Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)


Doporučené příspěvky

Před hodinou, gunman napsal:

vyletělo nahoru úplně všechno, železo, zateplováky, není sanita

 

u nás zastavili výstavbu nasmlouvaných RD - tak to zahýbalo s rozpočtem, že se dodavatel s investorem zatím nedohodli na navýšení smluvené ceny. Podle všeho v tom ale dodavatel pěkně zahučí.

U nás je v tom developer taky až po uši. Nacenene domky prodal najednou a teď je staví...no a už finančně se mu to nevyplácí. Teď měli nacenovat druhou etapu výstavby, ale bohužel to nejde. Domy bude stavět tak za rok a půl a nikdo nedokáže odhadnout cenu. Takže to bude řešit nějakou větou ve smlouvě o případné změně ceny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 5,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 15 minutami, Anela napsal:

je to strasne, doufam, ze se to uklidni. zatim ale ze vsech stran slysim jen to, ze neni nic, nikde a to co je, zdrazuje na malem tydenni bazi :(

Jj, je to opravdu týden od týdne. Když mě děla na něco cenovou nabídku, tak už jen s platností do 14dni....

A hlavně plno materiálu ani není...

Říkám si, zaplaťpánbůh, že už máme postaveno a to co potřebujeme dodělat, tak i naceneno...

Upraveno uživatelem Gustaf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

14. 6. 2021 00:00 / 5 minut čtení

STAVEBNICTVÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY

Sotva skončily komplikace spojené s covidem, řeší stavaři v Česku další problém. Mají sice dost zakázek, ale hrozí jim, že na nich nevydělají. Důvodem jsou ceny mnoha stavebních materiálů, které od začátku roku narostly o desítky procent. Firmy tak mohou hodit do koše rozpočty s částkami, za něž se budovy zavázaly postavit. Nejhorší je situace u stavební oceli, dřeva a polystyrenů pro zateplování. Nejnověji od začátku července zdražují dodavatelé betonových obkladů a dlažeb.

„Řešíme s právníky, jak si u vysoutěžených staveb říci o další peníze,“ řekl HN Ondřej Wachal, ředitel stavební firmy VW Wachal. Podle něj je teď firma před podpisem několika dalších veřejných zakázek, které loni vyhrála. „Přemýšlíme, že smlouvy vůbec nepodepíšeme. Nabídky se odevzdávaly před mnoha měsíci a jsou už teď ve ztrátě,“ dodal.

U rozestavěných staveb má navíc firma problémy se subdodavateli. „Mají s námi smlouvu, ale řeknou, že nejsou schopni pokrýt ani materiál a nebudou to dělat. Buď jim máme přidat, nebo na stavbě skončí – a ať se s nimi klidně soudíme,“ řekl Wachal.

Problémy s náklady řeší řada dalších tuzemských stavařů. Například firma Hinton, jež stojí za stavbou oceňované kancelářské budovy Drn na pražské Národní třídě, staví bytové domy pro developery Finep či YIT. Jejich stavba trvá zhruba 1,5 až dva roky a firma materiál pro stavbu nakupuje postupně. Podle předsedy představenstva Hintonu Petra Šimona jen polystyreny a vaty pro izolaci střech a podlah skokově zdražily o více než 100 procent. U zakázky v řádu stovek milionů korun to už jsou náklady několik milionů navíc.

Oproti pozemním stavbám mají větší výhodu velké firmy, jež staví dálnice, neboť mají vlastní kamenolomy a betonárny. Mají dohodnuté také inflační doložky. Tekutý beton navíc zatím nezdražil. Třeba Skanska ale i tak vidí do budoucna řešení ve využívání stavebního odpadu.    

„Ceny stavebních materiálů rostou průběžně. Tak velký jednorázový nárůst tu ale nebyl 20 let,“ řekl Jan Blahoňovský, technický ředitel URS CZ, jež ceny ve stavebnictví sleduje.

Kromě polystyrenů a pěn pro zateplování nejvíce rostla cena stavebního dřeva. Ta se rovněž zdvojnásobila a na dodávky se čeká několik týdnů. Různé kabely do budov zdražuje rekordní cena mědi. U stavební oceli, které je také málo, se o desítky procent zvýšila jak cena železných výztuží do betonu, tak ocelových profilů. Vliv cen oceli, která je nejdražší od roku 2008, je vidět u nárůstu cen betonových doplňků, kde platí – čím více „železa“, tím větší zdražení. Třeba jejich největší výrobce Best, který spadá pod prodejce stavebnin DEK, podle jeho majitele Víta Kutnara zdražuje o tři až šest procent, výrobky obsahující železo ale mohou zdražit až o 40 procent.

Podle Petra Vaněrky, generálního ředitele sítě stavebnin Pro-Doma, nezdražily ale všechny materiály stejně. Třeba maltové směsi nebo sádrokarton narostly cenově jen o pět procent, výrazně se nezvýšila ani cena cihel. Pro-Doma má také až do konce srpna garantované ceny polystyrenu. Vaněrka se spíše kloní k tomu, že se situace na podzim uklidní. Zároveň ale HN potvrdil, že má Pro-Doma od dodavatelů avízo o dalším zdražení, které se týká de facto plošného sortimentu stavebnin. „Narůstá cena obalových materiálů a dopravních nákladů a to se promítá do snahy výrobců zdražovat,“ vysvětlil Vaněrka.

Již zmínění výrobci betonových doplňků promítají do nákladů i vyšší cenu dřevěných palet. „Přepočítáno na jednu paletu je to zvýšení z dřívějších 200 korun až na 350 korun za jednu paletu. Ta se obecně dá použít čtyřikrát, než se odepíše,“ řekl Marek Matějka, jednatel a obchodní ředitel CS Beton. Pro firmu nejde o úplně malý výdaj – loni ji palety stály 90 milionů korun.

Růst cen materiálů ovlivňuje i kalkulace stavebních firem do budoucna. „Odhaduji, že u nových smluv budeme muset zdražit o pět až 10 procent,“ řekl Petr Šimon z Hintonu.

Dopady připouští i developeři. „Může to na nás mít vliv v řádu jednotek procent,“ řekl Leoš Anderle, ředitel Sekyra Group, která má v Praze rozestavěné velké projekty na Rohanském ostrově a na Smíchově. Větší dopady by podle něj přineslo, teprve pokud by růst cen dlouhodobě pokračoval. „To si ale nemyslím. Trh se po několika měsících uklidní,“ dodal.

Nejvíce může růst cen materiálů dopadnout na lidi, kteří letos začínají se stavbou rodinného domu. „Náklady budou oproti loňsku až o 20 procent vyšší. Větší část připadá na stavební materiály, roste ale i cena stavebních prací. Zahraniční dělníci, kteří se vracejí do Česka, si říkají o větší hodinovou mzdu,“ řekl Radim Maštalíř z Hypoteční banky, kde se věnuje kalkulacím cen rodinných domů.

Jednotková cena zahrnující všechny suroviny a stavební práce se nyní podle Maštalíře pohybuje okolo 7150 korun za kubík (krychlový metr). Ještě před dvěma lety byla mezi pěti a šesti tisíci korunami. A nynější minimum bylo dříve kalkulací pro lepší stavbu.

Opatrnost je zatím vidět u firem stavících domy na klíč. „Novým zákazníkům už nedáváme fixní ceny,“ potvrdil Roman Weiser, ředitel developmentu a staveb Bidli holding.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal kolegovi který chtěl někam uložit/investovat peníze než začne za dva roky stavět . . . nejlepší bude koupit materiál a stavbu :)

Někdy mám pocit že ze seznamu monitorujou tohle fórum a naschvál píšou o čem se bavíme ;)

Ovšem obecně u těchto pisálků pro zprávy na Seznamu chybí nadhled (zeptám se někoho kdo brečí nad veřejnými zakázkami), schopnost počítat (materiál zdražuje o senzačních 40% ale cena domu bude o 20%, tedy materiál na stavbu činí kolik % z ceny stavby?), a absence porovnání (nikdo nemusí kupovat v nejbližších stavebninách, jakpak se asi vyvíjí ceny stavebnin na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Německu? Netřeba psát, ztráta času s novinařinou :) )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak u šutru, zdiva, stavebního dřeva, železa nebo mixu hraje cena za logistiku dost významnou roli, pokud nežiješ v pohraničí (i když za současnejch cen už asi má cenu to aspoň onrknout, uznavám). U kabelů, zařizovacich předmětů, lehké krytiny apod to smysl má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jdu si pro další radu 🙂 

Jaké vchodové dveře do 100 let starého baráku? Není to památkově chráněné, aktuálně tam mám dřevěné, asi 10 let staré, ale ty jsou furt zkřížené, prohnuté vlhkem, sluncem, zimou, teplem, takže už dost protahují. Hlučnost už moc nepobírají a bezpečnost ... myslím, že by stačilo se na ně zle podívat.

Hliník, nebo dřevo-hliník? Plast se mi moc nechce, byť z toho mám okna, co jsou zatím (15let) v pohodě. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...