Přejít na obsah

PRIM REPUBLIKA II


Doporučené příspěvky

Jsem technik, ale nikoliv hodinář, hodinky za 90 táců jsem nerozebíral, "klíče od Eltónu nemám", a tak bych si dovolil jen dedukovat, že výchozí starý strojek s centrálkou má 17 kamenů a Prim kalibr 103 má 19 kamenů a principiálně je tam přibastlený jen jeden další pastorek a jen ta jedna další hřídel s druhým vteřinovým kolem, tak že ta bude běhat v těch dvou kamenech navíc někde dole ve strojku (tam je myslím další "mezimůstek" - výškově - jak jsem rozebíral Prim kalibr 66) při pohledu ze strany dýnka. Tedy nemyslím  že by mimosředka kalibru 103 běhala bez kamenů jen připláclá pod číselníkem.

Jinak když Eltón prodává hodinky v rozumné ceně cca 30 táců za 90 táců, tak toto různě omlouvat JÁ myslím že patří asi do vlákna "Hodinářská charita pro české bastlící hodináře" :) .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 77
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pro zájemce o hodinářskou techniku - Prim hodinky s centrální vteřinovou ručičkou mají pod horním "můstkem hlavního soukolí" výškově mezimůstek "minutového kola" - na obrázku dole pod vkládaným "mezilehlým kolem". Domnívám se, že přibastlené druhé vteřinové kolo Prim kalibru 103 je uloženo mezi takovýmto (nejspíš patřičně upraveným - rozšířeným) mezimůstkam a základnou strojku. Proto kámen přibastlené hřídele (druhého vteřinového kola) není vidět na horním "můstku hlavního soukolí".

 

Poznámka 1: Máme zde na fóru opravdové hodináře a pokud se usmívají a je to jinak, tak prosím ať napíšou.

 

Poznámka 2: Obrázek z knížky "Demontáž a montáž hodinek" autorů Hana Peřinová a Jaromír Ondráček.

 

 

post-19465-0-36084900-1558115304_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli to tak je, tak nerozumím slovu "nabastlené". Nemělo by to technicky správně znít "vestavěný modul mimostředky" (nástavba) ? To bychom pak mohli mluvit o nabastleném chronografovém modulu DD nad etou, nabastleném ručičkovém datu u orisu, nabastlené jakékoli modulární komplikaci - nástavbě. Nabastlené škodovce na modulární šasi vw. A to jsou věru jiní kanóni, než prim.

 

Taky si myslím, že technicky purističtější řešení je extra stroj, taky bych dal přednost nemodulárnímu chronografu třeba lemania (kdyby se ještě vyráběla !!) před nástavbou od DD. Opravdu si ale nemyslím, že by prim měl kvůli pár desítkám kusů hodinek za 60 - 80.000,- ročně  vyvíjet a vyrábět od základu nový strojek, to ať dělá jeager, i když prý ani ten už ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Elton by pred tym nez sa zacne pustat do vacsich komplikacii (napriklad presun ruciek) mal radsej poladit ulozenie zotrvacky a regulaciu aby sa to jednak dalo poriadne zostelovat a hlavne aby to na strojku za 90 klacikov nevyzeralo ako od Vostoku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tím souhlasím, jenže to bohužel  jde přímo proti primácké tradici zděděné po komunismu ( vlastně je to nedílnou součástí jejich DNA a vlastně DNA celé jedné až dvou českých generací - snad již penzionovaných) - vše nanejvýš v základní kvalitě, raději ale ořezané, ale navonět a zadarmo v pohodě, prosím.....

 

Místo, aby udělali pořádný vychytaný primární strojek , nechají raději to nejzákladnější, co ještě měří čas, nějakými kýčaři vynípat a vyrýpat do skeletonu, pokovit, nabarvit ........ a říkají tomu luxus. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cigi 20. 5. napsal:

? nemyslím, že by prim měl kvůli pár desítkám kusů hodinek za 60 - 80.000,- ročně  vyvíjet a vyrábět od základu nový strojek, to ať dělá jeager, i když prý ani ten už ne.

 

Já si myslím, že manuální strojky s mimostředkou už jo vyrábí a dodává ETA. Myslím že Eltón by lépe udělal koupit strojek ETA 6498-1 (cena 9 990,- Kč s DPH, bez DPH i lacinější), může si ho odekorovat jako ten Tissot, a přejmenovat na Eltón kalibr 103, a pak může ty hodinky "Republika" nabízet za těch rozumných 30 táců a dá se na ten strojek dívat přes zadní prosklené dýnko. Jó to by ale nemohl pak písat že má uvntř strojek "inhouse" (zbastlený, co se na něj nedá rozumně dávat) a chtít za to těch 90 táců.

 

post-19465-0-22545200-1558482492_thumb.jpg

post-19465-0-42257500-1558482526_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ani jeden ten strojek by moc napasoval, že. :) ETA už na volném trhu neprodává ( OK selita ano) a vůbec, byl by to krok směrem dolů ke steinhartu, jakkoli třeba technicky odůvodnitelný. No, myslím, že se všichni musíme rozloučit s tím, že se v naší zemi ( zemích) ještě někdy budou masově montovat levné věci ze součástek dovezených ze západu ....... všichni chceme přece víc!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

)Jinak když Eltón prodává hodinky v rozumné ceně cca 30 táců za 90 táců, tak toto různě omlouvat JÁ myslím že patří asi do vlákna "Hodinářská charita pro české bastlící hodináře" :) .

Nebylo by těch 30k víc odpovídajících v momentě, kdy by ty hodinky byly jen pouhopouhá masová produkce? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Cena 30 táců myslím neodpovídá u nás pro masovou produkci. Cena je cca 1 průměrný měsíční čistý plat (1/12 ročního příjmu) - to již zavání luxusem. Mám jedny Eltón automatic (na obrázku níže - pořadové číslo více jak 170 - tedy žádná kusová výroba) - nové prodávané za cenu více jak 30 táců. Já je mám od bazaristy i s krabičkou za 7 táců (ve stavu pohledově jako nové) - a to jsem je dlouho obcházel ve výkladu než jsem se nad nimi "slitoval" a odnesl je domů - nikdo je dlouho ani za takový stav a cenu nechtěl - u těch zcela nových těch 14 táců za hodinky a 16 táců příplatek za "národní patriotizmus" nebo "chrononadšenství" - prosím jen můj názor. Z masové produkce jsou zde k mání velmi solidní Seiko 5 automatic (taky je jako technický "chronomagor" mám - zelené vodotěsné 10 BAR - do lesa kdyby mi zmokly - přesnost +14 vteřin za den) za těch přiměřených "masových" 7 táců (vícekrát zde na fóru doporučovaná seriovka).

 

Poznámka: Zobrazené hodinky se vyráběly (se stejným pouzdrem - po své bazarové koupi jsem to ze zvědavosti zjišťoval v největším pražském obchodu s hodinkami) jednak tenčí s automatickým strojkem ETA (můj exemplář) a také o pár táců dokonce dražší s "inhouse automatem" - tlusté s neforemným vypouklým zadním dýnkem - no nevím kdo si tohle mohl koupit, pokud viděl obě varianty vedle sebe - ale pokud se mu líbily, je to jeho volba kterou respektuji.

post-19465-0-39978300-1560356966_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, Mípo, víš, nic ve zlým, máš hezounký primky, ale ono je firmám vyrábějícím cokoli z pochopitelných důvodů velice zatěžko upravovat svou obchodní politiku podle lidí, kteří jejich výrobky tak dlouho olizují v bazaru, až dostanou slevu. To by bez dotací zkrachoval vskutku každý, nemyslíš ?

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U firem především musí ceně odpovídat všestranně kvalita a pak nemusí svji obchodní politiku podle nikoho upravovat - vybudují si dobrou pověst a ta prodává - to platí u manufactůr dvojnásob. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Co to je,strašně malej píseček? Nespletl sis to s nečím jiným? Kolik ti schází příspěvků na to,abys tady začal inzerovat? 

 

Podle ročních prodejů Eltonu tvoří jeho cílovou skupinu (reálně ochotnou vysolit za primky vyšší desítky tisíc Kč) jen pár tisíc kupujících, možná ani tolik ne (nemalou část produkce  prodá Elton státní správě), tato skupina je navíc velmi ostře omezena na občany bývalého československa. Na světovém trhu jsou primky prakticky neprodejné. Takže pár tisíc ze sedmi miliard, jak velký je to podle tebe píseček?

 

Na tvoji druhou otázku odpovídám, že 50 - 43 = 7, celou větou "Chybí mu (v této chvíli) 7 příspěvků na to, aby tady mohl začít inzerovat." 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky moc nerozumím tomu navážení se do Kashty. Dle mého zbytečně. Těch 50 příspěvků je vopruz a asi to moc neřeší. Kashty, pokud to jsou primky, dle tvých příspěvků, tak to můžeš hodit na antik Hovorka a bez čekání na příspěvky, anebo mi pošli SZ, cože to máš hezkého. Hezký věci rád vždy koupím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...