Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Pro soustavy s kondenzačním kotlem na zemní plyn je tak trvale zaručen nejvyšší normový stupeň využití ve spojení s teplovodními nízkoteplotními systémy se spády 40/30 až 55/45°

https://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime-plynem/1912-strucna-teorie-kondenzace-u-kondenzacnich-plynovych-kotlu

Upraveno uživatelem Dokusan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak samozrejme mi to reklo i nekolik topenaru kamaradu s osobni zkusenosti. Tech zdroju teto informace bylo daleko víc. Jinak si nemyslím, ze by viessmann hrube nadrzoval podlahovce, myslim ze jejich vypocet je ferovy a rozdil 15% neni az tak markantni. Mej se, jen jsem chtel rict, ze blbosti jsem nepsal. Pekny den vsem.

Odkaz ke komentáři

Tak samozrejme mi to reklo i nekolik topenaru kamaradu s osobni zkusenosti. Tech zdroju teto informace bylo daleko víc. Jinak si nemyslím, ze by viessmann hrube nadrzoval podlahovce, myslim ze jejich vypocet je ferovy a rozdil 15% neni az tak markantni. Mej se, jen jsem chtel rict, ze blbosti jsem nepsal. Pekny den vsem.

V pohodě, v novostavbách s nízkými ztrátami vyjde podlahovka lépe. Ale rozhodně to nelze paušalizovat, zejména v kombinaci s kondenzačním kotlem. Výpočet Viessmanu, pokud vychází z trvzení, že:  "radiátory  ..... musí pracovat s vyššími teplotami vody (nad 60?80 °C)" , rozhodně není férový, jak. uvádíš. Ale jak říkám, každé má své pro a proti a ta problematika je dost komplexní.....

Odkaz ke komentáři

Fakt to nemá smysl nějak pitvat, podlahové vodní vytápění funguje na jiném principu než klasické radiátory. Já jsem mu zde urcite doporucil do novostavby podlahovku a za tim nazorem si stojim. Urcite je to na provoz ekonomictejsi. Jinak bavit se ze mas v systemu s klasickym radiatorem jen 35 stupnu je blbost, protoze kdyz bude -10 tak bude proste v tom baraku regulerni kosa a u nas pri -10 bylo tak jak ma byt. To je to, co jsem chtel rict, taky zalezi jakou plochu maji tve radiatory. U baraku ktery 100 let stoji a neni prostor na skladbu podlahy pro podlahove topeni bez brutalnich uprav je pochopitelne ze zustaneme u radiatoru, pokud ovsem nechceme investovat do jinych a daleko drazsich technologii s neurcitou dobou navratnosti. Bavime se tady o cenove prijatelnych systemech.

Odkaz ke komentáři

Je to zbytečné a u elektriky nevhodné z důvodu přehřátí. Otázkou je, jestli seš si jist, že to takhle přesně budeš mít i za dva, tři, pět let?

no to se vsadim, ze nebudu :D obyvak byva docela dynamicky, tam to mam v planu udelat trosku univerzalne, ale doufam, ze kuchyn a loznici prestavovat nebudu.

ale stejne me prekvapilo jak je to na tech ilustracnich snimcich polozeno v cele plose.

edit: videl jsem na obrazcich, ze se to do koupelny montuje uz i na steny - nemate to nekdo nahodou?

Upraveno uživatelem Anela
Odkaz ke komentáři

Já mám standardně na ekvitermní regulaci nastavenou topnou křivku 1 a spíš reguluji teplotu směrem dolů. Když je kolem nuly, nastavuji křivku 0,75 a náběhovou teplotu mám cca 35 stupňů.

Dál to asi nemá smysl pitvat.

post-44633-0-10384300-1570520308_thumb.png

Odkaz ke komentáři

hele ta podlahovka se ma davat takhle plosne po cele mistnosti jako je na tech ilustracnich obrazcich? ja mel za to, ze treba v loznici, davat to pod postel nebo pod skrine, je zbytecne...

Pod balkonovymi dverami ci oknami az pozem sa to dava hustejsie.

Odkaz ke komentáři

Vyhrabal jsem pár fotek než se dával anhydrid. Tam kde se předpokládalo permanentní zastavění jako kuchyňská linka, vana, nebo krbový kamna tam se trubky nedávaly. Kde jsou okna nebo venkovní dveře tak to šlo ´´na husto´´, byla to docela sranda když na to vzpomenu :-) hlavně se do toho nezamotat ...

post-22859-0-03943900-1570562091_thumb.jpg

post-22859-0-37076600-1570562262_thumb.jpg

post-22859-0-85378100-1570562024_thumb.jpg

post-22859-0-73970200-1570562051_thumb.jpg

post-22859-0-15083100-1570562065_thumb.jpg

post-22859-0-47836300-1570562196_thumb.jpg

post-22859-0-73485500-1570562187_thumb.jpg

post-22859-0-28694200-1570562212_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

V pohodě, v novostavbách s nízkými ztrátami vyjde podlahovka lépe. Ale rozhodně to nelze paušalizovat, zejména v kombinaci s kondenzačním kotlem. Výpočet Viessmanu, pokud vychází z trvzení, že:  "radiátory  ..... musí pracovat s vyššími teplotami vody (nad 60?80 °C)" , rozhodně není férový, jak. uvádíš. Ale jak říkám, každé má své pro a proti a ta problematika je dost komplexní.....

Odhliadnuc od technológie, podľa mňa je dôležitá aj estetická stránka a tam radiátory jednoznačne prehrávajú. Sám mám radiátory, ale ak by som mohol hneď ich vymením za podlahovku. Bohužiaľ v mojom prípade by to bolo vyrúbať všetky potery (cca. 140m2), čo je finančne aj pracnosťou mimo moje možnosti.

Odkaz ke komentáři

Jardo, bude to pod poterom, takže v tomto smere je jedno ako to vyzerá. Do toho polystyrému sa to "vraj" pomalšie robí a musíš si dávať pozor na ohyby. Čiže rýchlejšie podlahovku spravíš v systémových doskách. AK si to budeš robiť sám, šiel by som do pripevnenia do polystyrénu. Môj brat to má takto 10 rokov a žiaden problém.

Odkaz ke komentáři

No tak musíš si dávať väčší pozor, aby si o trubky nezakopol, ale tak dá sa na to hodiť nejakú dosku alebo styrodur po ktorej môžeš chodiť bez problémov. Nevidel by som v tom až taký problém.

Btw. cenovo ako vychádza tá systémová doska?

Odkaz ke komentáři

Zrovna přemýšlím, jestli investovat do systémové desky, nebo ušetřit a připevnit pouze k polystyrenu. Libi se mi vic desky, ale ty prachy...

Tak ta systemovka so spuntami nestoji majland...Teraz som ju kupoval.100m2 asi 8 tis...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...