Přejít na obsah

Citizen Eco-Drive Caliber 0100


Slick

Pokračování v překladu článku.  

12 hlasů

  1. 1. Má smysl, abych pokračoval v překladu článku?

    • Ne, protože to beztak nikdo číst nebude. Koho to zajimá, otevře si přiložený odkaz.
      3
    • Ano, má smysl se pokusit to přelozit.
      9

  • Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Níže najdete můj amatérký překlad původního článku uveřejněného na stránkách hodindee.com. Snad to někoho, angličtinou nevládnoucího, ze zdejšího osazenstva zaujme.

zdroj: https://www.hodinkee.com/articles/citizen-eco-drive-caliber-0100-review

 

 

 

Existuje mnoho důvodů proč nosit náramkové hodinky - obzvláště v dnešní době, kdy se hodinky, z funkčního hlediska, staly spíše módním doplňkem než nutností (do určíté míry byl zřejmě již Andy Warhol prorokem naší doby, když nosil Cartier Tank a údajně se nikdy vlastně neobtěžoval jej natáhnout). Jestli tato skutečnost znamená, že (z hlediska měření času) žijeme v době svobody nebo úpadku nejspíše záleží na tom, koho se zeptáme. Rozhodně je to ovšem vděcné téma diskuzí, kterým se někteří z nás tak rádi věnují. Argumenty obou stran se většinou stočí do jednoho ze dvou směrů: "Proč by mě mělo na přesnosti hodinek záležet? Na to abych zjistill/zjistila přesný čas mám přece svůj mobil"  a na druhé straně" "Proč by mě na přesnosti hodinek nemělo záležet? Nepřesné hodinky jsou pro (bohaté/nafoukané/povrchní) hlupáky, kteří nechápou o čem opravdové horologium je."

 

Každá ze stran má do jisté míry pravdu (dle mého názoru). Hodinky možná už nejsou nezbytností jako kdysi dávno, což znamená, že si každý z nás může najít svůj vlastní důvod naprosto nesouvisející s přesností nebo dochvilností - stesk po dobách minulých, marnivost, dělaní dojmu na ostatní, užívání si jemných detailů mistrovského díla/designu a tak podobně.

 

3S3A9875_copy.jpg?ixlib=rails-1.1.0&fit=

 

Vždy jsem si ale myslel, že hodináři od přesnosti upustí, stanou-li tváří v tvář záhubě v podobě moderních alternativ. Do jisté míry by totiž, hodinky které berou vysokou přesnost a čitelnost jako druhořadé vlastnosti, neměli být pod tak přísným drobnohledem, pokud nejsou snadno čitelné nebo nedokáží dodržet chronometer standardy. Na druhou stranu je však, do jisté míry, lpění na preciznosti a přesnosti součástí základního společenského vztahu, tak říkajíc, mezi hodinkami a jejich majitelem/majitelkou a honba za zlepšením a výhodami precisnosti jsou středem zájmu, jak na intelektuální, tak na emocionální úrovni nejedno z nadšenců. A právě zde začíná tento příběh: příběh Citizen Eco-Drive kalibru 0100.

 

Caliber Eco-Drive 0100 jsou, což je Vám dozajisté zřejmé pokud jste dočetli až sem, nejpřesnějšími a nejpreciznějšími náramkovými hodinkami kdekoliv, kýmkoliv vyrobenými. Citizenem udávaná maximální odchylka plus mínus jedné vteřiny, je blízko nejvyšší přesnosti kdy dosažené vysoce přesnými hodinami s kyvadlem (které jsou v každém ohledu zlatý standardem v mechanickém měření času) v pozdním 20. století. Natolik jsme si zvykli na odečítání času z přenosných zařízení, která jsou pomocí časovách signálů atomových hodin řízena s přesností na mikro sekundy, že nám velmi snadno může takový výkon přijít banální. Abychom porozumněli co činí Calibre 0100 tak vyjímečným, je nutné celou problematiku pojmout hlouběji také z historického a technického hlediska.

 

 

Honba za přesností

 

První hodiny měly beznadějně nepravidelný chod, častokrát jen s teží schopny zobrazit čas do odchylky jedné hodiny za den. Protože je však mohly jejich majitelé korigovat porovnaním s hodinami slunečními, nebyla tomuto neduhu přikládána velká váha. Jejich užitečnost (obzvláště v případě hodin schopných odbíjet čas) nebo schopnost sloužit jako zdroj zábavy (v případě prvních hodin, které se objevily kolem roku 1500) postačily k udržení rodícího se umění mechanických hodin při životě. Že je možné čas měřit přesněji ukázal, kolem roku 1650, pokrok ve vývoji kyvadlových hodin. Kyvadlo však není vhodné pro hodinky náramkové (kulantně řečeno) a tak se k uskutečnění snu o přesném měření času, tzv. za pochodu muselo počkat až na příchod vlásku setrvačky kolem roku 1670.
 
 
PB304477.jpg?ixlib=rails-1.1.0&fit=crop&
 
^  kapesní tourbillon Girard-Perregaux z roku 1889. 
 
Hodinky nebo hodiny jsou přesné do takové míry, jakou je jejich oscilátor schopen vibrovat při stejném kmitočtu. Cokoliv co naruší tuto frekvenci zákonitě naruší přesnost celých hodin. V případě kyvadlových hodin je vyšší přesnosti dosaženo mechanickými vylepšeními a čím dál tím větším oddělením hodin od okolních vlivů. Velmi vysoce přesné kyvadlové hodiny mají vylepšení například v podobě tzv. Invar kyvadel (materiál s minimálním nebo zanedbatelným vlivem teploty na celkové rozměry) a extrémně sofistikovaných mechanických kroků. Zároveň jsou takové hodiny udržovány v teplotně kontrolovaných oddělených místnostech nebo podzemních bunkrech daleko od vibrací a mechanických nárazů.
 
Toto bylo naprosto zásadní pro jejich přesnost, jelikož takovéto kyvadlové hodiny jsou velmi citlivé vůči externím vlivům - nejpřesnější z nich mohou být ovlivněny změnami v gravitačním poli způsobené měnící se vzdálebností mezi planetou Zemí a Měsícem. Na něco podobného narazíme znovu u Calibre 0100 - s rostoucí přesností hodin a hodinek, musíme dbát stále větší a větší pozornosti vlivům, které můžeme u strojů s menší přesností v podstatě zanedbat. Variace 10 sekund za den můžeme zanedbat u hodin z doby před vynálezem setrvačky, které jsou schopné přesnosti do dvaceti minut za den. U lodního chronometru je však taková variace receptem na ztroskotání.
 
PB094386.jpg?ixlib=rails-1.1.0&fit=crop&
^ Hodiny Riefler Type E master pendulum , nainstalované v kancelářích URWERK v Ženevě. V roce 2017 bylo známeno, že tyto hodiny, s Invar kyvadlem oscilujícím ve vakuu, dosahují přesnosti jedné sekundy za ctyři roky.
 
 
Narozdíl od takovýchto specializovaných hodin, ukrytých hluboko pod zemí, museli hodináři předpokládat, že budou jejich výtvory vystaveny významným změnám v teplotě, stejně tak v orientaci vůči zemské přitažlivosti, obojí negativně ovlivňující výkonnost strojků. Právě k zmírnění dopadů těchto vlivů by vynalezeny inovace jako bimetalová teplotně kompenzující setrvačka, systémy ochrany proti nárazu, bájný tourbillon a nakonec též řešení materiálová jako Nivarox nebo křemíkový vlásek. Obrovský skok v přesnosti však nastal až příchodem zásadních změn v oscilátoru samotném.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...