Přejít na obsah

Seiko SARX035


nooski

Doporučené příspěvky

Dnes jsem se konečně dokopal k tomu, abych dopsal aktualizovanou recenzi na SARXy, kterou mám uloženou v počítači. Čas strašně letí a není to půl roku, ale recenzi jsem napsal již před více než celým rokem. Po přečtení toho, co jsem před mnoha dny napsal, musím konstatovat, že se vlastně nic nezměnilo. Nezměnilo se nic v mém vztahu k těmto hodinkám, svět kolem se však změnil k nepoznání. Nechám tedy bez úpravy promlouvat mé staré já a prachsprostě zde zkopíruji text bez fotek a bez úpravy..

Rok se s rokem sešel a já se na pár řádcích pokusím shrnout dojmy z 365 dnů trvajícího vztahu s mými SARXy035. Jak jsem již psal dříve, byly to hodinky, po kterých jsem pokukoval několik let, a svým způsobem se jedná o splněný hodinkový sen. Časoměrné přístroje nejsou mým jediným a ani primárním koníčkem, takže suma, za kterou jsem tyhle cibule pořídil, byla jednoznačně nejzazším perimetrem dostupných financí. Lituji tedy koupě, trhám si vlasový porost v doprovodu šílených výkřiků? Ani omylem. I po roce, kdy opadla prvotní zamilovanost, je naprosto zbožňuju. Je to však slepé a nekritické vlastnictví? Zase špatně, mají pár mušek, ale s těmi jsem se naučil žít a s velkorysostí jim je odpouštím. Nuže vzhůru na to, k poslechu mi při nočním psaní asistuje cihelné dvojalbum od Pink Floyd linoucí se z nově nabytých a v záběhu hrajících audiofilních sluchátek, takže by z toho mohlo i něco vzniknout. Psaní doprovodím různými fotografiemi, které jsem pořídil za jeden oběh domovské planety kolem naší nejbližší hvězdy.

Chválí vám lidé hodinky často? Z mé zkušenosti zatím vyplývá, že okolní lid zaujmou spíše sériové retro digitálky než krásně zpracovaný kus poctivé hodinařiny. Za rok vlastnictví mi SARXy pochválilo pěkné množství lidí. To číslo tvoří nádherně kulatá nula bez přítomnosti jakýchkoliv dalších čísel. Levná Casia A700 sklidila několik upřímných pochvalných komentářů zatímco SARX035 zůstaly bez povšimnutí. Tohle mě však netrápí, protože navzdory klišoidnímu vyznění jsem si tyhle hodinky pořídil pro sebe a ne pro pochvalné poznámky okolí. Ony totiž opravdu vypadají jen jako hodinky, jako obyčejné a jednoduché hodinky. Ona strohost a jednoduchost ciferníku se třemi ručičkami a elegantním datovým okénkem je neskutečně nadčasová. Kdyby můj tok hodinkových financí představoval horskou bystřinu a ne sporně kapající kohoutek, tak bych lovil ve vodách s označením GS. SARXy mě jednoznačně přesvědčily, že tento typ jednoduchých, ale přesto krásně propracovaných hodinek, je to pravé ořechové na mé chlupaté zápěstí. Malinko jsem se bál, že se mi okoukají a začnou mě nudit. Opak je však pravdou. Tento malý můstek mě přivádí k popisu hodinek samotných a mým ročním zkušenostem.

Nuže samotné pouzdro má elegantní tvar a průměr blížící se 41 mm je přesně tak akorát k mé fyziologii. Hodinky rozhodně nepůsobí nikterak titěrným dojmem, ale zároveň se nejedná o obrovskou příšernost doplňující zlaté řetězy a triko s logem potravin Brněnka. Lesklé plochy se střídají s brusem v naprosté dokonalosti. Pro mě osobně je velmi důležitý boční profil z levé strany, protože na hodinky nacházející se na levé ruce takto koukám často. SARXy jsou v tomto ohledu bez chyby. Profil, výška pouzdra, všechno je v naprostém pořádku. Na pravé straně na pozici 3 najdeme celkem velkou korunku, kterou opět kvituji s nadšením, neb natahování hodinek je hračka.

Na pouzdro krásně navazuje tah (náramek), který je samozřejmě napojen k pouzdru pomocí pevných koncovek. Jedná se o tah tvořený 5 dílky. Tři jsou broušené, dva tenké pak lesklé. Navzdory poměrně organickým křivkám pouzdra jsou prostřední dílky rovné. Osobně se mi toto řešení opravdu líbí a hodinky bych za nic nechtěl obout do nějakého řemenu. Tah dotváří celkový charakter těchto hodinek. Spona je integrovaná a krásně zapuštěná do zbytku tahu. Co se týče nastavení, tak jsem skončil na lehce volnějším stavu. K dispozici jsou i poloviční dílky, ale i tak bych uvítal nějakou formu uživatelského nastavení tahu za chodu. Je mi však jasné, že by tím utrpěla krásná integrace spony.

Exteriér máme pokrytý, je čas na interiér. Ciferník hodinek je na první pohled temně černý s krásně vyvedenými indexy, na které poukazují ručky s dvojí povrchovou úpravou. Jedna polovina ruček je lesklá, druhá pak matná. Toto často kritizované řešení napomáhá vynikající čitelnosti. Ručky samotné jsou krásně dlouhé, hodinová se skoro dotýká indexů, minutová pak zasahuje až po minutovou stupnici. Ona minutová stupnice je pod makro objektivem krásně drážkovaná – detail, který není okem vidět, ale dává vyniknout promyšlenému zpracování. Vrátím se ještě k ciferníku. Ve většině případů je opravdu temně černý, ale pod přímým zdrojem světla se ukáže decentní hnědý sunburst. Tenhle detail naprosto zbožňuji, protože nijak negativně nezasahuje do čitelnosti ciferníku, ale zároveň v sobě nese jistou dávku tajemna.

Ciferník je kryt safírovým sklem s vnitřím antieflexem. Nejde však o pouťový barevný antireflex, ale o bezbarvou úpravu skla, která nechá vyniknout krásám pod ním. Je neskutečné, do jaké míry tato úprava funguje. V mém případě funguje natolik, že focení hodinek je někdy velice složité.

Posledním dílkem, který si zaslouží pár slov je strojek. Začali jsme na nějakých +2 vteřinách za den a nyní se pohybuji na stabilních – 3 vteřinách za den při nošení. S klesající frekvencí nošení se hodinky opožďují více. Rezerva je mnohem více, než udávaných 50 hodin, já naměřil hodin 58. Strojek je viditelný skrz prosklené dýnko. V tomto případě bych uvítal raději pevné dýnko s nějakým pěkným motivem. Strojovna uvnitř je spolehlivá, ale nejedná se o žádný rychlobíjící stroj ani o plynule se pohybující Spring Drive vyznačující se nelidskou krásou.

Chyby? Hned po koupi jsem si všiml asi 3 malých teček z vnitřní strany skla. Dle mě se jedná o vady na antireflexu. V první chvíli mi nedaly spát, ale teď si na ně ani nevzpomenu, jsou vidět jen při specifickém světle. Dále pak bordel na minutové ručce. Holt u mého kusu se s tím robot nebo člověk moc neštval a na lesklé části ručky je vidět nějaký nepořádek. Dokonalost sídlí jinde.

Rád bych se ještě lehce dotkl tématu Diashield. V mém případě funguje fenomenálně. Na sponě a tahu není ani nejmenší známka jakéhokoliv šrámu. A to i navzdory vydatnému kancldivingu. Za rok nošení jsem na hodinkách objevil jen dva mikro šrámy na pouzdře a stopy od kontaktu se sponou na vnitřní straně tahu. Za mě jednoznačné plus.

Takže jak to je? Pro mě se jedná o hodinky, které jsem dlouho chtěl a které naplnily všechna očekávání. Kdykoliv je mám na ruce, tak mi dělají radost. Za rok se mnou zažily spoustu a mám je spojené s důležitými událostmi v životě. Nemůžu je nedoporučit. Pokud chcete parádní hodinky, které vám budou dělat radost, a nechcete si jimi honit ego, tak jsou SARXy035 parádní volbou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Líbí se mi jak o nich dokážeš pěkně poutavě psát i po takové době. Jde vidět, že nadšení nevyprchává a to je ta nejlepší zpráva (alespoň pro chronomagory). Sarxy jsou nejlepší hodinky své kategorie v poměru cena- výkon. Bez debat. Díky za tvůj čas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánově jsem rád, že se vám pár slov líbí.

 

MíraMíra: furt žiju v přesvědčení, že jen jen vnitřní, ale nejsem teď schopen dohledat nějaký zdroj 🙂 Každopádně ten antireflex je famózní a stěžuje focení.

 

No a včera jsem tu přispěl slovem, tak dneska proberu archiv a vyberu pár záběrů, kde jsem se lehce přiblížil skutečné kráse:

MXopf0K.jpg

vB5L1Wd.jpg

8KRmW3Y.jpg

VY6BORt.jpg

eSVHIoM.jpg

NOSbk5f.jpg

jOlxwh9.jpg

gXzbjbr.jpg

hhhxnR0.jpg

fPylm1w.jpg

qXeDIhW.jpg

AFg7tJC.jpg

l82UIxj.jpg

qqWOrBW.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo byly doby, kdy i v Seiku udelali pekne hodinky. Ale skoro vzdycky se toho pak lekli a radsi je prestali vyrabet. Asi aby si nezkazili image znacky...
Tady neni o cem. Jak slovem, tak hlavne obrazkove jsou podobne recenze zlatem chronomagu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zase další fantastická recenze, když se podívám na tu svoji včetně fotek, tak mám tendenci to všechno smazat. Ale spíš to beru jako motivaci a snad ji do budoucna upravím,

i když s vědomím, že do takovéto dokonalosti to asi nedotáhnu. PS: chápu to nadšení a vím, že tady ty bájné Sarxy nebo i Sarby, musím někdy v životě mít.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • nooski uzavřel téma

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...