Přejít na obsah

A co klobouk?


Doporučené příspěvky

Na fóru se to hemží exkluzivními hodinkami, v téhle sekci je to o plnících perech, dýmkách, krásných nožích i rychlých autech, ale co klobouky? 

 

Já klobouky nikdy nemusel, vždycky jsem si říkal, že jsou pro dědky, protože právě za časů našich dědů byl klobouk nedílnou součástí mužů, bez ohledu na věk. Ale postupně to vymizelo a chlap v klobouku byl výjimkou. Jediný, který jsem měl, byl outdoorový Bushman, který vozím na motorce a za těch 15 let se mockrát osvědčil. Ale móda se vrací a protože moje Dáša měla mj. i Tonak po dědovi, který i po mnoha desetiletích vypadá jako nový, i já začal pokukovat po klobouku. Máme přátele z Nového Jičína a jednou jsme navštívili muzeum klobouků, kde jsem se dozvěděl, že Tonak dělá klobouky stále původními metodami, tj. plstěním králičí srsti, s velkým podílem ruční práce a protože mám rád kvalitní věci, z jejich prodejny jsem si tehdy odvezl Fedoru New York. Dáša má podobný a když jezdíme naší obytnou amerikou po Evropě, vždy jsou klobouky s námi.

Už delší dobu mne ale svrběla hlava a když jsme se teď v sobotu ocitli v Českých Budějovicích a zjistili, že tam má Tonak prodejnu, po dlouhém zkoušení (s klobouk to mám jako s hodinkami, co se mi líbí na fotce, nemusí se mi líbit ve skutečnosti a už vůbec ne na hlavě) jsem rozšířil kolekci o slaměný Fedora Christian na léto a plstěný klobouk z limitované edice korek. Přiznám, že dosud jsem Fedoru nosil jen občas, nehodila se ke každé příležitosti, ale teď už je z čeho vybírat, ostatně jako v případě hodinek.

A co vy, propadl jste někdo téhle pokrývce hlavy?

PS: fotky jsou převzaté, mimo té v autě.

post-3283-0-05361500-1556042300_thumb.jpg

post-3283-0-77169200-1556042321_thumb.jpg

post-3283-0-64844100-1556042364_thumb.jpg

post-3283-0-99740500-1556042472_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 74
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Urcite doporucuju prodejnu v Novem Jicine. Pani je profik, vi o kloboucich snad vse, poradi uprimne. Vyber je tam taky nejlepsi. Ja mam Tonak nejake bekovky, do klobouku teprve ?dospivam?, ale moje polovicka ma spoustu kloboucku, nejake slamaky, cepice barety, kapitanky.. Tonak je super.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vloni jsem začal nosit temně hnědýho trilbyho, dnes už bez něj vyjdu jen výjimečně. Co začlo jako recese se ukázalo velice návykový. Rád bych si nechal poradit a rozšířit kloboukový portfolio. Minimálně o kvalitní trilby panamu plus něco na podzimní chladný plískanice. 

Idol: 

post-17198-0-96696600-1556054636_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jiří_99 - v prodejně v NJ (na náměstí v rohu) jsme byli několikrát a je pravda, že výběr je obrovský, navíc po předchozí domluvě umí dovézt z továrny na krám i klobouky a velikosti, které na krámě nemají, myslím že Dáša už to jednou využila, jezdíme tam obvykle v sobotu, doma si vyhlédla co by si chtěla vyzkoušet, brnkla tam a oni to naskladnili. Problém je, že tam mají málo místa, klobouky jsou naštosované jeden na druhém a nejsou vidět. Byli jsme i v Tonaku v Praze, tam je to přehlednější a ve skladu mají i jiné velikosti od vystavených klobouků no a to samé teď v Českých Budějovicích. Nemají sice úplně všechno, ale aktuální výrobní program ano, je z čeho vybírat. Personál ve všech třech prodejnách příjemný a odborně zdatný, nejvíc o tom věděla asi starší prodavačka v NJ, nejpříjemnější a také toho dost věděla byla v ČB.

 

Americkej - k trilbymu dozrávám a něco si i zkoušel, ale ještě mi žádný neseděl jak bych si představoval. A máš pravdu, je to návykový..

 

někdo - ono je to s Fedorama těžký a já jsem zatím malý odborník. Je jich spousta druhů a snad nejvíc je proslavil prý proslavil Indiana Jones. Já mám problém, že si vyzkouším 20 klobouků a jediný SNAD by byl použitelný, hrají u mne fakt roli i malé detaily. Zatímco Dáša si dá na hlavu 10 klobouků a 9 z nich jí sluší...:-) 

post-3283-0-20566100-1556098871_thumb.jpg

post-3283-0-97145300-1556098879_thumb.jpg

post-3283-0-04429700-1556098891_thumb.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, klobouk...

To je moje achillova pata. Strašně se mi líbí. Ale nic mi nesluší. Už jsem jich spoustu zkusil na hlavě, tady v ČR, v Rakousku, v Itálii, ale moje drahá polovička pořád jen kroutí hlavou, že to není ono. Snad jednou...

Tak zatím jen bekovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ja mam zatim dva.

cerny z tonaku, ale je dost formalni a posledni dobou je na nej prilezitost jen parkrat do roka

a pak plsteny turisticky klobouk z rakouska. ten nosim skoro denne - kolem baraku, na zahradu, na vylety.

este bych chtel panamu na leto, ale ty co se mi libi a sedi stoji raketu (na to ze je to "jen slamak"), takze cekam az nekde objevim nejaky vyhodny kup

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Anela - hmm, pravý panama, to je raketa. Tak mám jako náhradu slamák od Tonaku, což je vlastně taky raketa, když zvážím, že jako materiál je uveden 100% papír. Nevíte mimochodem, co to znamená, z čeho a jak se papírové slamáky Tonak dělají? Všiml jsem si toho až doma, jinak bych se zeptal.

 

Mimochodem, Tonak od letoška klobouky často zdobí odznakem ve tvaru písmene "T" (je vidět na dvou fotkách v úvodním příspěvku) a kdyby si chtěl někdo takto dozdobit starší klobouk, samotné odznaky prodává za lidových 75,-. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Klobouk nosím v létě, u moře. Měl jsem super slamák z Maroka, ale nechal jsem ho zvlhnout a zplesnit :( Teď mám nějaký nic moc papíroslamák, který dře a vůbec je na prd. Ale od loňského léta si brousím zuby právě na Panamu. Když to člověk nezapomene někde mokré, tak mu vydrží mraky let, takže tu cenu si obhájit asi umím. Ale ještě jsem na ně nenarazil v kamenné prodejně. Objednávat po netu, bez zkoušky, se mi moc nechce. A pro koho je Panama moc drahá, tak je tady ještě varianta z palmy Raffia. Matroš určitě lepší a trvanlivější než sláma, neřkuli papír. A cena je blíž té slámě, než Panamě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lion - jak myslíš "...co nosíte k tomu?" Pokud oblečení, tak jsem si vždycky myslel, že konkrétní klobouky se hodí jen k úzkému výběru oblečení a nejvíc volnočasový mi přišel westernový. A když jsem jel poprvé do Tonaku, uvažoval jsem právě o westernovém, který by se navíc hodil do našeho obytného amerického klasického vanu. Ale pak jsem si zkoušel různé a nakonec mne Dáša přesvědčila westernový klobouk nekupovat, protože by se hodil k máločemu jinému než je volnočasový pobyt v přírodě nebo americká kára (ke koním blízko nemám). Dnes vím, že klobouky, které mám, mohu nosit od riflí až po oblek...

 

Mimochodem, předloni jsme byli v Itálii a nakouknul jsem do nějakého obchodu s oděvy. Prodavačka ke mně přišla a povídá "Máte moc hezký klobouk. To je XXX?" (nějaká značka, už jsem zapomněl). Odpověděl jsem že ne a že je to od českého výrobce Tonak. Podivila se, Tonak neznala ale klobouk ji tak zaujal, že šla k počítači a mám pocit, že Tonak hned googlila...:-). A tahle pochvala nebyla jediná, i jindy se nám občas v zahraničí stává, že cizí lidé klobouky pochválí a ptají se co je to zač.

 

Kapo - oleják jsem měl taky v plánu. Předloni v Holansku jsem v jednom obchodu viděl fakt úžasný, sice drahý, ale z fleku bych ho koupil. Bohužel neměli mou velikost.. Tak jsem to zatím odložil, tenkrát to byla láska na první pohled a čekám, že pokud oleják někdy koupím, musí si mne najít...:-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...