Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Ahoj Gusto,

koukal jsem na půdorys 1.np, který jsi měl o pár stránek dříve a dle tech. řešení stavby bych ti navrhoval spíše podl. vytápění + žebřík v koupeně.

Měl by si zvážit, kam ty otopná tělesa vůbec osadíš. Nemáš tam moc prostoru - kuch. linka, fr. okna ... Jediné volné prostory pro skříňky, TV atd. a stavba je zabere OT.

Jinak menší poznámka k TZ - kotel 147/4-7 má max. výkon cca 15 kW, tam se projektant překoukl, není 8-28 kW.

Nicméně, celý baráček má počítané ztráty cca 5kW při venkovní teplotě -18°C, tudíž se nemusíš bát ani el. zdroje, nebo plynu (ani podl. vytápění, nebo otopných těles). Ale jak zde již bylo napsáno, plynový kotel s ohřevem TUV by tu pro mě byla jasná volba.

Jestli ti mohu radit, prober to s projektantem, nebo montážní firmou/řemeslníkem, kteří nejsou na tvoji stavbu vázáni a udělej si ucelený názor, který ti pomůže v rozhodování. Finance jsou sice důležité, ale nesmíš zapomínat na komfort a užitek zařízení, který ti má sloužit minimálně dvacet let...

Ať se dílo daří...

Díky za reakci. Určitě to ještě s někým proberu. S manželkou jsme se shodli, že když nebudeme investovat do krbové vložky a komína, tak necháme asi tu podlahovku + ten žebřík. To mě taky napadlo, do dolní i horní koupelny . Určitě oslovim nějakou firmu, která mi udělá nabídku a poradí... Upraveno uživatelem Gustaf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakci. Určitě to ještě s někým proberu. S manželkou jsme se shodli, že když nebudeme investovat do krbové vložky a komína, tak necháme asi tu podlahovku + ten žebřík. To mě taky napadlo, do dolní i horní koupelny . Určitě oslovim nějakou firmu, která mi udělá nabídku a poradí...

Jestli bych mohl velmi doporučit žebřík s elektrickým topným tělesem - v zimě klasické vytápění ústředním topením, v létě a přechodovém období, kdy se ještě netopí si na 20 minut zapnu do elektriky a v koupelně je žůžo. Jen nesmíš zapomenout nainstalovat u žebříku zásuvku. 

Odkaz ke komentáři

Víceméně souhlas. Elektro patrona je zásadní. Ale jde přijímat i takzvaně pod obojí. Já mám oba žebříky s elektro patronou a zároveň je každý na samostatném okruhu podlahovky. Dělají se soustředné ventily do jedné nohy žebříků, kdy sání je vloženou trubicí vyvedeno nohou žebříku až nahoru. Ve druhé je elektro patrona. Kvůli zapínání patrony se připojila na zásuvky s vypínačem, ať je nemusím vydávat že zásuvky a nevíš to tam, je to pak škaredé. Ty dva okruhy do žebříků nejsou řízené termostatem a elektro hlavicí v rozvaděči, ale jsou na tvrdo otevřené. Takže když topení dostane od nějakého pokojoveho termostatu požadavek, rozběhne se oběhové čerpadlo a kromě okruhu, který vyslal požadavek proudí topná voda i žebříkama. Když není žádný požadavek na topení, tak se vypíná i oběhové čerpadlo, takže se voda v okruhu v žebřících nevychlazuje. Topná voda má 30 stupňů, takže ty žebříky jsou mírně vlažné, nebo takové "nestudené". Ventil mám na pocici pět z šesti. Na naše ručníky to úplně stačí a teplo topné vody je z tepelného čerpadla, takže levné. Patronou zapnu jenom když máme v zimě hodně lidí pod střechou, před Silvestrem tu třeba bylo 23 lidí. To pak zavřu ventil na žebříku a zapnu elektro patronu, nastavím ji tak na první čtvrtinu výkonu a žebřík je hodně teplý na všechny mokré ručníky a zároveň tou elektřinou neohřívám celý objem topné vody, i když jede oběhové čerpadlo. Elektro mód se taky použije v přechodném období, kdy ještě nespíná podlahovka. Po mejdanech vypnu patronu, otevřu ventil a zapomenu na to.

1ebfdcd089e18f07c45706d23da4975d.jpg9ea2f825c3d61edb204aad0106eb05f4.jpgf533ca922910ab156eb789bd8a53162b.jpgcb0c5aacd4f5d7058ad4dd844a28deda.jpg

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři

Hasňo, můžeš mi prosím ještě napsat, co je to za topnou patronu? A co to žere na tu čtvrtinu výkonu?

...

Nám stavař při rekonstrukci bytu nic takového nenabídl, jenom elektrické topení do podlahy před vanu, úplně na prd, použili jsme to jenom jednou, a cirkulačku na vodu do kuchyně - fungovalo to tak skvěle, že jsem do té kuchyně záhy pořídil malý bojler pod dřez a od té doby jsem spokojený.

Možnost odpojit koupelnový žebřík od okruhu a přitopit si v něm elektrikou nás tenkrát nenapadla a ten expert nám samozřejmě nic takového neporadil.

Odkaz ke komentáři

Ja jsem to taky neměl v projektu. Měl jsem to jenom na vodu. Ale při jednom brainstormingu s realizační firmou mě napadlo, že v pasivu nebudu topit zas tak moc a žebříky budou studené. Tak jsem tomu jejich inžovi řekl, že by to chtělo i možnost elektřiny a měl jsem štěstí. Borec hned řekl, že to zapojení žebříku jen skrz jednu nohu jde a existuje, že o tom ví a pak už to šlo samo. Ty součástky našel a dal to dohromady. Narazil jsem prostě na někoho, kdo měl trochu přehled a zkušenosti, ale sami s tím nepřišli. Zase ale jejich vodař zadupal jinde, to si nevybereš. Recirkulaci mám pochopitelně už taky odstavenou.

Jestli ještě někde najdu označení těch patron, to nevím, ale zkusím. V hlavě ty hodnoty nemám.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři

Přinejhorším kontakt na toho borce, díky! :-)

"Náš" vodař, když jsem u toho nebyl a žena si mu stěžovala, že ta cirkulačka posílá jenom vlažnou vodu, jí údajně tvrdil, že to cirkulační čerpadlo si bere 200 W, ať si to vypínáme... Koukl jsem na čerpadlo, na něm štítek "max 4,5 W", za dvě minuty jsem vygooglil návod k čerpadlu v .pdf, tam prý "odběr 2 - 4 W podle zátěže", tak jsem se zařekl, že tam chlap už u nás nebude ani měnit těsnění, a ten bojler v kuchyni jsem si zapojil sám... tož tak.

Upraveno uživatelem Filip.J
Odkaz ke komentáři

Já nevymejšlel žádné speciality. Neběží topení, zapnu elektopatronu (voda cirkuluje jen v žebříku). Teplo je hned. Odcházím z  koupelny, vypínám elektriku a osuška vyschne na zbytkovém teple žebříku. To vše za cca 30 minut. Jen tam musí bát ta zásuvka :mobile:.

Odkaz ke komentáři

Odskočím trochu od topení ;-)

a přidám jednu inspiraci na zahradu.

Takhle nám letos vyskočily bambusy.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

Chlapi, jakou radite rekuperaci? Mame navrzenou Atreu Duplex  EC5 280 CP / RD5 (?).. Vzhledem k minimalnimu rozdilu bych volil radeji verzi 380 m3/h, at mame dostatecnou vykonostni rezervu. Jestli CP nebo RD5 zatim jasne neni..  Jde mi ale hlavne o srovnani s konkurenci - Zehnder, Nilan aj.. Je Atrea skutecne kvalitni, srovnatelna, konkurenceschopna nebo jde o prelepenou Cinu ? Moc informaci jsem nenasel.. A malo penez to zrovna nestoji :) 

Diky 

Odkaz ke komentáři

My jsme vzali nakonec od elektrodesignu rekuperaci ehr280 a to zcela bez násilí přiznám, že díky super ceně. Byl jsem se podívat v jednom domě, kde ji mají a pochvalovali si ji. Oproti Atrei jsme o více než polovinu jinde co se týče prvotních nákladu. A troufnu si tvrdit, že když se dobře zareguluje (jakákoliv rekuperační jednotka) tak nemáš šanci poznat čím větráš. Kdyby Tě to zajímalo, tak Ti v SZ pošlu kontakt. Prodávají i Zehnder a jsou z Olomouce. Za nabídku nic nedáš.

Odkaz ke komentáři

Chlapi, jakou radite rekuperaci? Mame navrzenou Atreu Duplex  EC5 280 CP / RD5 (?).. Vzhledem k minimalnimu rozdilu bych volil radeji verzi 380 m3/h, at mame dostatecnou vykonostni rezervu. Jestli CP nebo RD5 zatim jasne neni..  Jde mi ale hlavne o srovnani s konkurenci - Zehnder, Nilan aj.. Je Atrea skutecne kvalitni, srovnatelna, konkurenceschopna nebo jde o prelepenou Cinu ? Moc informaci jsem nenasel.. A malo penez to zrovna nestoji :)

Diky 

Atrea žiadna prelepená čína nie je... Česká firma z vlastným vývojom... 

Odkaz ke komentáři

Atrea žiadna prelepená čína nie je... Česká firma z vlastným vývojom... 

Ok, dik :flex:

My jsme vzali nakonec od elektrodesignu rekuperaci ehr280 a to zcela bez násilí přiznám, že díky super ceně. Byl jsem se podívat v jednom domě, kde ji mají a pochvalovali si ji. Oproti Atrei jsme o více než polovinu jinde co se týče prvotních nákladu. A troufnu si tvrdit, že když se dobře zareguluje (jakákoliv rekuperační jednotka) tak nemáš šanci poznat čím větráš. Kdyby Tě to zajímalo, tak Ti v SZ pošlu kontakt. Prodávají i Zehnder a jsou z Olomouce. Za nabídku nic nedáš.

Dobre, cena je nizsi, ale jak to je s hlukem, s cidly, s filtry a  podobne..? Ma to svuj kod pro NZU? Rikam si, ze kdyz uz budeme budovat komplet potrubi, tak at ta jednotka opravdu dobre funguje, neco vydrzi a ma to cele smysl :) Nasel jsem jen zminku o tom, ze Atrea 4. generace byla hrozne hlucna a nekonkurenceschopna.. Az ted 5. je tizsi, kvalitnejsi.. Ale porad snad nema certifikat od PHI (Passive house instit.), coz treba konkurencni mnohdy maji a PHI dokladaji.. Je to porad "papir", ale prece jen tem Nemcum tak nejak verim :) 

Ale diky za tip, podivam se na to.. ! :notworthy:

Odkaz ke komentáři

Já jdu do Recu-cofa, páč to celé řeším svépomocí a chci to jen jako nucené větrání. Na NZU a jiné nálepky z vysoka se.. . Dneska se z rekuperace dělá pomalu vesmírná technologie, přičemž je to jen tupé bedna s výměníkem a ventilátory.

Odkaz ke komentáři

Já jdu do Recu-cofa, páč to celé řeším svépomocí a chci to jen jako nucené větrání. Na NZU a jiné nálepky z vysoka se.. . Dneska se z rekuperace dělá pomalu vesmírná technologie, přičemž je to jen tupé bedna s výměníkem a ventilátory.

Tesat do kamena. A mam normalne radost ze sa najdu ludia zmyslajuci podobne.

Odkaz ke komentáři

My to budeme mít za dvěmi dveřmi z toho ty jedny do technické místnosti budou zvukově izolační. Co se nesmí podcenit je instalace, protože sádrokarton je přenašeč hluku. Takže nemám strach o jednotku jako spíš o ty rozvody, když pojede jednotka v boost režimu. Ale to je všeobecný problém pro všechny jednotky. Čidla samozřejmě jdou dokoupit. Já to nechci, eliminuji potřebu čidel vhodným zaregulováním, kde v ložnici budu mít větší výměnu vzduchu než např. v dětském pokoji. Nechci ani žádné ovladače. Budu mít jen přepínač na střední otáčky, který se použije v případě nějaké větší návštěvy. Pro mě bude nejlepší jednotka ta, která bude dělat svoji práci a já o ni nebudu vůbec vědět. Filtry samozřejmě koupit i vyměnit jdou. NZU kod taky má - svt 2702.

Jednotka má i protimrazovou ochranu, která spočívá v tom, že otevře klapku a vezme si teplý vzduch z místnosti, čímž dokáže oddálit o chvilku použití el. dohřevu.

Odkaz ke komentáři

2 exBURN, Eskimak - Ok, pro kutili samo domo, kdyz neresis dotaci, proc ne.. Ale mit nejakej doklad o technickych parametrech, nejaky relevantni info, co si vlastne kupuji, za blbost nepovazuji.. Auto asi taky nevybirate podle barvy, ne? :) Zase to hned nezatracujte ;)

2 Shewcza - diky moc, tak na to musim mrknout podrobneji  :cheers:

Upraveno uživatelem Axel
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...