Přejít na obsah

Hodinky s tritiovou farbou.


Doporučené příspěvky

Ma prosim niekto vedomost o novych hodinkach s tritovou farbou? Nemyslim H3 trubice, ale farbu,... posledny o kom viem, ze to v relativne nedavnej dobe este pouzival bol OllechWajs, mam jedny doma, ale uz dosluhuju a hladam nahradu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

chlapi, ako je to zo servisom takýchto Tritiových hodiniek ? Nakoľko udávaná priemerná životnosť Tritia je 10 rokóv, to znamená, že po tomto čase je nutné doplniť, alebo vymeniť Tritiové ampulky, respektíve znova natrieť Tritiovú vrstvu(na ručičkách,cifr atď). Čiže dá sa to teda vymeniť, alebo je tento servisný úkon až veľmi nákladný a neoplatí sa to ?

 

 

 

Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk

Upraveno uživatelem City
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

sodekcz, ano pisu to tam, ale uz som sa stretol s tym, ze tritiovym naterom nazyvaju cokolvek co svieti a kedze na ciferniku T25 nikde nemaju, co by sa u radioaktivnych materialov uvadzat malo (alebo mozno dokonca uvadzat musi) tak myslim ze to kludne moze byt tento pripad.

 

Inak ano tritium vydrzi zhruba tych 10 rokov v ampuliach teda asi aj viac. Ale napriklad prave moje OW z roku 2008 uz viac nesvietia ako svietia. A co sa s tym da robit? Ampule by sa mohli dat vymenit u vyrobcu, ale jednak skusenost s tym nemam a jednak snad jedine "drahsie" hodinky, ktore to pouzivaju a kde by sa to mohlo "oplatit" su BALLy. Ci uz niekto skusal menit trubice na Balloch a ako dopadol vedomost nemam.

 

Pokial je to farba, tak na drahsich hodikach sa to vacsinou proste nechava tak ako sucast patiny(a uz to samozrejme potom nesvieti) alebo sa to da nahradit vacsinou luminovou. Moze sa to bud oskrabat a premalovat (relume job) niekedy sa to optocky podari, niekedy menej, alebo sa casto vyrobca vymeni cely cifernik s ruckami. U Rolexu Ti pri servise daju vybrat ci to chces nechat povodne alebo vymenit. Vysledkom su svietiace hodinky, ale s nepovodnymi suciastkami co hardcore zberatelia neradi vidia.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už je tady zase téma tritium....Jupí :-). Takže pro velký úspěch:

 

1) Tritium nesvítí, svítí luminofor, na který dopadá beta záření z rozpadajícího se tritia

2) Poločas přeměny (rozpadu) neříká nic o tom, jak dlouho to bude svítit. Říká to pouze to, za jak dlouho se přemění polovina atomových jader v celkovém objemu vzorku.

Za 12,32 let se tedy rozpadne polovina jader (na Helium jen tak mimochodem). Druhá polovina stále září. Za dalších 12,32 let se rozpadne polovina té zbývající poloviny...a tak dále až tam za hodně hodně let zbute teoreticky jeden atom :-). 

 

To jak dlouho to svítí je určeno a) životností luminoforu, který samozřejmě také degraduje s časem B) množstvím tritia. Z toho, co jsem tak vypozoroval soudím, že většinou dřív degraduje luminofor. Tedy na hodinkách je stav, kdy tritium stále září, ale už nesvítí :-).

 

To je asi tak vše, co lze kvalifikovaně říci. Vše ostatní záleží na konkrétní aplikaci u výrobce. Trubičky svítí déle, protože luminofor v nich uzavřený degraduje pomaleji. Tritiová barva je prostě nějaká směs tritia a luminoforu + nějaké pojivo. Působí na to vzduch a pěkně to patinuje - to je žádoucí stav, nikoliv chyba.

 

Zapomněl jsem na něco?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jupi, svojim masivnym prispevkom nie si o nic menej OT ako posty na ktore (pravdepodobne) reagujes :)

 

Tema je to tom, kto a ci vobec neikto stale este vyraba hodinky s tritiovou farbou? (nie trubicami)

Upraveno uživatelem cali
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ollech & Wajs. Asi před deseti lety jsem jedny měl jakože military styl. Měly tritium a Etu strojek. Zkus pohledat něco NOS....

* omluva, nečetl jsem začátek, tam jsi už asi byl...

Upraveno uživatelem horal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...