Přejít na obsah

Stowa Unitas sweep-second LE


Doporučené příspěvky

Vážení chronomagoři,

 

Po více než čtyřech letech čekání, zdali se Stowa odhodlá opět zařadit do produkce klasické Flígry s Unitasem a centrální vteřinovou ručičkou (původně označovaný jako Stowa Flieger Original), mi došla trpělivost. Během těch let jsem se několikrát dotazoval, jestli už se něco rýsuje, jaké jsou výhledy a vždy jsem se dočkal neurčité odpovědi ve stylu ?Momentálně obnovu výroby neplánujeme?. Nyní se zdá, že by mohlo existovat řešení.

 

Pozadí k tématu:

Už dlouho předlouho toužím po leteckých hodinkách klasického druhoválečného B-uhr střihu od jednoho z tradičních výrobců z takzvané velké čtyřky (Laco, Stowa, Lange, IWC). Rád bych měl hodinky, které se vzhledem co nejvíce podobají válečné předloze a mají pro mě nositelnou velikost pouzdra. Nevím, jak přesně slovy vyjádřit ten záměr, ale nejlépe by ho asi vystihoval tento popis:

 

Moderní hodinky vhodné pro každodenní nošení s jasným a zřetelným odkazem na dobu minulou, bez ambicí 100% historicky replikovat, ale zároveň obsahujíc takříkajíc ducha doby. Abych shrnul parametry takových hodinek, vypadaly by asi takto:

  • Pouzdro 41mm (Flieger styl)
  • Šroubovací dýnko s průhledem na strojek (+ možnost vlastního textu na ocelovém obvodu) + navíc jedno plné dýnko pro fajnšmekry J.
  • Klasický A-muster ciferník s dobrou lumi na indexech a typický trojúhelník na 12-té hodině, ideálně bez loga (asi by šel volitelně i B-muster ciferník)
  • No date
  • Ruční nátah
  • Safír s vnitřním (vnitřní AR by potěšil)
  • Centrální vteřinová ručička
  • Modřené ručky s luminiscencí
  • Kožený řemen

 

Možná si řeknete, co blbnu, že takové hodinky se dají dnes běžně bez problému koupit ? například Laco Memmingen. To je samozřejmě pravda. Ale osobně v těch hodinkách zkrátka vadí ta ETA, která je všude. Obecně nemám proti ETA výhrady, jsou to bezpochyby kvalitní stroje za slušnou cenu. Z mého pohledu ale v tomto případě ETA zabíjí právě toho ducha doby zmíněného výše. Asi bych tu ETU i kousnul, kdybych nevěděl, že existuje alternativa a to v podobně naprosto krásného Unitas 6498-1. Pravda, i Unitas strojky dnes patří do stejné vlastnické struktury, ale myslím, že se určitým způsobem vymykají mainstreamu a navíc je na ně krásný pohled.

 

Začínám se dostávat k jádru pudla. Jak asi víte, Unitas 6498-1 je strojek, jehož vlastností je small second ? tedy malá vteřinová ručička mimo osu minutové a hodinové. Což je v přímém rozporu s mými požadavky výše. Jak už jsem ale zmínil, existuje řešení v podobně nástavby a malé úpravy v můstku a vteřinová ručička se dá umístit pěkně do středu ciferníků. Právě tuto extenzi použili ve Stowa v modelu Flieger Original. V podstatě se dá říct, že jde o Unitas s kolečkem navíc J - tím spíš se strojek odlišuje od hlavního proudu. Potíž je v tom, že jak jsem zmínil na začátku, že Stowa o znovuzavedení výroby s touto modifikací momentálně nepočítá.

 

Zkusil jsem kontaktovat zákaznické oddělení s dotazem, zdali by byli ochotní v omezeném množství několik kusů vyrobit v rámci privátní limitované série. Světe div se, dnes mi přišla odpověď, že mi pošlou nabídku. Očekávám, že cena takových hodinek by  se neměla výrazným způsobem lišit od těch, které jsou momentálně v nabídce - Flieger Klassik 6498 za 1 380?. Odhadem bych řekl, že bychom se měli vejít do 1 500 ?. Svůj odhad opírám o fakt, že krom oné nástavby se dají použít stávající díly a nástavba už vyvinuta byla, čili by měl být k dispozici nástroje pro její výrobu.

 

Ponechme nyní stranou diskuzi o počtu, číslech, případných nápisech, příležitosti k limitce apod. Výsledný kus by měl vypadat asi takto:

post-27283-0-77727900-1522755300.png

 

 

 

Uznejte, že ten strojek je úplné hodinkové porno. Labutí krk s mikroregulací, gravírování, modřené šroubky a krásně vyplňuje celé pouzdro J.

 

Tedy čistě teoreticky, byl by zde o takové echt a přitom unikátní flígry zájem?

 

 

post-11102-0-20111200-1522758956_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Tikal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

AdaMoss, on 03 Dub 2018 - 13:34, said:

Očekávám, že cena takových hodinek by se neměla výrazným způsobem lišit od těch, které jsou momentálně v nabídce - Flieger Klassik 6498 za 1 380?. Odhadem bych řekl, že bychom se měli vejít do 1 500 ?. Svůj odhad opírám o fakt, že krom oné nástavby se dají použít stávající díly a nástavba už vyvinuta byla, čili by měl být k dispozici nástroje pro její výrobu.

Hele to si nemyslim. Unitas s centrálkou byl vždycky násobně dražší než klasika...

Za 1500? je Steinhart a cena je víc jak trojnásobná optoti 6497...

 

Jinak ty hodinky jsou supr, narvat Unitas do nositelných 41mm je prostě rajc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uvidíme, co nakonec nabídnou. Momentálně se stále pohybujeme čistě v teoretické a nezávazné rovině. Zatím to stejně nevypadá na velký terno :-). Já si bohužel nepamatuju, za kolik se prodávala ta původní limitka, jak zmiňuje Tea. Nechce se mi věřit, že by to kolečko navíc byla taková garda :-). Další krok ze mé strany případně bude zjišťování, jaké je minimální vyrobitelné množství při zachování rozumné ceny...Do emailu jsem poptal 20ks. To je tady myslím reálný číslo.

 

Edit: Gramatika

Upraveno uživatelem AdaMoss
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To pouzdro vůbec není původní flieger, ale takový nějaký běžný univerzální Steinhart styl. Průhled na strojek je hrubý fail. V původních fligerech stejně žádný Unitas nebyl. Docela pochybuju, že se to dá udělat u Stowy za 1500 eur, když za stejnou cenu to (unitas s centrální sekundovkou) dělá Steinhart a ti jsou vždy levnější.

No prostě oproti Laco Erbstück, které jsou za 2000 euro i ve velikosti 42 a oběma druhy pohonu a hlavně mnohem přesnějším vzhledem pouzdra ale i třeba řemenu, to není žádná výhra.

Upraveno uživatelem Mitak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zmizel mi prispevek, nebo mam saleni? Zakomponoval jej autor vlakna na tvrdo do sveho uvodniho prispevku, ani nezabucel, a muj smazal? Nebo me zlobi pocitac?

 

Tvůj příspěvek jsem sloučil s tím prvním a reakci Ady vymazal, kvůli přehlednosti

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To pouzdro vůbec není původní flieger, ale takový nějaký běžný univerzální Steinhart styl. Průhled na strojek je hrubý fail. V původních fligerech stejně žádný Unitas nebyl. Docela pochybuju, že se to dá udělat u Stowy za 1500 eur, když za stejnou cenu to (unitas s centrální sekundovkou) dělá Steinhart a ti jsou vždy levnější.

No prostě oproti Laco Erbstück, které jsou za 2000 euro i ve velikosti 42 a oběma druhy pohonu a hlavně mnohem přesnějším vzhledem pouzdra ale i třeba řemenu, to není žádná výhra.

 

Chápu tvé pohnutky. Jen krátká reakce:

- Pouzdro je pro mě otevřená záležitost, ale podmínkou v rámci udržení nákladů je vybrat nějaké, které již existuje. Pokud vím, Stowa umí i klasické zmenšeniny pouzder á la Fl 23883. S tím nemám problém - sám bych ho preferoval. 

 

- Ano v původních fliegerech unitas 6498 nebyl, ale dají se dohledat modely, které měli například Unitas 2812. Mě osobně je stále sympatičtější 6498 než všechny ETA. Navíc původní fliegery měli taky pouzdro 55mm nebo co já vím. Jak jsem psal výše, absolutní historickou podobnost nemá cenu řešit, krom skutečně dobových kousků jsou všechny ostatní pokusy jinde.

 

- S průhledem máš samozřejmě naprostou pravdu, že není historicky relevantní. Mě se prostě ten strojek líbí a zdá se mi škoda ho nevidět. Pro ty, kterým by průhled vadil by bylo součástí klasické plné dýnko - jak také zmiňuji v prvním postu.

 

- Steinhart mě nezajímá, není z velký čtyřky. Cena původních Stowa Flieger Original byla jak zmiňuje vojta1 990 - 1190 ?, nevidím důvod, proč by nyní měla být dvojnásobná. Pokud ano, pak to samozřejmě nemá smysl řešit.

 

- Laco Erbstück hodinky, co si hrajou na starý mě neberou. Počkám si, až moje nový chytnou patinu :-D. Navíc ETA a 42mm neunesu.

 

- Řemen momentálně neřeším, ten se dá vyměnit nebo poptat klasicky hnědý s cvočky. 

 

Obecně k velikosti pouzdra: 41mm volím proto, že jsem někde četl, že je to nejmenší velikost pouzdra, kam se na naspat Unitas a mít šroubovací dýnko. Čili pro nás slaboruké a toužící po tikajícím Unitasu je 41mm dolní hranice. 

 

V zásadě se tu snažím o reedici té limitky, kterou zmiňuje Tea. Nechci nikomu vnucovat, že je to ta jediná správná cesta. Každý to má jak se říká hozený jinak. Můj návrh znamená utlimátní Fliegeruhr pro mě, což neznamená, že sedne všem. Bohužel momentálně není k mání. Pokud neseženu podporu zde, hold stáhnu krovky a budu se muset spokojit buď se small second nebo úplně bez vteřinovky. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ten Unitas je v rámci možností jedinej konvenční stroj v rozumný velikosti. Ten je cajk. Na běžný nošení je konfekční pouzdro taky cajk. Věrný Laco uz je trochu retro hardcore... Průhled, pokud bude přiložený plný dno, je taky cajk.

Jen s tou cenou nejsem optimistický a viděl bych tam paralelní křivku nad těma Steinhartama. Cenu aktuální základních modelů známe a cenu unitasu s centrálkou od Günthera taky... Nakonec to vyjde jak jetý starší Marky... Rád se spletu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to zvláštní úvaha, hoďky musí být od velké čtyřky, a přitom nevadí že jsou úplně jiný, než byly ty původní... Unitas je sice pěknej strojek, ale s nadstavováním vteřinovky do středu pomocí tady této podivné konstrukce na vintažkách mám jen blbou zkušenost - a to nejednu. Když, tak to chce pořádnej nádstavbovej můstek, a ne tady ty plíšky nebo co to je. Mně to docela bije do očí, a kazí pohled i na ten stroj.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dnes mi napsal samotný pan Schauer. Má poptávka ho zaujala a píše, že chce na tématu pracovat osobně. Slibuje, že zakrátko pošle nějaké cenové indikace.

 

Abyste tomu rozuměli, je tu ještě jedna, respektive dvě věci, které jsem tu zatím nezmínil. Nechtěl jsem jen napsat: "Poslyš Stowo, měl bych zájem o dvacet flígrů s Unitasem a centrální vteřinovkou. Uděláš mi je? Za kolik?" Chtěl jsem aby to mělo nějaký příběh. Nenapadlo mě nic lepšího, než hodinky ke stému výročí od založení První republiky.

 

Je mi naprosto jasný, že německý pilotní hodinky inspirované druhou světovou a osamostatnění Českých zemí od Habsburské monarchie se k sobě hodí asi jako víno a tequila, navíc limitku s podobným tématem už tu máme, ale prostě potřeboval jsem nějakou story :-). Také jsem zmínil můj úmysl jedny hodinky ze série věnovat do dražby na dobročinné účely. Pokud by se náhodou limitka realizovala, jsem ochotný v případě nezájmu ostatních ten charitativní kus vzít na sebe.

 

Nevím do jaké míry tyhle dva faktory ovlivnili případné zapojení pana Schauera do projektu, ale to už je teď jedno. Stowa se zájmem komunikuje a o to mi koneckonců šlo. Tak to jen aby zde informace byly kompletní.   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nenapadlo mě nic lepšího, než hodinky ke stému výročí od založení První republiky.

 

 

Je mi naprosto jasný, že německý pilotní hodinky inspirované druhou světovou a osamostatnění Českých zemí od Habsburské monarchie se k sobě hodí asi jako víno a tequila, navíc limitku s podobným tématem už tu máme, ale prostě potřeboval jsem nějakou story :-).

 

tenor.gif

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

No nebudu ti do toho kecat, ale připomenout si výročí republiky hodinkami z dílny, která dodávala výstroj pro Luftwaffe, je podle mě stejné jako by si Vietnamci nechali ušít limitovanou edici bund M 62 od americké firmy Alpha industries  k výročí osvobození od Francouzů. Nedává mi to smysl.

 

Přitom je zrovna letos krásné letecké výročí a má nekonfliktní vazbu na Německo. L127 graf Zeppelin pře 90 lety přeletěl poprvé Atlantik. Oslava aviatiky, vědy, inženýrství. Jistě není to tak sexy jako 100 let ČSR, ale bohužel u Němců najdeš období buď ve válce nebo bez letectva  :lol2:

 

A B-Uhr byly tak specifické pro užití, že v mém vnímání tu konsekvenci, že je nejpíš měli na rukou chlapi, co vybombardovali třeba Coventry, tak mi to nepřijde jako vhodný typ na uctění politické historie. S hodinkami jako takovými problém nemám žádný, líbí se mi a asi troje jsem měl. A pokud by to takovéto limitky strčil nos sám Jörg, moc by mě zajímala

 

post-1551-0-24455800-1523011825_thumb.jpg

 

post-1551-0-64546800-1523011834_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Roman I.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...