Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

před 11 minutami, cali napsal:

...Takze neviem co mate vsetci furt s nejakou kulturou!

Jenže od dob "uhlí a oceli" už přeci jenom uplynul nějaký ten pátek a pohled na to, čím vším by EU mohla být, se diametrálně proměnil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 minutou, siwi napsal:

Jenže od dob "uhlí a oceli" už přeci jenom uplynul nějaký ten pátek a pohled na to, čím vším by EU mohla být, se diametrálně proměnil.

Bohužel. To, čeho Německo nedosáhlo dvěma válkami, nyní uskutečňuje prostřednictvím EU. Důsledky budou srovnatelné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tomhle kontextu se kulturou míní hodnoty a právo, řekl bych.

Já nemám problém s původním konceptem EHS. Obchodu a profitu rozumí většina lidí bez ohledu na kulturní nebo náboženské rozdíly. Jakmile se ale EU začala snažit o společnou měnu a rozpočtová pravidla, o společné právo, společnou migrační i zahraniční politiku atd., začalo to skřipat. Jak chcete mit napřiklad jednotné právo západního střihu v prostoru, kde žije obrovské množství jak historicky původních (Balkán), tak především "přimigrovalých" muslimů? Na Macronův euroislám nevěřím (když si vezmu, kolik času a krve trvalo třeba prosazení anglikánské cirkve nezávislé na papeži, raději o euroislámu ani nepřemýšlím). Nebo že by byl řešením Chestertonův křeslám? :) Asi sotva. Tohle nevyřeší enklávy s vlastním právem, jako jsou např. osady Amišů nebo indiánské rezervace, na to se jedná o přiliš velkou minoritu žijící převážně ve městech a navíc s demografickou progresí. A že je západní a islámské právo neslučitelné je snad mimo diskusi... Přitom nekompatibilita náboženská a kulturní je jen jeden z mnoha problémů.

USA jsou v posledních letech fakt super přiklad prosperity, sociálniho, rasového a kulturniho smíru. A dosáhly toho bez jediné občanské války! Možná jste měli zmínit ještě dalši výkladní skříně multi kulti - třeba Francii anebo Libanon :D

Celé české dilema je podle mne najít vhodný balanc mezi potřebou být součástí většiho celku (bezpečnost, obchod) a mezi uchováním vlastní suverenity (protože dobře to s námi myslet budeme zase jen my, a nikdo jiný... ať už jde o právo, jazyk, kulturu, ekonomické zájmy, rozpočet, atd). 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No... Ono je třeba mít na mysli, že projekt evropského společenství vznikl bezprostředně po nejhorší válce v dějinách světa. Ekonomická provázanost měla mimo jiné poskytovat záruku, že státy spolu budou spolupracovat a ne proti sobě válčit. Proto do něj také bylo zahrnuto i (Západní) Německo. A fakt je ten, že se od té doby v našem prostoru žádná taková hrůza neopakovala. My jsme na život v míru zvyklí a bereme ho jako samozřejmost, ale ona to žádná samozřejmost není. Moji (a jistě ne jen moji) prarodiče obě ty války zažili. 

No, a ta kulturní propletenost s takovým projektem nutně přijít musela. Problém je spíš v tom, jak se s ní zachází, viz výše zmíněná hyperkorektnost...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Prochy68 napsal:

Zdá se, že prezident na něj převedl nějaké pravomoci - když jemu alkohol zatrhli...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...