Přejít na obsah

Seiko SARX035


nooski

Doporučené příspěvky

Dnes se pokusím popsat svými slovy splněný hodinkový sen, který mě s přestávkami pronásledoval někdy od roku 2016. Cesta za splněním tohoto hodinkového snu byla složitá, trnitá a na konci jsou hodinky, které pro mnohé představují pouhý zlomek ceny ?opravdových hodinek?, ale pro mě představují jednu z dosažených met hodinkové vášně a jsem rád, že velká očekávání byla splněná bezezbytku. O čem je řeč? O sportovně elegantních univerzálech, které se pyšní označením Seiko SARX035 z řady Presage.

 

 

Cesta k tomuto kusu započala, jak jsem již zmínil, někdy počátkem roku 2016. V dobrém rozpoložení jsem začal přemýšlet nad horologickým kusem, který by svou výjimečností dokázal prezentovat dar sám sobě k blížícím se 30. narozeninám. Jsa velice dobře saturován v oblasti potápek jsem chtěl tentokrát nějaký opravdu univerzální kus. Takový, který bude dobře vypadat k rozumně slavnostnímu obleku a i k běžnému oblečení nebude úplně mimo. Ve výběru jsem preferoval střízlivý vzhled a ocelový náramek. Ze zkušeností s hodinkami zákazníků v tehdejší práci mě nejprve na mysl vypluly Certiny DS-1. Naprosto elegantní hodinky od švýcarské značky s bohatou historií. Iritovalo mě jen umístění data, které rozhodně neladilo s mými představami o krásně symetrii. Tyto hodinky byly dlouho v hlavě uloženy, jako ideální kandidát na danou pozici. Pak jsem ovšem zabrousil do japonských vod u oblíbeného Seika. Objevil jsem SDGM003 a byl jsem uchvácen. Na fóru i internetu byla hromada fotek vyzdvihujících tyto krásky z ostrova na dálném východě. Mělo to však háček. Moje rozhoupávání si žádalo čas a tento model se dostal na seznam modelů, které Seiko přestalo vyrábět. Nástupcem se staly Seiko SARX035, které jsou svým pojetím hodinky velice podobné, ale přece tak jiné.

 

 

Protože se jednalo o nový model, tak internet byl velice skromný na fotky a videa a nejdříve jsem z náhrady nebyl úplně nadšený. Postupně jsem však objevoval krásy nového modelu, až jsem mu propadl úplně. Dnes s odstupem času svého rozhodnutí rozhodně nelituji a naopak shledávám SARXy mnohem povedenějším kusem po všech stránkách ? pěknější pouzdro, lepší proporce, lepší vzdálenost mezi nožkama, hezčí korunka, zajímavější a delší ručky? Prostě jsem jim naprosto propadl a hltal ten skromný obsah, který se na síti objevoval. Mou vášeň rozdmýchal shewcza, jehož fotky mám uložené i v mobilu a které se opravdu přibližují reálné kráse tohoto časoměru.

 

 

Jelikož se však v mém životě udála nemalá řada změn a já změnil jak zaměstnavatele, tak se zároveň stal hrdým otcem úžasné holčičky, střeliva na takové hodinky se nedostávalo a meta 30 let utekla jak voda a cesta k SARXům neměla blízkého cíle. Řekl jsem si, že celkově náročný rok přežiju a jakmile přistane na účtu roční bonus za splnění plánu, tak si udělám sobecky radost a vysněné SARXy konečně pořídím. I podařilo se, a já hodinky objednal ze známého japonského shopu.

 

post-9308-0-24938400-1552853381_thumb.jpg

 

Omlouvám se za dlouhou předmluvu, ale je nutná k pochopení mého očekávání a těšení se na hodinky, nad kterými slintáte skoro 3 roky.

 

post-9308-0-90800000-1552853437_thumb.jpg

 

Hodinky zvládly cestu z Japonska za cca 5 pracovních dní a stejný čas byl potřeba pro celní řízení, které proběhlo rychle, a já s radostí nesmírnou mohl přispět pěknou částkou do státního rozpočtu. Pošťák se ještě divil výši doplatku při doručování balíku. Holt se v našich končinách proclívají spíše jen karbonové košíky, na které stát dle nastavených pravidel nemá nárok, ale aspoň je pak doručí sousedům a v systému neumí dohledat, kde vlastně jsou. No ale v případě hodinek pošta nedostála své pověsti a tak nový kus do sbírky dorazil včas, v pořádku a na správné místo.

 

post-9308-0-98075600-1552853508_thumb.jpg

 

K prvním dojmům. Nevím, jestli jsem v tomto sám, ale na cokoliv si musím zvyknout a najít si k věci vztah. Nelze se tedy divit, že po otevření krabičky na mě shlížely moje SARXy ve fóliích pod nevzhledným kuchyňským osvětlením. U mě prostě nefunguje láska na první pohled a většina hodinek ve výlohách hodinářství mi prostě přijde nemastná a neslaná. Potřebuji čas, klid a hlavně srovnání si reality s naučenými fotkami. To stejné jsem absolvoval s SKX007 nebo Laco. Oba kusy nyní naprosto zbožňuji a je to úplně stejné se SARXy.

 

post-9308-0-42844000-1552853552_thumb.jpg

 

Následující víkend jsem zkrátil na hodinkách tah (systém tyčinek a dutých trubiček jsem upravoval poprvé, ale díky neskutečné opatrnosti jsem vše zvládl bez ztráty bludišťáku) a začal je hrdě nosit. Díky nepřízni počasí se do práce nedalo cestovat na kole a tak jsem si cestu vytrpěl v Brněnské MHD. Útrpnou cestu přeplněnými autobusy (kolik je potřeba autobusů k vykrytí plného osobního vlaku? ? Dle ČD jsou to dva) mi však zpříjemňovaly celý týden MOJE Seiko SARX035. No a nyní po 2 měsících se konečně cítím oprávněn k tomu, abych hodinky trošku popsal. Ve zkratce moje nadšení přetrvává a jako u každé opravdové lásky si jsem vědom pár drobných nedostatků, které se však týkají specificky mého kusu.

 

post-9308-0-32401300-1552853587_thumb.jpg

 

Začnu tím největším kostlivcem ve skříni resp. největším tématem řešícím cenu a výbavu, a sice použitým kalibrem. Jedná se o známý in-house kus Seiko 6R15D, který je použit i u levnějších hodinek (SARB) ale i v dražších modelech (SARX055). Kalibr je automatický s možností hackingu a ručního nátahu s rezervou 58 hodin u mého kusu. Příkladná je i přesnost, která je u mých hodinek stabilní 3 vteřiny do plusu. Vyšší frekvence by byla příjemná, ale standardní 3Hz mě nikterak neuráží. Strojek není žádným krasavcem, a přestože jeho práci lze obdivovat skrz průhledné dýnko, tak bych sám ocenil spíše nějaký pěkný emblém. Kromě 3 ruček zobrazujících čas zvládá strojovna zobrazovat i datum. Nejsem militantním zástupcem hodinek s datumovkou, ale u univerzálů je tato vlastnost žádaná. Chybí zobrazení dne v týdnu a já jsem za to jen rád. Použití tohoto kalibru u takto drahých hodinek je často kritizováno, obzvláště při existenci mnohem levnějších (a dnes již nevyráběných) SARBů, ale bijící srdce a mechanická ozubení jsou opravdu jediným pojítkem těchto dvou modelů, ale k tomu se teprve dostanu. 6R15 je odzkoušený kalibr s parádní rezervou a v mém případě i vynikající přesností. Nemám nic více, co bych k pravděpodobně nejslabší stránce hodinek dodal.

 

post-9308-0-38000700-1552853626_thumb.jpg

 

Pouzdro hodinek je elegance a pohodlí v jednom. Boční strany jsou leštěné a rozbíjí je hrana, která díky svému profilu umožňuje větší flexi zápěstí. Pouzdro samotné je krásně zakřivené, takže kopíruje ruku nositelovu. Měl jsem trošku strach, zda li nebudou hodinky díky téměř 41mm profilu a absenci lunety na ruce veliké, ale na můj cca 17,5cm pařát jsou akorát. Výška je také velice příjemných 11,5 mm. Spolu s délkou nožek pouzdra jen 46,3 mm se jedná o opravdu pohodlné hodinky pro běžné nošení. Vrchní strana pouzdra je broušená a celek korunuje opět leštěná tenká luneta. Přechody mezi různým zpracováním jsou precizní a tenoučká broušená linka po stranách dává tomuto tvrzení za pravdu. Detail, který však opravdu zbožňuju, jsou nožky lehce inspirované u Omegy. V angličtině se pro tento tvar používá výraz twisted lugs a jedná se o prvek, který hodinkám nesmírně přidává na zajímavosti a eleganci. Vnitřní hrana nožek je lesklá a vnější pokračuje v broušeném tématu. Jak už tady padlo, tak dýnko je průhledné, kryté firemním hardlexem a kromě pár informací po svém obvodu nikterak zajímavé. Korunka se chlubí stylizovaným S a není šroubovací. Navzdory závitům je však voděodolnost krásných 100m, což je v případě univerzálního kousku naprosto dostačující hodnota. Hodinky poměrně často myju pod tekoucí vodou, sprchuju, koupu se s nimi. Vše zvládají bez úhony. Korunka je malinko větších rozměrů, což se mi jednak moc líbí a jednak usnadňuje samotnou manipulaci. Odírání nehtů jako u Seiko 5 se zde nekoná. V jednom videu je zmíněn fakt, že korunka nedoléhá úplně k pouzdru a musím s tím souhlasit. Mě však toto absolutně nevadí a opět to usnadňuje manipulaci. Pouzdro je spolu s tahem chráněno povrchovou úpravou Diashield, ke které se ještě vrátím.

 

post-9308-0-40814900-1552853655_thumb.jpg

 

Tah hodinek má samozřejmě pevné koncovky a díky svému provedení z 5 dílků střídajících povrchovou úpravu se jedná o komponent jednoznačně vytvářející charakter hodinek. Každý článek obsahuje 5 dílků, kdy boční a prostřední jsou broušené a 2 mezi nimi jsou leštěné. Prostřední dílky jsou rovné a zbylé obsahují mírné zakřivení, takže celek působí opravdu zajímavým dojmem a dle mě hodinky na tomto tahu mají největší charisma. Kožený řemen je dokáže posunout do ještě slavnostnější roviny naprostých oblekovek, ale na tahu jim to prostě sluší nejvíce. Co se týče nastavení velikosti, tak je zde přítomen nechvalně proslulý systém pin and dollar, který vyžaduje opravdu precizní práci a opatrnost, ale jinak díky různým videonávodům se nejedná o žádné drama. K co nejlepšímu nastavení zde najdete kromě obvyklých článků i 4 poloviční kousky. Mikronastavení zde absentuje. Překlápěcí spona není plechová, ale jde o opravdový kus železa. Mechanismus se ovládá dvěma tlačítky po bocích a celá spona po zapnutí krásně sedí v jedné rovině se zbytkem tahu. Tedy měla by. U mého kusu je jedna strana o nějakou desetinku mm výše. O nic nejde, ale slíbil jsem, že odkryju i temné stránky této lásky. Tah i pouzdro hodinek využívá technologie Diashield. Hodně jsem o tom četl, a byl zvědavý na praktický život. Samozřejmě tohle nejsou hodinky, se kterými bych protahoval kabely skrz průraz v cihlové zdi, ale i tak spona a spodní strana tahu zvládají typickou kancelářinu naprosto s přehledem bez sebemenší známky poškození. Tento víkend dokonce hodinky hrdě odolaly bez jakékoli známky zubům statforda. Jelikož je materiál stejný jako u všech ostatních Seiko hodinek, tak onen rozdíl je právě v technologii Diashield. Tahy pětek i SKX byly po týdnu kanclování plné větších a měnších šrámů. Diashield funguje!

 

post-9308-0-36655200-1552853681_thumb.jpg

 

Sklo hodinek je safír s absolutně fenomenálním vnitřním antireflexem. Ten funguje do té míry, že sklo v některých chvílích není vůbec viditelné. Antireflex nemá žádné zabarvení a neuvěřitelně pomáhá hodinkám vyniknout. Upřímně se divím, že podobnou fíčuru nenabízí více výrobců. Vnější AR v nějaké barvě vypadají příšerně levně a například Rolex s absencí jakékoli AR zase vypadá pomalu hůře než pětky. Když pominu celkové zpracování, tak právě Diashield a tenhle super AR  vystřelují SARXy oproti zmíněným SARBům do absolutního kosmíru.

 

post-9308-0-93195600-1552853727_thumb.jpg

 

Pod safírovým sklem je ukryt přenádherný ciferník. Pěl jsem ódy na ciferník SNXS79, ale tohle je ještě někde jinde. Zvláštní věc je ta, že pětky se dají vyfotit tak, aby vypadaly mnohem lépe. SARX035 naopak vyfotit absolutně neumím a naživo hrajou úplně jinou ligu. Ciferník se zdá být naprosto temně a leskle černý. Když však zasvítí sluníčko nebo projdete pod silnějším vnitřním osvětlením, ciferník se rozehraje do hnědých odstínů. Zatímco u pětek je sunburst a struktura ciferníku viditelná prakticky pořád, tak tady je dominantní absolutní čerň vyplněná jen občas hnědými záblesky, které však dodávají všemu tu správnou šťávu. Na ciferníku najdete také jen 2 větší nápisy. Horní část obsahuje plastické logo Seiko a spodní pak nápis Automatic vyvedený v povedené kurzívě. Menší a téměř okem nečitelné nápisy se pak nacházejí u indexu na šestce. Romány a přepisy jídelních lístků se zde nekonají. Indexy jsou obdélníkového tvaru s několika fazetami pro famózní odraz světla a podélným drážkováním na horní straně. Indexy 6, 9 a 12 stejně jako půlindex na 3 jsou zdvojené. Ohraničené datové okénko je vedle již zmíněného půlindexu a napomáhá zachovat krásnou symetrii celého ciferníku. Barva datového věnce je černá a tak svou existencí nikterak neruší. Kolem ciferníku je lehce vyvýšená minutová stupnice s označením minut a mezi nimi 5 dalších menších segmentů. Celá stupnice je pak po svém povrchu drážkovaná. Upřímně jsem si tohoto detailu všiml až při prohlížení makrofotek a nikde jsem nenašel jedinou zmínku. Pouhým okem je tento detail nepostřehnutelný, a tak musím smeknout pomyslný klobouk před pečlivostí montážníka. Jak datový věnec, tak i indexy lícují naprosto přesně, takže hodinky netrpí Seiko potápkovým syndromem.

 

post-9308-0-86361600-1552853775_thumb.jpg

post-9308-0-90405000-1552854433_thumb.jpg

 

Ručičiky. Ručky hodinek jsou často také terčem kritiky. Nalijme si čistého destilované ovoce ? nejsou to famózní ručky Grad Seiko, ale ani se jimi nesnaží být. Jsou krásně dlouhé a mají svůj design. Minutovka a vteřinovka zasahují až k minutové stupnici a hodinová se jen tak tak nedotýká indexů. Jedna strana ručiček je matná a druhá leštěná ? prvek napomáhající již tak vynikající čitelnosti. Vždy vidíte alespoň jednu stranu. Tady si rýpnu do SDGM, kde jsou ručky krátké a marně se snaží napodobit GS kousky.

 

post-9308-0-45889000-1552853883_thumb.jpg

 

Co říci nakonec? Před hodinkami byla veliká očekávání, která však splnily. Pro někoho je tohle jen další kus na lítačku nebo na vyzkoušení, pro mě je to však kus definitivní, na který jsem se dlouho těšil a navíc z cenové výšky, kam se zase chvíli nepodívám. Jsou nádherné a namísto postupného odplouvání prvotní zamilovanosti jim propadám čím dál více. Díky super přesnosti, čitelnosti, pohodlí a univerzálnosti se opravdu dají až na výjimky nosit všude. Naprosto skvělý je i machrindex, který se blíží absolutní nule. Za dva měsíce si těchto hodinek nikdo nevšiml, nikdo je nekomentoval. Casio F91 vzbuzují mnohem větší ohlas. Já jsem však s tím naprosto smířen a vyhovuje mi to. Nejsou tak malinké jako SNX79 a rozhodně na zápěstí působí mnohem výrazněji, avšak vypadají prostě jen jako hodinky. Dokonce je nezaznamenal ani tchán, který je lehce nakažen chronobundem. Pro mě to však je splněný sen, na který jsem se těšil skoro 3 roky. Fotky je nedokážou ukázat v pravé kráse. Když je připnu na ruku, vím, že se na zápěstí budu ten den dívat sakra často, kolik je hodin však ve většině případů nezjistím. Děsím se však jen jedné věci. SARXy jsou naprosto boží a skvělé, ale je to konec cesty? Bude se má skromná sbírka rozrůstat jen o levné sranda digitálky, pětky nebo nějaké minibrandy? Jaký je další krok vzhůru? Kolik let to bude trvat? Já už teď vím, že výše jsou jen dvě písmena absolutní japonské dokonalosti. Netroufám si odhadnout kdy a jestli, ale před pár lety jsem si hodinky za dvacku taky nedokázal představit. Dum spiro spero. 

 

post-9308-0-34320600-1552853912_thumb.jpg

post-9308-0-99818100-1552854654_thumb.jpg

post-9308-0-49359400-1552854684_thumb.jpg

post-9308-0-81586800-1552854709_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pěkně napsáno a nafoceno :), taky jsem je chtěl, ale odradila mě nemožnost si je ošahat před koupí, tak jsem si místo nich na prozatím pořídil Orient Symphony, které jsou řádově levnější, jenže teď nevím, jestli u těch Orientů už nezůstanu, předčily totiž očekávání a od koupě jsou pořád na ruce  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásně napsáno. Koukám, že nejsem jediný komu konec výroby sdgm udělal čáru přes rozpočet, respektive dal brouka do hlavy co teda nově koupit. Jsem rád že zmiňuješ velikost, já z ní mám strach a je to jeden z důvodu proč jsem se ještě nerozhoupal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Dakujem za paradne citanie a fotky! A gratulujem k skvelym hodinkam!

Tiez som po nich pokukoval a mam ich priebezne v merku ako naj z celej rady Presage! Presne ako pises, tie proporcie a materialy su najviac! ;)

Uzivaj dlho a dobre ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • po měsíci...
  • po 3 týdnech...

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...