Přejít na obsah

Recenze - IRONMAN Original 30


TomP

Doporučené příspěvky

Před časem se mi zachtělo digitálních hodinek, zejména kvůli sportu. Chtěl jsem digitální zejména proto, že se mi nechce týrat mechanické hodinky, digitální jsou odolnější a mají lepší vodotěsnost. Základní požadavek byl: jednoduché hodinky, které můžu mít na ruce pořád.

Kdysi (před 20 lety) jsem si koupil postupně troje Timexy (z toho 2 digitální Ironmany), nedávno jsem si pořídil Casia G-Shocky, které mi zabavil potomek. Casia mi tak úplně nesedla, tak jsem se rozhodl pořídit si zase Timexy.

Nakonec jsem si jedny pořídil (Ironmany, viz níže), takže dodám malé porovnání. Casia mají víc funkcí a celkově jsou větší a robustnější. Na druhou stranu mají několik zcela zbytečných funkcí a ovládání mi vyloženě nesedlo. Timexy jsou trošku menší, ale mají čitelnější displej a mnohem lepší podsvícení.

Musím uznat, že za těch 20 let, kdy jsem naposledy kupoval Timexy, se mnohé změnilo. Kdybych tak moc nechtěl Timexy, tak bych si je asi nekoupil. Průšvih začíná korporátním webem Timexu. Vyrábí mnoho typů, často velmi podobných, ale nemá u hodinek podrobně vypsané parametry, natož parametrické vyhledávání. Po Ebay-i se toulá množství typů, ke kterým se Timex nezná, nedají se na jejich webu dohledat. Jeden typ se často prodává pod různým označením, případně pod velmi podobným názvem se skrývají různé typy.

Před těmi 20 byly Timexy k sehnání snad všude. V posledních letech jsem v kamenném obchodě Timexy neviděl a ani na internetu to není valné. Timex má nějaký obchod, ale neposílá mimo USA. Můj vyhlédnutý typ jsem naštěstí našel v českém e-shopu, takže aspoň tak. U nás už není oficiální zastoupení (podle webu Timex.com, už jenom najít seznam zastoupení je oříšek), tím se možná vysvětluje absence Timexu v prodejnách.

Nyní k samotné recenzi. Vybral jsem si IRONMAN Original 30 Shock Full-Size. Druhý žhavý kandidát byl IRONMAN Classic 50 Full-Size, ale nakonec jsem se rozhodl pro ty první, zejména, protože se podobá mým prvním Timexům.

Vzhled je retro -- spousta hranatých výstupků a prolisů, dvoubarevné pouzdro, falešné šroubky atd. Naštěstí to funkčnosti nevadí. Z pozitiv je nutno vyzdvihnout voděodolnost 200m a "Shock-Resistant to ISO Standards", takže se s nimi dá teoreticky i potápět a není třeba je sundávat při manuální práci, prostě není třeba je nikdy sundávat. Jsou to jediné Ironmany s takto dobrými parametry.

Tlačítka po stranách jsou trochu chráněná výstupky kolem, ale výstupky jsou dost malé, takže uvidíme, jestli nebudu při každém ohnutí zápěstí mačkat jedno s pravých tlačítek. Sklíčko je trošku zapuštěné pod lunetu a podle specifikace je minerální, nebudu to testovat. Řemen je klasický, jak je zvykem u Ironmanů, podívejte se na fotky.

Funkcí moc nemají. Timer má jenom 2 módy - buď skončí, nebo začne počítat znovu, nepouští stopky, neumí intervaly. Stopky mají paměť na 30 mezičasů, tolik jich doufám nikdy nebudu potřebovat. Stopky se ovládají tlačítky Start-Split a Stop-Reset. Na starých Ironmanech to bylo Start-Stop a Split-Reset, což mi vyhovovalo víc, ale asi měli ke změně nějaký dobrý důvod.

Zajímavostí je implementace 2 časových zón, jsou to spíš duální hodinky včetně nastavení pípání apod. Duální čas se neomezuje na posun hodiny, ale můžete si tam nastavit cokoliv, včetně úplně jiného data. Mezi časy se snadno přepíná tlačítkem Start-Split (při podržení se přepne natrvalo).

Podsvícení funguje jinak, než jsem byl zvyklý. Dřív se podsvěcoval celý displej a číslice zůstaly černé. Tady se podsvítí jen číslice a displej se trošku podsvítí rozptýleným světlem. Ve tmě dobré, na světle to může způsobit nečitelnost displeje. Nemá funkci automatického rozsvěcení (když jsou hodinky diplejem nahoře) a nenašel jsem nic podobného u žádných digitálek od Timexu.

V souhrnu všech nejasností (typové označení, prolis pod tlačítkem, nové fungování Indiglo) jsem chvilku pochyboval, jestli to není fake, ale vypadá to, že ne. Našel jsem i jiné fotky na Ebay-i a v recenzích, kde hodinky vypadají stejně jako moje. Taktéž ovládání je vyloženě Timexové, takže cajk.

 

Obrázky
Obrázek 1 a 2: Hodinky jsou v rozumně velké krabičce. Celá krabička přišla ještě zabalená v mnohem větší krabici dovycpané papírem. Prodejce přiložil český návod (překvapivě dobrý, takže asi přeložený tady), ale anglický tam nebyl. Pak jsem dostal jako dárek sponu do vlasů (nevím, jak bych ji nosil) a nějaké propagační materiály. Podle přelepek to šlo přes polské zastoupení. Timex tento typ označuje T5K1959J, ale na krabičče je jen T 5K195. Hodinky vypadají trošku jinak, než na produktové fotce (malinký žlábek pod tlačítkem Start/Split).

post-34923-0-20171600-1557677086_thumb.jpg

post-34923-0-76364200-1557677097_thumb.jpg
Obrázek 3 a 4.
Plastový řemínek má na konci výstupky, aby se zabránilo posunování pojistky, která drží pásek. Funguje to dobře a taky se to trochu hůř sundává. Spona je nejspíš z lehké slitiny (na omak trochu chladí), což je příjemné zjištění. Barva asi má ladit s šedou na těle hodinek, ale je trošku jiná.
post-34923-0-94156500-1557677105_thumb.jpg

post-34923-0-77849300-1557677112_thumb.jpg
Obrázek 5: Dno hodinek
post-34923-0-98602500-1557677126_thumb.jpg
Obrázek 6: Jak sedí na ruce. Mám útlou ruku, takže hodinky nevypadají tak malé.
post-34923-0-02083100-1557677139_thumb.jpg
Obrázek 7: Hodinky ve stojánku. Dřív měl Timex lepší stojánky (stabilní se schránkou na manuál), tenhle je na nic, neudrží se rovně a musí se opřít o řemínek hodinek
post-34923-0-59334800-1557677147_thumb.jpg
Obrázek 8 a 9: Pro porovnání velikostí. Pravítko jsem neměl po ruce. Šířka těla má být 42 mm a asi to i sedí, ale měří se to včetně tlačítek. Samotný displej je docela malý, ale na druhou stranu plně využitý a má velké číslice.

post-34923-0-03772100-1557677155_thumb.jpg

post-34923-0-95467400-1557677163_thumb.jpg

 

Upraveno uživatelem TomP
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konecne v zaplave Casii zase neco od Timexu. Diky za peknou recenzi.

Mohl bys nasdilet obchod kde jsi je kupoval? Ja si prave kdysi jedny digi od Timex nekoupil. Doted me to mrzi, protoze uz ten model nedelaji.

V 90. letech a prelom 2000 se daly Timexy u nas najit temer vsude. Pak Timex zmenil strategii a z evropskeho trhu se stahl. Ted se to zase zacina trosku vracet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Mohl bys nasdilet obchod kde jsi je kupoval?

Nechci dělat nikomu reklamu, tak jenom doménové jméno: vivantis, nebo taky hodinky, obojí je nakonec to stejné.

 

Ad Volavka: ten je napsaný na záručním listu jako adresa servisního střediska. (Záručák dorazil vyplněný)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...