Přejít na obsah

Možné zdroje inspirace designu


Doporučené příspěvky

Coze? Vazne tyhle zenitky a zodiaky jsou podobny sportum? V cem?

Ty Crotony beru, a muzeme se tu bavit co bylo driv, vejce a nebo slepice... ci se dohadovat,ze Prim vlastne nikdy nemel/mel vlastni "napady"... mno, nemel. Ale proc ne, inspirace v te dobe proste byla.

Upraveno uživatelem libor2002
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ta inspirace asi nebude u jedné konkrétní značky/typu, ale kompilace více kousků dohromady. V té době byly podobné potápky v kurzu a vyráběl je kde kdo.

 

 

Narazil jsem na tuto (pro mě neznámou) značku. Na první pohled se mi zdálo, že luneta je plastická, ale není. I tak se ta luneta dost podobá. Tvar pouzdra je celkem podobný, dostředné indexy (kromě číselných), trochu i ručky, taky 17 šutrů :) , ...

 

post-27970-0-92087200-1542649036_thumb.jpg

 

Zdroj: https://www.poshtime.com/3023.055/Talis-Subaqua-Dive-O-Matic-1960s.php

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Coze? Vazne tyhle zenitky a zodiaky jsou podobny sportum? V cem?

Ty Crotony beru, a muzeme se tu bavit co bylo driv, vejce a nebo slepice... ci se dohadovat,ze Prim vlastne nikdy nemel/mel vlastni "napady"... mno, nemel. Ale proc ne, inspirace v te dobe proste byla.

Tak vejce se dostalo do sériový výroby o pět let dřív než slípka, pokud jde čistě o chronologickou posloupnost :) (jinak Zenithky taky pobavily).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Myslim, ze v tech 60. a na pocatku 70. let vyrobci hodinek krom nekterych vyraznych znacek uvazovali tak, ze pri designovani potapek/sportovnich hodinek vzali nejake zakladni znaky (luneta, vyraznejsi indexy), ktere byly shodne pro velkou skupinu znacek. Pak se pustili do dila, pricemz tvar byl obvykle kukaty (prece jenom to byl konvencni tvar hodinek), barvy konzervativnejsi (hodne cerne) a dal postupovali tak, jak jim to umoznily technologie, technicke vybaveni a finance se zohlednenim zakladni estetiky. Pak dochazeli k podobnym vysledkum.

 

K "opisovani" taky dochazelo a, jak uz bylo zmineno, Orlik je zarnym prikladem. Byly to ale prvni sportovni hodinky znacky, ktera se teprve rozvijela, tak mozna nechteli riskovat fiasko s nejakym vlastnim designem. Pri vyrobe dalsich hodinek uz meli vetsi know how.

 

Anebo to bylo s Orliky jinak? Nepise o tom pan Hovorka neco v knize?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak. Jak všichni víme (přišlo se na to hlavně diky logu "Prim Manufacture 1949"), nejen masová výroba, ale především všechny návrhy a projektová dokumentace ke všem typům primek pochází z tohoto roku. Českým vizionářům přitom nevadilo ani to, že pro některé jimi navrhované hodinky jestě nebyly ani vyvinuty odpovidající moderní materiály (plast) - prostě se pak jen s výrobou trpělivě počkalo až na přelom 80/90 let... S Orliky a Igeny to bylo to samé, výkresy a design byly hotovy již v r. 1949. Bohužel kapitalistická průmyslová špionáž tehdy pracovala na plné obrátky (byl o tom natočen i dokumentární film "Inženýrská Odyssea") a Omega i další značky bez vlastni invence tak získaly v padesatých letech od švýcarských agentů operujících v Novém městě nad Metují kompletní dokumentaci k oběma modelům. Skoro stejné hodinky se jim pak podařilo vyrobit dříve, protože výrobci na západě nebyli svázáni socialistickým plánovaným hospodářstvím. A tak svět opět geniálním českým nápadům a konstrukci hodil klacky pod nohy.

 

:D

 

Chlapi, teď vážně. Celé vlákno jsem založil proto, že jsem donedávna neznal hodinky, které by se tak nápadně DESIGNEM CIFERNÍKU podobaly Igenům. Cifr Prim sport 1 jsem vždy považoval za mimořádně povedený a funkční a měl jsem za to, že PŘED NÍM NIKDO NIC STEJNÉHO NEBO VELMI PODOBNÉHO NEVYROBIL. A protože se ukázalo, že prokazatelně VYROBIL, zajimalo mne, zda z období 1957 - 1968 neexistují ještě jiné hodinky (třeba od známéjších značek), které mají hodně podobný cifr. Mám prostě rád jasno. Nejde mi o to dehonestovat Igeny či Prim nebo tvrdit něco o ukradeném designu - chci jen vědět, že stejný nebo podobný cifr před Igeny použil ten a ten výrobce v tom a tom modelu. Zkrátka bych si rád doplnil znalosti z historie designu hodinek...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Protože jsem zjevně myšlenku vlákna nedokázal vysvětlit správně (moje chyba), napíšu to "polopatě":

 

Ahoj kamarádi a kolegové, pokud někde narazíte na potápky z padesátých a šedesátých let s černým, modrým, vínovým nebo pískovým ciferníkem a s mírně klínovitými jedenácti nebo dvanácti (date x nodate) indexy (kdy indexy na 12-3-6-9 budou silnější než ty zbylé), zkrátka na hodinky, jejichž ciferník si milovník hodinek ze dvou metrů už dokáže splést s ciferníkem Igenů, budu moc rád, když sem hodíte fotku a případně nějaké info.

 

Tj nedávejte sem prosím:

- hodinky s čísly na cifru (třeba JLC Polaris)

- hodinky s rovnými indexy (třeba Zenith)

- hodinky s trojůhelníky na cifru (treba Zodiac)

- hodinky s jinými výraznými indexy než mají Igeny.

 

- naopak hodinky se stejným tvarem a rozmístěním indexů, ale třeba v plastické (aplikované) podobě, tu uvidím rád.

 

Přispěvatelům, kteři v dobré víře vložili obrázky hodinek, které parametry nesplňují, se moc omlouvám. Fakt jsem asi nenapsal dostatečně jasně zadání, sypu si popel na hlavu. Za snahu ale i tak děkuju, jsou to většinou zajimavé a krásné kousky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...