Jump to content

Kuličková pera / propisovačky

Ivan Lelák

Recommended Posts

A jéje... Už Tě maj 
Maj, no... Ještě nutně potřebuju něco slušnějšího s červenou náplní na opravováni

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

@Radik: Jasně, že to je spíš k plnicím perům, ale zeptal jsi se tady: přesně tohohle Pilota mám. Demonstrátory jsou fajn, ale za ty peníze bych si koupil jiné věci. Když už, tak rozhodně ne F (s Diamine Bilberry - což je u mě takový testovací inkoust, jak si pera poradí s něčím, co moc dobře neteče - to má u mého F velký problém). Taky to má věčně umatlaný hrot.

před 9 minutami, siwi napsal:

Maj, no... Ještě nutně potřebuju něco slušnějšího s červenou náplní na opravováni emoji3.png

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

Ano, sousloví "nutně potřebuju" vše vystihuje, rád jej také s oblibou používám.

@dr.sphinx Jo, přesně, ta cena za jinak plastový pero mě taky odrazuje, to je asi hlavní důvod, že odolávám. Ale ono zase kovový se dělá těžko průhledný :D Jinak dík za postřehy.

Když nad tím obecně tak přemejšlím, tak hodinky a tužky mě držely od útlýho věku. Pamatuju ze základky, jak se řešily, kdo má čínskou propisku "se šipečkou" a bez, ta se šipečkou byla údajně ta pravá, lepší... ;) Pak ty všechny čtyřbarevky, nástup keramickejch per, který mám ještě teď dvě a půl plný krabice jako sbírku, a pak bohužel nastoupila doba klávesnic a já pomalu i zapomínám psát. Takže "nutně potřebuju" tu má vážný opodstatnění, abych psát nezapomněl :)

Já a dvě. Jednu jsem rozdělal abych zjistil jak to tam vypadá a skončila někde v krabičce na potom a tu druhou někde mám. Jak budu doma, v Brně, dám fotky. Obě jsem vyměnil s borcem ve třídě za pytlík skleněnejch kuliček. No už to bude 35 let. 

Bohužel jsem zalezl i do tohoto vlákna... no, koupil jsem toho Fishera a mám poněkud rozporuplné pocity. Hrot skvěle klouže po papíru, fakt je radost s tím psát, bohužel ale tělo je dost tenké a celkem v (mé) pazouře klouže. Chvilku jsem s tím psal ,ale začaly mne bolet prsty. Asi jsem holt zvyklý na ty macaté Montblancy, no. Ale jinak je to hezká propiska, radost s ní cvakat, má skvělý a precizní mechanismus. Mrknu, jestli tam nemají něco hrubšího.

20200512_172719.jpg

Používám Bullet v černé a stříbrné barvě, a je fakt, že stříbrná klouže v ruce. Černá je daleko lepší, sedí v ruce perfektně. Náplně fisher používám i v Parkeru.

před 14 hodinami, wizard-ov napsal:

Bohužel jsem zalezl i do tohoto vlákna... no, koupil jsem toho Fishera a mám poněkud rozporuplné pocity. Hrot skvěle klouže po papíru, fakt je radost s tím psát, bohužel ale tělo je dost tenké a celkem v (mé) pazouře klouže. Chvilku jsem s tím psal ,ale začaly mne bolet prsty. Asi jsem holt zvyklý na ty macaté Montblancy, no. Ale jinak je to hezká propiska, radost s ní cvakat, má skvělý a precizní mechanismus. Mrknu, jestli tam nemají něco hrubšího.

20200512_172719.jpg

Koupil sis AG7, což je v podstatě kopie propisky, která už v 60. letech létala do kosmu. Mám ji také, spíš z nostalgie, píšu s ní v letadle ale máš pravdu, je tenká a stisknout omylem ten čudlík a zasunout si tuhu není problém. Ale je to holt prastará konstrukce a tehdy vyhovovala, dokonce pomohla odstartovat prvnímu kosmickému modulu z povrchu měsíce. Mnohem lépe se drží třeba Bullet.

wizard-ov - Bullet je legenda, dostal několik cen za design, je v Muzeu moderního umění, tuším v NY, používají ho celebrity, novináři, reportéři... A kromě toho, s klipem je praktický a s krytem nasazeným zezadu se mi velmi dobře drží, mnohem lépe než AG7. Barev je tolik, že si vybere každý a pro mne je to trochu droga - zatím mám Bulletů 8...:-)

Kurnikšopa Ivane, to jsem neměl slyšet, Ty jsi nakažlivý, jak Covid ;o).... už mám doma pár Leathermanů, co s nimi neumím dělat, bo jsem levý jak turecká šavle, tak k ním přibudou ještě nějaké ty americké předražené dilda, plněné dusíkem, nebo čím ;o))

villain83 - zvenku vypadá jako Bullet, ale na té otevřené fotce vypadá hrot jinak. Tak nevím, možná bych tu fotku pro jistotu poslal mailem dovozci s dotazem. Když jsem s ním před delší dobou komunikoval, byli hodně ochotní. Na jednu stranu je divné že nepíše, výrobce zmiňuje, že náplně by díky konstrukci neměly vysychat a použitelnost prý by mohla být AŽ 100 let. Což samozřejmě v praxi ještě nebylo možno vyzkoušet. No, zkusil bych ho pro srandu rozepsat... Taky je otázkou, jestli je to originální náplň.

wizard-ov - no vidíš, o dusíku víš, tak neříkej že jsem nakažlivý. Samotného Tě to zajímá...:-)!! Ale neber mne vážně, já tu firmu mám díky kosmické souvislosti rád, tak nejsem objektivní. Jiné propisky píšou třeba líp, dnes jsem dal novou náplň do Parkera a je to krása. Ale stará náplň toho teda moc nevydržela, hrot byl obroušený, až už to v podstatě psát skoro přestalo, jen v jediné poloze, hrozně to už zadrhávalo, opruz. Ale jinak bezva a jsou určitě i jiné značky. Fisher píše slušně, hladce, nevysychá, píše ve všech polohách, k přečtení to je i když to napíšu na mastný nebo mokrý papír a na takový voděodolný papír, co mám v jednom notesu, to píše v pohodě i na dně umyvadla. A to je pro mne důležité - napíšu s tím cokoliv, kdekoliv, nikdy mi nezaschnul, nikdy jsem ho nemusel rozepisovat, vždycky se to dalo přečíst i když jsem to napsal na papír co mi spadnul do louže oleje nebo v dešti. 

před 6 hodinami, Ivan Lelák napsal:

wizard-ov - Bullet je legenda, dostal několik cen za design, je v Muzeu moderního umění, tuším v NY, používají ho celebrity, novináři, reportéři... A kromě toho, s klipem je praktický a s krytem nasazeným zezadu se mi velmi dobře drží, mnohem lépe než AG7. Barev je tolik, že si vybere každý a pro mne je to trochu droga - zatím mám Bulletů 8...:-)

před 6 hodinami, wizard-ov napsal:

Kurnikšopa Ivane, to jsem neměl slyšet, Ty jsi nakažlivý, jak Covid ;o).... už mám doma pár Leathermanů, co s nimi neumím dělat, bo jsem levý jak turecká šavle, tak k ním přibudou ještě nějaké ty americké předražené dilda, plněné dusíkem, nebo čím ;o))

Souhlas s Ivanem- Bullet je povedená propiska, mám černou s klipem a rád s ní píšu. Zavřená je malá, do kapsy jak dělaná, s krytem zasazeným zezadu sedí při psaní ideálně. Nechal jsem origo černou náplň s větším hrotem, ale v záloze je i modrá užší

edit- a ještě pro představu s Caran D´Ache 849 a Parker Jotter

IMG_8071.jpg.e93549dca7a0e9a5ed8a34fd75462efc.jpg

IMG_8072.jpg.5bee37e66cfa6dcb12c3ffa3aa6ee457.jpg

Edited by sashator