Přejít na obsah

Alpinery díky kterým jsem OWG


Bells

Doporučené příspěvky

Alpina Alpiner 4 GMT - hodinky díky kterým jsem se stal defakto OWG

 

Už je to více jak 2 roky, co tyto Alpiny mám, takže napsat o nich něco víc určitě nebude na škodu, tuplem po takové době, kdy si troufám říct, že o nich vím naprosto vše. Navíc jelikož mám právě období, kdy jim hledám případného nástupce, tak se to i hodí, ať už pro případ, že bych je pustil dál (psát něco zpět už by nemělo smysl), tak především díky hledání nástupce jsem si totiž uvědomil i některé faktory, které jsem do té doby opomíjel. Zakládal jsem k nim i samostatné vlákno, řekněme něco jako chlubírnu, kde je spoustu fotek a proto budu zde fotkami spíš šetřit, i když to stejně moc nejde a snažit se hlavně psát.

 

 

Nejdříve něco z historie:

 

Historii má značka opravdu dlouho a celá je popsaná v Alpina Book, která je volně ke stažení na webu. Já se pokusím o jakýsi stručný výcuc, ať to není jen o historii.

 

Příběh Alpiny začíná, když švýcarský hodinový vizionář Gottlieb Hauser založil "Alpina Swiss Watchmakers Corporation" a spojil tak přední švýcarské nezávislé hodináře.

Zpočátku byla společnost vyvinutá tak, aby optimalizovala výrobu strojků a hodin a vytvořila federaci spolupracujících výrobců a dodavatelů. Společnost Alpina však brzy začala vyvíjet a vyrábět své in-house kalibry a chronometry. V roce 1901 byla registrována ochranná známka "Alpina", která se poprvé objevila mezi špičkovými kalibry a hodinkami vyrobených Gottliebem Hauserem.

(malá zajímavost, Alpina dodávala třeba i pro zde tak oblíbený Rolex)

 

Později vznik hromadně vyráběných, levných a neosobních hodinek téměř vedl k demisi společnosti Alpina, protože společnost odmítla opustit své mechanické hodinky.

Alpina se však navzdory obtížím vrátila v roce 2002, pokračující v odkazu Gottlieba Hausera.

Roku 2003 společnost Alpina představila čtyři zcela nové, plně in-house vyvinuté a vyrobené komplikace AL-980 Tourbillon (první Tourbillo Alpina ve stoleté historii společnosti), AL-718 World Timer, AL-950 Automatic Regulator, AL-710 Small Date, čímž oznámila světu, že Alpina je jméno, se kterým je třeba počítat ve světě Švýcarského hodinářství.

 

V roce 2006 Alpina uskutečnila další důležitý krok na své cestě do budoucnosti, když postavila a přestěhovala se do nového výrobního místa v Ženevě.

 

V roce 2013 oslavila 130. leté výročí, s filozofií vyrábět hodinky pro ty, kteří jsou odvážní k účasti na nejnáročnějších a extrémních sportovních aktivitách.

O další rok později 2014, 76 let po zavedení konceptu moderních sportovních hodinek Alpina "4", se Alpina v kolekci Alpiner vrací s konceptem "4". Alpiner "4" jsou profesionální sportovní hodinky se čtyřmi vlastnostmi: 1.Antimagnetičnost, 2.Nárazuvzdornost, 3.Voděodolnost, 4.Ocel

 

V roce 2015 společnost Alpina vyvíjí hodinky "Horological Smartwatch", Švýcarské hodinky s analogovým časem a Smart vlastnostmi. Ve stejném roce společnost Alpina představuje také nový in-house kalibr, AL-760 Automatic Flyback Chronograph s patentovaným "Direct Flyback". Tato technologie výrazně zvyšuje spolehlivost a robustnost zpětného chodu Flyback.

 

Alpina se stále vyvíjí a dnes se produkce Alpiny rozkládá na 5 hlavních proudů sportovní Alpiner - Pilotky Startimer - Potápky Seastrong - dámské Comtesse a poslední z kategorií Smartwatch, do kterých spadá nejnovější přírůstek AlpinerX.

 

 

post-25778-0-00730400-1522147656_thumb.jpg

 

 

 

Teď již k mým Alpinerům a vysvětlení úvodu:

 

Prvním z faktorů je ten, že Alpinery jsou jako celek opravdu hodně univerzální hodinky, které se hodí snad v každé situaci, žádné výzvy se jen tak nezaleknou a nikdy nezklamou. Samozřejmě jsou to hodinky primárně sportovní s velkou vazbou na horolezectví, do kterého i značka jako taková hodně fušuje. Odkaz na hory je jasně znázorněn i na dýnku, o kterém napíšu více v průběhu recenze. Díky velice vkusně a elegantně vyřešenému pouzdru s ciferníkem jsou to ovšem i hodinky, které bez větších problémů obstojí i ve společnosti kravaťáků, kteří mají do hor opravdu daleko. Sám jsem je zatáhl snad už všude, kde to jen šlo a ani jednou mi nepřipadali na ruce vysloveně nepatřičně.

 

 

post-25778-0-24427800-1522147656_thumb.jpg

 

 

Druhý z faktorů a na ten jsem přišel hlavně teď díky hledání nástupců je, že ve své kategorii nemají zrovna moc konkurence. Někomu se možná bude zdát, že je to blbost, protože hodinek s GMT je spoustu, ale ve chvíli, kdy aplikuji stejná kritéria, tak se výběr rapidně zužuje, o čemž jsem se sám nemile přesvědčil. Kombinace univerzálnosti, true GMT, propracovanosti a ceny je na velice dobré úrovni a konkurence tedy opravdu moc není. Sám jsem měl ve výběru několik kousků, které jsem postupně vyřadil, protože na každý mám něco proti. Nechci tím říct, že Alpinery jsou dokonalé, také mají své mouchy, o kterých i napíšu, ale je toho méně, než u přímých konkurentů. U mě například jako jediný 100% nástupce vycházejí Omegy PO s GMT, které jsou ovšem za dvojnásobek ceny.

 

 

post-25778-0-46352400-1522147656_thumb.jpg

 

 

Cena je taky zajímavým bodem, protože ještě před výběrem nástupců jsem si myslel, že jsou Alpiny dost předražené vůči tomu, co za utracené peníze člověk dostane. Tento pohled se mi momentálně také změnil ? ceníkovka je 2500 USD, což za značku, která není nijak profláklá, působí opravdu vysoce. Na druhou stranu, když se odprostíme od značky a budeme brát v potaz pouze hodinky jako takové + konkurenci, tak rázem cena dostává mnohem větší smysl. Swiss made, skvělé zpracování, true GMT, dobré vnitřnosti (o každé části se ještě rozepíšu více), nevidím důvod, proč by ty hodinky měly stát méně a je to o to víc patrné, když je porovnám s dalšími.

Alpina tedy společně s dalšími méně populárními značkami podle mě dost trpí právě tím, že nejsou tak profláklé a lidé za ně poté nejsou dané ceny ochotni dát. Nebudu nic nalhávat, byť mainstream, MI a další jsou mi ukradené, tak jsem také nebyl ochotný dát plnou palbu a jsem rád, že se mi je podařilo sehnat levněji, ovšem už nemohu říct, že jsou až tak předražené, jak se mi původně zdálo. Naopak pokud člověku nezáleží na značce a že ho nebude nikdo plácat po ramenech, tak za své peníze dostane opravdu dost.

 

 

Nyní již podrobněji:

 

post-25778-0-68933100-1522147656_thumb.jpg

 

 

Začal bych pouzdrem, které je klasicky z 316 oceli, s tvarem a proporcemi hodně podobnými např. s Omegami PO. To jim může někdo vytýkat a nejspíš i právoplatně, sám si myslím, že inspirace u Omegy nejspíš byla, ale jsem rád, že i tak do toho Alpina dokázala vnést dost své invence a přece jen různé části upravit. Např. tvar vypadá na první pohled opravdu stejně, ale není tomu tak, hlavně z boku je vidět, že nožky Alpin se více svažují a působí takovým protáhlejším dojmem. Stejně tak přechody broušených a leštěných částí jsou opět podobné, ale stejné nikoli, Alpiny jsou prostě svébytné hodinky. Právě přechody a tvarování na nich mám opravdu rád, je to jedna z vlastností, které z nich dělá hodinky dvou tváří ? společenštější verzi/toolovější verzi do hor, vody atd.

 

 

post-25778-0-95502500-1522147656_thumb.jpg

 

 

Průměr 44 mm, lug to lug 51 mm a výška 14 mm z nich opravdu drobečky nedělá, na druhou stranu díky minimálně vypouklému dýnku a zakřiveným nožkám sedí na ruce velice dobře a nosí se tedy opravdu pohodlně. V případě, že jsou na tahu, mají i dobrý poměr váhy a na ruce tak cestují minimálně, což k pohodlnosti také dost přispívá. Díky pěkně tvarovaným nožkám jim sluší i spousta dalších variant řemínků, které dají právě tvaru pěkně vyniknout. Sám mám vyzkoušený třeba Hirsch Tiger, který mi k nim ze všech řemínků sedí snad nejlépe, případě pak Corduru, která je posune do toolovější podoby, stejně jako nato strapy. Nesmím opomenout ani shark mesh, který jim také sluší. Vlastně jim toho sluší poměrně dost, což je další plus k univerzálnímu charakteru těchto hodinek. Jako nejhorší kombinací mi zůstává původní originální krokouš, který k těm hodinkám nejde ani stylem a nějak nedovedu pochopit, proč je na něm Alpina vůbec prodává. Vypadá to, že se ale poučili a novější verze Bussiness hours už se prodává na jiném řemínku, který jim sedne rozhodně lépe.

 

 

post-25778-0-30952000-1522147657_thumb.jpg

 

 

Pokračovat budu ciferníkem, který je vyladěný do posledního detailu, jak se na Švýcary sluší a patří. Ciferník je u mé verze černý se sunburst efektem, díky kterému se mění z temně černé, šedé, občas i s lehkým bronzovým nádechem a díky safírovému sklu s vnitřním antireflexem, který ho kryje se dokáže zbarvit do modrého, či fialového odstínu. Ciferním prostě neustále hraje a mění svou vizáž, dle světelných podmínek a je to zároveň další z částí, která tyto hodinky tolik mění. Skládá se z takových řekl bych 3 částí ? první je střed, který zasahuje až k indexům, další je pak vyvýšená vrstva, která je v úrovni indexů a je vyvýšená, čímž i indexy posouvá ještě výš a celý ciferník tak dostává mnohem plastičtější vzhled. Celý ciferník poté uzavírá chapter ring, na kterém je 24 hodinová stupnice pro odečet druhého času.

 

 

post-25778-0-64696800-1522147657_thumb.jpg

 

 

Indexy jsou celé plastické, s poměrně širokým orámováním a uprostřed s lumi výplní. Orámování je precizně leštěné, díky čemuž indexy opravdu září. Stejně tak jsou udělané i ručky ? minutová a hodinová navíc uprostřed lomené, takže světlo se od nich odráží pokaždé jinak a hodinky tedy opět řádně šajní. Pořádné orámovaní je zde opravdu vhodné, protože lumi je jako již tradičně u Alpin dost slabá, takže když už nesvítí pořádně lumi jako taková, tak alespoň ty leštěné plochy pochytají veškeré dostupné světlo a hodinky tak rozzáří. Vteřinovka je už jednodušší, zakončená červeným trojúhelníčkem, jakožto znakem Alpiny ? je to jen taková blbůstka, ale za mě fajn detail. Červeně zakončená je i GMT ručka, která je jinak dost utopená, takže klasické odečítání času nijak neruší a na druhou stranu pokud chci vidět druhý čas, tak díky barevnému odlišení nemám problém. Když budu hnidopich, tak GMT ručka mohla být delší, aby byla blíže ke stupnici, takle je potlačená možná až moc.

 

 

0ea4ba39167d1f06466ded1defc52c6a.gif

 

 

post-25778-0-38406500-1522147663_thumb.jpg

 

 

Na ciferníku najdeme ještě logo, trojúhelník, který je pro změnu broušený a tedy kontrastní s jinak leštěnými plochami indexů a ruček, hrající snad ještě víc, než samotné indexy. Škoda, že nepřidali plastický i nápis, ale to už bych chtěl asi opravdu moc :) Veškeré nápisy jsou tedy pouze natisknuté a skrývající vše podstatné, co v sobě hodinky mají. Ve spodní části je to znak 4, který znázorňuje historickou filozofii Alpiny při přístupu ke sportovním hodinkám ? Antimagnetické ? Nárazuvzdorné ? Voděodolné ? Ocelové, pod tímto je poté nápis Automatic, GMT, Antimagnetic a hodnota vodotěsnosti. Je fajn, že tyto nápisy jsou relativně malé a zbytečně neruší, i když já bych je klidně oželel úplně a nechal jen znak 4, který to vše stejně znázorňuje.

 

 

post-25778-0-63988500-1522147663_thumb.jpg

 

 

Poslední věcí na ciferníku je datum a to musím vyzdvihnout, protože řešení data je zde opravdu neobvyklé a přitom hodně zajímavé. Asi si říkáte, ježiš prostě datum, co je na tom :) Při bližším pohledu zjistíte, že v datovém okénku je zabudovaná lupa, která datum zvětšuje. Osobně jsem to neviděl v žádných jiných hodinkách a přitom je takové řešení i celkem praktické, protože účel splní a není potřeba přilepovat lupu na sklo, jak tomu je v případě klasických kyklopů. Nese to s sebou i jednu nevýhodu, pokud se totiž na datum nekouká přímo, tak malá lupa může v některých případech zkreslovat, což velký kyklop neudělá. Ovšem při větším zapracování by se podle mě dal tento problém vyřešit.

 

Než úplně opustím stránku ciferníku, tak zmíním, že tyto Alpiny se dělají i v bílé variantě, která je také moc pěkná. Na bílé sice již není patrný sunburst, ale sám o sobě je ten ciferník opravdu krásný. A proč se o tom zmiňuji? Protože jsem právě v rozpoložení, že pokud bych si Alpiny nechal, tak bych rád ciferník vyměnil a alespoň na chvíli si tu bílou verzi vyzkoušel. Jestli to půjde, je otázkou, stejně tak i náklady s tím spojené. Budu to řešit a uvidím, jak dopadnu, ale zkusit bych to chtěl :)

 

 

post-25778-0-90826200-1522147663_thumb.jpg

 

 

Trošku kontroverzní částí je luneta, která je obousměrně otočná a ocejchovaná do 36. Spoustu lidí právě toto zarazí a ptají se proč? Vysvětlení je snadné, znázorňuje stupně  0-360° a je to tedy kompasová luneta. Já ji nikdy nevyužiju, ale své opodstatnění má a je to především pro horaly, (tzn. opět se vracíme k původu, na jaký účel jsou tyto hodinky dělané), kteří díky ní mohou určit pozici. Zkoušel jsem to a opravdu to jde, ale dovedl bych si představit i lepší zobrazení, respektive standardní pojmenování světových stran, jako mají třeba Bremont Terra Nova, ta je to vyřešené opravdu skvěle a tak nějak bych si to dokázal představit i zde ale co už. Ani verze Alpiny mi nijak nevadí, beru to jako zvláštnost, takže za mě v pohodě.

 

 

post-25778-0-18533300-1522147664_thumb.jpg

 

 

Tak a nyní se podíváme pod povrch. Uvnitř Alpinerů tiká strojek AL-550, což je Sellita SW200 s inhouse nadstavbou GMT od Alpiny s Jumping hour. Díky této nadstavbě mají hodinky tzv. True GMT, což je lepší z variant, při které se změna času v destinaci provádí za plného chodu a neovlivní se tedy přesný čas. Nastavení domácího času je pak klasické, jako u standardního strojku, plným vytažením korunky a díky hackingu přesným nastavením.

 

Stojek běží na frekvenci 28800 bhp, má 26 kamenů a rezerva nátahu je 38 h. Rezerva je asi největší slabinou, protože 38 h je opravdu dost nízká hodnota. Toto beru jako daň za nadstavbu GMT, protože klasická SW200 má rezervu o něco vyšší 42 h. Jelikož jsem víceméně OWG, tak mi rezerva až tak nevadí, ale chápu, že pro jiné to může být skutečně problém, i mě by vyšší hodnota potěšila.

 

 

post-25778-0-34532000-1522149044_thumb.jpg

 

 

Excelentní je přesnost, od vybalení se pohybovala kolem 5s/den, po zaběhnutí jdou hodinky stabilně v rámci COSC a to žádnou certifikaci nemají. Denní odchylka je +-1s/den a stejně tak vychází i dlouhodobý průměr, který se blíží vlastně dokonce spíš nule, ale zase nebudu přehánět :) Screen z několika měření vypovídá za vše.

 

 

post-25778-0-44849400-1522147664_thumb.jpg

 

 

Nyní jsme již na zadní straně, které okupuje šroubovací plné dýnko, aby bylo jednak dosaženo bezproblémové vodotěsnosti 100m/330ft (společně se sroubovací korunkou) a také Antimagnetičnosti (certifikace ISO 764). Když už jsem u těch certifikací, tak hodinky mají ještě jednu a to nárazu vzdornost ISO 1413.

 

Po obvodu dýnka je standardně název, označení modelu, vodotěsnosti, seriál a uprostřed poté krásná rytina hor, která jako již tradičně odkazuje na zaměření a uprostřed hor původni historické logo, kterým odkazuje na historii, ze které tento model vzešel.

 

 

post-25778-0-69655700-1522147664_thumb.jpg

 

 

Poslední částí je samotný tah, který byl vlastně posledním bodem i pro mě, jelikož hodinky jsem původně kupoval na kůži a tah dokupoval zvlášť. Zrovna levná záležitost to nebyla, ale rozhodně nelituji a stejně jako mi nyní přijde cena hodinek adekvátní, tak cena tahu vlastně taky. Díky tahu hodinky dostávají ideální protiváhu a sníží se tak pohyb po ruce, respektive tendence se přetáčet. Tah je perfektně zpracovaný a kombinací brusu, s leštěným středem přesně zapadá k plochám na hodinkách. Fajn detail je, že počáteční články, navazující na pouzdro jsou oproti středu lehce utopené, vytváří tak efekt větší plastičnosti, což dobře vypadá a hlavně tah nezakrývá plně pouzdro a nechává stále vyniknout i linii nožek. O leštěném středu by se mohli vést sálo dlouhé debaty, praktické to skutečně není, protože se stává naprostým magnetem na oděrky, ale esteticky to prostě vypadá dobře, takže daň za krásu u mě akceptovatelná. Přece jen leštěné plochy stačí vzít capecodem a jsou jako nové, tak proč se zbytečně stresovat J Tah se pěkně zužuje, což společně s lehce prohnutými dílky zaručuje pohodlné nošení a taky tomu tak je. Ukončen je motýlovou sponou s tlačítky, což je fajn řešení co se týče estetiky, jelikož tah je kompaktní a nic ho nenarušuje, navazuje jeden článek na druhý s tím, že na prostředním je poté logo, nic víc, paráda. Horší je, že díky tomu nemá člověk žádnou možnost regulace a všichni moc dobře známe, že ne vždy tah sedne, jak by měl. Alespoň z části se dá délka řešit polovičními dílky, které třeba mě nakonec stačí, ale komu ne, tak bude nejspíš nešťastný. Toto je holt další z daní za estetiku, na kterou se u těchto hodinek hraje opravdu dost.

 

 

post-25778-0-91512400-1522147664_thumb.jpg

 

 

 

Závěrem:

 

Vše bylo řečeno a pokud bych to měl shrnout nějak krátce, tak bych se celkem ztotožnil s tím, co o nich napsali z aBlogtoWatch.

Alpina Alpiner 4 GMT jsou moderní hodinky se solidním provedením, pro každodenní nošení určené především pro cestovatele díky True GMT a to vše v cenovce 2500 USD. Jsou to jedny z těch víceúčelových hodinek, které můžete vzít prakticky kamkoliv, vyhrát si s kombinacemi řemínků a tím je připravit na každou situaci, ve které nikdy nezklamou.

Je to tak, protože právě díky těmto hodinkám jsem se stal víceméně OWG a jsem živoucím příkladem, že to skutečně jde.

 

Celá a velice pěkná recenze od aBlogtoWatch na bílou verzi je zde: https://www.ablogtowatch.com/alpina-alpiner-gmt-4-watch-hands/

 

Pěkné porovnání s o dost vyšším konkurentem Bremont Terra Nova zde: https://gearpatrol.com/2014/09/08/want-get-bremont-terra-nova-alpina-alpinist-gmt-4/

PS: Zrovna ty Bremont jsou opravdu moc pěkné.

 

Ještě pár fotek a končím, díky za pozornost.

 

post-25778-0-95187900-1522147669_thumb.jpg

 

post-25778-0-30575900-1522147669_thumb.jpg

 

post-25778-0-61873900-1522147669_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 40
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Díky všem za slova uznání, dle reakcí to vypadá, že byť je toto moje první recenze (samozřejmě o hodinkách mluvím pořád, ale ne až tak rozsáhle, spíš jen takové rychlé představení, když se chlubím novými apod.), tak se dá i číst, to mě těší :)

 

Dane: Ano mělo by tomu tak být, značka se sice měnila, respektive měnila majitela a dokonce i umístění, ale hodinkám se věnovala pořád. Největší útlum přišel v době Quartzové krize, kdy byly mechaniky na ústupu a také pak Alpina promeškala "obrození", které nastalo mnohem později pod nadvládou FC. Nikde jsem neviděl ani slovo o tom, že by úplně zanikla, nebo přestala dělat hodinky, takže by tomu tak skutečně mělo být.

 

Jirko mám tomu rozumnět tak, že budeš přibírat Alpinu? :) To mě hodně zajímá, asi ti budu dělat Alpina specialistu :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bellsi ,to je super čtení. Závidím každému kdo je schopen napsat něco takového .

Myslel sem ,že honíš holky po pláži a Ty seš přitom spisovatel .Dík

Malem sem zapoměl-hodinky sis vybral pěkný.

Upraveno uživatelem saida
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bellsi, jedna hvězda...

Závan starých časů fóra. Pořád tady je dost borců s břitkým chronoperem.

Do Alpina vlákna lezu často a vím, že tam vládneš.

Značka Alpina je mi sympatyczna. Jednou bych od nich něco chtěl, recenzovaný model asi ne, protože tu kompas lunetu nemusím a GMT komplikaci vlastně taky ne.

Líbí se mi jejich potápky, spíše ty starší Seastrongy, ty nové nejsou špatné, ale u nich mi chybí plastické indexy a vteřinová stupnice na ciferníku.

Navíc to nestojí nesmysl, takže někdy přijde jejich čas...

Každopádně díky za skvělou recenzi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezky jsi se rozepsal. Ja kdyz jsem mel Sinnsplin, taky jsem na ne neco sesmolil a uz jsme zase kamaradi :) Tak treba to pomuze i u tebe.

Kazdopadne jsem kvuli tobe stravil asi hodinu na strankach Alpiny :D V te rade Alpiner 4 je jeden kousek hezci nez druhy. Mi favorite jsou nonGMT modely, s klasickou 60 lunetou, bily a modry cifr. Ale bila GMT verze Ice Legacy je taky dobra. Trosku kolotoc, priznavam, ale fajny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@krtenek Takovejch je nas vic. Kdybys vedel kolikrat ja jsem to uz obrecel. Bells by mohl vypravet ;)

Bellsi, super recenze. Ze ti to ale trvalo ;) Pravda je ta, ze ti ty Alpinery sednou. Jsi proste takovou jejich tvari tady na foru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opět díky všem, jsem vážně rád, že se to dá číst a recenze alespoň k něčemu je.

 

saida: Jsem se přeorientoval z holek na hodinky a takle to pak vypadá :D

 

marosh: Upřímně, vlastně i o ten závan starého fóra mi taky trošku šlo a čím víc to tady bude zase o hodinkách, tím lépe. Samozřejmě taky melu i jinde, takže musím taky někdy udělat něco pro tu pomyslnou rovnováhu mezi pouhým plkáním a něčím alespoň trošku užitečným :)

ad Alpina, vysloveně nevládnu, jen mám tu značku prostě rád a řekl bych, že v poslední době se i zde celkem rozmáhá. V době, kdy jsem měl své první Alpiny, tak jsem věděl možná tak o dalších 5 na foru, teď je jich mnohem víc, takže už má vlákno i smysl a těší mě, že se stále přidávají další. Já už se vlastně ani tolik snažit nemusím, nastartoval jsem to, přiživuji, ale žije to celkem samo.

ad potápky, když už, tak bych šel určitě do starých, ty nové jsou proti nim takové ožebračené, to řeknu narovinu. Já měl Saily a Yachty (prakticky totožné hodinky jen jiný face) a byly super, netradiční pouzdro, které může být pro někoho problém, ale skvěle sedící a hodinky vážně dobré, za slušné prachy.

 

nickolas: Vlastně možná i pomohlo, byť bych nějakého nástupce bral, tak někde v hloubi vím, že je jen tak nedám :) Asi budu místo nástupce hledat spíš další kousek..Teda ono těch kousků i tak mám víc, ale neumím střídat, takže je u mě vlastně víc hodinek nesmysl, ale nějaké oživení nejspíš potřebuju.

Jinak sorry, že jsi padl za další oběť mé propagace, ale já to vážně nedělám naschvál :) Vůbec za to nemůžu, asi tak funguju sám o sobě, třeba můj oční lékař zrovna ty nonGMT chce taky, potom, co viděl mé a to jsem do něj přitom vůbec nijak nehustil.

 

Andy: Já vím, trvalo, ale psát recenzi na hodinky po měsíci nošení, to by byly spíš takové první dojmy, než recenze, takle je znám vážně tutově, ale uznávám, že to mohlo přijít klidně dřív.

A máš pravdu, přirostli ke mě asi víc, než si sám připouštím, fakt nevím co se to se mnou stalo, dřív jsem neměl problém poslat jakékoliv hodinky o dům dál a byl klid. Mít to takle je na jednu stranu vysvobození, ale na druhou i těžký úděl, kdy jsem stále mezi magorama, ale defakto proti :)

PS: Já ti je zase půjčím, až se sejdem, slzy se svojí WR zvládnou a vošmatlám ti alespoň tvé kousky. Když už nic neměním, tak musím alespoň zkoušet :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...