Přejít na obsah

Farmaření & zahradničení


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 245
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jestli je problém nepouštět tam psa, tak zkus nějaké alternativní ošetření. Pomoct by mohla třeba modrá sklice, která se běžně používá proti plísním na zelenině. Nebo ještě alternativnější je třeba čaj lapacho (k dostání v lékárně), který plísně hubí taky.

A zároveň omezit zalévání. Všeho moc škodí a plísně bují ve vlhku.

 

Nějakou změnu to ale bude chtít v každém případě, když v současném režimu trávník odchází.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Méně agresivní alternativa za Ortivu je Amorex, který je hojně využíván při údržbě golfových hřišť. Podrobný popis např. zde

 

https://www.sena.cz/ochranne-postriky/armorex-0-5l-postrik-na-travnik/

 

Taky se ho chystám vyzkoušet.

Upraveno uživatelem Klokan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky moc, zitra si to nactu..

Kazdopadne prodlouzeni intervalu u hnojiva byla chyba a urcite ze strachu o uschnuti travniku (z minulosti trauma, letos poprve automaticke zavlazovani).. oboje si pohlidam a bude snad pokoj

 

Hnojite jeste nekdo a mate zaroven psa na zahrade? Nejake dobre hnojivo co pejskovi neublizi?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To máš tak špatnou hlínu že pořád jen hnojíš?

Hodně hnojení - hodně to roste a houstne a pomaleji vyzrává - lepší podmínky pro šíření chorob i víc prosychání přehoustlých stébel odspodu...

Všechno souvisí se vším a nic se nemá přehánět, ani hnojení a zalévání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ti ocvirku dneska vyfotím svuj trávník, abys byl v klidu. Jetel, sedmikrásky, bouřka, jitrocel, pampelišky, mech, sem tam i kostřava, jílek, lipnice... po několika letech nadšených začátků, plení, hnojení, vertikutace, závlahy a boje s mravenci jsem to prostě vzdal, stejně to nebylo nikdy perfekt, a od tý doby to jenom sekám nakrátko a zbytek je na přírodě.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja stíhám hospodu i ručni vřetenovku se sběracím košem :)

 

V mým připadě nešlo o nedostatek času nebo že by mě zahrada nebavila, spíš mě ničilo, ze trávnik nikdy nebyl dokonalej. Úspěšně jsem zvítězil nad mravenci, přišlo sucho. Pořidil jsem lepší závlahu, začal mech. Pořídil jsem drátkovač, roznesl jsem si sedmikrásky. Do boje se sedmikráskama přišly dvojčata a jejich atrakce na zahradě ... a to byl konec :) Ted věnuju energii dřevinám a užitkový zahradě, tam aspoň vidím trvalý výsledky, který nesmázne jeden tejden bez péče. Soused má psinečkovej koberec a ma to krásný, ale je to jeho hlavní hobby.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My jsme letos udělali velké terénní úpravy asi na třetině zahrady takže je potřeba obnovit původní zeleň.

Samozřejmě máme schované nějaké semínka z loňska, ale pro jistotu jsme taky koupili nějaký trávník.

aa84aff31c31dd87855687f383eb29f2.jpg

Škoda že se vysévá až z podzima, moc se těším. Ale zas se to teď nemusí kosit

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

 

Něco málo o trávě vím. Pár let praxe a realizací. Takže bych začal tak, že za ?fleky? na trávě může být úplně vše. Největší ničitel a problém jsou feny. Pokud za ni nebudete běhat s kýblem vody, tak je to bez šance. A fleky budou přibývat. Klientům dodáváme jedno hnojivo z US a docela funguje. Jen cena je hrozná. Kdyby měl někdo zájem, tak můžu dodat. Pes ničí stromky a keře.

 

Další strašně důležitá věc pro kvalitní trávník je pravidelné piskovaní křemičitým pískem. Ideálně na jaře a na podzim. Na 100m2 cca 0,7t, ale vždy záleží na podloží, kořenovém systému a taky od toho co od trávníku chcete a očekáváte.

 

Co se týče postriků, tak jestli chcete mít luxusní trávník bez plevele, doporučuji postřik Garlon New ve 4% koncentraci. Tráva má následně i lepší barvu. Po 24 hodinách není v půdě ani stopové množství látek. Z jedné akce pro kraj máme rozbory po 24 hodinách po postřiku a po týdnu. Nejlepší je hnojení v podobě roztoků. Ty granulaty přece jen zůstávají nějaký čas na povrchu - domácí mazlíčci, děti, chůze na boso...

 

Velká alchymie je závlaha. Kde děláme automatické zavlahy, tak nastavujeme nepravidelný rezim, tak aby si tráva nezvyklá na určitý stálý přísun, ale uměla s vodou pracovat. Ale zase záleží na podloží, vysazené trávě, hloubce kořenového systému, atd...

 

Kdyby někdo něco ohledně trávy, závlahy, okrasné zahrady, tak pište....

 

PS: o pravidelném broušení nože sekačky se ani nebavím...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Anela: moc pěkný, u nás je to letos nějaké slabé. Paradoxně nejvíc plodí a valí fíkovník a co je venku. A rybízu a jahod byl takovej mrak, že je spousta marmelády. Ve skleníku tento rok nic moc. Super odrůdy všeho možného má chlapík na permasemínka.cz, nejsou to hybridy F1, můžeš si schovávat semínka na příští roky. Černý by mohly být nějaký Black cherry.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mezitím jsem se dovzdělal od své drahé polovičky.

Je možné, že zrovna to černé rajče indigo je zrovna z permasemínek. Dostali jsme semínka v rámci směnného obchodu. Ale je zajímavé vzhledem, ne chutí. Pak tam je ještě black krim a black prince, ale ty asi skončily v kečupu :) Já mám nejradši ty velké roma a san marzano. Vloni bylo koncem léta ještě tolik tepla, že jsme sušili rajčata na slunci jako v té itálii. Ale já jsem jen pomocná zemědělská síla na sázení a sklízení, zahradu řídí manželka. Ta v tom má přehled (letos vysazovala tuším 21 druhů rajčat).

 

Nám letos padla polovina malin - to bylo kruté... A ovocné stromy po loňské nadúrodě letos mají pauzu (jen pár jablek, jinak vůbec nic)

 

Díky za tip na permasemínka, že prý se tam podíváme :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Zdar, potřeboval bych poradit nějak drtič větví na zahradu. Paradoxně nepotřebuju, aby to požralo silnější průměry, ty zpracujeme jinak. Ale u těch tenkejch větví pro který to potřebuju (vlky atp.) jsem četl, že to i silnější stroje žvejkají nebo se tím ucpávají. Máte nějakej rozumnej tip?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...