Přejít na obsah

Casio Edifice EQS 800HR-1A


Popelka84

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny milovníky hodinek Casio,

 

a prosím o dovolení, abych se jako naprostý zelenáč mohl s Vámi podělit o zkušenosti s hodinkami Casio Edifice EQS 800HR-1A, které vzešly ze spolupráce společnosti Honda a Casio.

 

Příběh:

Jako milovník elektroniky jsem si koupil Apple Watch Series 2, které jsou dle výrobce určeny na sport, ale pravděpodobně takový, kde nedochází k žádnému styku hodinek s okolním prostředím.

Abych to celé zkrátil, hodinky po roce použivání přestaly fungovat, protože do nich mikroskopickou a okem neviditelnou škvírou natekla voda a hodinky "umřely". V té chvíli jsem se rozhodl, že již podobné elektronické nesmysly nechci a koupím si pořádné a hlavně pěkné representativní hodinky. Má volba padla na tyto limitované hodinky Casio Edifice EQS (pro zkrácení pouze EQS).

Hodinky vznikly ve spolupráci dvou mých oblíbených společností Casio a Honda, neboť firma Casio sponzoruje závodní tým Honda Formule 1.

 

Vzhled:

Hodinky jsou vyvedeny ve třech záklazních barvách, bílá + červená + stříbrná, které dominují celým hodinkám. Co naprvní pohled zaujme a překvapí je kožený tah z vnější strany bílé a vnitřní červené barvy. Nejedná se však o pravou kůži, ale o genuine leather, tedy sice asi kůže, ale velmi průměrné kvality. Nicméně po třech měsících nošení je tah stále jako nový (i bílá je stále bílá). Pokud by snad zájemce chtěl nový tah k těmto hodinkám, tak za originál od Casia dá minimálně 1700CZK, protože nelze kvůli specifickému tvaru těla hodinek dát jakýkoliv kožený či kovový tah (není tam klasická stěžejka = osička), ale dva malé šroubky které tah fixují k tělu hodinek z každé strany.

Jsou to "eye catcher", tedy zaujmou na pohled každého a to nejenom barevným provedením, ale celkově stylem. Vypadají totiž jako nefalšované závodní stopky.

Mají poměrně masivní ocelové tělo s indexy v provedení lesklý chrom s minutovou lunetou (nepohyblivou) a číselníkem ze strukturovaného karbonu. Na 12 hodině je branding Honda Racing Casio Edifice.

Všechny ručičky jsou vyvedeny v barevných kombinacích červené+bílé+černé barvy a jenom podtrhují závodní vzhled. Na pomezí 4. a 5. hodiny je malé okénko s datumem, které je hůře čitelné ve dvojciferné kombinaci (10 a více, což je většina měsíce), respektive první číslo z dvojice je trochu zapadlé v číselníku. 

Honda Racing branding je vyveden také na jistícím kroužku tahu červené barvy a poslední místo, kde na hodinkách narazíte na nápis Honda je dýmko s gravirováním (viz více foto na netu).

 

Funkce:

Hodinky jsem koupil jako vyléčení se z digitálních Apple Watch nesmyslů, proto jsem sledoval následující vlastnosti: bezúdržbovost (hlavně ať to nemusím denně nabíjet), design, analog a odolnost.

Hodinky v zásadě splnili vše, co jsem od nich očekával. Mají solární napájení, takže poběží v podstatě pořád. Mají krásný analogový relativně dobře čitelný číselník s velmi povedeným desginem, ale to je spíše subjektivní.

Na číselníku jsou 3 malé subčíselníky, kdy na 3. hodině je ukazatel 24 formátu času, na 6. hodině stopky odpočítávající vtěřiny a zobrazující zbývající stav solárních článků (stavy L-M-H).

Poslední subčíselník na 9. hodině počítá minuty (funkce stopky).

Korunka má dvě polohy, první poloviční pro rychlo nastavení datumu a plné vytažení pro nařízení času. Hodinky nedisponují příjímačem signálu! Vše nutné nastavit manuálně.

Postranní tlačítka v pravo a vlevo od korunky se starají o funkci stopek a ukazatele stavu baterie.

Masivní ocelové tělo v kombinaci s minerálním sklíčkem zajistí snad dostatečnou odolnost a podoba se závodními stopkami jenom dokresluje fakt, že jde o hodinky pro nadšence do motorismu popřípadě milovníky řízení.

Luminiscence fosforová či jiná barva na ručičkách a nad indexy velmi hezky zobrazí čas v horších světelných podmínkách.

 

Nošení a dojmy:

Hodinky jsou poměrně velké a ze začátku jsem se neubránil dojmu, že i poměrně těžké.

Nicméně po čase jsem si na ně zvykl a není problém s nimi psát na klávesnici či dělat jakoukoliv jinou činnost, nicméně pokud si je člověk chce vzít k obleku je dobré vzít košily s širšími rukávy.

O co jsem měl obavy a mám pořád, je bílý "kožený" tah, o kterém nevím jak dlouho vydrží.

Nejde jenom o barevnou stálost, která je pro tyto hodinky poměrně zásadní, protože bílá barva se velmi snadno ušpiní, ale i fakt, že jde o "genuine leather", která vydrží tak maximálně 1 až 2 roky.

A to si potom kupovat nový originální tah za 1700CZK, kde opět dostanu jenom "genuine leather"?? :eek:

No tuto otázku stále zvažuji, ale možná budu mít cestu do Japonska v roce 2020, tak se poptat tam, zdali by mi neporadili....

 

Omlouvám se všem milovníkům fotoalb, ale nemám žádné foto svých hodinek a vše podstatné lze nalézt na internetu.

Stačí vygooglit název hodinek a fotek máte opravdu nespočet.

Hodinky v zásadě odpovídají foto na interneru u prodejců apod.

 

Snad se Vám recenze těchto hodinek líbila a přeji příjemný zbytek dne.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...