Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

PVD povlaky jsou vysoce teplotně a otěruvzdorné. Původní použití je na nástrojích na bázi kobaltových ocelí, a také řezných plátcích na bázi karbidu titanu, wolframu a pojivem je kobalt. Hlavním cílem je prodloužení životnosti nástrojů v řezu. Tyto povlaky jsou jedno, nebo několikavrstvé. Zákledem je plazmou nanášená keramika např. TiAlN. Barva povlakuTiAlN záleží na poměru Ti:Al a jde od černé po bronzovou. TiCN ma barvu v zavislosti na poměru Ti:C od šedo modré po růžovou. Zlatou barvu má povlak TiN. Dalším povlakem je CrN a ten ma barvu metalickou stříbrnou a je více jak 2x tvrdší jako chrom. To je malý přehled povlaků. Ze skušenosti mohu říci, že oloupání je nemožné. Tyto povlaky vydrží přibližně 15 minut v řezu při teplotách 500 - 800°C. Povlak se může setřít, jen v případě veeelmi tenké a nekvalitní vrstvy.

• Po letech...
Odesláno (upraveno)

Na jednu stranu se veškerých povlaků dost bojím a na tu druhou se mi strašně líbí leske černá Seika. Už jsem se zkoušel ptát, jestli vydrží hezké řádově 5 - 10 let. Prý to v této cenové relaci nemám řešit. Omlouvám se tedy, že to řešit chci. Mám pro to hned několik důvodů:

1) Zatím neplánuji kupovat další hodinky každý rok - stačí, že to tak dělám s nožema :rolleyes: Takže bych byl rád, aby nějakou tu chvíli vydržely ve stavu aby mi spíš nedělaly ostudu.

2) Nechci dávat moc peněz za věci, které nejsou mým primárním koníčkem a hodinky bohužel primárním koníčkem nejsou :unsure: .

Děkuji za případné odpovědi, kterých si mimochodem moc vážím :notworthy:

Upraveno uživatelem JaK
Odesláno
Na jednu stranu se veškerých povlaků dost bojím a na tu druhou se mi strašně líbí leske černá Seika. Už jsem se zkoušel ptát, jestli vydrží hezké řádově 5 - 10 let. Prý to v této cenové relaci nemám řešit. Omlouvám se tedy, že to řešit chci. Mám pro to hned několik důvodů:

1) Zatím neplánuji kupovat další hodinky každý rok - stačí, že to tak dělám s nožema :rolleyes: Takže bych byl rád, aby nějakou tu chvíli vydržely ve stavu aby mi spíš nedělaly ostudu.

2) Nechci dávat moc peněz za věci, které nejsou mým primárním koníčkem a hodinky bohužel primárním koníčkem nejsou :unsure: .

Děkuji za případné odpovědi, kterých si mimochodem moc vážím :notworthy:

Už néééééééééé, prosííííím. :) Když ti budu prodávat chcíplou kozu, tak taky budu tvrdit, že je v super kondici. :)

Jinak povlaku (na hodinkách) bych se z toho, co jsem doposud viděl hodně bál. Řezné nástroje jsou jedna věc, hodinkové pouzdro, tah druhá. Je to jako srovnávat raketoplán s Blaníkem. :)

Odesláno

Mam Mido All dial v Black a Rose gold PVD a nosim to uz par mesiacov. Som clovek co to a tam to o nieco odrie a zatial nic. Vyzeraju ako nove.

Takze PVD vyzera zatial dobry napad.

Už néééééééééé, prosííííím. :) Když ti budu prodávat chcíplou kozu, tak taky budu tvrdit, že je v super kondici. :)

Jinak povlaku (na hodinkách) bych se z toho, co jsem doposud viděl hodně bál. Řezné nástroje jsou jedna věc, hodinkové pouzdro, tah druhá. Je to jako srovnávat raketoplán s Blaníkem. :)

Odesláno
Mam Mido All dial v Black a Rose gold PVD a nosim to uz par mesiacov. Som clovek co to a tam to o nieco odrie a zatial nic. Vyzeraju ako nove.

Takze PVD vyzera zatial dobry napad.

Dej vědět, jak vypadá po roce nošení spona nebo místo, kde s nima o něco práskneš. :)

Odesláno

Spona ma ako keby vylestene miesto, ale to maju aj druhe Mido v oceli. Zatial nevidim ziadne 'osupane'.

Ale OK...

DO ROKA A DO DNA .... dam vediet :)

Dej vědět, jak vypadá po roce nošení spona nebo místo, kde s nima o něco práskneš. :)

Odesláno

Hodně rozporuplné reakce, není liž pravda? Jak jsem už psal, jsem pouhý laik :baby: ale co mám zkušenosti právě z nožů, tak se každý povlak používáním časem poškrábe a potom věc vypadá velice nehezky.

Takže jestli někdo nepředloží objektivní výsledky jak dlouho to vydrží (člověk i když dává pozor, prostě občas hodinkami o něco ťukne, škrtne apod.), asi půjdu na jistotu a budu spíš hledat nějaké hodinky bez povlaků. Každopádně ale automaty - to už jste mě naučili :smile_anim:

PS: každá zkušenost s PVD stále vítána - speciálně mě zajímá odolnost PVD u Seika :)

Odesláno

Jak už jsem psal několikrát, největší problém jsou hrany a materiálově "slabá" místa. Na povlakovaném keramickém plátku obráběcího nože vydrží moc, ale na měkkém materiálu hodinek to funguje trochu jinak. V drtivé většině je to jiná technologie, PVD je totiž jen "popis metody nanášení", o vlastním materiálu to neříká nic.

Trochu hloupý příklad: Jako byste stříkali auto levnou acetonovou barvou, nebo nanolakem. Oboje z jedné pistole. Metoda nanesení barvy je stejná, na první pohled možná i výsledek, ovšem vlastnosti povrchu diametrálně odlišné.

Odesláno
Trochu hloupý příklad: Jako byste stříkali auto levnou acetonovou barvou, nebo nanolakem. Oboje z jedné pistole. Metoda nanesení barvy je stejná, na první pohled možná i výsledek, ovšem vlastnosti povrchu diametrálně odlišné.

No ono tady nejde jen o ten nanášený materiál, ale i o ten podkladový - hodinky mají mnohem měkčí ocel (hlavně díky sníženému obsahu niklu) a ta se snadněji poškrábe.

Odesláno
Hodně rozporuplné reakce, není liž pravda? Jak jsem už psal, jsem pouhý laik :baby: ale co mám zkušenosti právě z nožů, tak se každý povlak používáním časem poškrábe a potom věc vypadá velice nehezky.

Takže jestli někdo nepředloží objektivní výsledky jak dlouho to vydrží (člověk i když dává pozor, prostě občas hodinkami o něco ťukne, škrtne apod.), asi půjdu na jistotu a budu spíš hledat nějaké hodinky bez povlaků. Každopádně ale automaty - to už jste mě naučili :smile_anim:

PS: každá zkušenost s PVD stále vítána - speciálně mě zajímá odolnost PVD u Seika :)

Nevím jaké rozporuplné reakce máš na mysli. Závěr je jednoduchý, hodinky s povrchovou úpravou PVD se na exponovaných místech, např. na sponě nebo na hranách ošoupou a vznikne pak plocha s jinou ,,barvou,, tzn. prosvitne podkladní materiál.

Odesláno
No ono tady nejde jen o ten nanášený materiál, ale i o ten podkladový - hodinky mají mnohem měkčí ocel (hlavně díky sníženému obsahu niklu) a ta se snadněji poškrábe.

Jo, i podle mých informací nikl zvyšuje pevnost, tvrdost a korozivzdornost oceli. Toho však lze dosáhnout i kombinací jiných legovacích prvků. Mám ale spíš takovej pocit, že se pouzdra dělají měkčí z důvodu obrábění. Ale je to jen moje ničím nepodložená domněnka.

A že jde o tvrdost obou materiálů je mi jasné.

Každopádně děkuji za odpovědi, ušetřily mi zklamání; na PVD kašlu a poohlídnu se po jiných - bez povlaků. Hodinky chci na denní nošení a tak raději zvolím něco méně choulostivého; škoda, černé hodinky se mi moc líbily + nemá je každý (teď už vím proč).

to mnovace: např. Ghill tvrdí, že: "...PVD vyzera zatial dobry napad..." a potom se dozvídám, že se časem ošoupá na exponovaných místech. Nicméně já už otázku "PVD ano či ne" mám vyřešenou.

Odesláno

Jojo to už jsme mnohokrát zmiňoval v duplicitních vláknech a tady jsem to nakousl frází " materiálově "slabá" místa ". :) Mimochoden chromniklová ocel, není zrovinka měká. :) Obecně je samozřejmě v ocelích tř. 17 (korozivzdorné/nerez jak se s oblibou říká) velký rozdíl.

Obrobitelnost bude hrát určitě roli při výběru materiálu na pouzdro hodinek. Výrobně se jedná o poměrně složitou součást, takže lisování je v sériové výrobě zřejmě nejefektivnější metoda obrábění. Pokud by se jednalo o tvrdé materiály, tak by se muselo nejspíš přistoupit k opracování odlitku, a to je jednak nákladné kvůli odlévání, přípravě, následne upínání a při vysoké tvrdosti nároky na tuhost nástroje, upínače a samotného stroje. Nehledě na na cenu nástrojů, produktivitu a čas.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...