Přejít na obsah

Lékařský koutek


Návštěvník YPO

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 668
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 2 hodinami, Kluk jako buk napsal:

Říká se tomu generická substituce a je to zcela běžné. Vždy k tomu je ale potřeba vědomí a souhlas pacienta.

Mě se ale v lékárně na nic neptali. Šoupli mi Rosumop a zjistil jsem až doma, že jsem dostal něco jinýho.

Proto se ptám, jestli není některý z nich v něčem horší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vůbec na nic nečekej a mazej k doktorovi nebo do špitálu na neurologii - akorát si prodlužuješ trápení. Nejsem doktor - na plotýnky to nejspíš vypadá ale jestli je máš tak hodně že Ti to takhle střílí tak to obkladama a brufenem asi nevykurýruješ.

Upraveno uživatelem Oliver333
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Zeeberdee napsal:

Hmmmm, toho jsem se bál, no, dneska vyřídím ještě jeden conf call a valím na pohotovost. 

Potíže co popisuješ si akutní vyšetření určitě zaslouží, ale zkus to, prosím, stihnout v pracovní době - v opačným případě jim aspoň neříkej, žes to nejdřív konsultoval s internetem a pak vyřizovals conf call. Děkuju jménem přetíženýho zdravotnictví a hlavně přeju ať to není nic vážnýho 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 17. 1. 2022 v 12:59, Geodet napsal:

Mě se ale v lékárně na nic neptali. Šoupli mi Rosumop a zjistil jsem až doma, že jsem dostal něco jinýho.

Proto se ptám, jestli není některý z nich v něčem horší.

To se bohužel stává. V některých lékárnách častěji než v jiných.

Generika jsou to obě, jestli je některý lepší nebo horší říct nelze. Účinkem jsou ekvivalentní, můžou se ale lišit některými pomocnými látkami.

Takže je to ve výsledku v podstatě jedno. Dobře adaptovaný mladý člověk se s tím dokáže vyrovnat. Problém nastává typicky hlavně u seniorů, kteří pak třeba lék přestanou brát, protože se bojí, že je to něco jiného.

Osobně bych doporučil změnit lékárnu anebo si to příště pohlídat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Oliver333 napsal:

držím palce

Diky,  byl jsem tam nakonec uz dneska, nedalo se to fakt vydrzet. Na pohotovosti jsem byl asi po 15 letech, delal jsem nejakej fyzickej test, co by to tak mohlo byt, podle me, jsem vsechno zvladl a jsem zdravej, podle doktorky jsem nezvladl nic a plotynky jsou asi v prdeli. dostal jsem 2 injekce, nejaky prasky a alou domu. Prej na ty injekce nesmim ridit, tak jsem nechal auto u nemocnice. Mam zpravu pro obvodaka, ale toho uz 17 let nemam. Prdel je, ze zejtra musim do prace. Takze se snad do rana stane zazrak.

Aspon jsem doktorky pobavil popisovanim, jak jsem lezl do auta a z auta......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ze zkušenosti - na obvoďáka se vykašli :) ale neurologa okamžitě, rentgen a pak CT a EMG. Když to budeš mít dobrý, tak dobrý fyzioterapeut tě z toho dostane, jinak si hledej neurochirurga (rádi tím straší). A když si budeš myslet, že to rozchodíš po těch injekcích teď, tak vážně ne. Zkoušel jsem a fakt to nestojí za to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chce to určitě magnetickou rezonanci podle které se pozná jaké plotýnky a o kolik jsou vyhřezlé a podle toho se určí případná léčba. Teď samozřejmě nechci dělat chytrého a nechci Ti do toho kecat (nevím co dělaš za práci)  ale jak píšeš "Prdel je, ze zejtra musim do prace." dobře Ti radím - zvaž až jak moc do té práce opravdu musíš - jestli to máš vyhřezlé hodně tak to není sranda. Každopádně se drž a ať je Ti co nejdřív lépe.

Ještě bych Ti doporučil aby jsi se pokud možno objednal k neurologovi do nějaké soukromé ordinace nebo kliniky - sice to bude něco stát ale objednací doba k neurologovi je dost dlouhá a někdy se můžeš setkat s neochotou s žádankou na vyšetření mag. rezonancí. Neříkám že je to pravidlo

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 35 minutami, Zeeberdee napsal:

Chlapi diky za rady a doporuceni, v tydnu jsem zvladl dva doktory, byl jsem i na kapackach a rentgenu, v utery jdu na rezonanci, tak uvidim....zatim je to napicu, mam pocit, ze ted je se cvicenim snad nadobro utrum.

Hele, ono se to dá. V březnu 2020 jsem spadl na horách a první problémy jsem prostě chtěl rozchodit přes injekce a kapačky, během prvního lockdownu jsem zvednul betonový obrubník a bylo zaděláno. Cca 2 měsíce jsem nebyl schopný pořádně sedět, levou nohu jsem skoro necítil a neovládal.

Samozřejmě záleží na hodně faktorech a stupni poškození. Po rezonanci a EMG dostal doporučení si hledat neurochirurga. Na FYZIOKlinice v Praze mě dali jiný názor, a do cca 3 měsíců jsem se zbavil většiny problémů. Trvalo to dlouho, ještě v létě jsem občas upadl, protože levá noha prostě nezvládala všechno co jsem chtěl. Kombinace cvičení, lepšího vnímání těla, Revitanerv strong a času na to aby se s tím tělo popralo mě pomohlo.

Teď se mi většinou vrací problémy tak 1 - 2x za rok, a většinou mojí blbostí. Kombinace prochladnutí zad a fyzického zatížení zad je peklo. Zároveň je to v případech kdy ignoruju to cvičení, návyky, které mě na FYZIOklinice naučili. Jestli máš děti, tak si vzpomeň na Vojtovu metodu a podobné věci - to tě čeká. Potom je to core cvičení, aby ses naučil zátěž tahat břichem a ne zády. Na nějakou dobu zapomeň na silová cvičení (protože je šance, že jako já to taháš přes záda).

I teď Ti schopný fyzioterapeut může pomoct. Samozřejmě profík ví, do čeho se nemá pouštět - alespoň do doby než mu přineseš rentgen nebo výsledek z CTčka. Já to tak dělal, praktik na mě řval, že je zažaluje, atp. ale právě ty fyzioterapeuti mě dostali z toho nejhoršího. 

Třeba na webu fyziokliniky mají všechno, co mě učí, ale odkazy si netroufnu hodit, protože to tě opravdu musí vidět člověk, který tomu rozumí. 

Upraveno uživatelem x591
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zeeberdee: Neznam anamnezu, ani klinicke vysetreni a vychazim jen z toho, co jsi tu napsal. Zakladem je mit graficke vysetreni. Ze zkusenosti je lepsi MR, nez CT. Potom podle nalezu je indikovana analgeticka lecba. Hlavni je, jestli je to opravdu "plotynka", nebo tam jsou uz kostene zmeny, nebo neco jineho. Pokud je jasny graficky nalez, tak cilena aplikace kortikoidu a lokalniho anestetika ke ke korenu, ktery je utlaceny. Event. i ozon. Cilem je zmensit otok toho utlaceneho nervu. Event. operace je az posledni reseni, pokud selze konzervativni postup. A to lze zhodnotit az po nejmene 4-6 tydnech. On se ten vyhrezly material plotenky vetsinou vstreba. Nemene dulezita je rhc, coz znamena nekoho, kdo to opravdu umi. Z fyzikalni lecby hlavne suche teplo.

Jako varovne priznaky, kdy jet hned do nemocnice je tzv. syndrom kaudy. Tj.nemuzes se vymocit, necitis sourek a kolem ritniho otvoru, event. nesnesitelne bolesti. Pak je to hned na odvoz do nemocnice a graficke zobrazeni. 

Jinak kazdy stesti sveho strujcem. Pokud nemas praktickeho lekare, bylo by dobre si ho najit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Brý den.

Tak se přidávám k zádům v hajzlu. U mrtvého tahu při pokládání činky dloublo v pravé části beder a od té doby mám problém se pro cokoli ohnout. Natáhnout levou ponožku byl opravdu zážitek a věřím, že docela vtipná podívaná. 

Povedlo se mi to před pár hodinama.

Když sedím, trochu to cítím, když stojím a chodím je to ok, když ležím, je to ok. Nohy cítím bez problému, nic nikde nebrní, ani nikam nevystřeluje. 

 

Něco podobného se mi stalo asi před 12ti lety. A povedlo se mi to cca do dvou týdnů rozhýbat a (lehce přes bolest //ano vím že je to hovadina//) rozcvičit.

Mám se snažit to rozehnat, nebo rychle shánět ortopeda?

Děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...