Přejít na obsah

Základní kurz hodinařiny


Bert

Doporučené příspěvky

ZÁKLADNÍ KURZ HODINAŘINY

 

Přátelé, pokud mne paměť neklame, tak za dobu existence Chronomagu zde proběhla celá řada pokusů o alespoň stručné přiblížení hodinářského řemesla místním členům formou praktických cvičení. Žádný z těchto pokusů nedopadl, ať již z důvodů organizačních, finančních či jiných. Já osobně tento plán nosím v hlavě již od doby, co jsem navštěvoval jihlavské učiliště. Navíc jsem Vám něco takového, poměrně nedávno, u příležitosti koupě domény slíbil.

 

Tedy, do prosince tohoto roku uskutečniím první kurz takto:

 

Cíl kurzu: Základy teorie hodinových strojů, zvládnutí sborky a rozborky kalibrů B71, Unitas 6497 ? klon Seagull ST36, Prim 66, základy interpretace výsledků měření časovým komparátorem (vibrografem).

Délka kurzu: 6 dní, děleno na tři víkendy.

Termíny: 22. ? 23. září, 27. ? 28. říjen, 17. ? 18. listopad

Počet osob: max. 12, vycházím z reálných možností a zkušeností z hodinářského učiliště.

Místo konání: Praha

Platební podmínky: cena 6000,- Kč, splatno dopředně. Protože nemáme jak udělat výběr (doufám prvních) dvanácti, tentokrát bude pořadí a tedy i účast vycházet z jednoduchého principu: kdo dřív přijde, ten dřív mele. Prakticky to provedeme tak, že se zapíšete sem do vlákna. Obdržíte výzvu k platbě. Pokud platba bude připsána do pěti pracovních dní, máte své místo v kurzu jisté. Pokud nikoli, do hry vstupuje další zájemce na pořadí 13 a dále.

Lektor: Jaroslav Tázlar

Jakkoli jsem Jardovo jméno napsal na samotný konec základních informací, věřte, že by se mělo skvět na místě prvním. Je to špičkový hodinářský odborník s dlouholetou praxí nejen hodinářskou, ale i pedagogickou. Nikoho lepšího Vám v Česku asi neumím předhodit, tak na něj buďte hodní :-)

 

Nyní již volnou formou k dalším podrobnostem. Cena je za účast v kurzu a základní skripta. Od nás dostanete z literatury vše potřebné. Nářadí a materiál musíte mít své. Vycházím z té úvahy, že kdo si chce s hodinkami tak trochu ?hrát?, stejně musí mít své věci. Navíc nákup eráru by v rozjezdu příliš zvedl cenu daného kurzu. Co tedy budete s sebou na kurz potřebovat:

 

Budík PRIM cal. B71 - (poslední výrobek Chronotechny Šternberk) ? tento seženete v takřka jakémkoli bazaru.

Strojek Unitas 6497 ? tento k sehnání na ebay, pokud si nebudete chtít ničit pravý Unitas, je možná varianta Seagull ST36. Tento seženete tamtéž.

Hodinky PRIM cal. 66 - hodinky seženete v takřka jakémkoli bazaru. Raději si vezměte s sebou strojky alespoň dva, i při Vaší nezměrné šikovnosti počítejme s drobnými úrazy. Nikoli Vašimi, ale strojku.

Vlastní lampičku ? tady bych si dovolil Vám dát následující doporučení: dobře stojící a polohovatelná s teplým světlem, které nemrká a příliš neunavuje oči.

Vlastní nářadí - Výčetka a popis by znepřehlednily vlákno, vše naleznete v příloze, kterou dodám (včetně odkazů a fotografií) počátkem srpna.

 

Přeji všem mnoho štěstí a netřesoucí se ruku.

 

Bert

 

P.S. Tento kurs je seznamovací, bude především zaměřen na sborku a rozborku, z důvodů časových není kurzem opravárenským. Samozřejmě takovýto kurs pro Vás chceme nachystat, ale bude až v příštím roce. Při jeho přípravě pak chceme využít i zpětné vazby, kterou nám první frekventanti poskytnou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 99
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

1. Obsazeno


2. Obsazeno


3. Obsazeno


4. Obsazeno


5. Piplí­k


6. HondzaX


7. JoyStick


8. monkey78


9. Nowis


10. LibiZ


11. AndyAaron


12. zelez


 


Přátelé, jsem upřímně potěšen Vaším zájmem. Prosím, klidně se piště dál, protože je možné, že někteří kolegové na poslední chvíli nebudou moci, nebo ještě třeba něco vymyslím :-)


 


13.


14.


15.


Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vem si ten seagull z ebay. Taky teď nějak Unitas v Mavexu nevidím. Pro jistotu jsem to i opravil v úvodním textu, ať kluci zbytečně netápou. Díky v tomto bodě za upozornění. Nebo nebo v klidu vyčkej, stejně si myslím, že kurzisté půjdou do hromadné objednávky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky


×
×
  • Vytvořit...