Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 5,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Můj příspěvek by spíše patřil do sekce co mě právě naštvalo, ale týká se to domu, tak asi sem. Byl jsem se včera podívat na pozemku, kde nám dnes měli začít dělat základy k novému domu To, že nezačali, není podstatné, času dost. Co mě ale vytočilo, když jsem viděl sousední dva domy, které už jsou skoro hotové i s pozemkem zahrady. K mému rozčarování, zahrady jsou celkem hodně z kopce, což nikde nikdo neuváděl a o ničem takovém nebyla řeč. Celou dobu jsme s manželkou žili v domnění, že budeme mít zahradu rovnou tak, jako dalších x domů, které již ve čtvrti stojí. Vůbec nevím, co budu dělat, jelikož zahradu z kopce prostě nechceme a upřímně, kdyby na to upozornili před koupí, nekoupili bychom. Dle mého někdo udělal chybu při realizaci oplocení u již hotových domů a my máme prostě tu smůlu, že naše zahrady k nim prostě přizpůsobili. Foceny sousední pozemky z našeho.

post-53285-0-59261200-1586804069_thumb.jpg

post-53285-0-19508900-1586804088_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zase Ti voda hezky bude odtíkat od baráku :)

 

Já si spíš myslím, nevím teda jak to vypadá zepředu, ale jestli stejně, tak ty baráky měly být níž a bylo po problému.

 

Nu což, udělej tam opěrnou zeď ze ztraceného bednění a udělej si to rovně podle sebe. Žádnej stres, nejhorší smrt je z vyděšení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ze předu je to právě v rovině s komunikací. Ta opěrná zeď a srovnání je taky to, co mě napadlo, ale chtěl jsem kvůli malé dceři, aby měla rovný pozemek bez různých nástrah. A hlavně mi jde taky o princip, jelikož všechny domy a řadovky, které tam jsou, když měly nějaký terénní rozdíl, tak je řešen opěrnou zdí právě kvůli vyrovnání terénu. Tady se jedná o čtyři vedle sebe stojící domy, které jako jediné toto nemají. Evidentně i sousedi říkali, že si myslí, že na to prostě někdo zapomněl, když oplocovali jejich pozemky, které tam byly dříve. Našel jsem teď ve smlouvě odstavec, kde se píše, že součástí stavby jsou opěrné stěny pro případně vyrovnání svahovitosti pozemku, tak nevím, jestli se s tím dá nějak laborovat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak pokud je to ze předu zároveň s komunikací, tak je to správně. Přece by jsi nechtěl barák utopit pod příjezdovou cestu? Teď už nezbývá nic jiného než se domluvit se sousedy a udělat opěrné zdi a dosypat zeminu. Budeš si muset nastudovat i nějaké zákony, domnívám se totiž, že od nějakého půl metru (to nevím z hlavy) budeš potřebovat svolení sousedů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Blbý je, že takhle vyspádovanej pozemek (pod horizont) je opticky ještě menší než v reálu. Pokud by sousedi chtěli spolupracovat, řešením by byla průběžná opěrná zídka u zadního plotu dotčených pozemků a navážka kvalitní zeminy; kdyby sousedi spolupracovat nechtěli, nejjednodušší asi bude naopak srovnat terén do roviny podle nejnižší úrovně, u domu nebo terasy udělat pár schodů a boční partie pozemku vyspádovat v úhlu 45? a pokrýt protierozní vegetací. Vytvořit takovej vlastní přírodní amfiteatr. Každopádně bych při terénních úpravách myslel na to, že to s vodou do budoucna obecně vypadá bledě, a snažil bych se, aby to, co naprší na můj pozemek na něm taky zůstalo (s nějakým řešením odvodu vody v případě přívalového deště samozřejmě). Až budou dělat zaklady domu, určitě se podívej na půdní profil a typ podloží, ať můžeš to hospodaření s dešťovou vodou na pozemku plánovat poučeně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak píše Dali, v projektu to je okotovaný. Podle fotek je celé sídlište v kopci, tak mě není jasné, že jsi to při koupi neviděl.

Tím co vyhrabeš ze základů a evtl. nádrže na dešťovku terén dorovnáš, jen to bude chtít trochu opěrného zdiva.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

shewcza: o tom, že bych chtěl barák utopit pod příjezdovou cestu jsem nic nepsal, to by mě ani nenapadlo. Měl jsem na mysli vzadu opěrnou zeď, do které to mohli srovnat, dodělat to teď dodatečně by znamenalo se domluvit se čtyřmi sousedy a rozbombardovat pozemky těm, co už tam bydlí a mají vše hotovo, takže touhle cestou už to asi nepůjde.

 

Ondras_CZ: přiznám se, že jsem si pozemek důkladně neprohlédl, ale ono ani nebylo co, jelikož tam byla nesourodá navážka zeminy a členitý terén, ze kterého nebylo poznat, jak to bude.

 

Problém je taky asi trochu v tom, že je to developerský projekt a kupujeme hotovou stavbu se vším všudy, tzn. že až do podpisu smlouvy a zaplacení celé částky nemám možnost co a jakkoliv dělat, dostanu to i s terénními úpravami k nastěhování, takže to budu muset řešit až potom. Chtěl jsem to řešit, dokud to nestojí a byla by ještě možnost. Dnes jsem to zkoušel, ale jejich vyjádření je jasné, vše je v pořádku a převýšení není tak veliké, aby byla nutná opěrná zeď a dorovnání. Ale mám se prý v průběhu stavby ozvat, že se pokusíme to společně nějak řešit. 

Manželka je na mě teď naštvaná, že jsme chtěli rovnou zahradu kvůli dceři a teď si tam může válet sudy k sousedovic plotu. Je fakt, že na to za ty peníze mohli upozornit, jelikož je to jediná řada, všechny ostatní, včetně řadovek mají zahrady v rovině. A z toho jsme taky vycházeli a vůbec nás nenapadlo, že to tady bude jinak. 

Ale jo, moje hloupost, nikde se nepíše, že bude zahrada rovná, Dokumentaci jsem žádnou neviděl a jestli, tak by mě stejně nenapadlo to zkoumat.

Uvidíme, jak to bude, až bude stavba a půjdeme zřejmě cestou, jak píše martar, uděláme schůdky a srovnáme to za terasou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty jsi zaplatil za barák a neviděl k němu dokumentaci? To snad ne.

Jinak zahrada na svahu není žádný stres, mám 1600m mírně svažitého

pozemku a zatím to všechny děti zdárně přezily ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U nás díky bohu téměř rovina, ono barák ve svahu má své kouzlo a dá se různě čarovat s garáží a sklepem , ale vše se pak prodražuje. Spíš žasnu že kolik zahrádek je spojeno dohromady ..... Ale možná to jen špatně chápu na tom malém mobilu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...