Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Já se snažím naznačit, že bych se sice rád argumentačně vymezil, ale že k tomu potřebuji znát obsah dvou pojmů, které autor použil. A místo tohoto objasnění se dozvím, že bych měl být schopen argumentovat proti (asi) čemukoliv. A ještě nezapomeneš dodat, že tento "nějakej názor" vnímám jako "názor nějakýho proputinovského makaka" - v tomto mě ale v duchu nejprostší propagandy obviňuješ z něčeho, co jsem ani náhodou nenapsal.

Popravdě nevím, jestli už se z tohoto vlákna nepřesouváme do metaHumoru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu Německu - někdo tu ironicky zmiňoval uhlí v Porůří, jako by to byla jediná (dnes už vyplundrovaná) alternativa k ruskému plynu jako stabilnímu zdroji energie schopnému vykrývat výkyvy solárů a větrníků. Vodní elektrárny toho v Německu zas tolik nepokryjí, ale co ty nukleárni? 

Graf z r.2020, tj ještě relativně optimistický z hlediska solárů a větrníků (následující rok byl nepříznivější).

strommix-2020-stromerzeugung-deutschland-1-615x459.jpg.b611949f283beaa27044f35fa4ea0d63.jpg

Graf z r.2021-22

strommix-stromerzeugung-deutschland-2021.thumb.jpg.fe9a3fa06950b034ab237469e79a1657.jpg

Když si vezmu, že před dvanácti lety pokrývaly atomové elektrárny v Německu nèjakých 23% toho koláče... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenže jaderné elektrárny nejsou příliš vhodné pro vykrývání špiček. A toho uhlí už prostě v Německu zase tolik nezbývá, ostatně u nás to není jiné (míru špinavosti tohoto zdroje nechme stranou). 

Ne že by Němci neudělali chyby, ale jsou myslím kromě málo pochopitelného odstavení jaderek jiné, než se jim nyní vyčítá:

1) Měli být ještě důraznější a odvážnější při rozvoji větru a solárů.

2) Měli více diverzifikovat zdroje plynu mimo Rusko.

Trvám ale na tom, že nic z toho nijak neovlivnilo a neovlivňuje "energetickou suverenitu" ČR (ať už to znamená cokoliv).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tou nepružností výkonu jádra pro vykrývání špiček máš pravdu, ale já neměl na mysli krátkodobé (denní) výkyvy v síti, ale kvartální nebo roční výkyvy dané průměrným počasím (viz 2020 vs 2021). Každopádně by odstavená jaderná kapacita plus minus vykryla výpadek ruského plynu (a špičky by holt byly řešeny jinak, např. vodními a uhelnými elektrárnami).

Edit: holt panika po Fukušimě a Atommüllumweltverschmutzung :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak on je aj iny plyn nez rusky a na tie spicky by bohate stacil, ak by strategicka struktura zdrojov bola stavana inac. A ze su nemecki zeleni, schroeder a spol uplacani rusmi desatrocia je jasne, a mozu o tom nemci mlcat kolko len chcu.

bobisek - v dnesnom svete je energeticka suverenita utopia.

"Energy sovereignty is the right of conscious individuals, communities and peoples to make their own decisions on energy generation, distribution and consumption in a way that is appropriate within their ecological, social, economic and cultural circumstances, provided that these do not affect others negatively."

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z tohodle jde už strach. Doteď to byla z jejich pohledu sranda - odmítnout povolávák, jít demonstrovat ( opakuju, že z jejich pohledu ). Tou částečnou mobilizací to přestává bejt sranda ( kurna, že se na to nevykašle nebo nezhebne sám ).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslíte, že je reálný, aby ten kokot, až se mu opět nebude dařit, použil třeba taktickou nukleární hlavici na, dejme tomu, uzemí LNR/DLR? 

 

Vzteklý bombardování infrastruktury po kolapsu fronty u Charkova jsme už viděli - teď se v příštím týdnu stane DNR a LNR integrální součástí Ruska (dle věrchušky) - což je pro ně zelená v použití jaderného arzenálu. 

 

Jako, za mě, magor je na to dost. A je čím dál tím zoufalejší. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

bohuzel se obavam, ze dojde na traktoristova slova z beloruska ze zacatku valky: „a ted prijde mlejnek na maso“….jenom to bude pro kundy mlyt spatnym smerem. Nejak si nedokazu predstavit, co s dosti proridlym dustojnickym sborem, nastane krome masakru, kdyz se tam nahrne par desitek tisic zalozaku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...