Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Zdravím vážení,

 

už dlouho jsem si v této sekci nezaložil téma, tak je na čase to napravit. Jak název vlákna napovídá, bude se jednat o hledání bronzových hodinek. Ale než se pustím do výpisu požadovaných parametrů, chci se s Vámi podělit o to, co mě vede k tomu si takové hodinky pořídit - prostě ta omáčka okolo  :) . Podle mě se tak lépe vžijete do mé situace a díky tomu by mohly být vaše tipy a nápady pro mě zajímavější, vhodnější. Takže prosím o vyjádření jen ty, kteří mají zájem tenhle můj příběh sdílet :-).

 

Minulý rok jsem poprvé v životě absolvoval plavbu na jachtě. Byla to týdenní akce, klasická plachetnice, 6 chlapů, slušné zásoby pití...asi tak bych to zhruba charakterizoval. Ten sport se mi zalíbil takže letos jedeme zas a já jsem nedávno při pohledu do své kabely zjistil, že nemám co na sebe...Jestli mi rozumíte  :rolleyes: . Loni jsem totiž plavbu absolvoval s Omega SMPc (bez vlnek), které už nemám. Zpětně musím říct, že to byla docela dobrá volba. Vodotěsnost OK, tah, vodní tématika...všechno hrálo a za ten týden jsem je vůbec nesundal z ruky. Ale to už je minulost, červen se blíží a já to musím začít řešit.

 

Náš typický den vypadal asi tak, že po probuzení jsem začal dělat pro posádku kávu (byla to jedna z mých funkcí), snídaně, ranní hygiena, vypláchnout pusu rumem, zevrubně prodiskutovat denní trasu a pak už hurá do rachoty - zvednout kotvu, napnout plachty, nastavit kurz, atd. Naše plavba byla hodně o koupání a plachtění, někde mezi tím oběd. Pití s mírou, spíš večer, když už je loď zajištěná. Samozřejmě nějaké to pivko, vínko nebo rum padne i během dne, ale v rámci bezpečnosti plavby spíš v symbolickém množství. Večery se liší podle toho jestli se kotví v Marině nebo někde v divočině. Ty přístavní večery bývaly divočejší :-). Práce s lany, ráčnami, fendery, neustálé pobíhání sem a tam ve stísněném prostoru, ocelová lanka zábradlí, slaná voda, koupání, kalby...to prostě není prostředí pro nějaké leštěnky. Zároveň chci mít i při těchto činnostech na ruce pěkné hodinky. Zkrátka něco mezi tooly a víkendovkami...Normálně beru na aktivnější víkendy SARB017, ale uznejte sami, že Alpinisti na lodi...to prostě není ono. Ty hodinky by měly mít něco společného s vodou nebo ideálně přímo s lodí, plachetnicí...atd. Cokoliv mezi Diver a Marine. Zároveň by měly být použitelné i pro jiné příležitosti. Nechci je vytáhnout jen jednou za rok.

 

Tolik k nastínění situace a teď už k samotným parametrům - budu je řadit sestupně dle důležitosti.

 

Velikost, průměr pouzdra:

Pro mě parametr do značné míry určující nositelnost - proto nejdůležitější. Ruku mám malou a to je prostě limitující. Předchozí SMPc se svými 41mm v průměru byly už spíše za hranou. Dávatelné, ale do naprosté spokojenosti daleko...to byl vlastně i důvod, proč jsem se jinak tak povedených hodinek zbavil. Z toho, co jsem doposud měl bylo cokoliv s průměrem 40mm a méně v pohodě. Sedí mi i některá větší pouzdra, ale čím jsem starší, tím víc mi sedí menší hodinky. Proto stanovuji strop 40mm v průměru.

 

Materiál:

Volím bronz. Láká mě hlavně to, jak se budou hodinky měnit. Bronz bude brzy vypadat staře a díky patině se na něm škrábance a jiné záseky ztratí - ideální vlastnost toolů. Bronz si skvěle rozumí s vodou. Nic bronzového nemám.

 

Dostupnost:

Musí být sehnatelné do června 2019.

 

Nové vs. Použité:

Rozhodně nové.

 

Strojek:

Tady to začíná být zajímavé. Vzhledem k mé restrikci "No in-house, no deal" se možnost už tak omezeného výběru ještě více zužuje. Možná jsem špatně hledal, ale při zachování prvních dvou kritérií jsem prostě hodinky s in-house strojovnou nenašel. Abych se vůbec někam hnul, jsem ochotný zde udělit výjimku pro ETA a Sellita.

 

Cena:

Záleží na strojku. Za in-house bych si připlatil...abych to nějak omezil, tak řekněme do 150 000 CZK. Za běžnou ETU/Sellitu mi cokoliv nad 30 000 CZK prostě nedává smysl. Výrazně modifikované, či Chronometre grade ETA kalibry bych posuzoval individuálně.

 

Luneta:

Ideálně celo-bronzová, otočná a navíc s plastickými indexy. Tady jsem ochotný ustoupit z čehokoliv B)

 

Ostatní parametry jsou marginální. 

 

Co by byly pravděpodobně TOP dream hodinky pro tento účel, kdyby existovaly?

39mm, bronz, oboustranný safír, vnitřní AR, WR200+, no-date, otočná luneta, manuální nátah, lumi, centrální vteřinovka.

 

Co jsem zvažoval / zvažuju:

Ch. Ward C60 Trident Bronze Pro 600

post-27283-0-55606900-1552251657_thumb.png

+ 38mm

+ Bronz

+ Cena

+ Dobrá WR

- Sellita

- Ch. Ward značka mi moc nezní :-)

 

 

C65 Trident Bronze SH21 Limited Edition

post-27283-0-85112300-1552251925_thumb.png

+ in-house

- 41mm

- hliníková vložka lunety

- Cena

- Ch. Ward značka mi moc nezní :-)

 

Oris Big Crown Pointer Date

post-27283-0-57336300-1552253592_thumb.png

+ 36mm

+ Oris

+ Modifikovaná Sellita

- WR50

- Trošku mi připomínají moje zelený Alpinisty :-)

 

 

 

Vše ostatní většinou hoří na tom, že moc velký. Koukal jsem na Tudor, Panerai, Steinhart, Zelos...nic lepšího než ty C60 prostě nevidím. Ty C65 bych rád zkusil na ruku, kdyby měl někdo z Prahy, zvu na kafe. Obávám se ale, že i kdyby mi nááááhodou sedly, ta luneta mi bude vadit - na první pohled je na nich prostě málo bronzu :death: .

 

Teď babo raď :helpsmilie:. Přehlídl jsem něco? Nějaký microbrand?

 

Děkuji předem všem, kteří dočetli až sem a ještě jsou schopni nějakého smysluplného komentáře  :notworthy:  :notworthy: .

 

Dycky Bronz!

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Upřímně: Abys měl vůbec nějakou šanci uspět, budeš muset změnit hned ten první parametr - velikost do 40 mm. Pokud teda nechceš ty Wardy nebo Prim Sport II bronz.

 

Bronzovek je furt málo a podléhají módním trendům a teď jsou v módě velké pouzdra a tato móda se do června nezmění.

 

Každopádně zkus projet tyto značky:

Ancon

Anonimo

Aquadive

Archimede

Armida

Benarus

Bob Wellson

Christopher Ward

Cobra de calibre

Ennebi

Gruppo Gamma

Halios

Helberg

Helson

Heroic 18

Kaventsmann

Lüm-Tec

Magrette

Makara

Maranez

Mario Paci

Montres Militaire

Olivier

Panerai

Steinhart

Tudor

Unity

Zeloswatches

Zoretto

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Upřímně: Abys měl vůbec nějakou šanci uspět, budeš muset změnit hned ten první parametr - velikost do 40 mm. Pokud teda nechceš ty Wardy nebo Prim Sport II bronz.

 

Bronzovek je furt málo a podléhají módním trendům a teď jsou v módě velké pouzdra a tato móda se do června nezmění.

...

Díky Mitáku za přehled značek zabývajících se bronzem, je vidět, že se vyznáš :-)...dobrou polovinu jsem neznal. S tou velikostí je to prostě pech. Ono i kdybych to posunul na 43mm tak si moc nepomůžu - to jsou totiž většinou ty lunety s vložkou. Zajímavé je to až v kategorii 45-47 :-). To už jsou echt cibule. A naopak si myslím, že se ten trend pomalu začíná otáčet zpět a obecně vzniká hodně modelů v rozmezí 38mm-41mm, ale jde to pomalu a máš recht, že do června se velký zlomy očekávat nedají. 

 

 

 

Uved mi dovod bazirovania na ETA a Sellita stroji?

 

Odoslané z PMT3418_4G pomocou Tapatalku

Já na ETA / Sellita právě že vůbec nebazíruju...spíš jsem ochotný je akceptovat. Bazíruju na in-house.

 

 

 

Hehe, to je ale nespravedlivy svet. Ikdyz mas penize, neni to za co utratit :D

Jsi to vystihl...svět je evidentně proti lovečákům :-D.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oris Divers 65 teď dělají s bronzovou lunetou ve velikosti myslím 36mm a 40mm.

 

Díky za tip! Škoda jen, že ta luneta není celobronzová. Bronz je vidět prakticky jen z boku, takže bych si tu patinu moc neužil. Každopádně mě to přivedlo na možnost nerezového pouzdra a bronzové lunety. Takových hodinek jsem myslím už pár viděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem nedávno pořídil své první bronzovky. Přemýšlel jsem nad nějakýma diverama na léto k moři a na jachtu (moje první plavba byla podle tvého popisu trochu divočejší, ale tím ti tu nebudu plevelit vlákno). Dlouho jsem uvažoval nad TH Aquaracer 300, ale líbí se mi calibre 7 a ten dělaj jen 43mm, což je na mý zápěstí přes čáru a ke calibru 5, který mi sedí akorát, jsem se pořád nemohl nějak rozhoupat... Pak jsem tu zachytil Zelos Mako, který mi dost padly do oka a po chvíli váhání jsem se rozhodl, že na daný účel zkusím bronzové hodinky. Kromě měnící se patiny a schováním kdejakého škrábance, podle mě bronz k lodím patří. Hodinky maj kromě průměru velmi příjemný rozměr l2l 46mm, díky kterýmu jsou velmi pohodlný na zápěstí a jejich zpracování vzhledem k ceně považuji za výborný. WR 500m pak k vodě taky potěší.

 

Odesláno z mého SM-G960F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli mas malou ruku, tak fakt ty Sport 2 budou idealni. Jinak co Zelos V2 se sellitou? https://www.chrono24.de/all/zelos-v2-mako-500-bronze-anthracite--id10636978.htm

Místní bronzový PS2 No Date jsou taky varianta...dokonce je i mám :-). Jen si nejsem úplně jistý, jak jim prospěje voda. Na tlakovce jsem je měl a tak nějak prošly, ale je to přece jen Elton :-D. Ty Zelosy jsou dobrej tip - Díky! Koukal jsem na ně na oficiálních stránkách a tam se tváří většina modelů jako vyprodaná, tak jsem je vlastně odepsal. Na CH24 mě nenapadlo se podívat.

 

 

 

Ahoj, včera mi známý posílal tohle:

https://ergonwatches.com

 

380 usd sellita, ale jsou to dle mě spíš otloukánky jako zelos ...nicméně rozměrově super

Tohle vypadá taky zajímavě...za ty prachy je mi asi jedno, jaké budou mít indexy. Spíš jsem zvědavý na provedení a jestli to není nějaký scam. Co mě trošku zaráží jsou jejich webovky. Moc informací tam o sobě nemají. Nenašel jsem tam ani sídlo firmy...v podstatě nic :-). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mohl bys prosím nahodit nějaké fotky?

 

...Pak jsem tu zachytil Zelos Mako, který mi dost padly do oka a po chvíli váhání jsem se rozhodl, že na daný účel zkusím bronzové hodinky. Kromě měnící se patiny a schováním kdejakého škrábance, podle mě bronz k lodím patří. Hodinky maj kromě průměru velmi příjemný rozměr l2l 46mm, díky kterýmu jsou velmi pohodlný na zápěstí a jejich zpracování vzhledem k ceně považuji za výborný. WR 500m pak k vodě taky potěší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...