Přejít na obsah

A co klobouk?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 74
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po 4 týdnech...

Pár fotek. Skupinovka je starší, to se holky sešly v Novém Jičíně a výsledek se dal předpokládat. Zatím je mým nejnošenějším Fedora New York, jak ukazuje nepovedená mobilní z minulého víkendu na cestovatelském festivalu na Slovensku  - klobouk jsem skoro nesundal z hlavy od čtvrtka do neděle. Ale nosíme je už pár let, pravidelně do naší klasické americké GMC Vandura, která je na jiné fotce v pozadí a ve které mají své bezpečné místo. A když je teplo, jistí to už i slamáky, viz. nedávné foto od Schwarzenbergské hrobky v Třeboni, to byly nové, protože jsme objevili prodejnu Tonaku v ČB a slamáky nám ještě chyběly. Nosí se skvěle, lehoučké a dobře sedí.  

post-3283-0-59405500-1559037663_thumb.jpg

post-3283-0-12322200-1559037677_thumb.jpg

post-3283-0-06943800-1559037705_thumb.jpg

post-3283-0-60351500-1559037716_thumb.jpg

post-3283-0-27364200-1559037727_thumb.jpg

post-3283-0-87562900-1559037737_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po 2 týdnech...
  • po měsících...
  • po měsících...

Klobouková "mánie" mne potkala asi před 2 roky, pokud nepočítám látkový Bushman, který mám snad 15 let a mockrát mi na cestách posloužil. O normálním klobouku jsem sice uvažoval už dřív, ale stále mi to připadalo takový blbý a že se to ke mně nehodí a že je to přežitek, prostě jsem hledal důvody, proč klobouk nemít, přestože se mi líbily. Ale před pár lety jsem si uvědomil, že mé úvahy jsou hloupé, že klobouk je aktuální i dnes a tak jsem postupně shromáždil 3 Tonaky, prostě když už, tak kvalita a navíc česká. O jeden plstěný a jeden slamák jsem se tu už podělil fotkami, druhý plstěný jsem ještě nenosil, protože se nenaskytla správná formálnější příležitost.

Začátkem března jsme si s rodinou splnili sen a vydali se na Nový Zéland. Před odjezdem jsme pochybovali, jestli nás tam kvůli koronaviru pustí a stejně tak jsme se báli, jestli se dostaneme zpátky. Nakonec se to podařilo, v sobotu jsme Zéland na poslední chvíli a s drobnou nejistotou před odletem opustili a včera dosedli na Ruzyni. Ale proč to píšu - už před dovolenou jsem si říkal, že australský, resp. novozélandský klobouk je legenda a nějaký si tam musím koupit. Dají se koupit i tady, ale přivézt si ho z jeho domoviny by bylo skvělé. Od začátku - jezdili jsme po NZ obytnými auty a projeli severní i jižní ostrov - jsem po kloboucích koukal v domnění, že je budou prodávat na každém kroku. Ale kdepak. Místní se sice bez pokrývky hlavy neobejdou, což jsem si uvědomil asi třetí den, když jsem byl už dost spálený, ale řeší to většinou kšiltovkami. Teprve na druhém místě jsou klobouky a i když i v nich, v mnoha provedeních, chodilo dost lidí, stále jsem nenarazil na obchod s něčím kvalitním v tom správném australsko - novozélandském stylu ala Krokodýl Dundee:-). Až po pár dnech jsme náhodou v takové ospalé díře narazili na prodejnu Hunting & Fishing a tam jich měli celý stojan. Byly od značky Selke, výrobcem je novozélandská rodinná společnost Selke Enterprises, vyrábí je z velké části ručně a opravdu jich v obchodu měli slušný výběr. Tvar je poměrně zvláštní a moc se nepodobá klobouku Micka Dundee, dokonce se mi na pohled moc nelíbil, ale jakmile jsem si ho dal na hlavu, bylo to tam. Nakonec jiskra přeskočila a koupil jsem letní látkový, velmi tuhý a držící tvar, se zadní odvětrávanou stranou, ten jsem musel domů přivézt na hlavě, protože do kufru se nedal bez poškození složit. Nosil jsem ho denně skoro do konce dovolené a dnes vím, že mi zachránil život před upálením novozélandským podzimním sluncem. Ale stále jsem si říkal, jestli mi jeden stačí. Selke totiž nabízí klobouky ve třech provedeních - látkové, kožené a tzv. olejáky. Po olejáku jsem taky dlouhá léta toužil, i když spíš po bundě. Nechal jsem to uzrát skoro až do konce dovolené, protože Hunting & Fishing je na NZ poměrně rozšířený řetězec a nakonec jsem v Christchurch rozmařile koupil nejen olejový klobouk, který se na rozdíl od letního hodí i do deště, ale i bundu. K oběma kloboukům musím říct, že jsem nečekal, jak skvěle budou na hlavě sedět a jak budou praktické, stínit na správných místech a současně neomezovat výhled. Jejich tvar je vyvinutý a ověřený desítkami let v drsné novozélandské divočině a třeba překvapením pro mne bylo, že ani v silném větru  se nesnažil klobouk z hlavy uletět. A protože poslední celý den opravdu lilo, oleják jsem otestoval i v dešti, fakt to funguje.         

 

post-3283-0-31775200-1584975492_thumb.jpg

post-3283-0-78282700-1584975499_thumb.jpg

post-3283-0-94702200-1584975823_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěkný, moc pěkný. Mám pravých australáků několik (bohužel koupených přes net, ne přímo tam na místě :-) a nejdu bez něj ani vyndat popelnici. V zimě, v létě, na sluníčku, v dešti, ten klobouk slouží vždycky a skvěle. Potvrzuju, že pokud se dobře vybere velikost, nesundá ho z hlavy ani pořádný vítr. A ta bunda, paráda... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlava je jedna možnost a nebo se prodává takový dřevěný hříbek. Obě varianty se dají poměrně snadno sehnat. Já mám na stěně paroží z daňka, tak si na nej věším klóbrc :-)

Upraveno uživatelem VendoL
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...