Přejít na obsah

Výroba winderu


Roumec

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 192
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V tom zapojení má tento motor, koupit se dá jinde, pak tento řadíč. Arduino lze vybrat buď doporučované UNO, nebo nějaké nižší řady, jen je potřeba v programu pohlídat výstupní porty.
Tohle je o mnoho složitější debata než to vypadá. @Josef01 ukazuješ základní řízení krokového motoru, abys ho byl schopný vůbec ovládat. Pri tomhle řízení motor se skokově posunuje o asi 1.6 stupně na krok, při tomto pohybu vzdycky motor poskočí a zasekne se, to způsobuje ten zvuk.
Pokročilé řízení krokových motorů se používá u 3d tiskáren, zde se používá celá plejáda driverů převážně od tmc. Všechny používané drivery mají jedno společné a to microstepy, ty právě zamezují tomu poskakování, ale právě zjemňují chod motoru az po 256 mikrokroků v 1 kroku (asi 1.6 stupně). V nabídce driverů právě pro naše použití vystupuje tmc2209, ten zvládá fungovat na 5v. Driver chci používat v módu stealthChop, který nabízí velmi tichý chod. Co se týče řízení je jedno, zda si zvolím arduino s atmelem nebo esp32(8266), arduino ide má kompletně hotové Knihovny pro řízení driveru. Zapojení je poměrně jednoduché, ale odlišné od zapojeni od výše změněného základního driveru. Další dobrou funkcí je nastaveni proudu do motoru, což umožňuje používat 12v na menších motorech a omezuje to přehřívání motoru. Další pokročilé funkce jsou nastavení zrychlení/zpomalení a dává to další možnosti k tichému chodu.

Stáhněte si datasheet a čtěte slovo Boží. https://www.google.com/url?q=https://www.trinamic.com/fileadmin/assets/Products/ICs_Documents/TMC2209_Datasheet_V103.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwiZs_uR3YH2AhVLh_0HHbj-AmMQFnoECAcQAg&usg=AOvVaw1_MGeMGXc7Q8B-HIg6_P74

Bastlu zdar

Odesláno z mého Pokédexu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě se nezdá, že by to řvalo, více jsou slyšet ty mechanické věci. Využívá knihovnu Arduino pro řízení motoru a na uvedených stránkách je kompletní program.
 
Máš sice pravdu, že to mlátí i v tom mechanismu, ale ten motor je fakt hlučný. Tento design je víc cool než užitečný. Jeho tvůrce vytvoril i klasičtější konstrukci. https://cults3d.com/en/3d-model/fashion/watch-winder-remontoir-montre

Odesláno z mého Pokédexu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čínani dělají třeba tohle
1851915497_Snimekobrazovky2022-02-15v23_34_01.png.655f73ceedb5be40e07b87997ca24795.png
Dá se točit hodinky na vrtačce, ale tohle nejsou sexy konstrukce. Když se podivas na alternativní stavby, tak je hodne pekna konstrukce ve formě planetové převodovky. :)
To se mi hodně líbí, ale je to takový rotační zásobník na hodinky.

Odesláno z mého Pokédexu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jste mě přesvědčili otevřít strojovnu. Motor viz obrázek.

winder.jpg.d091267e4da55f4253e224a156d478c9.jpg

 

Zkusil jsem video, vůbec nic neslyším. Nevím proč, je to z telefonu a normálně mi to zvuky nahrává. Buď je to tak tiché = telefonem neslyšitelné, nebo nevím. Subjektivně něco slyším, ale že by to mělo být nějaké ryčení nebo tak nějak nemůžu říct.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

arduino nano + radi uln2003 + motor 28byj-48 a asi dvacet minut na rozbehnuti podle navodu z netu a toci to pekne obema smery. opravdu motor pri krokovani dela neprijemny zvuk, presne jak psal eifell3 - v zavislosti na jemnosti kroku i rychlosti otaceni. na testovani jsem ale zatim chtel to nejlevnejsi mozne reseni.

necham si k tomu jen vytisknout na tiskarne ten tubus a jestli se mi to bude libit, koupim ty lepsi drivery a lepsi motory a uvidime co z toho nakonec vyleze :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Anela ja to vidím na jednodušší konstrukci. Ten velký kolotoč vypada efektně, ale je to nepraktické. Buzení určitě nějakým pořádným driverem od tmc, žádné hovadiny.
https://cults3d.com/en/3d-model/fashion/watch-winder-remontoir-montre
https://www.printables.com/cs/model/25958-quad-watch-winder

Odesláno z mého Pokédexu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...