Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 132
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Minulý pátek jsem předal hodinky vojtanovi, takže je čas na krátké zhodnocení:

Balení:

Hodinky jsou v černé kartonové krabičce ozdobené kovovým? logem.

Samotný prostor pro hodinky je obklopen stříbrným vlnitým plastem. Asi po týdnu mi docvaklo, že to je asi odkaz na vlnitý plech, kterým byly opláštěny letadla Junkers. Místo polštářku je plastový náramek. Balení doplňuje návod a nějaké povídání o historii.

Vzhled:

Je velice povedený, zaujme na první dobrou. Ciferník je deklarován jako béžový, já bych řekl nažloutlý nebo krémový nebo barvy slonové kosti, vyberte si :). Každopádně vypadá jako původně čistě bílý po 50 letech. Design ciferníku je v Bauhaus stylu. Měl jsem strach z těch ultratenkých ruček, ale je to v pohodě, dokonce tam zbyl prostor pro lumi. Lumi je decentní, 3 tečky na 3, 6, 9 a na 12 trojúhelníček tvořený malým logem výrobce. Pro odpočet času potmě to stačí.

Musím se přiznat, že se mi pletou značky Junghans a Junkers. S tím souvisí to, že Junghans nabízí podobný model. Junkers má oproti němu navíc 24 hodinový ukazatel a ukazatel rezervy chodu. Ten je velice vkusně zakomponován do celku, spolu s indexy na 11. a 1. hodině vytvářejí pěknou parabolu. 24 hod. ukazatel tu spousta lidí kritizuje, ale pro mě je to užitečná komplikace. Navíc opticky vyvažuje rezervu chodu, bez něj by působila spodní polovina cifru prázdně. Ještě je tam datumka. Ta má pěkný font, ale není vycentrovaná, datum je u spodní strany rámečku. Je to tak na všech fotkách, co jsem viděl na netu, takže to zřejmě není chyba, ale záměr. Ciferník je krytý klenutým hesalitem. Jsou na něm již nějaké vlásečnice, ale jak se tady říká: ?nic co by nešlo rozleštit? :) Navíc normálně nejsou vůbec vidět, pouze při přímém osvitu třeba slunečním světlem nebo baterkou. Se vzhledem ještě souvisí zajímavý optický paradox. Hodinky na fotkách i v reálu na mě působí, že mají sice větší průměr, ale zato jsou tenké. Průměr je 40 mm a výška údajně 12 mm, což je dvojnásobek toho, co bych čekal. Taky to bude asi tím, že hodinky nemají lunetu a okraj pouzdra je velice tenký. Na hodinkách je nasazen snad ten úplně nejobyčejnější řemen co existuje. Mohla by být alespoň signovaná spona, ale nic, bohužel. Něco podobného jsem kupoval před 15 až 20 lety na své tehdejší anadigi casia za něco přes 100 Kč. Na zadní straně je prosklené dýnko připevněné 6 šroubky. Průhled na strojek je v cenové kategorii do 1000 ? téměř povinnost. Můstky jsou zdobeny pruhy. Stejně jako např. Seiko 7S26 nebo ETA 2824-2 je to určeno hlavně pro začátečníky, zkušenější neurazí ani nenadchne a po 14 dnech se stejně okouká.

Nošení a praktické zkušenosti:

Zde musím zmínit jedinou opravdu závažnou chybu, kterou bych těmto hodinkám vytknul. A to je manipulace s korunkou. Jde o to, že aretace v poloze 1, která slouží k nastavení data je velice slabá. Prostě vezmu za korunku a skončím v poloze 2 pro nastavení času. Když už se mi podaří vychytat polohu 1, tak po přetočení 5 dnů korunka zaskočí do polohy 1. Buď sem levej nebo japonští soudruzi něco nevychytali. Ukazatel náhahu jsem měl nevím proč spojený se značkou Orient a moc mě nebral. Ale tady musím říct, že je to velice zajímavá záležitost a je poučné ho sledovat. Pokud nic moc neděláte tak je pořád na plus minus stejné úrovni. Korunkou se dá velice rychle natočit na maximum, stejně tak se dá namávat po čtvrthodině rychlejší chůze. Přesnost je při nošení asi -7 s/den, když jsem hodinky odložil tak +5 s/den. Další známou vlastností je extrémně hlučný chod mechanismu samonátahu. To si tak v klidu rozjímáte v takové malé místnůstce. Pak se podíváte, kolik je hodin, otočíte zápěstí a chrrrrrt hrrrrr, ale mně osobně to nevadí, hluk je projevem správné funkce.

Závěrečné zhodnocení:

Klady:

+ vzhled

+ ukazatel rezervy

+ decentní luminiscence

Zápory:

manipulace s korunkou

nevycentrovaná datumovka

Další:

? hesalitové sklo

? hlučný mechanismus samonátahu

 

Děkuju Jirkovi a helveti.cz za možnost vyzkoušet si tyto hodinky, moc si toho vážím.

 

Kdo to dočetl až sem má můj upřímný obdiv :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Ahoj, 

 

tak po šíleném pracovním období konečně chvilka napsat pár slov! :)

 

 

Neumím a nemám znalosti, abych napsat dlouhé recenze a pitval každý šroubek - tím můj velký respekt všem "chrono profíkům"! 

 

Hodinky jsem si oblíbil a to na minimalismus moc nejsem. Někdo tady kritizoval řemen a jaho kvalitu. Mne osobně nevadil - ba naopak doplnil minimalistický vzhled hodinek.

Ač jsou hodinky na mou ruku větší a vyšší, nosily se moc příjemně! Dokážu si je představit jako oblekovky. Byly se mnou i na plese.

 

V bodech níže +-

 

+ minimalistický retro vzhled

+ ukazatel rezervy
+ něžná luminiscence - včetně znaku Junkers

Zápory:
- nevycentrovaná datumovka
- hesalitové sklo (na druhou stranu beru i jako plusový prvek designu)
- hlučný rotor

Děkuju Jirkovi a helveti.cz a během příštího týdne posílám na Slovensko - uživatel misoo
 
 
 

post-58460-0-92883600-1553069129_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po měsících...

Update: Hodinky se ze Slovenska vrátily zpět k nám. Teď je čeká servis a závěrečné zhodnocení. Nechci toho ale dražit víc najednou (teď je aktuální Traser), tak s hodinkami Junkers trošku počkáme. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Hodinky jsou po kontrole v servisu, stále drží perfektní přesnost 2sec/den a jdou do dobročinné dražby

Více v samostatném vlákně. Jenom připomenu, že se nemusíte účastnit samotné dražby, ale můžete přispět jakoukoliv korunou na dobročinné účely. 

Díky všem za účast a snad po 2,5 letech hodinky udělají další radost :) 

Jirka

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...