Přejít na obsah

Lékařský koutek


Návštěvník YPO

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 669
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já měl tenisové lokty cca před 8 lety ze špatných návyků z posilovny a dostal jsem se do fáze, kdy už jsem si nebyl schopen se slzami v očích zapnout knoflík od košile. 

Léčba spočívala v 2 x obstřicích Diprophos + meso do každého lokte a papat Diclofenac. Na chvíli jsem měl klid, ale po několika týdnech se bolest vrátila ještě ve větší míře. 

Pak následovaly rehabilitace, laser, epikondilární ortéza, tuny kloubní výživy, střídání ortopedů, atd. Nepomohlo nic, nebo ne na tolik, abych se mohl vrátit k běžným aktivitám.

Další obstřiky už jsem v tu dobu odmítal, protože mezi tím vším jsem si nastudoval co je to za šmakulády. 

Poslední možnost byla operace, která může mít třeba jen 50% efekt a pokud zůstanou člověku stejné/špatné pracovní, sportovní návyky tak za pár měsíců, let může být problém zase zpět. Navíc si spočítejme o kolik člověk přijde peněz a času v následné pracovní neschopnosti a dalších nutných rehabilitacích po operaci. Pomohla mi až rázová vlna, ale ne ty šimrátka co jsem taky zkoušel. Jednalo se jestli si dobře pamatuji o ESWT fokusovaná rázová vlna. (rozbíjejí se s tím snad i ledvinové kameny) Pan ortoped si ultrazvukem zaměřil konkrétní místo, plochu i hloubku do které bude vlnu pouštět. Loket mi dal do lokální anestezie a pak začal. Trvalo to několik minut a i přes anestezii jsem se pěkně kroutil. Ruku jsem měl jako meloun vč. barvy. Tři dny jsem ji měl v závěsu a pak rozhýbával. Do dnes považuji efekt za z 95% úspěšný a bez recidivy. Za několik týdnu jsem šel i s druhou rukou. 

Vyšla mě te tenkrát levá ruka, jedno ošetření 4.000,- Kč. Pravá také jedno ošetření 4.000,- Kč. To před osmi lety pro zaměstnance který vydělával průměrnou mzdu nebylo uplně málo, ale nelituji ani jedné jediné koruny. Pořád říkám, že mě to vyšlo mnohem levněji než být doma měsíc s jednou rukou, pak měsíc s druhou rukou na neschopence s efektem který nemusel být dobrý. 

Samozřejmě, kdyby mi někdo přivezl čtyři skříně a musel bych je montovat ručo po staru bez aku šroubováku několik hodin, tak to cítit budu, ale to už asi po čtyřicítce každý :D

Obecně když si dnes cokoliv namůžu, tak sval protahuju a masíruju, to tak nějak zvládne každý. Jinak každý s problémem může využít zdravtního systému a 1 x za 6 měsíců si může i od obvodního lékaře nechat napsat rehabilitace. Už tam aspoň člověk zjistí co má konkrétně za problém, jak mu předcházet, jak ho řešit. 

Možná jsem napsal nějaké drobné nepřesnosti, ale je to dáno tím, že je to fakt doba co jsem tenisové lokty řešil. 

Edit: Tak jsem ještě pro zajímavost dohledal komunikci z ordinací ortopeda a bylo to v roce 2009, takže cca 13 let. 

A ještě napíšu ať co jsem napsal neberete jako nějaký recept, ale jen moji zkušenost. Každý je unikátní tvor, má jiné návyky, celkový zdravotní stav, věk, štěstí nebo smůlu, atd. 

Upraveno uživatelem Jeronimo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snad jsem se trefil do správného vlákna s tímto dotazem. 
Dcera (8) potřebuje dioptrické brýle na sport - hraje fotbal, jezdí na kole. 
Potřeboval bych poradit na jaký typ obrouček se zaměřit. Máte někdo s výběrem dětských brýlí na sport zkušenosti? 
Děkuji za nasměrování. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@moco Syn hrál basket, nejdřív jsme zkoušeli takové ty echt sportovní "nerozbytné" těsně přiléhající na obličej a na gumě. Sice vydržely všechno, ale strašně se v nich potil a strašně se mlžily. Takže si je furt utíral, až je úplně celé poškrábal a nebylo přes ně vidět (což u drahých skel fakt nechceš). Nakonec jsem skončili u normálních plastových obrouček od Adidasu, které jsou silnější a dostatečně pevné a nic se jim nestane, když do nich dostane balonem nebo loktem, případně spadnou na zem.

IMG_0147.jpeg

Upraveno uživatelem xbraj19
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakci. I Prochy68 mi psal, že kvůli sklům to do sportovních rámečků nejde napasovat. 
Můj dotaz vyvstal poté, co mi švagrová (optička) psala, že mám koupit obyčejné rámečky a doplnit je o silikonové “adaptéry” nebo se to řeší gumou kolem hlavy. 
image.png.f8b9c322d2b44effb3767feb2599966d.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Zítra zubař, už teď jsem z toho špatný - ulomený kus zubu, stoličky. 
Mimochodem, všímáte se někdo toho, jak jsou na tom vaši doktoři/doktorky při práci v úrovni dodržování tzv. hygienických zásad?
Jedna moje kolegyně např. mně řekla: Jo, ty chodíš k tomuhle doktorovi? Tak tam jsem přestala chodit, když jsem se opakovaně přesvědčila, jaké to je prase. Jedny rukavice, v kterých chmatá na všechno, od propisky přes peníze a konče třeba prohrabáváním špinavých návleků v čekárně, no a samozřejmě potom se hrabe ve vaší pusince ....

Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo tohle neřešíte a nakonec, dovolili byste si v případě, že si myslíte, že už to překračuje nějakou mez únosnosti, něco namítnout?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já byl dnes vytahovat vložku a čistit kanálky, samozřejmě zase na tvrďáka bez umrtvení. :D

No, v mezičase jsem v práci poslech na youtube pár podcastů jaké jsou dnešní standardy a můj zubař už se nějak nechytá. Třeba ty endo fidlátka na vytahování nervu a čištění kořenového prostoru má tak nějak poházené v šuplíčku hlava nehlava. Tak nemám odložené ani šroubováky. Kofferdam, takovou ochrannou blánu do úst také nepoužívá. Pracuje od 7 do 12, pondělí - úterý. Jako přijít jednou za půl roku na prohlídku jak jsem to měl posledních dvacet let, tak dobrý, ale když je aktuní problém tak s takovou jsem odkázaný na pohotovost. Fajn, je levný, ale amalgánové plomby fakt nechci. Jde na něm vidět, že ho to fakt už nebaví. Má důchodový věk a přesluhuje, takže já budu určitě měnit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem to přečkal, oprava zubu na cca 20 minut. Vrtání, broušení, temování a zabrušování ... nevím přesně, jak se těm úkonům správně říká - chybějící kus zubu byl nahrazen a je ve stavu jako před destrukcí (a to jsem ten odlomený kus měl pro jistotu zabalený v ubrousku v kapse, kdyby snad mělo dojít na lepení vteřinovým lepidlem :D). Odcházel jsem celkově spokojený s pocitem, že mám dobrého zubaře. A musím si přiznat, že takovému bych ty některé prohřešky proti hygienickým pravidlům, klidně odpustil (hlavně, že u toho v přestávkách třeba nesvačí mastnou sekanou apod. :D).   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Hledáme nějakýho machra pro syna na balbuties, tedy koktání, je nás tu sakra velká komunita a věřím, že to tu někdo řešil jak u sebe tak u svých ratolestí, klidně do SZ, už jsme zoufalí, ideálně Praha a okolí, dík moc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...