Přejít na obsah

Konec mechanických hodinek?


Doporučené příspěvky

Už je to zhruba druhý rok co Apple tvrdí, že se stal největším výrobcem hodinek na světě. Čísla toto potvrzují, za 4Q 2018 byl celkový objem exportu švýcarské produkce cca 6.8 mil kusů hodinek zatímco za stejné období prodal Apple cca 8mil ks hodinek. Švýcarská produkce meziročně rostla v řádech 8-13% zatímco prodeje hodinek Apple meziročně rostou o téměř 40%.

 

Otázkou nyní je, zda smart watch se svými funkcemi kompletně převálcují klasické hodinky, respektive správnější by asi bylo zeptat se, kdy se tak stane. Sám mám několik kusů zajímavých mechanických hodinek renomovaných značek včetně Rolex GMT Master a musím se přiznat, že od té doby, co jsem si koupil Apple 4, neměl jsem mechanické hodinky na ruce. Osobně pro mě je "killer feature" možnost placení hodinkami, denně tuto možnost používám i vícekrát při platbách za oběd, na benzince, v supermarketu. Výhodou je možnost je vzít na pláž (jsou vodotěsné) a platit třeba v baru na pláži aniž bych u sebe musel nosit hotovost. Zdravotní funkce a případná možnost kontroly zpráv a mailů jsou pro mě bonusem. Chápu, že hodinky jsou jediným šperkem pro muže, ale možnost bezpečného placení mi tak zjednodušuje život, že Apple watch jasně vítězí.

 

Skončí tedy všechny mechanické náramkové hodinky podobně jako dnes všechny "cibule"? Tedy v šuplících a sbírkách jako památka na zašlé časy? Převáží praktické výhody smartwatch klasické náramkové hodinky?

 

Mimochodem, znám pár opravdu bohatých lidí a většina z nich dnes běžně nosí smartwatch ať již Apple nebo jinou značku (většinou kvůli sportovním funkcím).

 

Co si o tom myslí čtenáři a členové fóra chronomag.cz?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 188
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

No, tvl, že já na ten Sinn klikal... to se mi zase rozšířil obzor... :-)  Jinak téma určitě dobrý, souhlasím i s těmi dvěma trhy. Při pohledu na ruce kolegů, kdy mechaniky mám jen já a šéfová, se obávám toho konce. Popsané výhody chytrých hodinek jsou neoddiskutovatelné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Otazkou bude, zda jeste neprijdou jine tlaky z vnejsku.

Uz pred tremi lety me v Jizni Africe zaujalo, ze zdravotni pojistovna nabizela klientum iWatche, pokud se zavazou, ze je budou nosit, samozrejme tak sbirali zdravotni data.

Ne kazdy je sportsmen, ale obavam se, ze s rozsirujicimi moznostmi monitoringu zdravi, to muze byt jeden z motivu pro lidi proc mit elektroniku na ruce. A dva kusy na ruce/kach chteji mit jen exoti, bych rekl.

Me se zatim dari vybalancovat Garminy (tam, kam patri) s normalnima hodinkama pro bezny zivot.

Btw diversky jsou v dnesni dobe potapecskych computeru taky fosilie pro paranoidni potapece, a v zasade neznam nikoho, kdo by je pro seriozni potapeni preferoval pred computerem.

Ale na trhu jsou a je to vyznamna skupina v prodejich kkasickych hodinek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já nosím AW4 v podstatě nepřetržitě od března, kdy jsem si je koupil v NYC. Jsem "pravoruký" na hodinky, tak jsem připásal AW na levou a mechaniky na pravou. Chodit na Maradonu mi vydrželo 4 měsíce, namlouval jsem si, že AW nejsou hodinky, ale prodloužená ruka hardwaru k telefonu. Ale teď čím dál častěji odkládám mechaniky a nosím jenom Apple watch. Strašný...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

o baterii uz psal huhu..... ono to lidi prejde kazdej rok ci dva davat desitku za hodinky ....... osobne by me sralo dobijeni kazdy den nebo obden jako me to sere u telefonu a jinych veci..... v zasade furt jenom neco nekam pripojuju ..... AW jsem nikdy nemel ale dovedu si to predstavit ....... garmin funkce a vymozenosti sem vydrzel akceptovat tak ctrnact dni ...... pak jsem to pouzival jenom jako hodinky....... je to uplne k hovnu ...... mereni nepresne takove jakoby orientacni takze to ani nemuze nikoho vybudit k nejakym vykonum ....... kdyz celej den drepim na prdeli v busu a vecer mi to rekne ze jsem udelal deset tisic kroku a vystoupal dvacet pater tak je zrejme neco spatne......... touhle slataninou sem chtel jenom rict ze chytry hodinky jsou pro blbce co se nechaj nachytat :) .......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ona ta diskuze je o tom, jestli ma mechanika odzvonino, ze?

Za posledni rok, az rok a 1/2 zpatky jsem potkaval hodne lidi s AW. V soucasne dobe to vytridal Garmin, jak u radoby sportovcu, tak u kancelarskych krys, kterym to napina kosile. Mechanickych hodinek jsem videl jen par, bavime se o sirsim zaberu (MHD, restaurace, hotely, plaze atd. v ramci CR).

Ten soumrak tady je, a bude daleko vyraznejsi. Jen si to priznejme..

Jak jeden Vazeny clen pisal o druhe quartzove krizi, ze neni, je...

Upraveno uživatelem tano
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mi přijde, že (s vyjimkou profi a emergency elektroniky) se vyrazně delší výdrže u mobilní spotřební elektroniky nikdy nedočkáme. Vždycky se zároveň s větší kapacitou baterie zahnojí dalšími uzitečnými i zcela zbytečnymi funkcemi tak, aby to vydrželo kolem jednoho, dvou dní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

v zasade je jedno jak dlouho to vydrzi nabity .... to je na trpelivosti jedince jak dlouho to vydrzi akceptovat ....... me sere krome nefunkcnosti i ztrata soukromi..... at chces nebo nechces tak u vetsiny techle picovin musis zadat nekam email, telefonni cislo nebo jiny identifikator aby to fungovalo ...... nejenom ze to sbira nejaka tvoje nepresna data ale dokonce mi po par dnech co jsem mimo sve obydli chodi emaily o aktivitach v mem soucasnem okoli...... TVL ...... nasrat

 

edit: konecne k veci ..... o mechanicky hodinky (budoucnost)strach nemam ...... a digitalky ktery me nebudou smirovat na ruce taky uvitam

Upraveno uživatelem YPO
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Primární "hodinková alternativa" pro lidi se smartwatch je kouknout na mobil - což by Švýcarům skutečně vadit nemuselo.

 

Probém pro ně představují spíš ti z nás, kteří si tu hračku pořídí nejdřív ze zvědavosti (a nebo čistého frikulínství), pak ji zhrzeně odloží (protože bez ohledu na značku jsou ty věci bez výjimky fakt šeredné) - aby jim po čase "dal šanci", kvůli nějaké zajímavé fíčuře/aplikaci která na normálních hodinkách neexistuje. Pro někoho jsou to  sportovní/turistické funkce, pro jiného navigace a všemožné notifikace, pro spoustu lidí integrovaná platební karta (do značné míry nahrazující peněženku), pro frikulíny ovládání chytré domácnosti a nebo odbavování "důležitých telefonátů" i ve vaně a na ajnclíku. Nejdřív "jen tak na doma", pak "do dílny/do roboty/na stavbu/na nákup" (prostě tam kde by "slušné hodinky" mohly pouhým ťukancem přijít o švýcarsky vyšroubovanou "resale value") - aby dotyčný po pár měsících zjistil že ten krám tahá už pořád a že na zaprášenou hodinkovnici/winder s umrtvenými statisíci padne oko akorát ve svátek, aby se neřeklo...  :thumbsdown_anim:

 

Přiznejme si že Apple byl vždycky mimořádně silný v marketingu (a většinou i v "prémiovém" prodeji, byť skoro nikdy nebyl "první") moderně se tvářících NÁHRAD "dřívějších/zastaralých" řešení, často dokonce i z vlastní stáje:

  • Počítače s GUI (coby efektivní alternativa konzolově ovládaných PC s DOSem), 
  • Elektronické organizéry nahrazující papírovou klasiku (Newton bohužel přišel o dekádu dřív než na to byl připravený hardware)
  • MP3 přehrávače (kompaktní náhrada walkmanů, kazetových jezevčíků, přenosných CD přehrávačů a pod.)
  • iPad (vyvinutý ještě před iPhonem, na rozdíl od "TabletPC" primárně navržený pro "konzumaci obsahu" - internet, foto/video, aplikace...)
  • iPhone (MP3 přehrávač s integrovaným mobilem, foťákem a "zmenšenou" funkčností iPadu)
  • Apple Watch (původně jen stylová extenze mobilního displeje, dnes primárně náhrada sporttesterů, ABC, peněženky s kartami atd.)

Dá se čekat že s rostoucím výkonem procesorů a bezdrátových sítí, rostoucími displeji a trvale klesajícími nároky uživatelů na výdrž (smutný fakt - kolik z vás bezpáteřních ovcí už si zvyklo dobíjet to svoje nakřáplé pádlo denně?) se budou AW postupně osamostatňovat od "serverové" funkčnosti svého iPhonu, nahrazovanou ne vlastním výkonem ale cloudem (aneb "proč tahat fotky/pozadí/ciferníky z mobilu, když jsou stejně v galerii?"). Po vzoru mobilů tak uživatel definitivně ztratí poslední zbytky fyzické kontroly nad obsahem a velký bratr (který už teď má oficiální zadní vrátka do iCloudu, takže do mobilu je ani nepotřebuje) bude šťatný...  :yucky:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...