Jump to content

Stavba domu (rady, tipy)

shewcza

Recommended Posts

V 19. 2. 2024 v 14:55, xbraj19 napsal:

Zvažuju u baráku hodně prosklené obytné patro (obývák, kuchyně, ložnice/pracovna) s orientaci sever/západ/jih a trochu se bojím přehřívání (počítám i s vnějšími žaluziemi). Dává smysl mít k teplovodní podlahovce a rekuperaci ještě doplňkovou klimatizaci (cca 1-2 ks na patře - 1x ložnice a 1x obytný prostor)na občasné dochlazení v létě? Není to blbost (technicky/funkčně/ekonomicky)?

Zvážil bych v tomto případě stropní chlazení raději než klimatizaci ;) mám dobrou zkušenost s firmou Univenta z Olomouce. Zastoupeni mají v celé ČR. 

Potřeboval bych poradit ohledně terénu kolem domu a jeho vyrovnání. Z  fotek to nebude tak zřejmé, ale zhruba od poloviny pozemku se to začíná lámat směrem dolu a na hranici pozemku bych musel udělat cca 1,5 m zídku, abych to srovnal. Když to udělám ze ztracenek, tak se nedoplatím za beton. Neslo by to nějakým suchým systémem? 

IMG_3121.jpeg

IMG_3119.jpeg

před 22 minutami, Pavel87 napsal:

Zvážil bych v tomto případě stropní chlazení raději než klimatizaci ;) mám dobrou zkušenost s firmou Univenta z Olomouce. Zastoupeni mají v celé ČR. 

A máš i zkušenost přímo s tím stropním chlazením?

před 5 hodinami, Pavel87 napsal:

Potřeboval bych poradit ohledně terénu kolem domu a jeho vyrovnání. Z  fotek to nebude tak zřejmé, ale zhruba od poloviny pozemku se to začíná lámat směrem dolu a na hranici pozemku bych musel udělat cca 1,5 m zídku, abych to srovnal. Když to udělám ze ztracenek, tak se nedoplatím za beton. Neslo by to nějakým suchým systémem? 

IMG_3121.jpeg

IMG_3119.jpeg

Řešil jsem to samý...ale mám výhodu, že sousední pozemek ještě nemá majitele. Takže jsem pozemek víceméně srovnal a hodil pak klasicky do svahu. Ale být na tvém místě, asi udělám opěrku že ztraceného bednění. Myslím, že moc jiných možností není. Možná snad takové ty skládané betonové prvky.

Ještě mrkni sem

https://www.stavoblock.cz/eshop-operna-zed

Edited by Gustaf

Potýkám se také s tímto problémem. Ještě nemám přesné zaměření, ale předběžně rozdíl 1,5 m na šířce parcely od domu k hranici cca 2 metry, tedy svah zhruba 45 stupňů. 

Buď aspoň metrovou opěrnou zeď, nebo tam ten svah nechat a osázet. Cena opěrné zdi podle použité metody 5-10 000 Kč za metr, celkově to mám tak na půl mega. 

Ten stavoblock by mohl být v té levnější kategorii, jinak mi doporučují betonový profil L , tak je ta cena i s prací právě těch 10k za metr. 

Tak teď hodně zvažuji, zda osázený velký svah, nebo mírnější s opěrnou zdí.

@Gustaf nebyla by fotečka toho svahu? 

Edited by P_P

před 15 hodinami, P_P napsal:

Potýkám se také s tímto problémem. Ještě nemám přesné zaměření, ale předběžně rozdíl 1,5 m na šířce parcely od domu k hranici cca 2 metry, tedy svah zhruba 45 stupňů. 

Buď aspoň metrovou opěrnou zeď, nebo tam ten svah nechat a osázet. Cena opěrné zdi podle použité metody 5-10 000 Kč za metr, celkově to mám tak na půl mega. 

Ten stavoblock by mohl být v té levnější kategorii, jinak mi doporučují betonový profil L , tak je ta cena i s prací právě těch 10k za metr. 

Tak teď hodně zvažuji, zda osázený velký svah, nebo mírnější s opěrnou zdí.

@Gustaf nebyla by fotečka toho svahu? 

Prostě tvůj pozemek jsem tak nějak dorovnal (ne úplně), ale na schůdnou variantu. No a jak mi končí plot a začínám druhá parcela, tak je tam svah cca 1,5m. S tím ať si pak poradí budoucí majitel.

Chlapi potreboval by som pomôcť s rozhodovaním.

V máji by som chcel začať s nadstavbou RD a riešim cenové ponuky na materiál a som z toho troška jeleň 😀

Otázky:
1. z čoho stavať? Ytong, Porfix alebo Termalica? Tehlu nechcem.
Ytong vychádza najdrahšie, porfix najlacnejšie, termalica medzi. Rozdiel v materiále je medzi ytong a porfix len okolo 700€, čo pri cene domu je zanedbateľné. Je nejaký rozdiel v kvalite medzi jednotlivými výrobcami?
2. akú betónovú strešnú krytinu? Bramac, Leier, Terran či Creaton? Pálenú nechcem.
Na stodole mám Terran Danubia, na garáži Bramac Klasik. Bramac sa mi páčia viac, lebo nemá takú veľkú vlnu ako Terran. S Creaton a Leier som sa doteraz nestretol a ani som ich naživo nevidel.  Cenovo s doplnkami tie škridly vychádzajú veľmi podobne. Je nejaké rozdiel v kvalite medzi jednotlivými výrobcami?

V princípe mi najviac ide o kvalitu, cenové rozdiely nie sú veľké. Zatiaľ vedie Ytong a Bramac Klasik😉

Ďakujem za akúkoľvek radu.

před 24 minutami, Vasa_H napsal:

Dotaz trošku o krok dál, nějaký typ na prodejce sedaček?

ASKO, IKEA, JYSK atd. nic moc.

EDEL - český výrobce, mohu jen doporučit.. Vyrábí i na zakázku - židle, pohovky, postele, konferenční stolky.. Pěkný, stylový a materiály jsou kvalitní :) 

Edited by Axel

Sedačky Phase - je to slovenský výrobce. Při dodání sedačky jsme reklamovali drobnou vadu v textilu (malý souček) ve viditelné části opěradla, opravu provedli do týdne. 

před 2 hodinami, exBURN napsal:

Taky Aksamite a max spokojenost. 

PS- nikdy bych si sedačku nekoupil bez dovozu a předání u mě doma na místě. 

Ano, jedině z dovozem, výnosem a montáží na místě. Pokud tedy nejde o tu nejlevnější pohovku do přízemního pokoje pro hosty.

V 23. 2. 2024 v 17:05, xbraj19 napsal:

A máš i zkušenost přímo s tím stropním chlazením?

Stropní chlazení mi nabízeli i u Viessmannu k TČ. Moje TČ to umí, ale neinstaloval jsem to . Udělají se 2 větve, jedna do podlahy na topení a druhá pod strop na chlazení. Zkus se poptat u nich.