Přejít na obsah

Terasa jaký materiál zvolit


Doporučené příspěvky

Hoj,

na jaře budeme realizovat novou terasu - stávající dřevěná velmi rychle dosloužila. Chci se tu zeptat jaké máte zkušenosti s různými materiály?

Původně jsme uvažovali o woodplastic, ale sousedovi se po necelých 10 letech prakticky celá rozpadla. Možná je to i volbě výrobce, ale nechci nic riskovat. Moje podmínka je minimální údržba a pokud možno, aby kvůli naší terase nemusel někdo kácet stromy na druhé straně zeměkoule.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám terasu vyhřívanou sluncem v létě i v zimě a následně promrzající a jediné co se mi po letech osvědčilo je beton s voděodolným zátěrem (uvažoval jsem o té fólii, ale byla dražší). Na to plastové terče a betonovou dlažbu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Suhlasim so Sborezom. Rodicia to takto maju a nema to chybu, vela rokov. Voda odteka popod dlazbu, nesmyka sa to, je to prakticky neznicitelne.

Ja mam na terase WPC asi 6 rokov a par dosiek u prasklo, vyzera to strasne (uv spravi svoje), zle sa to udrziava, v zime sa to smyka, je to krehke (staci pad maleho predmetu a doska praskne). Neviem uz aka kvalita, v cene cca do 40?/m2.

Planujem vymenit za drevene dosky, vyzera to lepsie a malo by to aj slusnejsie vydrzat. Nechce sa mi prerabat cely podklad, inak by som siel do tych plavajucich betonovych dlazdic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mam to same co sborez, akorat mam tu folii

po vice nez 10ti letech probehla jedina udrzba a ta spocivala v tom, ze jsem odrbal asi tak dohromady ... no rekneme 1m2 bordelu, ktery tam napadal ze strechy (mech a spol)

coz na terase, ktera ma cca 20m je zanedbatelne rekl bych

vubec se o to nestaram.

woodplastic a jine obdobne plastove nesmysly jsou vyhozene penize

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě jedna odborná firma říkala, že jestli to chci mít na dlouho, tak určitě volně ložené jak píšou kluci viz. výše, aby to mělo v zimě možnost pohybu. Na tzv. terčíky můžeš položit cokoliv, mám nějakou mrazuvzdornou dlažbu, antiprokluz, je to tam osm let a jak nová, v pohodě... :-) Navíc lehká oprava v případě prasklého kusu, popř. sáknutí.

post-364-0-54913200-1514972011_thumb.jpg

post-364-0-26458800-1514972021_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám terasu ve vzduchu cca 1 metr, plocha 20m2. Terasovky, sibiřský modřín. Chce to alespoň každý druhý rok olejovat, část je pod střechou, část (schody ze stejného materiálu) vystavená klimatu, cca čtvrtou zimu. Kdybych nebyl lemra a olejoval každý rok, vydrží podle mně 10 let minimálně. Údržba krom nátěru nulová, nic nepálí, nestudí. A hlavně, dřevo je dřevo. Z WPC mám udělaný mostek přes potok na železné konstrukci. Dřevo by tam zhnilo za 2 roky, Zespoda je hrozná vlhkost. A srovnání WPC x modřín je jednoznačně modřín, pokud to podmínky dovolí.

 

edit: Na ten mostek mám přesně to, co poslal Afri na prvním obrázku. Je to znouzecnost. Jinam, než nad potok bych si to nedal. A jak psáno výše, klouže to, když je mokro, barva vyšisuje UV zářením, jezdím přes to kolečkama, takže hlína tomu taky nepřidá. Často to zametám, drhnu smetákem a vodou, aby to nebylo hnusný...

Upraveno uživatelem organic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ackovy Sibirsky modrin, delal jsem to sam presne podle rad zkusenych (rost, mezery, origo vruty, atd.) Nestudi, je to prijemne na boso. Po realizaci napusteno nejakym olejem, na jare bude po 6 letech druhy nater (bezbarvy). Vypada to porad dobre a nestoji to ten ranec co exotika. Na jare kazdym rokem wapka, to jen co se udrzby tyce.

Upraveno uživatelem dan83
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi ten modřín moc hýčkám :) Mám z toho i provětrávanou laťkovou fasádu. Patinu to má krásnou už po 4 zimách. Fotr vždycky vyšiluje, ať to natřu. Neudělám to, líbí se mi ta šedá.

 

edit: nějak takhle. Tady ve tmavší variantě (vlhko), přes léto je to světlejší, když dřevo vyschne sluncem.

 

Upraveno uživatelem organic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře pokud woodplastic ne, tak jaký dřevo? Jako plánuju chodit po obchodnících a ti slíbí co nikdo nedokáže splnit, ale zajímají mne vaše zkušenosti. 

Ja mam na terase podlahuz teakoveho dreva a zatim spokojenost (uz 10let).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě mě napad Thermowood. Máte někdo zkušenost? 

Dělám s termo borovicí i termo jasanem. Výhoda oproti sib. modřínu je daleko větší rozměrová stabilita (modřín bude vždy daleko více korýtkovat a bude více praskat). Cenový rozdíl mezi termo borovicí a sib. modřínem je kolem 15 %. Pokládka je jednodušší a zvládně to šikovnější kutil. Termo jasan je cenově asi na dvojnásobku, co termo borovice. Nutné jsou dilatace mezi prkny a od zdí, zespodu to musí větrat - čím větší mezera, tím lépe. Pokud budeš potřebovat jakoukoliv technickou radu, dej vědět.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...