Přejít na obsah

Blízké setkání dvou druhů


Bells

Doporučené příspěvky

Budoucnost v podobě AlpinerX vs klasika Alpiner 4 aneb blízké setkání dvou druhů.

 


V této recenzi bych rád porovnal dva různé světy, příměrů se dá použít několik, staré X nové, mechanika X technologie, minulost X budoucnost?, klasika X smart, a další?zdánlivě se jedná o dva zcela odlišné segmenty, mám však nyní k dispozici zástupce obou stran od mé oblíbené značky Alpina, které mají hodně věcí společných. Jedny jsou jakousi předlohou těm druhým a tak se přímo nabízí, abych je společně srovnal, i když jsem si vědom, že v některých aspektech jsou samozřejmě neporovnatelné. Hlavně v případě Smart funkcí u AlpinerX, o kterých se tak rozepíšu více zvlášť a jinak budu porovnávat spíš hodinky jako takové.



post-25778-0-05643900-1540906057_thumb.jpg

 


Ve světě hodinařiny je Alpina již přes 130 let a kompletně popsaná historie značky od samých počátků je v Alpina Book, která je volně ke stažení na webu. O historii značky jsem psal již v mé recenzi na samotné Alpiner 4 GMT, takže teď se zaměřím pouze na kolekci Alpiner a z té vycházející nejnovější přírůstek AlpinerX.

V roce 2013 oslavila Alpina 130. leté výročí, s filozofií vyrábět hodinky pro účastníky nejnáročnějších a extrémních sportovních aktivit. O rok později obnovila historický koncept moderních sportovních hodinek Alpina "4", který byl zakomponován do nové kolekce Alpiner. Alpiner 4 jsou profesionální sportovní hodinky se čtyřmi základními vlastnostmi: 1.Antimagnetičnost, 2.Nárazuvzdornost, 3.Voděodolnost, 4.Pouzdro z nerezové oceli. Přímo z této kolekce jsou první z porovnávaných hodinek ? Alpina Alpiner 4 GMT.



post-25778-0-30188600-1540906057_thumb.jpg

 


O další rok později, tedy 2015 společnost Alpina vyvíjí hodinky "Horological Smartwatch", Švýcarské hodinky s analogovým časem a Smart funkcemi, kterými už se dostáváme do přítomnosti (možná vize budoucnosti) k poslednímu přírůstku z letošního roku 2018 a zároveň druhému z porovnávaných kousků - Outdoorové Smartwatch Alpina AlpinerX, které spojují kolekci Alpiner a Smartwatch.



post-25778-0-50277800-1540906057_thumb.jpg

 


Alpině tedy není svět chytrých hodinek zcela cizí, přece jen pár let už v tomto segmentu bojuje o své místo s několika připojitelnýmí hodinkami. Většina těchto Smartwatches však vychází z již hotových hodinek, kterým se přidal modul s funkcemi a Bluetooth pro připojení ke Smartphone a to není tak úplně to pravé ořechové. Osobně je vidím jako takové první vlaštovky, kterými značka ?narychlo? vstoupila do segmentu Smart. AlpinerX jsou však již o dost vyspělejší, vyzbrojeny 5ti senzory ? barometr, kompas, výškoměr, snímač UV záření a teploměr, samozřejmě ještě obohacené Smart funkcemi, které tyto hodinky rozhodně řadí o dost výš a přináší s sebou do tohoto segmentu velice bohatou a ne zcela tradiční výbavu.

Předem musím říct, že jsem zatím rozhodně zastáncem starých dobrých mechanik a ke Smartwatch jakéhokoliv typu jsem spíše skeptický, budou to mít v porovnání tedy pravděpodobně dost těžké. Na druhou stranu právě na AlpinerX se mi líbí, že všechny obsažené funkce nekřičí do světa, ale hodinky vypadají úplně normálně, klasické pouzdro, ciferník, ručičky, vše pěkně po staru, což dodává člověku ten blažený pocit, že na ruce nemá mobil, ale stále hodinky. Veškeré funkce jsou schované uvnitř a v případě potřeby je majitel vyvolá na malém displeji ve spodní části ciferníku + v aplikaci na mobilním telefonu, ke kterému se připojují hodinky pomocí Bluetooth. Jelikož designově a způsobem, jakým jsou funkce integrované se mi hodinky líbí, tak jim určitě dávám šanci a nezatracuji je hned na začátku (musím přiznat, že na samém počátku, kdy byly dostupné pouze parametry a fotky, jsem udělal víceméně pravý opak). Pro mě je to zároveň takový test, zda AlpinerX skutečně chtít, jestli budou mít nějaké využití apod. Některé funkce zní opravdu zajímavě a myslím si, že využívat je budu, šanci mají?uvidíme, jak obstojí proti klasickým mechanikám, které máme my všichni nejraději a na kolik se dají využít.

Ještě jedna věc, se mi neustále vkrádá mezi myšlenky a tak se o ní musím také podělit, než začnu se samotnou recenzí. Nevím, kam přesně bych samotné AlpinerX zařadil vůči konkurenci, mají totiž ze všeho něco a tak nemohu přijít na žádné opravdu přímé konkurenty. Díky kombinaci analog/digitál  se podobají třeba Tissot T-Touch, nebo z vyšších vod známým Breitling Aerospace, ale těm chybí Smart. AlpinerX jsou zároveň outdoorové hodinky, takže soupeřem by mohli být i některé Casia z řad ProTrek, nebo G-Shock disponující konektivitou, i těm však chybí dost Smart funkcí. Na trhu jsou také hodinky typu Garmin Fenix, které jsou na tom s funkcemi už o dost lépe, než předchozí příklady, ale pro změnu přestávají být klasickými hodinkami, všemu dominuje displej a analog se vytrácí, což člověku jako jsem třeba já prostě nevoní. O Apple watch apod. ani psát nemusím, to je už úplně mimo. AlpinerX tedy ve svém segmentu přímou konkurenci v tuto chvíli nejspíš nemají, nebo alespoň mě žádný přímý konkurent nenapadá, vždy jsou tam poměrně zásadní rozdíly.

Díky tomu, že u AlpinerX převládá design klasických hodinek, jsou to momentálně jediné Smartwatch, které si dovedu představit ve sbírce a jelikož vycházejí z klasiky, tak je právě s klasikou a jejich ?předchůdci? srovnám. Samotné hodinky jsou svými ?předchůdci? Alpiner 4 inspirované a nutno zdůraznit, že u Alpinerů se skutečně pouze inspirovali. Na první pohled sice vidíme podobné pouzdro, ale skutečnost je jiná. Hodinky povyrostly, lehce se přepracoval původní tvar pouzdra, došlo i na změnu materiálů a v neposlední řadě dostali AlpinerX taky jinou vizáž v podobě nové lunety a zcela odlišného ciferníku se zabudovaným displejem. Není to tedy jako u předchozích Smart Alpin, kde se víceméně jen přidali funkce, do původních hodinek, zde jde o kompletně nový kus hodinek a to rozhodně cením.


Alpina AlpinerX vs Alpina Alpiner 4 GMT

Různé části vždy rozdělím a budu porovnávat současně, případně přidám, co mají které navíc, proč bych volil právě onu variantu a v neposlední řadě samozřejmě povím i něco z praxe, dojmy apod.


Začnu pouzdrem, kterým se oboje hodinky podobají ze všeho nejvíc.

Klasické Alpiner 4 mají průměr 44mm, výšku 14 mm a od jednoho konce nožiček k druhému 51 mm, není to málo a spoustu lidí je právě kvůli rozměrům nemůže nosit. Mezi ty já nepatřím, hodinky vlastním již přes 2 roky a jsou mi skvělým denním společníkem, jak jsem již psal v recenzi věnované přímo jim. K pohodlnému nošení napomáhají svažující se nožičky, díky kterým hodinky lépe sednou na ruku a papírové rozměry jsou rázem mnohem přijatelnější, stejně tak funguje i minimálně vystouplé dýnko, díky kterému hodinky zbytečně netrčí. V případě, že jsou hodinky s ocelovým tahem, tak zde perfektně funguje i protiváha, která eliminuje tendence hodinek se přetáčet, nebo jinak cestovat po ruce. Obvod mé ruky je zhruba 18 cm a hodinky sednou skvěle, rozhodně mi nijak nepřekáží, jsou pohodlné, což může potvrdit i právě fakt, že jsou to mé ?daily watch?. Zpracování ocelového pouzdra je na jedničku, spoustu detailů, křivek, přechodů leštěných a broušených ploch, přesně tak to mám rád a Alpinerům v tomto ohledu není co vytknout.

 


post-25778-0-72398900-1540906057_thumb.jpg

 


AlpinerX mají na první pohled pouzdro stejné, avšak ve skutečnosti tomu tak není a jen klamou tělem. Došlo zde k určitým změnám a nutno říct, že ne všechny změny jsou ku prospěchu. Průměr narostl na 45 mm, to je zanedbatelný rozdíl jednoho milimetru, výška zůstala 14 mm, ovšem od jednoho konce nožiček k druhému přišel nárůst o 4 mm na 55 mm, což už zanedbatelné není a právě celková velikost je pro spoustu lidí tím faktorem, který je odradí od koupě. Toto se týká už i mě, ale chci je alespoň zkusit, takže tak i činím. Základní tvar pouzdra Alpinerů byl naštěstí víceméně zachován a i zde se nožky pěkně svažují, ne už tak elegantně a líbivě, ale efekt lepšího přizpůsobení plní a to je hlavní. Nasazuji tedy Xka na ruku a překvapivě se mi jejich papírová velikost na ruce nejeví až tak hrozně, jak jsem původně čekal. Co vnímání jejich velikosti a pocitů při nošení také dost ovlivňuje je, že místo ocelového pouzdra, jsou vyrobené z kompozitu ze skelných vláken a jsou tak mnohem lehčí. Velikost jako takovou to samozřejmě nezmění, ale změní se vnímání hodinek na ruce, protože díky nízké hmotnosti a pěkně tvarovanému pouzdru jsou vážně pohodlné. Na mé ruce velikostně v mezích, ale jde to a po chvíli o hodinkách skoro ani nevím. Osobně neberu AlpinerX, jako hodinky na denní nošení, ale na outdoorové aktivity, kde jsem rád za nízkou hmotnost a velikost jsem schopný akceptovat bez větších obtíží. Vkrádá se mi do hlavy myšlenka, že třeba G-shock, které mám doma právě na outdoorové aktivity jsou právě ve velkém ohrožení, protože Alpiny jsou celkově pohodlnější a je mi bližší i jejich design.



post-25778-0-95182500-1540906057_thumb.jpg
 

 

Použití kompozitního materiálu je rozhodně netradiční, já ho však kvituji, snížení hmotnosti je totiž markantní a materiál je i velice příjemný na dotek. Horší už je to se zpracováním, na některých místech je vidět, že není dotáhnuté úplně do detailu (alespoň mě to tak připadá a několikrát jsem se o tom i dočetl od jiných majitelů), jako je tomu u ocelových Alpinerů. Největším prohřeškem je část mezi nožičkami, kde je jasně zřetelný pruh. Nevím, jestli to je úmysl, nebo chyba, tak jako tak se mě osobně tento pruh nelíbí a působí dojmem nedodělku. Toto samozřejmě z větší vzdálenosti již není vidět, ale to neomlouvá. Také jsem se dočetl, že kvalita zpracování kolísá hlavně u kusů z kampaně na Kickstarteru, protože Alpina nestíhala výrobu a čistě produkční hodinky, které budou v obchodech už by na tom měli být lépe. Zda tomu tak skutečně je nevím, toto info není nijak oficiálně potvrzené. Pokud se mi podaří zjistit, tak mile rád doplním.

Zatím neznámou je, jaká bude odolnost použitých materiálů. Dle Alpiny by měla být odolnost na vysoké úrovni, realitu však ukáží až dlouhodobé poznatky při používání, které u tak nových hodinek ještě nikdo nemá. Magnetem na oděrky rozhodně materiál není, zkoušené Alpinery již za sebou něco mají a čistě na pouzdře nepozoruji žádné poškození. Bude fajn, pokud skutečně něco vydrží, protože zaměření hodinek je outdoorové s čímž rozhodně narůstá riziko případného poškození a i oděrky na kompozitu rozhodně nepůjdou tak snadno přebrousit, jako u oceli, pokud vůbec.

Oboje hodinky mají shodnou vodotěsnost WR100, která 90% populace bohatě stačí (i když některým to tak nepřijde), jelikož jejich nejhlubším ponorem jsou hodnoty v řádech metrů. U Alpinerů 4 nemám sebemenší pochyby o deklarované hodnotě, pouzdro je řádně utěsněné a opatřené šroubovacím dýnkem i korunku. AlpinerX už mě tak chladným nenechávají, ani ne tak kvůli dýnku, které zde není šroubovací, ale hlavně korunkou a tlačítky, které nejsou nijak jištěné. Na druhou stranu hodnota WR100 není nic světoborného, takže věřím, že ji splňují, samozřejmě za předpokladu, že si s tlačítky nebudu pod vodou hrát, což ani nemám v úmyslu.

Shrnutí: AlpinerX mě mile překvapili ještě reálnou nositelností, zaujalo mě i použití materiálů, které je skutečně velice příjemné a líbí se mi. Škoda toho nedotáhnutého zpracování a nárůstu velikosti, menší by prostě byli lepší o tom žádná. Alpinerům 4 nemám co vytknout, zpracování je skvělé, nosí se také velice dobře, takže první bod letí určitě k nim.

 

Alpiner 4 vs AlpinerX - 1:0


Nyní se podíváme na předek hodinek

 


post-25778-0-15976400-1540906058_thumb.jpg

 


Oboje Alpiny mají safírové sklo s vnitřním antireflexem a obousměrně otočnou kompasovou lunetu. Zde mají jedno velké plus Xka, protože jejich luneta je značená přesně tak, jak bych chtěl ? stupně a světové strany, na rozdíl od Alpinerů, které mají pouze stupně a to ještě tak trošku zvláštně, což jim i sám trošku vytýkám a pro spoustu lidí toto řešení působí vysloveně rozporuplně. Manipulace s lunetou je u obou hodinek snadná, přesná, jistější a lepší pocit mám však při manipulaci s lunetou Alpinerů. Toto je dané nejspíš hlavně materiály pouzdra/lunety - Xka při otáčení zní tak trošku plastově, takže celoocelové Alpinery prostě působí solidněji.

Jedna zajímavost: AlpinerX, které nemají ocelovou broušenou lunetu testovaného kousku, jsou navíc opatřené luminiscencí, takže veškeré značení ve tmě pěkně svítí. Ocelová působí sice lepším dojmem, ale já bych právě kvůli lumi pravděpodobně volil druhou variantu pěkně v barvě pouzdra.

Shrnutí: Mám tendenci dát opět bod Alpinerům 4 za zpracování, ale jelikož realita je taková, že s lunetou víceméně neotáčím, tak pro mě plastový dojem při otáčení lunety na Xkách není až tak podstatný a proto za lepší značení vyhrávají AlpinerX. Navíc v případě lunety s lumi by i za to měli další plusový bod do pranice, takže je to jasné.

 

Alpiner 4 vs AlpinerX - 1:1


Když jsme již na přední straně, tak zákonitě musí přijít na řadu i ciferník.

Zde se již hodinky rapidně rozchází a je znát, že Alpinery jsou hodinkami dražšími a s větším zaměřením na zpracování všech detailů. Sunburst ciferník, orámované leštěné indexy, stejně tak i ručky (vše opatřené lumi), nebo broušené logo, v každé této části je jasně patrný smysl pro detail, skvělé zpracování i sebemenších částí a hodinky tak působí lepším, kvalitnějším dojmem, případně luxusněji, pokud to někdo chce tak. Jednou zajímavostí na ciferníku Alpinerů 4 je datumové okénko, které je uvnitř opatřené malou lupou, takové řešení jsem ještě mimo Alpiny neviděl.



post-25778-0-00075400-1540906059_thumb.jpg



Luxus však není to, co u X hledám, ty mají být účelové, jednoduché, přehledné a všechno toto rozhodně splňují. Ciferník je čistý, přehledný, indexy plastické orámované, ale už ne tak pěkně opracované, skeletované mečové ručky dle verzí buď leštěné, nebo lakované do definovaných barev. Vše samozřejmě opatřené lumi a řekl bych lepší lumi, než mají Alpinery, které jsou na tom v tomto ohledu dost špatně. Čitelnost je rozhodně na jedničku a neruší ji ani digitální displej ve spodní části. Jedna věc mi však chybí?je to vteřinovka, která se prostě a jednoduše vytratila. Jasně však na spodním displeji mám komplet digitální čas i se vteřinami, tak na co další ručičku, ale já si nemohu pomoct, pocitově mi vážně chybí. Zároveň osobně nijak extra displejům v klasických hodinkách neholduji, zde je však pěkně zabudovaný, s negativním zobrazením, které nijak neruší a často si displeje skoro ani nevšimnu. Pro někoho může být toto překážkou, jelikož negativní displej není čitelný tak, jako pozitivní, pro mě je to však ideál, protože nechci displej jako dominantní část a údaje na něm ani nepotřebuji permanentně vidět. Při stisku jakéhokoliv tlačítka se displej rozsvítí a uživatel tak vše okamžitě bez problémů vidí, tak se mi to líbí.



post-25778-0-22541800-1540906059_thumb.jpg



U displeje AlpinerůX ještě zůstanu, protože právě ten slouží uživateli hodinek k navigaci mezi funkcemi a jejich používání. Přepínání funkcí je snadné a provádí se stisky korunky na pozici 3 hodiny, ovládání přímo funkcí je pak tlačítky na pozicích 2 a 4 hodiny. Kdo čeká klasickou otočnou korunku, tak bude překvapen, korunka slouží skutečně jen jako tlačítko. V tuto chvíli si možná pokládáte vhodnou otázku, jak se tedy vůbec nastavuje čas? Je to snadné, čas se nastaví sám při spárování s mobilním telefonem a stejným způsobem se i dále aktualizuje. V aplikaci na mobilním telefonu jsou poté i rozšířené možnosti jednotlivých funkcí, veškeré další nastavení apod., vše je velice snadné a intuitivní. K samotným funkcím a aplikaci více napíšu později, je to stránka sama pro sebe, která ani není ke srovnání nýbrž k samostatnému popsání ** (více na konci).  Kvituji také funkci automatického přenastavení ruček po aktivaci displeje, pokud zrovna displej zakrývají. Na displej je tak vždy vidět bez rušení a po zhasnutí se ručičky opět vrátí do původní polohy.



post-25778-0-44435200-1540906059_thumb.jpg



Shrnutí: Zpracování jako již tradičně hraje ve prospěch Alpinerů 4, jenže AlpinerX mají jasné účelové zaměření, které splňují perfektně. Hodinky jsou však v této části natolik odlišné, že přímo porovnávat nelze a tak patří bod každému kousku za to, že oba splňují přesně to, co mají a nemám k nim žádné zvláštní výhrady.

 

Alpiner 4 vs AlpinerX - 2:2


Nyní se podíváme do útrob, tedy na strojek, který hodinky pohání.

Zde se mísí dvě zcela odlišné technologie a každá z nich má něco do sebe. V Alpinerech 4 tiká klasická mechanika v podobě strojku AL-550. Tento strojek je základem Sellita SW200 silně modifikovaná Alpinou a s inhouse nadstavbou True GMT.  Osvědčený kalibr s velice dobrými vlastnostmi a výbornou přesností, v mém případě je průměrná dlouhodobá odchylka kolem 0s, denní je poté +-1s, což vlastně s přehledem splňuje i COSC certifikaci, kterou hodinky oficiálně nemají. True GMT, které je podle mě tím nejlepším řešením pro zobrazení dvou časů také není zcela obvyklé, respektive u dražších hodinek ano, ale v cenové relaci Alpin už ne. Asi jediným nedostatkem tohoto strojku je dost nízká rezerva nátahu ? 38 h. Mě to problém nedělá, jelikož hodinky nosím prakticky denně, maximálně je vystřídám obden s jinými, takže rezerva vystačí, ale vyšší hodnota by určitě nebyla na škodu.

AlpinerX používá k pohonu strojek MMT-283 ? napájený baterií, tedy quartz, který je opatřený Smart modulem napojeným na senzory a Bluetooth. Samozřejmě toto člověka, který má v oblibě mechanické hodinky nijak nenadchne, funkčnost se však upřít nedá a zajímavá je i udávaná výdrž baterie, která má být až 2 roky. Na to, kolik funkcí hodinky mají je to doba úctyhodná?zda tomu tak skutečně bude, se uvidí až časem. Za sebe musím říct, že i kdyby to byl 1 rok, tak je to na hodinky s tolika funkcemi super výsledek. Stejně tak je i příjemné, že se stále jedná o Švýcarský počin, pro ty, kteří by o tomto chtěli vědět více, přikládám odkaz na web https://mmt.ch/

Shrnutí: Zde budu nemilosrdný a projeví se i má preference mechaniky, tedy Alpiner 4 vyhrávají. Důvodů pro mé rozhodnutí je však více, dalším z nich je i fakt, že sesterská značka Frederique Constant přišla se strojkem Hybrid Manufacture FC-750, což je v mých očích o dost zajímavější řešení. Jedná se totiž o kombinaci inhouse automatického strojku a smart modulu, navíc ještě s analýzou chodu automatického strojku. Být právě takový strojek v AlpinerX, tak by i můj verdikt byl dost možná jiný, protože se stále zachovala mechanika a jedná se o inhouse.

 

Alpiner 4 vs AlpinerX - 3:2


Tak a pokračujeme dál směrem na zadní stranu.

Dýnko je u každé z verzí odlišné, shodná je pouze grafika zobrazených hor. Alpinery 4 mají dýnko šroubovací, navíc dvouplášťové pro větší odolnost vůči magnetismu. Samotná grafika hor je zde lepší, rytina propracovanější, hlubší. Stejně jako na dalších částech hodinek, i zde je vidět, že Alpinery 4 jsou z ?vyšší ligy?.

 

 

post-25778-0-11683400-1540906066_thumb.jpg

 


AlpinerX mají dýnko naklapávací, jištěné čtyřmi šroubky. Rytina stejná, ovšem zde ne tak plastická, vše je prostě jednodušší.

 

 

post-25778-0-35398600-1540906066_thumb.jpg



Shrnutí: Je to jasné, není o čem přemýšlet, bod pro Alpiner 4.

 

Alpiner 4 vs AlpinerX ? 4:2


Příslušenství/řemínky


Oboje hodinky mají stejnou rozteč 22mm, takže by se dalo říct, že záběr možných řemínků mají stejný. Budu tedy brát pouze přímo originální příslušenství a řemínky, které jsou přiřazené přímo konkrétním hodinkám. K Alpinerům 4 je ocelový tah a 2 verze kožených řemínků z čehož jeden není moc kvalitní a k hodinkám se ani moc nehodí. K AlpinerůmX je příslušenství bohatší, ocelový tah není ? nedává ani moc smysl vzhledem k použitým materiálům u pouzdra a i zbytečným navýšením hmotnosti, které by samozřejmě nastalo. K dispozici jsou však rovnou 4 druhy kožených řemínků, gumový řemínek a dva druhy spon. Všechny řemínky vypadají kvalitně, ale odolnost ukáže opět až čas. Guma je asi nejlepší volbou i vzhledem k zaměření hodinek, je odolná, pěkně měkká a příjemná.

Shrnutí: Ano řemínky se dají různě kombinovat přímo mezi těmito hodinkami, stejně tak se dají k oběma dokoupit i další z řemínků určených primárně pro jiné modely, případně jakékoliv řemínky mimo originální příslušenství, ale pokud to budu brát čistě tak, jak jsem napsal na začátku, tak je vítězem AlpinerX.

 

A4 vs AX ? 4:3



Závěr


Toto bude poslední ze srovnávaných kategorií, kde bych chtěl zohlednit celkový pohled na hodinky, jejich možnosti nošení, využitelnost, pocity, které z nich mám apod.

U Alpinerů 4 použiju to, co jsem psal již v jejich samostatné recenzi. Alpina Alpiner 4 GMT jsou moderní Švýcarské hodinky se solidním provedením, vhodné ke každodennímu nošení, určené především pro cestovatele díky True GMT a to vše za slušnou cenu. Jsou to jedny z těch víceúčelových hodinek, které můžete vzít prakticky kamkoliv, vyhrát si s kombinacemi řemínků a tím je připravit na každou situaci, ve které nikdy nezklamou. Pro mě perfektní univerzály, hodinky přesně takové, jaké jsem dlouho hledal, až se povedlo a rozhodně je jen tak nedám z ruky.

AlpinerX, těm se v první řadě musím omluvit, jak jsem o nich mluvil při prvních zveřejněních, protože to nic moc pěkného nebylo. Potvrdilo se mi pravidlo, že by člověk neměl soudit něco, co neviděl v reálu, neměl možnost si to vyzkoušet apod. Realita totiž ukázala, že AlpinerX jsou mnohem hezčí, než na fotkách (nepočítám promo fotky Alpiny, které jsou samozřejmě hodně přikrášlené), zároveň i velikost není až takovou překážkou, jak se mohlo zdát z papírových hodnot. I tak to pro mě hodinky na denní nošení nejsou, tam přece jen určitou roli velikost hraje. Hodinky jako takové mě však celkově mile překvapily, pozitiva převládají nad negativy. Využití pro mě určitě mají, sice tak polovinou nabízených funkcí, ale to, co od takových hodinek chci, mi skutečně poskytnou a co je navíc mi nevadí a jiní uživatelé možná právě to využijí. Službu odvedou dobře, vše funguje jak má, Alpina i neustále pracuje na zlepšeních, takže to rozhodně není jen rozmar, který nechají následně umřít, za mě prostě ano. Není to 100%, jako u Alpinerů 4, u kterých jsem od první chvíle věděl, že je musím mít, ale využiju je ke svým aktivitám a chci je tedy do komba.



post-25778-0-63640200-1540906066_thumb.jpg



Shrnutí: V této kategorii u mě vyhrávají Alpiner 4, protože i když mě AlpinerX opravdu mile překvapili a určitě je pořídím, tak celkově lepšími hodinkami jsou Alpinery 4. Více univerzální, lépe nositelné, lépe zpracované, je vidět, že si na nich Alpina dala víc záležet a proto volím tak, jak volím.

 

A4 vs AX ? 5:3

 


Jelikož jsem na konci a celkové zhodnocení je jasné, tak bych ještě rád k výsledku něco napsal. Výsledné skóre dopadlo slušnou převahou pro Alpinery 4, ale uznávám, že i když jsem se snažil být co nejvíc objektivní, tak preferenci mechaniky asi úplně popřít nedokážu. Promítlo se v tom tedy to a i mé další pocity, které prostě nahrávají Alpinerům 4, navíc mezi těmito hodinkami je i velký cenový rozdíl a s narůstající cenou se samozřejmě dá zvyšovat i kvalita zpracování apod., je otázkou, jak by vypadali Xka při stejné ceně. AlpinerX jsou určitě jednou z cest budoucnosti, čímž rozhodně nechci říct, že mechaniky by vypudily ze světa, to určitě ne, ale doba je taková, že se Smarty se již musí počítat a mě je sympatické, když je klasická hodinářská firma pojme způsobem pro nás hodinkové nadšence co nejlépe stravitelným a tedy akceptovatelným. Ještě lepší spojení je u Hybridů 3.0 od Frederique Constant, které jsem zmiňoval v části o strojcích, to je mi zase o něco bližší a asi bych si dovedl představit něco takového mít klidně i jako jediné hodinky na všechno, protože bych tak měl komplet vše pohromadě a i se zachováním mechaniky.

Zde ještě nějaké foto z jednoho z několika společných dní.

 

 

post-25778-0-91291000-1540906066_thumb.jpg

 

post-25778-0-14392100-1540906067_thumb.jpg

 

post-25778-0-37752300-1540906067_thumb.jpg


**Pro ty, které zajímají funkce AlpinerX je níže ještě dodatek, který jsem slíbil během porovnávání.

 

Funkce AlpinerX


Vše začne prvotním spárováním hodinek pomocí Bluetooth se Smartphonem, do kterého si stáhnete aplikaci AlpinerX. Párování jako takové je snadné a okamžité, zkoušel jsem několikrát na iPhone a vždy naprosto bez problémů, jak je na tom Android nevím, ten nevlastním. Následuje krátký průvodce nastavení základních dat a poté se zobrazí kompletně všechny funkce, nastavení atd.
Pomocí aplikace se nastavuje i čas, respektive se nastaví sám podle času telefonu a sám se aktualizuje i například při cestování časovými pásmy. Dále se dají nastavit různé notifikace, denní cíle pro aktivity a další, nemá asi smysl vypisovat vše, protože to každý sám uvidí. Zmínil bych jednu věc, která se mi líbí a to, že se dá nastavit pořadí funkcí na hodinkách dle preferencí uživatele. Na hodinkách již pak stačí vždy stiskem korunky přeskočit na další z funkcí, případně tlačítky na 2. a 4. hodinách dané funkce ovládat, např. stopky fungují tak, jak jsme zvyklí z klasických chronografů.



post-25778-0-63978100-1540906067_thumb.jpg

Foto: alpinawatches.com



V základním režimu je přehled o denních aktivitách a dalších naměřených hodnotách, mezi kterými se jednoduše přejetím do stran přeskakuje. Vše je na bázi denních záznamů a statistik, případně týdenních a měsíčních grafů. Výčet funkcí je opravdu dlouhý, mezi základní, o kterých není třeba psát nic víc jsou čas, stopky, odpočet, světové časy, tam je vše jasné. Mezi ty další a již specifičtější, patří kompas, výškoměr, barometr, teploměr, měření UV, aktivita a spánek a o těch už by se hodilo napsat něco víc.



post-25778-0-81385600-1540906067_thumb.jpg

Foto: alpinawatches.com



Vezmu to popořadě, dle předešlého vyjmenování:

Kompas ? snadná funkce, po spuštění se ručičky zarovnají do jedné dlouhé, která poté funguje jako klasická kompasová střelka a na displeji se zároveň ukazují přesné stupně. Funguje velice dobře a propojené ručky navíc vypadají vážně dobře.

Barometr/výškoměr ? ten se dá předem v nastavení zkalibrovat, protože právě díky senzoru pro barometr se získávají data i pro výškoměr - v každé výšce je jiný tlak. Barometr jako takový funguje celkem přesně, vždy se víceméně shodoval s realitou. V případě výškoměru může nastat problém, protože během změny počasí se tlak mění a tak nemusí v daném místě, při změnách počasí výška přesně sedět. Pro co nejpřesnější odečet by se měl vždy senzor zkalibrovat v daných podmínkách, ale to se mě a věřím, že spoustě dalším lidem pokaždé nechce. Musím se tak smířit s tím, že tato data nebudou vždy přesná. Pokud je však zkalibrováno a podmínky jsou stálé, tak je přesnost měření výšky v řádech metrů, což je slušný výsledek.

Teploměr ? na ruce je měření ovlivněno teplotou těla, takže nejlepší pro měření je hodinky sundat a pár minut nechat v měřeném prostředí, tento postup mám vyzkoušený i z G-shock s teploměrem a naměřené hodnoty jsou v případě takového postupu velice přesné.

Měření UV záření ? hodinky pomocí senzoru zabudovaném v ciferníku mezi 8. a 9. hodinou dokáží měřit i toto, avšak využití této funkce mi tak nějak uchází, respektive nevím k čemu data využít. Co je UV záření samozřejmě vím, ale vědět denně hodnoty nepotřebuji, takže pro mě funkce zbytečná.

Sledování aktivity ? hodinky sledují pohyb majitele a podle toho vypočítávají denní aktivitu, která je kompletně vidět v aplikaci. Na toto se dají navázat denní cíle, případně aby vás hodinky vybízely ke zvednutí se z gauče a nějakému jinému pohybu kromě šermování ovladačem TV, nebo zvedáním piva :D
Workout ? je další ?nadstavba? k aktivitám, pro zdatnější jedince, kteří se již úspěšně zbavili gauče a opravdu se hýbají. K plnému fungování této funkce je potřeba mít připojený smartphone s GPS, protože samotné hodinky GPS nemají. Poté stačí na hodinkách navolit mód dle přesné aktivity pro co nejlepší záznam a začít. Vybírat je možné z módu chůze, běhu, horské tůry a běhu na pásu. Po ukončení už jen odkliknout konec a data při synchronizaci letí rovnou do statistik v aplikaci, kde se vám ukáže např. i trasa běhu a další. Toto je pro mě hlavní z funkcí, které mě zajímali a zároveň tedy funkce nejvíc využívaná, ke které nemám po několika zkoušeních žádné výhrady. Naběhali jsme společně nějaké kilometry v poklidném tempu pro dobrou věc, nebo jen tak při trénování, ale i v ostrém režimu na závodech, takže zkoušení bylo více než dost.



post-25778-0-06750500-1540906068_thumb.jpg

 

post-25778-0-29241600-1540906068_thumb.jpg



Spánek ? data o spánku jsou založená na tom, jak se během spánku vrtíme a hodinky je celou dobu zaznamenávají a dokáži poté zobrazit ?kvalitu? spánku. Data na jednu stranu zajímavá, protože člověk ani netuší, kolikrát za noc se vzbudí, aniž by o tom věděl, nebo kdy spí opravdu tvrdě a kdy je to takový polospánek. Na druhou stranu jsou to data třeba pro mě v celku nepotřebná, protože spím jak chci, jak potřebuji, vstávat musím tak jako tak a samozřejmě se mi nikdy nechce :D Věřím, že někdo podle toho možná svůj spací cyklus může upravit, aby lépe odpovídal ideálu, ale já to nejsem.

Tak a to je vše, snad jsem na nic nezapomněl a zase někdy příště, pěkný den všem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super srovnavačka, Bellsi - fakt nemá chybu! Díky! Akorát tomuhle

... oboje hodinky mají shodnou vodotěsnost WR100, která 90% populace bohatě stačí (i když některým to tak nepřijde)...

nějak nerozumím - jak jsi to prosímtě myslel? :D
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super srovnavačka, Bellsi - fakt nemá chybu! Díky! Akorát tomuhle nějak nerozumím - jak jsi to prosímtě myslel? :D

 

Ano přesně na tebe jsem si u toho taky vzpomněl :D Já ti ten komplex jednou odbourám, jen do tebe musím nalít hodně piv a pak budeme koupat hodinky :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...