Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

V 10. 7. 2022 v 15:05, Violoncello napsal:

Řeším doma denně. K radosti mé ženy, která by nejraději měla 23 stupňů a to nez keců. Dnes například topíme ☺️

Topíme plynovým kotlem, teplou vodu máme na elektro bojler. V části domu podlahovka na elektřinu. Nakoupil jsem 3 sálavý panely, kdyby bylo úplně nejhůř a jedno plynový topení na bombu. To kdyby bylo ještě hůř ☺️ Jsem paranoik a žena se mi směje. Doufám, že má pravdu a nic z toho nepoužijeme. 

Čerpadlo vzduch voda mám objednaný s dodávkou březen duben. Když bude nejhůř, odjedeme někam do tepla. I při současných cenách energií se v podstatě vyplatí odjet např do Itálie a tam pronajímat apartmán ☺️

Řešil jsem split klimu, nebo krb, ale to je takovej divnej nic moc řešící bastl.

začít ženu otužovat a pak ji nabídnout historií osvědčený způsob zahřátí 🙂 

Upraveno uživatelem safi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

On neni problém v baráku stáhnout topení na 12 stupnů a vzít si teplàky. Aspoň se člověk bude těšit na jaro. I pokojový kytky a rybičky by šly pořešit, aby nechcipaly. Co ale problém je: zdivo baráků a vrstvy zateplení jsou projektovány na určitou minimàlní vnitřní teplotu a vzdušnou vlhkost. Když se ta teplota výrazně sníží, posunou se v izolacích a zdivu teplotní křivky vyrovnávající vnější a vnitřní teplotu a začne docházet ke srážení vlhkosti v konstrukcích a izolacích, což vede k jejich degradaci (zejména ke zhoršení tepelného odporu a ke vzniku plísní s možným dopadem na zdraví. Kdo bydlí ve starším domě ví, co se stane, kdyz se větší kus nábytku (kredenc, skříň) postaví těsně k obvodové stěně v nějakém chladnějšim koutě místnosti a zamezí se tím prohřátí stěny z vnitřní strany)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, safi napsal:

To, že se každý trošku omezí, není blbý nápad. Ostatně kdyby EU místo likvidace autoprůmyslu dělala dlouhodobou osvětu, jak se šetrně a s úctou chovat k přírodě a jejím zdrojům, tak možná snížíme lokální emise více než celou flotilou EL vozů…

Je to jak píšeš a já si myslím, že Evropa zaspala ještě v jednom bodě a to využití odpadu, recyklaci a vývoji a výzkumu v této oblasti. Se furt někde kasáme jak recyklujeme, ale víc jak půlka se toho spálí a to co je z toho použitelné tak vyvezeme do Asie. Celkově plýtvání zdroji, které už tady jednou máme. Něco se děje, ale ve velmi zanedbatelném rozsahu.

Soused jezdí kamionem a minimálně 4 roky vozí pravidelně do německých a holandských přístavů různé barevné kovy, které tady nikdo nechce zpracovat. Hlavně elektromotory a podobné výrobky, ve kterých je významný podíl bar. kovů, ale musí se tam ještě provést separace. Odjíždí to hlavně do Číny.  To je prostě špatně.... Tohle se má zpracovávat v Evropě... A zpracovat to jde. Dá se získat velmi čistá druhotná surovina. Vedle naší firmy je něco jako fajnový kovošrot, kde svážejí a třídí jen barevné kovy a přes nějaké detektory to třídí i na jednotlivé slitiny např. hliník několik druhů apod.

Stejný problém vidím u fotovoltaiky, kde se aktuálně řeší účinnější panely a vývoj jede po ose Londýn - Hong Kong. O nějaké účasti nebo podpoře EU ani vidu ani slechu.

A bude toho určitě víc...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Tom4 napsal:

Když nebudou prodávat plyn, z čeho budou žít? 

Tome a máš pocit, že v Rusku někdo řeší, nebo řešil za co budou žít jejich občané.... nikdy a nikdo..... Jim v podstatě vyhovuje, že ti chytřejší, schopnější odešli. Nebudou jim do toho kafrat a lidi co serou do díry už nějak zpracuješ. Stačí telka 24/7.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, protože sice na běžný lid serepes, ale běžný lid nevlastní firmy na těžbu, zpracování, distribuci a prodej fosilních paliv. To všechno vlastní ti nad občany. 

A byť jsou bohatí, tak si na peníze sáhnout nenechají. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...