Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Ano.. castecne to bude kompenzovano z dividend statnich podniku, povolenek a snad i extra dani... a jestli to bude 130 nebo 200 nevi presne nikdo.. aktualni odhad prezentovali 130 pred kompenzacemi...

Jedina rozumna sance je zklidneni trhu a mozna snad stale chystane EU korekce fungovani energetickeho trhu v pristim roce.. tim by snad mohly klesnout ceny a hlavne divoke vykyvy.. ale proti tomu je aktualne nastupujici zima.. a az si pulka nemecka zapne primotopy.. :-o)

https://oenergetice.cz/elektrina/nemecky-regulator-varuje-pred-masivnim-pouzivanim-primotopu-zime-mohly-by-ohrozit-bezpecnost-dodavek










Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tedy nejsem vůbec fanoušek eu totality, ale z překladů jejího vyjádření (myslím tím Lejnovou) jde o to, že se sice zastropuje, ale TAKÉ, že ten rozdíl se energetickým obchodníkům zdaní (mimořádně), takže, jak ona tvrdí, by se na tom mělo vydělat ca 140miliard EURo. Jestli jsem to pochopil špatně, tak mě nekamenujte, ale jestli to je takto postaveno, to rozhodnutí EK, tak to čumím jak tele na vrata, že někdo konečně myslel hlavou a udělal něco, co má kromě socialistického A i kapitalisticé B . I když samozřejmě průser je, že se řeší následky, místo příčiny, tzn. zrušení šílenství s klimaalarmismem Green Dealu, nesmyslně sebevražedných sankcí atd. atd. atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bola tu na predchádzajúcej strane spomenutá Hajnalova línia. Niečo som si o tom trochu prečítal a na moje prekvapenie som v pôvodnom znení Kosmovej kroniky našiel tento text:

Tehdy starosta, jehož ostatní jako pána provázeli, mezi jiným takto promluvil k své družině: "Druhové, kteří nejednou snášeli se mnou těžké trudy cesty po neschůdných lesích, zastavte se a obětujte oběť příjemnou svým bůžkům, jejichž zázračnou pomocí jste konečně přišli do této vlasti, kdysi osudem vám předurčené. To jest ona, to jest ona země západně od linie Hajnalovy, kterou jsem vám - jak se pamatuji - častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem a mlékem vlhnoucí, a jak sami pozorujete, podnebím k obývání příjemná... Jó, a Máňo, udělej pár smažáků, ňák mi po cestě vyhládlo!"

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2 hours ago, seikó said:

Mozna to spatne ctu, ale neni 1) urceni maximalni ceny a 2) uvaleni zvlastni dane zasah do fungovani trhu v obou zminenych pripadech?

tak ja by som nepovazoval trh s energiami za skutocny trh.. To jednoducho regulovane byt musi a problem je, ze teraz je to regulovane zle a ze energeticka politika EU . teda najma Nemecka - je (Ruskom) asistovana samovrazda.

stacilo by zapnut tie dve nemecke atomky a problem s cenou energie by bol tak stvrtinovy. Ale vzhladom na to, ako vehementne sa Scholz drzi toho Merkelovej planu, tak si myslim ze este vyplavu na svet veci.. napr. https://www.forbes.com/sites/joewalsh/2022/09/13/russia-has-secretly-spent-300-million-to-influence-foreign-elections-us-says/  

 

 

Upraveno uživatelem instant
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@instant Uvidime, jak bude ta reforma vypadat.

Nicmene obecne receno, pokud nejaky novodoby "planovaci urad" urci regulovanou velkoobchodni cenu, jak donuti privatniho producenta, aby za tuto cenu dodaval na trh? Jak zajisti, ze nepresmeruje svou produkci jinam, nebo neutlumi produkci? Jak bude producent motivovan k dalsim investicim a rozvoji podniku?

Regulaci vzdycky na konci dne zaplati zakaznik, napr. v podobe nedostupnosti zbozi, nebo jeho zhorsene kvalite.

Silne mi to neco pripomina a nedivam se na to s neduverou...

Upraveno uživatelem seikó
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Obecně máš pravdu, leč v případě klíčové infrastruktury to moc nefunguje, resp. je to zranitelný systém. Z podobných důvodů třeba nedeleguje většina zemí svou obranu (armádu) na soukromý sektor.

Edit: dobře je to vidět na některých vodárnách, na lokální veřejné dopravě a teď holt na energiích.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ruští sportovci, kteří se nemohli účastnit mezinárodních akcích kvůli válce na Ukrajině, by se mohli brzy vrátit zpět do soutěží, řekl šéf olympijského a paralympijského výboru Spojených států amerických.

No tvl a to jako proc?

Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...