Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 5,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Viděl jsem opakovaně v Hejnicích na říčce Smědá, co dokáže velká voda, když dochází k velkému tření vody a stavebního materiálu břehů. Půltunové kamenné kvádry jeden po druhém opoustěly lůžko a jakmile se voda dostala za pevný plášť břehu, uz to šlo rychle. Ex"tchán" tak přišel o 30 procent pozemku a stodolu, jejíž část zůstala viset nad nově vzniklým pětimetrovým srázem.

 

Takže řešit to určitě s profíkem.

 

Kdyby mě někdo vyloženě nutil, abych to vymyslel sám, po zkušenostech bych určitě použil řešení zahrnující maximální snížení tření vody a bezspárovou technologii řečiště, tj povrch stěn kanálu a dna by byl z třech pásů svařeného plastu, ze kterého se vyrábí bazény. Vše samozřejmě mohutně obetonované, s dobře vymyšlenou rozšířenou vstupní částí kanálu a s rozšířenou horní partií celého kanálu bez přelivu tak, aby se voda za žádnou cenu nedostala za plášť. Tahle teoretická úvaha o "turbokanálu" s minimálním třením má ale dvě chyby - estetické hledisko (asi by se dal použít alespoň hnědý nebo šedý plast) a především následky pro sousedy po proudu :)

Někde mám fotku, jak voda vytrhla 12 metrovou trubku o průměru metr ze země a poslala jí skrz plot k sousedům. Taky vážila cca půl tuny (segmenty na jímky). Trubka byla na konci kanálu, takže teď, když se to rozvodní, tak voda teče v 20m v metrovém kanálu a na konci, kde to jde k sousedům, se to rozšiřuje :) Po tom posledním červnovém výplachu to vzalo všechny drny z trilocku a vyčistilo ho to až na beton. Ten naštěstí drží. Přikládám foto. Takhle široký už to nechci, musel jsem přes to vybudovat lávku  :)

post-1532-0-75108900-1562843270_thumb.jpg

post-1532-0-09054400-1562843441_thumb.jpg

post-1532-0-80286100-1562843453_thumb.jpg

 

Edit: Tady je jeden segment tý trubky 1x1 m, co to odneslo k sousedům. Bylo jich do sebe smontovaných 12. Plast jsem volil proto, abych nemusel manipulovat s jeřábem. No...vydrželo to 3 roky. Vychozených cca 35 tisíc z okna. Trvalo mi další dva roky, než jsem se toho zbavil za zlomek nákladů, v podstatě za odvoz. Lidi si to brali na pařeniště, pískoviště a tak podobně :) Ale tak.. chybami se člověk učí, že...

post-1532-0-14180400-1562843913_thumb.jpg

 

 

Upraveno uživatelem organic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přátelé potřebuji poradit. V rámci zabydlování nového domu bojuju s oběhovým čerpadlem na teplou vodu. Jak máte řešené jeho spínání? Jede vám to pořád non-stop? Chtěl jsem to vyřešit spínacíma hodinama, 3 minuty ON, pak třeba 10 min OFF. Akorát jsem ke svému velkému překvapení nenašel žádné, které by takový "složitý" program zvládly.

Řešil jsem ten samý problém, do kuchyně a do horní koupelny z bojleru daleko. Voda zbytečně cirkulovala barákem a ochlazovala se. Zapojil jsem čerpadlo do zásuvky na dálkové ovládání a tak když je potřeba umýt nádobí nebo napustit vanu, zmáčknu čudlík a voda přiteče. A hlavně, bojler nemusí furt ohřívat vodu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ilofasi, vernere35, nevím, jestli to chcete slyšet, ale přede dvěma roky jsem to v novém bytě řešil taky. Bojler je na WC, vana v koupelně je hned za zdí, takže tam je to v pohodě, a pod umyvadla na druhé straně koupelny, kam už to pár metrů trubek je, a pod kuchyňský dřez, kam je to pořádných pár metrů, jsem pořídil samostatné malé bojlerky - do koupelny 5l a do kuchyně 15l. Nevýhody: V součtu to stálo na pořízení víc než to cirkulační čerpadlo, a očekávám náročnější servis, případně opět dražší výměnu za nové kusy. Výhody: Teplá voda v kterémkoli  z těch míst okamžitě - frustrovaný z cirkulačky, která beztak fungovala blbě a na teplejší vodu jsem musel tak jako tak čekat, jsem si pohlídal, aby to vedení teplé vody z bojlerku do baterie bylo fakt minimální délky - celkově vyšší zásoba teplé vody v bytě, minimalizace ztrát tepla po cestě. Po tom roce, co jsme místo na cirkulačku jeli na ty bojlerky, jsem nevěřil, co mi ČEZ vrátil na přeplatku za elektřinu. Přestože podle jednoho odborníka bylo potrubí zaizolované dobře, i tak jsem asi dost zbytečně vytápěl zdi po cestě. Čerpadlo jsem nechal vypnuté, kde bylo, a prdím na něj. Jenom tím kabelem od toho čerpadla bych nejradši zmaloval prdel tomu stavařovi, který nám tu cirkulačku coby skvělé řešení nabídl.

Upraveno uživatelem Filip.J
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chystám se stavět a řeším jak dostat beton z mixu na stavbu. Nedá se přijet blíž než na 60 metru :(, mate tip jak to vyřešit? Průjezd má 3 metry na výšku.

Šířka je v pohode

 

Obchodak z betonárky je teď mimo. :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zatim co je mám zkušenost, tak jsme nedokázali objednat pumpu víc jak 58m. A to si ještě musíš odečíst 5m. Ještě lze pumpovat do druhý malý pumpy, ale pokud je opravdu neprůstřelných těch 3m na výšku, tak je to v čudu. To nebude mít ani ta nejmenší 28 a nebo pumík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pak ještě stabilní pumpu, která je jako přívěs za auto. Stála by venku, k tomu by jezdily mixy a hadice by tam v pohodě dosáhly. Ale práce s tou hadicí neni uplně peříčko. Když ale k tomu budeš mít nějaký cizí ruce a ne svoje, tak se to dá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nám zbyl cca kubík betonu a normálně jsem ho odvezl na sklopce s igelitem asi 5km kamarádovi do základu pod králičárnu nebo co tam s tím má v plánu.

 

Edit: nevýhodu vidím v tom, že se platí prostoje mixu a tohle ho tam trochu zadře

Upraveno uživatelem shewcza
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...