo máš něco vyzkoušené?), tak bych buď mávnul rukou, nebo zkusil malou dávku antiarytmik. Ale až po tom, co se vyloučí obvyklé příčiny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 23. 5. 2020 v 10:50, Micey napsal:

Simvas, ted v tydnu jsem si uspesne zlomil ruku a silne narazil rameno, mam to zasadrovany a dostal jsem nejaky prasky na bolest (Zaldiar), ze 2 - 3x denne. Uz me to s nima neba, zaprve na prasky nejsem zvyklej, zadruhe bych si rad dal bez vycitek pivko. Maj ty prasky na bolest nejakej spesl ucinek, jako proti zanetu, otoku, podpora hojeni, tak neco, nebo je muzu v klidu vysadit a hrat si na drsnaka?:)
Dik.

Sorry, že jdu pozdě, ale nedá mi to. Na žádnej paracetamol bych nikdy alkohol nepil, i kdyby to měla být jen ta pididávka, co je v jednom Zaldiaru. Játra máme každej jenom jedny.

Případně si místo Zaldiaru vzít Brufen nebo Ibalgin, pokud už to tolik nebolí. Tam ten alkohol tak nevadí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, Micey napsal:

Ale dyk jo, proto jsem se ptal, jestli jsou ty prasky nutny. Nicmene dnes mi to doktor potvrdil a pochvalil, ze prasky na bolest neberu:)

Jasný, bylo to tak obecně, měl jsem citovat spíš Frantika. Holt profesní deformace. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky drobny postreh a nejaka rada ohladne rychleho tepu:

24h ekg holter nemusi zachytit fazu rychleho tepu - vzhladom na malu symptomatiku (a naˇerany tep ca 180-200/min) pravdepodobne sa jedna o supraventrik. Tachzkardiu Napr AV (N)ReEntry (v podstate mala skratka medzi predsienami a komorami ktora obehne “spomalovac” -AV uzol ci okolo neho alebo priamo cez neho)

Bud 7dnovy EKG Holter - napr cez www.mdt.cz

- dodaju postou holter vo velkosti usb kluca ktory sa 7dni nosi na sebe a potom to kardiolog vyhodnoti

alebo napr.

https://www.amazon.de/Heal-Force-EKG-Geraet-ECG-Monitor-Elektroden/dp/B011NQJ7XK/ref=mp_s_a_1_1_sspa?dchild=1&keywords=Heal+Force+Mini+Hand+EKG&qid=1590615012&sr=8-1-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUFYUFFHVEtDUDFSQUcmZW5jcnlwdGVkSWQ9QTA2MjY4NzcyUU1DWlAwUEFFQVNRJmVuY3J5cHRlZEFkSWQ9QTAwNTU4NjAzN0o4VU9OR1JRNjkzJndpZGdldE5hbWU9c3BfcGhvbmVfc2VhcmNoX2F0ZiZhY3Rpb249Y2xpY2tSZWRpcmVjdCZkb05vdExvZ0NsaWNrPXRydWU=
 

Priamo zaznamena 3 kanalove EKG ked je problem - tych 100€ zasa neni tak vela... vyhodou je napr zaznamenanie ak su problemy uplne sporadicke (volil by som ak je frekvencia menej ako raz tyzdenne)

no a ked sa to podari zachytit, potom uz len hodinka na katerovom stole na radiofrekvencnu ablaciu (take pohranie sa a premeranie sediecka katetrom s vypalenim spomenutej “skratky”).

- ale jasne ze kazdy obvodak moze zobrat krv na  tu stitnu zlazu... aj ked hypertyreoza robi skor tep do 120-140/min a to uz ma aj ine priznaky

 

- este by to mohla byt aj predsienova fibrilacia alebo flatter ale tam skor frekvencia tak od 140-160/min

- este taka mala rada na zaver - pri pocite rychleho tepu sa zhlboka nadychnut a zatlacit (takzvany Valsalvov manever ) , alebo zatlacit ako na stolicu ... aaalebo pomasirovat lavu cast krku (trochu bocnejsie ca na urovni ohryzku) take 2-3 minutky a potom druhu stranu (nikdy niemobidve naraz)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 minutami, vraby napsal:

jak píšeš,před 2 roky Holtr/24h. a nic  nebylo.

Tak treba bud dat 7 dnovy eKg- Holter, alebo cakat kym sa zacne problem a vtedy realizovat ekg (je skutocne dolezity presny zachyt problemu). Ta firma mdt to poskytuje za plny poplatok (na svk ca 60-70€), skus im zavolat (mozes aj povedat zaklinadlo “indikacie je podozrenie na supraventrikularnu tachykardiu”) - holter pride postou a postou sa posiela spat.

 

Inak Da sa skusit dat lieky ktore brzdia srdce (takzvane betablokatory), ale ak to je to ta prva moznost tak velmi nepomozu.

predpokladam ale ze echo aj ergometriu asi uz robili...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V lednu sem si přerval přední vaz na koleně, operovat není potřeba, koleno drží, ale jestli se vydám na hory, tak to asi bude chtít nějakou sportovní ortézu, doporučíte nějakou a dá mi na to něco pojišťovna?

dík moc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ono hodně záleží, na co tu ortézu chceš a jak moc velký problém s kolenem máš. "Urvaný přední vaz" je hrozně široký pojem. Respektivě ta následná nestabilita může být velmi různá. Jiné je chození po horách jako výlet na Praděd, jiné jsou ferraty a jiné je sjezdové lyžování... V zásadě si na chození s tou první vystačíš myslím v pohodě, ta druhá, to už je na vyloženě aktivní a rizikové sportování nebo pokud máš fakt velkou nestabilitu... Ale pokud bys měl nestabilitu, která si k vycházce na hory žádá tu druhou ortézu, tak bys byl spíše adept na operaci. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...