Hasňa Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 Klídek, mě stála dřevěná Slavona 600 a to nemám ani jeden HS portál, jen dvě francouzská a vstupní dveře. Máš velký dům, to už tak holt je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
M3maniac Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 My jsme sli do nej. plastu a bylo to za 240 , HS portal jen jeden cca 4,5 m. Hlinik byl za 3x tolik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axel Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 (edited) Taky prispeji.. Dum 150m2, okna 235x90, 235x180 a 235x480 HS portal, vsechno drevo, U kolem 0,5 - 0,8 (kvuli pasivu, ale kdo vi, jestli do nej nakonec pujdeme..). S DPH jsme litali kolem 400k. Nicmene stale nemame stavebni povoleni, zatim jen hromadu papiru.. Uz jsem ale ve fazi, ze mi je to trosku sumak, jinak bych skoncil ve spitale s infarktem.. Edited October 31, 2018 by Axel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kairos Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 Asi 25 let mam v byte bila plastova okna a nepotrebujou zadnou udrzbu narozdil tech drevenych, co dali pozdeji v dome na schodiste. Loni jsem resil okna do domecku, po zkusenostech znamych jsem dal plast v orechovem designu, krome hlinikovych dveri na terasu kvuli pevnosti, je plast vsude, ze vzhledu nezvracim a z udrzby se raduji, protoze zadna neni. Driv pro me nebylo jine reseni nez drevo, ale kdyz vidim, ze pohledove neni rozdil a s udrzbou neni starost, tak je plast super. Z celeho domecku je tak cena za okna a dvere tou nejradostnejsi polozkou. Určitě vybírej mezi dřevem a hliníkem. Kvalitní dřevěná okna jsou téměř bez údržby. Každé jaro a podzim se směju, jak sousedi musí /kdo ví čím/ čistit plast, aby nešednul.Doma máme světlé dřevo (jedenáctý rok), a naprosto bez problémů. 1x za rok stačí přetřít nějakým přípravkem od výrobce, a toť vsjo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kairos Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 Asi 25 let mam v byte bila plastova okna a nepotrebujou zadnou udrzbu narozdil tech drevenych, co dali pozdeji v dome na schodiste. Loni jsem resil okna do domecku, po zkusenostech znamych jsem dal plast v orechovem designu, krome hlinikovych dveri na terasu kvuli pevnosti, je plast vsude, ze vzhledu nezvracim a z udrzby se raduji, protoze zadna neni. Driv pro me nebylo jine reseni nez drevo, ale kdyz vidim, ze pohledove neni rozdil a s udrzbou neni starost, tak je plast super. Z celeho domecku je tak cena za okna a dvere tou nejradostnejsi polozkou. Určitě vybírej mezi dřevem a hliníkem. Kvalitní dřevěná okna jsou téměř bez údržby. Každé jaro a podzim se směju, jak sousedi musí /kdo ví čím/ čistit plast, aby nešednul.Doma máme světlé dřevo (jedenáctý rok), a naprosto bez problémů. 1x za rok stačí přetřít nějakým přípravkem od výrobce, a toť vsjo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kairos Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 Double please delete Link to comment Share on other sites More sharing options...
Libor_OV Posted October 31, 2018 Report Share Posted October 31, 2018 (edited) Jardo, sice máš na vizualizaci rámy barvy dřeva (?), ale natolik subtilní, že to že standardních dřevěných europrofilu ani z plastových takto vypadat nebude.Stavíš barák na celý život, že? Máš poptane okna na shodné rozměry i tepelně technické parametry pro materiálové varianty? Drží všichni poptani požadované parametry? Máš od každého materiálu výkres profilu (řez), ať víš, jak to bude vypadat? Edited October 31, 2018 by Libor_OV Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 (edited) Klidně sem můžu dát výpisy oken, ale obecně to co teď potřebuju rozlousknout je dolní část stavby z vizualizace, jak jsou ty prosklené stěny. Sranda je, že to celkově není moc oken, ale ty sestavy jsou velký - HS portál 3200x2200 + nadsvětlík 3200x700, vstupní dveře jsou taky v sestavě 1400x2900 (světlík nahoře a z boku) a pak už jen světlík do garáže 3300x700 a balkónové dveře 1750x2300. Na tohle jsem dostal nabídky v rozmezí 200k-270k v hliníku nebo dřevohliníku a cca 150k v plastu, což mi přijde masakr, když za stejnou cenu má kamarád okna na celej barák ale co jsem si nechal nakreslit, to mám...největší položka je tam ten portál, kterej sám vyjde dle provedení cca 70-100k Libor: vzhled profilu jsem takto do detailu neřešil, na všechny jsem se byl podívat a vím, že nechci žádný oblý kreace, ale jednoduchý čistý. Slavona by asi uměla i subtilnější s ohledem na vnější vzhled (budu mít předsazenou montáž). Co jsem řešil hlavně byly parametry, protože se potřebuju vlézt do pasivu, což v hliníku není tak jednoduchý, paradoxně má tepelně nejhorší parametry při stejné stavební tloušťce profilu, nicméně s Heroal w77 se do požadovaných parametrů vlezu s přehledem, takže mě to až tak netrápí. Plast jsem si nechal naceňovat německý Aluplast (Slovaktual) a ještě jsem zvažoval taky německou Veku (VPO/Vekra). Hliník Heroal (Slovaktual/VPO), Dřevo jsem měl klasický europrofil, výrobce profilu nevím a ještě jsem řešil Slavonu. Pro formu jsem si ještě nechával cenit rakouský Actual, okna mají nádherný dřevohliník z profilu Alwood (dostali za něj red dot), pro který mají ekvivalent v plasthliníku, takže pak dělají baráky v kombinaci - do obytných místností dřevohliník, do zázemí plasthliník, okna i cena z říše snů. Zatím jsem vyřadil poláky Aluprof a Ponzio (RI okna), protože rozdíl v ceně proti Heroalu byla zanedbatelný (pod 10% a to mi v nabídce chyběly purenity a trojskla, takže možná ani to ne) . EDIT: dobrý říct, že díky stavbě z VPC mám na hlavní části baráku předsazenou montáž na hranoly Illbruck, což samo o sobě dělá v nabídce 80k. Pařbouda je z ytongu a osazení bude normálně do otvoru. Edited November 1, 2018 by Lamiczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bob.zizka Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Taky můžu přidat pár postřehů. V baráku mám dřevěná okna z europrofilu. Z venku tmavá,uvnitř bezbarvý lak který krásu dřeva nechá vyniknout. O údržbě už tu někdo psal- jednou ročně rámy ošetřim houbičkou a nějakým voskem od výrobce oken. Jediná dvě místa kde jsem nespokojen jsou kuchyň a koupelna, kde prostě k mírnému orosení dochází a voda stékající za ta léta už značně ovlivnila kvalitu dřeva né samotného rámu okna,ale lišty zasklení. Podotýkám,že okna jsou 10 let stará a pouze na těch dvou zmíněných mají ty lišty pod lakem černé flíčky. Do domu který jsme začali letos stavět( rozumněj,, ještě se hrabeme v zemi a budeme rádi když bude letos deska") zvažujeme variantu oken dřevo/hliník nebo plast/hliník a já se trochu v rámci lenosti a následné udržby klonim k plast/hliník. Rozpočet na dřevo/hliník máme od české firmy,dvou německých a dvou rakouských a cena je u všech téměř totožná. Na ceny plast/hliník ještě čekáme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibirnaya Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 loznice a deckej pokoj sou ty 2,7m, velky vokno je vobyvak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Sibiř - koukám, že máš nabídku nejspíš od thermpasivu co dělá Slovaktual, aspoň podle členění. Právě jejich nabídku zvažuju nejvíc, pan Černý co tam dělá je fakt extra ochotnej. Ceny se lehce posunuly (příplatek za skla), ale v zásadě to pořád sedí, holt jsem si vymyslel moc voken, no Bob - to by se ti mohl líbit ten actual, protože dělá právě stejný okna plast a dřevo, takže mi sám borec říkal, že v rakousku běžně dělají to, že do obytných místností a kde to majitelé chtějí, aby to bylo vidět, dávají dřevo a do místností, kde je vlhko a dřevo by vyžadovalo větší údržbu (koupelny, WC, komory, ...), tak dávájí plast... Zvažuju, že se kousnu, oželím jedny moony a vemu hliník i do pařboudy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibirnaya Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Sibiř - koukám, že máš nabídku nejspíš od thermpasivu co dělá Slovaktual, aspoň podle členění. Právě jejich nabídku zvažuju nejvíc, pan Černý co tam dělá je fakt extra ochotnej. Ceny se lehce posunuly (příplatek za skla), ale v zásadě to pořád sedí, holt jsem si vymyslel moc voken, no jojo, presne tak, delal mi to: tel: +420 776 777 791 - Ľubomír Kajanovič Link to comment Share on other sites More sharing options...
Libor_OV Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 A nebo redukovat prosklené plochy - světlíky. Má to ale vliv na vzhled domu, na druhou stranu drobně snížíš tepelné ztráty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 jojo, presne tak, delal mi to: tel: +420 776 777 791 - Ľubomír Kajanovič jo, ten mi to byl v úterý zaměřit, pan Černý dělá obchod (stejný číslo, na konci 2). Právě s nima mám zatím nejlepší zkušenost a to jsem byl asi v 6 firmách. Hlavně cenově mi vycházeli s Heroalem fakt srovnatelně jako firmy s polskýma profilama... Libor: jojo, jenže to už teď v případě pařboudy udělám relativně složitěji a hlavně ty světlíky na tom dělají cca 20k, což se s ohledem na případné úpravy nevyplatí Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivan_989 Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Si pamatam ze kurenara velmi zaujimali tepelnoizolacne vlastnosti okien. Lebo ze od toho sa odvija ako navrhne vykurovaciu sustavu. Zaroven mi silno odporucal drevo a trojsklo (on sam ked staval dal plast a dvojsklo, lebo vtedy trojsklo nebolo alebo bolo ultradrahe a nebol s tym spokojny). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasňa Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Predsazena montaz a VPC byl i muj pribeh. Jen to mam posazene na kompozitni konzoly, ne na hranoly. Slavona ma s predsazenou montazi zkusenosti a slo jim to velmi dobre, to sem davam jen jako pozitivni referenci. V pripade jejich oken progression navic neni povetrnostnim podminkam vystaveny ani kousek dreva ramu, coz by vyrazne melo eliminovat potrebu udrzby. Ovsem musi se to zohlednit v architektonickem navrhu. Budes mit pasiv, takze i rizene vetrani s rekuperaci, predpokladam. Mam velke drevene okno i v horni koupelne a vzhledem k odtahu celeho horniho patra pres koupelnu se okno jeste ani jednou neorosilo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivan_989 Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Nech sa zorientujem, aka je bezna norma 1) kolko okien na rd mate (vratane okienok na wc, garazi atd) ?2) kolko krat za rok ich umyvate/nechate umyt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 1) na baráku cca 35m2 celkový počet je 16 + vstupní dveře. Na pařboudě 3+vstupní dveře, ale tomu moc nejde říkat okna 2) 1-2x jen nevím jak to na baráku půjde v patře... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dali Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 V listopadu je to 20 let, co jsem se stěhoval do baráku. Plastová okna bez problémů, ani jsem se jich nemusel všimnout. Na horách mám dům asi 7 let a tam mám dřevěná, letos už jsem je natíral. Dřevo už nikdy.Plast nebo hliník. Pro mě je rozhodující údržba, nejsem kutil, radši se projedu na kole než jak blbec lézt po baráku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Americkej Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 (edited) Dával jsem komplet ve dřevě, na údržbu si přece můžu zjednat, jednou za pár let mě to nepodělá. A znásilňovat 200 let starý stavení plastem by se mi eklovalo víc, než ta údržba. E: překlep Edited November 1, 2018 by Americkej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts